Follow us

Τα εγκλήματα του Έλγιν: Βρετανός βουλευτής ο πρώτος που ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, πριν από 200 χρόνια

Ο 'Ελγιν είχε από μικρός εμμονή με τα γλυπτά κοσμήματα του Παρθενώνα. 'Ηταν λατρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ελγιν

"Σαν τις Εριννύες θα μας καταδιώκη η επιταγή της επιστροφής και τα τέρατα αυτά της μυθολογίας θα μας αφήσουν στην ήρεμη σκέψι μας μόνον τότε όταν τα γλυπτά επιστρέψουν στη θέσι του φυσικού τους περιβάλλοντος".

Ο Εντοάρντο Σκαρφόλιο επισκέπτεται την Ακρόπολη περίπου έναν αιώνα μετά την πρώτη πράξη της βεβήλωσής της από τον Τόμας Μπρους, τον έβδομο κόμη του Έλγιν, εκείνον τον δραματικό Ιούλιο του 1801. Τώρα πια έχει ανατείλει για τα καλά ο 20ος αιώνας. Ο Ιταλός λόγιος παρατηρεί τις γυμνές ζωφόρους του Παρθενώνα.

Δείχνει αποτροπιασμένος από το θέαμα των ακρωτηριασμένων γλυπτών που δεν κατάφερε να ξηλώσει ακέραια από τμήματα της ζωφόρου του μνημείου ο Βρετανός άρπαγας. Δεν γνωρίζει πώς ακριβώς ήταν το μνημείο πριν τη βεβήλωσή του. Είναι όμως δεινός μελετητής της ελληνικής ιστορίας και όχι μόνον επειδή έχει παντρευτεί κατά το ήμισυ Ελληνίδα… "Εσκέφθη ποτέ κανείς τι θα ήταν σήμερα η Ελλάς χωρίς την ιστορία και την αρχαιολογία;" θα αρθρώσει στον συνοδό του επάνω στον βράχο και θα καταλήξει προφητεύοντας: "…(τον Έλληνα) καταδιώκει η σκέψις ότι η ληστρική αρπαγή έγινε όταν οι δυνάμεις του ευρίσκοντο στην υποταγή και τον ανησυχεί το γεγονός ότι ύστερα από τόσα χρόνια δεν υπάρχει η παρήγορη ελπίδα της επιστροφής […] Σε κάθε εποχή επανέρχεται το ερώτημα και είναι χρέος μας να το θέτουμε πάντοτε και παντού"!

ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Τόσο του Σκαρφόλιο, όσο και του Έλγιν έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος… αρχαιοελληνικής λατρείας από τη Δύση. Από το 1680 και για έναν και πλέον αιώνα, πυκνώνουν οι επισκέψεις στην Ελλάδα ξένων μελετητών και οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις, οι λεπτομερειακές περιγραφές ελληνικών αρχαιοτήτων σε δυτικά κείμενα. Τα κανόνια του Μοροζίνι καταστρέφουν μνημεία του βράχου αλλά ταυτόχρονα εκτοξεύουν τη δημοτικότητά του στις συνειδήσεις των δυτικών αρχαιολατρών. Το μεγαλύτερο τμήμα πληροφοριών και χαρτών περί τις ελληνικές αρχαιότητες το δεύτερο μισό του 18ου αι. προέρχεται από καταγραφές ξένων επισκεπτών. Η ελληνική κλασσική αρχαιολογία είναι σε πρώτη ζήτηση. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί, συγκροτεί πλέον μία ιδιαίτερα χρήσιμη τράπεζα πληροφοριών, που επιτρέπει στους ειδικούς να επιχειρήσουν φρέσκες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Οι δυτικοί λόγιοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που αναλαμβάνουν χρέη διπλωματών στην Αθήνα, πέφτουν με τα μούτρα στη μελέτη των μνημείων της. Η Ακρόπολη είναι γι αυτούς ένα θεόσταλτο δώρο στην υπηρεσία της έρευνας. Ωστόσο, όλοι υπηρετούν τις… βουλές των κυβερνήσεών τους. Αρκετοί βέβαια υποκύπτουν και στον πειρασμό των δικών τους φιλοδοξιών... Ο Θ.Ν. Φιλαδελφεύς περιγράφει: "… οι κυβερνήσεις παρήγγελον τοις πρεσβευτές να προμηθεύωνται ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΡΟΠΟΥ νομίσματα, αγάλματα και χειρόγραφα, προς πλουτισμόν των μουσείων και των βιβλιοθηκών. Οι φιλόμουσοι συλλέκται εξ υπερμέτρου ζήλου, οσάκις δεν ευκολύνοντο να λάβωσιν ολόκληρον το συληθέν άγαλμα, απέκοπτον την κεφαλήν, κατά την μαρτυρίαν αυτών των ιδίων, και άφηνον επί τόπου τον δυσκίνητον κορμόν…"! Η συγκεκριμένη επαίσχυντη μαρτυρία ανήκει στον Κορνέλιο Μάνι, συνοδό του Γάλλου πρεσβευτή, και αποτελεί ικανοποιητική ερμηνεία στο ερώτημα των αμέτρητων κεφαλών που κοσμούν δυτικές γλυπτοθήκες, ενώ στις ανασκαφές στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται ακέφαλα ως επί το πλείστον αγάλματα.

