Τα δύο πρόσωπα του καιρού το φθινόπωρο: Πλημμύρες στη δυτική Ελλάδα, ανομβρία στην υπόλοιπη

Με δύο πρόσωπα παρουσιάστηκε ο καιρός το φθινόπωρο. Ισχυρές βροχές από τη μία αλλά και ανομβρία από την άλλη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πλημμύρες

Στα δύο είναι χωρισμένη η χώρα μας όσον αφορά τις βροχοπτώσεις του τελευταίου τριμήνου καθώς η δυτική και κεντρική Ελλάδα "πνίγηκαν", ενώ η Μακεδονία, η Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο "στέγνωσαν". Παράλληλα, η θερμοκρασία είναι αυξημένη σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα να διανύουμε ένα ζεστό φθινόπωρο.

Αντιφατικό είναι το φετινό φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Δρ. Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Σιούτα, ο οποίος αποδίδει το γεγονός αυτό, στις κλιματικές αλλαγές.

"Η εποχή που διανύουμε μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μια περίοδος αντιθέσεων και αντιφατικών καιρικών καταστάσεων στη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την κατανομή των βροχοπτώσεων. Παράλληλα, ο παρατεταμένα ζεστός καιρός διατηρήθηκε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς η μέση θερμοκρασία βρίσκεται σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Και η τάση αυτή της θερμοκρασίας διατηρείται όχι μόνο τους τελευταίους μήνες αλλά και στη συντριπτική πλειοψηφία των τελευταίων ετών", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιούτας.

Όπως εξηγεί, "παρόλο που οι διακυμάνσεις τόσο στη θερμοκρασία όσο και στη βροχόπτωση είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικές και αναμενόμενες, οι σταθερά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες που επικρατούν για μεγάλα διαστήματα, οι μεγάλες διαφορές στην κατανομή των βροχοπτώσεων και γενικά οι καιρικές διαφοροποιήσεις και αντιθέσεις από περιοχή σε περιοχή, είναι στοιχεία που μπορούν να σχετιστούν με την κλιματική αλλαγή".

Ζέστη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Σιούτα, ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε αρκετά θερμός, με θερμοκρασίες στα επίπεδα καύσωνα στις αρχές του μήνα, ωστόσο στο δεύτερο δεκαήμερο η κακοκαιρία "Ιανός" προκάλεσε σφοδρές βροχοπτώσεις και καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ελλάδας. Τα ποσά βροχόπτωσης 24ώρου που παρατηρήθηκαν στις περιοχές αυτές ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, πολλαπλάσια του μηναίου ύψους βροχής που πέφτει κανονικά όλο τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία αλλά και σ' άλλες περιοχές τόσο σε υποδομές όσο και στις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ σημειώθηκαν 4 θάνατοι. Στο Μουζάκι Καρδίτσας, σε μία μέρα (στις 18/9), έπεσαν 254 χιλιοστά βροχή (Μετ. Σταθμός Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), τιμή περίπου πενταπλάσια από την κανονική μηνιαία βροχόπτωση στην περιοχή αυτή.

"Αντίθετα, για τη βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Μακεδονία, τη Θράκη και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας ξηρός μήνας με βροχοπτώσεις μειωμένες έως και 80% από τις κανονικές (κλιματικές), δηλαδή αυτές που αναμένονται κανονικά το μήνα Σεπτέμβριο", λέει ο κ. Σιούτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Οκτώβριο συνεχίσθηκε η περίοδος ανομβρίας και ξηρασίας κυρίως για τη βόρεια Ελλάδα, με συνολικά μειωμένες βροχοπτώσεις κατά 80-90% σε περιοχές της Μακεδονίας και κατά 50% περίπου ή περισσότερο, σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Υπήρξαν όμως περιοχές που υπήρξαν σφοδρές βροχοπτώσεις ή και πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως αυτά που προκάλεσε η κακοκαιρία "Κίρκη" στα τέλη του μήνα, στη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Εύβοια και τη Μαγνησία.

Επίσης, τον Οκτώβριο, προκλήθηκαν και αρκετοί ανεμοστρόβιλοι, τόσο στις θαλάσσιες περιοχές του βόρειου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα όσο και στην ξηρά. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του ισχυρού ανεμοστρόβιλου στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, που προκάλεσε πολλές υλικές ζημίες σε κτίρια και υποδομές καθώς και τον τραυματισμό ανθρώπων.

