
Ένα πλήθος από έθιμα, που το καθένα γιορτάζεται με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, κυριαρχεί το δωδεκαήμερο των εορτών.
Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνεια, η Ζωή Μάργαρη, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, αναλύει τα ελληνικά έθιμα την περίοδο των εορτών, λέγοντας ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι νέοι τα ακολουθούν.
Όπως τόνισε η λαογράφος μιλώντας στην ΕΡΤ, σε κάποιες περιοχές τα έθιμα των εορτών κορυφώνονται και του Άγιου Γιαννιού και της Αγίας Δόμνης στις 28 Δεκεμβρίου. "Το πρώτο και πιο γνωστό έθιμο που συναντούμε αυτή την περίοδο είναι τα περίφημα κάλαντα, τα οποία λέγονται από μικρούς και μεγάλους. Σε αστικές και αγροτικές περιοχές" ανέφερε η κ. Μάργαρη περιγράφοντας τα δρώμενα που γίνονται ανά περιοχές.
"Τα κάλαντα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στη Μακεδονία, λέγονται το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου και συνοδεύονται από εθιμικά δρώμενα, ιδιαίτερα με ανάμματα φωτιών για να έρθει ξανά το φως στην πλάση. Αλλά, ιδιαίτερα έθιμα είναι τα κάλαντα που λέγονται με καραβάκια στις νησιωτικές περιοχές, τα οποία επιτελούνται στη Χίο και τα οποία φτάνουν να κορυφώνονται, την Πρωτοχρονιά, με τα βαποράκια", πρόσθεσε.
Παράλληλα, πάρα πολλές φωτιές ανάβουν αυτή την περίοδο, μέχρι και τα Θεοφάνεια, και συνδυάζονται σε πολλές περιοχές με εθιμικά δρώμενα μεταμφιέσεων για να πάει καλά η χρονιά και να ξαναγεννηθεί ή να ξανακαρπίσει η γη, όπως είπε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr