Follow us

Τα δύο πρόσωπα του καιρού το φθινόπωρο: Πλημμύρες στη δυτική Ελλάδα, ανομβρία στην υπόλοιπη

Με δύο πρόσωπα παρουσιάστηκε ο καιρός το φθινόπωρο. Ισχυρές βροχές από τη μία αλλά και ανομβρία από την άλλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πλημμύρες

Στα δύο είναι χωρισμένη η χώρα μας όσον αφορά τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τριμήνου καθώς η δυτική και κεντρική Ελλάδα "πνίγηκαν", ενώ η Μακεδονία, η Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο "στέγνωσαν". Παράλληλα, η θερμοκρασία είναι αυξημένη σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα να διανύουμε ένα ζεστό φθινόπωρο.

Αντιφατικό είναι το φετινό φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Δρ. Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Σιούτα, ο οποίος αποδίδει το γεγονός αυτό, στις κλιματικές αλλαγές.

"Η εποχή που διανύουμε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια περίοδος αντιθέσεων και αντιφατικών καιρικών καταστάσεων στη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατανομή των βροχοπτώσεων. Παράλληλα, ο παρατεταμένα ζεστός καιρός διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η μέση θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Και η τάση αυτή της θερμοκρασίας διατηρείται όχι μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων ετών", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούτας.

Όπως εξηγεί, "παρόλο που οι διακυμάνσεις τόσο στη θερμοκρασία όσο και στη βροχόπτωση είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικές και αναμενόμενες, οι σταθερά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες που επικρατούν για μεγάλα διαστήματα, οι μεγάλες διαφορές στην κατανομή των βροχοπτώσεων και γενικά οι καιρικές διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις από περιοχή σε περιοχή, είναι στοιχεία που μπορούν να σχετιστούν με την κλιματική αλλαγή".

Ζέστη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σιούτα, ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε αρκετά θερμός, με θερμοκρασίες στα επίπεδα καύσωνα στις αρχές του μήνα, ωστόσο στο δεύτερο δεκαήμερο η κακοκαιρία "Ιανός" προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Τα ποσά βροχόπτωσης 24ώρου που παρατηρήθηκαν στις περιοχές αυτές ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, πολλαπλάσια του μηναίου ύψους βροχής που πέφτει κανονικά όλο τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και σ' άλλες περιοχές τόσο σε υποδομές όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ σημειώθηκαν 4 θάνατοι. Στο Μουζάκι Καρδίτσας, σε μία μέρα (στις 18/9), έπεσαν 254 χιλιοστά βροχή (Μετ. Σταθμός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), τιμή περίπου πενταπλάσια από την κανονική μηνιαία βροχόπτωση στην περιοχή αυτή.

"Αντίθετα, για τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας ξηρός μήνας με βροχοπτώσεις μειωμένες έως και 80% από τις κανονικές (κλιματικές), δηλαδή αυτές που αναμένονται κανονικά το μήνα Σεπτέμβριο", λέει ο κ. Σιούτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Οκτώβριο συνεχίσθηκε η περίοδος ανομβρίας και ξηρασίας κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, με συνολικά μειωμένες βροχοπτώσεις κατά 80-90% σε περιοχές της Μακεδονίας και κατά 50% περίπου ή περισσότερο, σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Υπήρξαν όμως περιοχές που υπήρξαν σφοδρές βροχοπτώσεις ή και πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως αυτά που προκάλεσε η κακοκαιρία "Κίρκη" στα τέλη του μήνα, στη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Εύβοια και τη Μαγνησία.

Επίσης, τον Οκτώβριο, προκλήθηκαν και αρκετοί ανεμοστρόβιλοι, τόσο στις θαλάσσιες περιοχές του βόρειου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα όσο και στην ξηρά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ισχυρού ανεμοστρόβιλου στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, που προκάλεσε πολλές υλικές ζημίες σε κτίρια και υποδομές καθώς και τον τραυματισμό ανθρώπων.

Αρκετά περιορισμένες συνεχίζουν να είναι οι βροχοπτώσεις και τον μήνα που διανύουμε, ο οποίος είναι μέχρι τώρα ζεστός και αρκετά ξηρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. "Εξαίρεση", συμπληρώνει ο Δρ. Μετεωρολογίας, "η περιοχή της Κρήτης που δοκιμάσθηκε από καταστροφικές πλημμύρες, λόγω των ασυνήθιστων και παρατεταμένων σφοδρών βροχοπτώσεων, που ξεπέρασαν τα 100 χιλιοστά σε αρκετές περιοχές, φθάνοντας τα 300 χιλιοστά στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, στο διάστημα 9-10 Νοεμβρίου 2020".

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για κλιματικές αλλαγές

Για τον κ. Σιούτα, οι έντονες καιρικές διακυμάνσεις και εναλλαγές και οι μεταβολές που συμβαίνουν πολύ ξαφνικά "είναι στοιχεία που καταδεικνύουν τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές". "Τέτοιες αλλαγές", διευκρινίζει, "είναι η αναδιανομή των βροχοπτώσεων, η παρατηρούμενη αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων και οι αντιφατικές καιρικές καταστάσεις, όπως παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία σε μία περιοχή, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε άλλη".

Μάλιστα, αν και οι καιρικές διακυμάνσεις παρατηρούνται συνήθως σε μακρινές από την άλλη περιοχές, εντούτοις, υπάρχουν πλέον και σε κοντινές, όπως στην περίπτωση της βόρειας Ελλάδας με τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, όπως καταλήγει ο κ. Σιούτας, "χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και πιο λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες για να εκτιμηθεί η κλίμακα και οι διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και οι επιπτώσεις της, ώστε να γίνει η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και η προσαρμογή για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των διαφαινόμενων δυσμενών επιπτώσεων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 24 Ιουν 2022 | 22:24

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Προσοχή στα μπουρίνια το Σάββατο - Ανεβαίνει η θερμοκρασία [Βίντεο]

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου χρειάζεται προσοχή σε αρκετές περιοχές γιατί μετά το μεσημέρι θα έχουμε βροχές ή καταιγίδες με τη μορφή μπουρινιών

ΠΡΟΓΝΩΣΗ METEO 24 Ιουν 2022 | 17:04

Με καπρίτσια ο καιρός το Σάββατο: Πού θα βρέχει, που θα έχει ήλιο και σκόνη

Συννεφιά με βροχές και σποραδικές καταιγίδες το Σάββατο σε μεγάλο μέρος της χώρας - Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΕΜΥ 24 Ιουν 2022 | 06:12

Μεταβολή του καιρού: Μετά τον καύσωνα... καταιγίδες - Πτώση της θερμοκρασίας, πού θα "χτυπήσουν" τα φαινόμενα

Βροχές και καταιγίδες διαδέχονται τον καύσωνα, με το σκηνικό του καιρού να αλλάζει ραγδαία σήμερα, Παρασκευή, σε μεγάλο μέρος της χώρας.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ METEO 23 Ιουν 2022 | 18:00

Αλλάζει απότομα ο καιρός: Από τον καύσωνα στις καταιγίδες - Πού θα βρέξει την Παρασκευή

Πέφτει η θερμοκρασία την Παρασκευή - Σκόνη στην ατμόσφαιρα - Απότομη αλλαγή του καιρού.

ΕΩΣ 39 ΒΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 23 Ιουν 2022 | 12:38

Καύσωνας: Εντυπωσιακή πτήση με θερμική κάμερα πάνω από την... καυτή Αθήνα [βίντεο]

Καμίνι θυμίζει σήμερα η Αθήνα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

ΚΑΙΡΟΣ 23 Ιουν 2022 | 11:58

Κορυφώνεται ο καύσωνας σήμερα: 41 βαθμοί και μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς - Oι "κόκκινες" περιοχές στον χάρτη

Κορυφώνεται η ζέστη στο κύμα καύσωνα που πολιορκεί τη χώρα, με τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά έως τους 41 βαθμούς Κελσίου - Μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιών.

23 Ιουν 2022 | 06:10

Κορυφώνεται το κύμα καύσωνα: Θα αγγίξει τους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Θερμότερη ημέρα αναμένεται η σημερινή - Υψηλό θερμικό φορτίο αναμένεται ιδιαίτερα και στην Αθήνα.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 22 Ιουν 2022 | 18:40

Καύσωνας: Αύριο η πιο καυτή μέρα με 41 βαθμούς Κελσίου - Πότε θα πάρουμε ανάσα - Live η εξέλιξη του καιρού

Η πιο ζεστή ημέρα αύριο αλλά θα συνοδεύεται από ισχυρές καταιγίδες - Πότε θα πάρουμε καιρική ανάσα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ 22 Ιουν 2022 | 15:26

VoxEurope: Τι είναι το καταστροφικό φαινόμενο των "Megafires" που απειλεί να κάψει την Ελλάδα

Στη Μεσόγειο, η Κλιματική Αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για το φαινόμενο "Μegafires", προειδοποιεί το VoxEurope.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 22 Ιουν 2022 | 06:00

Καιρός: Σκαρφαλώνει στους 39 βαθμούς ο υδράργυρος - Προ των πυλών ο καύσωνας

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 21 Ιουν 2022 | 22:23

Έρχεται ο καύσωνας: Σε εξέλιξη το θερμό κύμα - Κορύφωση με 41 βαθμούς την Πέμπτη και ισχυρά μπουρίνια

Την Πέμπτη το θερμό κύμα κορυφώνεται, με θερμοκρασίες ακόμη και 40 με 41 βαθμούς τοπικά

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ 21 Ιουν 2022 | 16:40

Καιρός: Καύσωνας έως την Πέμπτη με 40άρια - Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας από Παρασκευή

Μέχρι τους 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει την Πέμπτη η θερμοκρασία - Μπουρίνια, καταιγίδες και πτώση του υδράργυρου από την Παρασκευή

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ UP STORIES 21 Ιουν 2022 | 14:04

Ακρόπολη SOS: Το ομορφότερο μνημείο του κόσμου δοκιμάζεται απέναντι στην κλιματική αλλαγή [βίντεο]

Η Ακρόπολη των Αθηνών και ο Παρθενώνας δοκιμάζονται σκληρά από την κλιματική αλλαγή.