Αρκετά περιορισμένες συνεχίζουν να είναι οι βροχοπτώσεις και τον μήνα που διανύουμε, ο οποίος είναι μέχρι τώρα ζεστός και αρκετά ξηρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. "Εξαίρεση", συμπληρώνει ο Δρ. Μετεωρολογίας, "η περιοχή της Κρήτης που δοκιμάσθηκε από καταστροφικές πλημμύρες, λόγω των ασυνήθιστων και παρατεταμένων σφοδρών βροχοπτώσεων, που ξεπέρασαν τα 100 χιλιοστά σε αρκετές περιοχές, φθάνοντας τα 300 χιλιοστά στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, στο διάστημα 9-10 Νοεμβρίου 2020".

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για κλιματικές αλλαγές

Για τον κ. Σιούτα, οι έντονες καιρικές διακυμάνσεις και εναλλαγές και οι μεταβολές που συμβαίνουν πολύ ξαφνικά "είναι στοιχεία που καταδεικνύουν τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές". "Τέτοιες αλλαγές", διευκρινίζει, "είναι η αναδιανομή των βροχοπτώσεων, η παρατηρούμενη αύξηση της ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων και οι αντιφατικές καιρικές καταστάσεις, όπως παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία σε μία περιοχή, ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε άλλη".

Μάλιστα, αν και οι καιρικές διακυμάνσεις παρατηρούνται συνήθως σε μακρινές από την άλλη περιοχές, εντούτοις, υπάρχουν πλέον και σε κοντινές, όπως στην περίπτωση της βόρειας Ελλάδας με τη Θεσσαλία.

Ωστόσο, όπως καταλήγει ο κ. Σιούτας, "χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και πιο λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες για να εκτιμηθεί η κλίμακα και οι διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς και οι επιπτώσεις της, ώστε να γίνει η σωστή και έγκαιρη προετοιμασία και η προσαρμογή για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των διαφαινόμενων δυσμενών επιπτώσεων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01 Δεκ 2020 | 20:17

Βροχερός ο καιρός την Τετάρτη - Οι περιοχές με παγετό

Για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 προβλέπονται βροχές, καταιγίδες και παγετός

ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΕΔΕΙΞΕ ΣΧΕΔΟΝ -8 01 Δεκ 2020 | 10:59

Καιρός: Παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες την Τρίτη - Χιόνισε σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή

Παγετός σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ χιόνισε σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή.

ΧΑΜΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ 01 Δεκ 2020 | 09:21

Άσπρισε η Θεσσαλονίκη: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά [εικόνες - βίντεο]

Χιόνι στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Το έστρωσε στον Σοχό. Κάτω από το μηδέν οι θερμοκρασίες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 01 Δεκ 2020 | 06:32

Χειμωνιάτικο σκηνικό με νεφώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους

Μεμονωμένες καταιγίδες και χαμηλές θερμοκρασίες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 30 Νοε 2020 | 10:48

Meteo: Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από το μεσημέρι- Θα χιονίσει στα ορεινά

Σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου Αθηνών ήδη σε πολλές περιοχές έχει πέσει σημαντική ποσότητα βροχής.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 30 Νοε 2020 | 06:18

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες και έντονα φαινόμενα

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για πολλές περιοχές της χώρας - Που θα πέσουν χιόνια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.

ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ 29 Νοε 2020 | 19:25

Πού θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία την Δευτέρα: Βροχές και κρύο στην Αττική - Χιόνια ακόμη και στην Πάρνηθα

Ο καιρός "αγριεύει", με παροδικές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Θα χιονίσει σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα. Σε δύο κύματα η κακοκαιρία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ 29 Νοε 2020 | 08:09
ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ 28 Νοε 2020 | 13:27

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες

Ραγδαία η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού τις επόμενες ώρες, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΥ 28 Νοε 2020 | 08:12

Άστατος ο καιρός σήμερα με νοτιάδες - Σε αυτές τις περιοχές το θερμόμετρο θα πέσει στους μείον

Έως έξι μποφόρ στα πελάγη - Βασικό χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού η συννεφιά.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 27 Νοε 2020 | 06:24

Χειμώνας με αίθριο καιρό, λίγες νεφώσεις και τοπικές βροχές

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές.

ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ 26 Νοε 2020 | 10:38

Καιρός: Ποιες περιοχές της Ελλάδας πάγωσαν - Πού καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

Τη νύχτα αλλά και τις πρώτες πρωινές ώρες δημιουργήθηκε ισχυρός παγετός σε περιοχές της χώρας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 26 Νοε 2020 | 06:27

Τσουχτερό κρύο, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι στο σκηνικό του καιρού

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει δελτίο θυελλωδών ανέμων για το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Βροχές σε όλη σχεδόν τη χώρα.