Σε μια δραματική διαβάθμιση της αποψίλωσης των ελληνικών αρχαιοτήτων, η σκυτάλη περνάει στον κόμη του Αρουντέλ Τόμας Χάουαρντ, τον πρώτο μεγάλο ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης στην Αγγλία. Αυτός οραματίζεται τη… μετακόμιση της αρχαίας Ελλάδας στη γηραιά Αλβιώνα! Προς τούτο χρησιμοποιεί όχι μόνον τους διπλωματικούς υπαλλήλους της αγγλικής κυβέρνησης, που βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά και τους εμπόρους που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα και έμμισθους συλλέκτες, που με επιτηδειότητα αρπάζουν έργα γλυπτικής και αρχαίες επιγραφές. Κοντά έναν αιώνα μετά, τα εξαχθέντα υπό του Χάουαρντ από το ελληνικό έδαφος θα βρεθούν καταγεγραμμένα σε εγχάρακτο χρονικό, που εντοπίσθηκε στην Πάρο.

Το ενδιαφέρον των αρχαιοδιφών για τον τόπο που γέννησε τον πολιτισμό εκδηλώνεται παντοιοτρόπως. Συστηματικά πλέον, δυτικοί μελετητές της ιστορίας εντοπίζουν, καταγράφουν και αποτυπώνουν θέσεις μνημείων. Το 1732 μάλιστα ιδρύεται η "Εταιρεία των Ερασιτεχνών", που προωθεί, εμπνέει και χρηματοδοτεί πολλές αποστολές ειδικού ενδιαφέροντος στον ελληνικό χώρο. Την Εταιρεία έχουν συστήσει Βρετανοί αρχαιόφιλοι και τα μέλη της είναι σημαντικοί φιλότεχνοι συλλέκτες, που λατρεύουν με θαυμαστή ειλικρίνεια το αρχαιοελληνικό πνεύμα. Αλλά είναι κι άλλοι, πολλοί, που το ενδιαφέρον τους για την τέχνη και την ιστορία έχει άλλο πρόσημο… Είναι κι άλλοι πολλοί οι άρπαγες αυτής της εποχής που καταδικάζουν σε ξενιτεμό αναρίθμητα δείγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ένας πληθυσμός υπόδουλος για αιώνες, που ονειρεύεται την πρώτη λεύτερη ανάσα, δεν έχει ούτε το μυαλό, αλλά ούτε και τη γνώση για να προστατεύσει τα δείγματα του πολιτισμού του. Λάτρεις και "λάτρεις" της αρχαίας Ελλάδας "οργώνουν" με την ανοχή, συχνά και τη συμμετοχή των Οθωμανών τοποτηρητών…

Στη δύση του 18ου αι. έρχεται η σειρά τού Τόμας Μπρους ή 7ου κόμη του Έλγιν, ή απλώς Έλγιν, όπως εντέλει έμεινε με μελανά χρώματα στην παγκόσμια ιστορία του πολιτισμού.

Τα εγκλήματα του Έλγιν: Βρετανός βουλευτής ο πρώτος που ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, πριν από 200 χρόνια

Όταν το 1775 ο Χατζή Αλή Χασεκή γίνεται βοεβόδας της Αθήνας, η πόλη κατοικείται από περίπου 1500 οικογένειες Ρωμιών, 380 Τούρκων, 30 Αιθιόπων και 20 σιδηρουργών τουρκόγυφτων. Ο Χατζή Αλή είναι ο δεύτερος στη σειρά τοποτηρητής της πόλης, της οποίας −για κακή της τύχη− η προηγούμενη εμπειρία από βοεβόδα είναι θετική. Ο πρώτος, κάποιος μουσουλμάνος εκ Λιβαδιάς ορμώμενος, έχει μείνει στην ιστορία, ως "καλός", λόγω του ήπιου χαρακτήρα του. Τώρα έρχεται η στιγμή για τους κατοίκους της πόλης να γνωρίσουν τον εφιάλτη. Για δύο συνεχείς δεκαετίες ο Χατζή Αλή Χασεκή υποβάλλει τους Αθηναίους σε βασανιστήρια. Απομυζά, κλέβει, σφάζει, απαγχονίζει… Όταν επιτέλους, το 1795 καταδικάζεται σε εξορία και θάνατο από τον μεγάλο βεζίρη, η Αθήνα παίρνει την πρώτη βαθιά ανάσα της ύστερα από είκοσι χρόνια. "1800 Φεβρουαρίου 18, χορέψαμε την αποκρηά" θα εντοπίσει εγχάρακτο μήνυμα σε στύλο του Ολυμπίου Διός ο ερευνητής, φιλόλογος Κωνσταντίνος Ζησίου, στο δεύτερο μισό του 18ου αι., εδραιώνοντας την πεποίθηση των ιστορικών μελετητών ότι εκείνη η Αποκριά ήταν η πρώτη που γιόρτασε ο πληθυσμός της πόλης, μετά την περίοδο της τυραννίας της από τον Χατζή Αλή Χασεκή.

Παρθενώνας

Η Αθήνα απολαμβάνει την ελευθερία της και ουδόλως ασχολείται με τα τεκταινόμενα στον βράχο της Ακροπόλεως, όπου ένας Βρετανός διπλωμάτης διαπράττει έκτροπα σε βάρος του Παρθενώνα. Άλλωστε, η τελευταία εμπειρία των Αθηναίων από Ευρωπαίο λόγιο με αρχαιοελληνικό ενδιαφέρον είναι καλή και προέρχεται από τον επίσης Βρετανό ελληνολάτρη Τζον Τουέντελ, ο οποίος λίγο καιρό πριν, είχε αφιχθεί στην πόλη για να μελετήσει τα μνημεία της και είχε εγκατασταθεί στην οικία Λογοθέτη, στα ριζά του βράχου. Ο Τουέντελ κατείχε την ελληνική ιστορία καλύτερα από αυτούς τους Έλληνες και καταγράφοντας και αποτυπώνοντας με περίσσια υπομονή κατάφερε να δημιουργήσει μία πολύτιμη συλλογή πληροφοριών περί τον αρχαιοελληνικό πλούτο. Ο χρονικογράφος Φιλαδελφεύς μάλιστα τον περιγράφει ως νέο "πεπαιδευμένον, ειδήμονα προσέτι και της ελληνικής μαθήσεως και μάλιστα της περί τους ποιητάς, είχε δε και άριστον χαρακτήρα του γράφειν ελληνιστί".

Ως νέο Τουέντελ, λοιπόν, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πόλης τον κόμη του Έλγιν, που έχει κάνει την εμφάνισή του το 1799 ως πρεσβευτής των Βρετανών στην Κωνσταντινούπολη κι εκείνος χωρίς να κρύβει το ενδιαφέρον του για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό κατορθώνει στην αρχή να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Ο χρονικογράφος Δημήτριος Γέροντας σημειώνει πως το 1799, μετά τον πρόωρο θάνατο του Τουέντελ μόλις στα 30 του χρόνια, ο Έλγιν διέταξε να του αποσταλεί προσωπικώς το σπουδαίο έργο τού συμπατριώτη του με τις απεικονίσεις των αρχαιοτήτων και των επιγραφών της Αθήνας. Όταν δε ρωτήθηκε, ο κόμης υποστήριξε ότι έστειλε τη συλλογή στον αδελφό τού αποθανόντος, πλην όμως εκείνος ουδέποτε την παρέλαβε… Αυτός ο τελευταίος μάλιστα κατήγγειλε τον Έλγιν ως "υπεξαιρέτη και άρπαγα" της πολύτιμης εργασίας του αδελφού του, κατηγορώντας τον ευθέως ότι −κατά τη γραφή του Δ. Γέροντα− "εκ δόλου την κατεκράτησεν στην αρχήν και την κατέστρεψεν αργότερα από απλήν αντιζηλίαν ή από φόβον ανακοινώσεως ειδήσεων, γύρω από τις αρχαιότητες των Αθηνών, οι οποίες δεν θα ήσαν καθόλου κολακευτικές παραβαλλόμενες προς τις μετέπειτα βεβηλώσεις του Έλγιν εις βάρος των ελληνικών, αρχαιολογικών θησαυρών"!

γλυπτο Παρθενώνα

Ως "από τα απαισιότερα δια τον πολιτισμόν ολοκλήρου της ανθρωπότητος και της Ελλάδος ειδικώτερον" χαρακτηρίζει ο μέγας χρονικογράφος Ι. Μπενιζέλος στο Χρονικό του το έτος εμφάνισης του Έλγιν στην Αθήνα… Περιγράφει: "Περί τα τέλη του Ιουλίου του έτους των 1799, ο μυλόρδος Έλγιν, πληρεξούσιος πρέσβυς της Βρεταννίας παρά τη Οθωμανική Πόρτα, έστειλε εις Αθήνας τεχνίτας Ρωμάνους και Αναπολιτάνους δια να κατασκάψουν και να ερευνήσουν εις τα ενδόμυχα της γης δια μάρμαρα και κτίρια παλαιά και να κατεβάσουν από τον περίφημον εκείνον ναόν της Αθηνάς εκείνα τα αξιολογώτατα αγάλματα και ανδριάντας, τα οποία έδιδαν θάμβος και έκπληξιν εις όλους τους περιηγητάς […] δεν του εδόθη η άδεια…!"

ΕΝΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Η αλήθεια είναι ότι ο Έλγιν είχε από μικρός εμμονή με τα γλυπτά κοσμήματα του Παρθενώνα… "Ήτο η πραγματοποίησις ευχής και πόθου, τον οποίον είχα διάπυρον από το δέκατον έκτον έτος της ηλικίας μου…" (!) θα εξομολογηθεί με ωμή ειλικρίνεια στον διάσημο Ιταλό γλύπτη Κανόβα, μετά την αρπαγή των αρχαιοτήτων του ναού της Αθηνάς. Λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού με έναν απολύτως στρεβλό τρόπο, εκείνον που συνδέεται με την επίπλαστη δόξα και το χρήμα, ο Βρετανός διπλωμάτης, στήνει νωρίς στο μυαλό του το σχέδιο απόκτησης του ελληνικού πλούτου.

Όλα αρχίζουν από μία συζήτηση με τον φίλο του, αρχιτέκτονα Τόμας Χάρισον, όταν ο Έλγιν πληροφορείται ότι πρόκειται να διορισθεί πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη. Ενθουσιασμένος από το νέο πόστο του φίλου του, ο Χάρισον δηλώνει στον Έλγιν πόσο θα συνέβαλε στην αναζωογόνηση των καλών τεχνών στην Αγγλία η εξασφάλιση εκμαγείων από τις αρχαιότητες της Αθήνας. "Η πρότασις αυτή του Χάρισον και τιμία ήταν και αβλαβής, στο νου όμως του Έλγιν, ο οποίος παιδικόν όνειρον είχε την απόκτησην των ελληνικών αρχαιοτήτων, μετεβλήθη σε ατιμωτικήν. Ο Έλγιν εβάδιζε πλέον στην εφαρμογή του δικού του σχεδίου…" θα παρατηρήσει στο Χρονικό του ο Δ. Γέροντας.

