Η Στούπα και η Καρδαμύλη είναι παραθαλάσσια χωριά της Μεσσηνιακής Μάνης που βρίσκονται στους πρόποδες του Ταϋγέτου.
Τα δημοφιλή χωριά βρέχονται από τον μεσσηνιακό κόλπο ενώ διαθέτουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου.
Πρόκειται για οικισμούς που αποτελούν το φυσικό σύνορο μεταξύ Μεσσηνίας και Λακωνίας. Συνδυάζουν το πράσινο τοπίο της Μεσσηνίας με την άγρια ομορφιά της Λακωνίας.
Χαρακτηρίζονται από το πέτρινο στοιχείο στην αρχιτεκτονική πολλών σπιτιών.
Η Καρδαμύλη χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο συναντάμε χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας.
Τα πυργόσπιτα της περιοχής ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Επιπλέον, οι επιλογές σε καφέ και εστιατόρια πάνω στο κύμα, κάνουν τη Καρδαμύλη ιδανική για καλοκαιρινές διακοπές.
Αξιοσημείωτη είναι και η ιστορική βαρύτητα της περιοχής, στη γη της οποίας σχεδιάστηκε από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη η επανάσταση του 1821. Επίσης, από την Καρδαμύλη ξεκινούν πολλά ορεινά μονοπάτια, μερικά των οποίων καταλήγουν στην κορυφή του Ταϋγέτου. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται και το φαράγγι του Βυρού με μήκος 20 κμ.
Η Στούπα σε σχέση με τη Καρδαμύλη είναι νεότερος οικισμός. Το χωρίο χτισμένο πάνω στη παραλία είναι γεμάτο επιλογές σε καλό φαγητό δίπλα στο κύμα. Η περιοχή αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Τους θερινούς μήνες, η παραλιακή ζώνη σφύζει από κόσμο που απολαμβάνει τις διακοπές του στα παραλιακά μπαρ και ουζερί.
Εγγύηση για τον επισκέπτη αποτελούν οι γύρω παραλίες που βρίσκονται ανάμεσα στα δύο χωριά: από την αμμώδη με πράσινα νερά της Καλογριάς, το Καλαμίτσι και τα Δελφίνια μέχρι την ακρογιαλιά του Φονέα, με λευκό βότσαλο, γαλαζοπράσινα νερά αλλά και επιβλητικούς βράχους.
Η παραλία της Καλογριάς υπήρξε και ο τόπος όπου έζησαν το 1917-1918 ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αλέξης Ζορμπάς, οι οποίοι δούλευαν στα εγκαταλελειμμένα σήμερα ορυχεία της Πραστοβάς. Στο σημείο αυτό ο Ν. Καζατζάκης εμπνεύστηκε και έγραψε το αριστούργημα "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".
Πηγή: e-messinia.gr