Αρχικά, υποβάλλει στη βρετανική κυβέρνηση την πρόταση του Χάρισον, προσβλέποντας στη συμμετοχή της στο έργο της εξασφάλισης των εκμαγείων… Εκείνη όμως, απασχολημένη με τους ναπολεόντιους πολέμους, την απορρίπτει ως άκαιρη. Ο Έλγιν δεν ενοχλείται. Η περιουσία του και η κοινωνική του θέση θα του επιτρέψουν να εκτελέσει μόνος το έργο που έχει στο μυαλό του. Θα αποτυπώσει (και όχι μόνον!) τα ανάγλυφα του μνημείου με τη βοήθεια ενός ικανού ζωγράφου, τον οποίο βρίσκει στο πρόσωπο του Τζιοβάνι Μπατίστα Λουσιέρι. Στην πραγματικότητα, ο Λουσιέρι και άσημος ζωγράφος είναι και αμφιβόλου ηθικής, αλλά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται ο Έλγιν. Ο μισθός του ορίζεται στις 200 λίρες κατ΄ έτος, εκτός της διατροφής του. Την ομάδα συμπληρώνουν ο πολύπειρος ταξιδευτής Ανατολής και Ελλάδος, Γουίλιαμ Χάμιλτον, ο ιχνογράφος σπουδασμένος στη Γερμανία, Φιοντόρ Ιβάνοβιτς και οι γυψουργοί, ειδικευμένοι στην αποτύπωση εκμαγείων, Σεμπάστιαν Ιτάρ και Βιντσέντζο Μπαλέστρα. Αυτό που μένει τώρα είναι να εξασφαλίσει από τον Οθωμανό τοποτηρητή το φιρμάνι που θα του επιτρέπει να αποσπάσει αρχαία κομμάτια από τον χώρο της Ακροπόλεως. Θεωρητικώς, θα τα αφαιρέσει με προσοχή, θα τα μεταφέρει στο εργαστήριό του και εκεί θα δημιουργήσει τα εκμαγεία.

Αν δεν εξασφαλίσει την άδεια του βοεβόδα, θα πρέπει να καταβάλλει πέντε χάρτινες αγγλικές λίρες ημερησίως, ποσό όχι ευκαταφρόνητο. Οι μέρες περνούν, ο Έλγιν δεν εξασφαλίζει την άδεια αφαίρεσης των γλυπτών, αλλά δεν το βάζει κάτω… Φτάνει ως την Υψηλή Πύλη, βομβαρδίζοντάς την με επιστολές περί της "σπουδαιότητος του σχεδίου του, στην εκτέλεση του οποίου συναντά απαράδεκτες αντιδράσεις". Μάρτιος του 1801 και ο Έλγιν παραμένει με δεμένα χέρια… Ο Ιούλιος βρίσκει τον Βρετανό άρπαγα να πανηγυρίζει… Το έγγραφο ντροπής της Υψηλής Πύλης φέρνει την Αθήνα ο ιερωμένος, εκπρόσωπος και εφημέριος της αγγλικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, Φίλιπ Χαντ, ο οποίος εκ των υστέρων αποδεικνύεται ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής των βανδαλισμών του Παρθενώνα. Το φιρμάνι φτάνει στο κονάκι του βοεβόδα Αθηνών, υπογεγραμμένο από τον καϊμακάμη Σεχέδ Αμπντουλάχ:

"Σας γνωστοποιούμεν ότι ο ειλικρινής μας φίλος εξοχώτατος κ. Έλγιν μας εδήλωσε ότι παρήγγειλε σε πέντε ζωγράφους, οι οποίοι ευρίσκονται στα Αθήνας να εξετάσουν και λάβουν αποτυπώματα των αναγλύφων, τα οποία ευρίσκονται εκεί. Μας παρακάλεσεν λοιπόν ρητώς να εκδοθή από εδώ επίσημον έγγραφον, διατάσσον να μη διακοπή η εργασία των ούτε να προβάλη εμπόδια ο Δισδάρης (διοικητής της Ακροπόλεως) ή κανείς άλλος και να μην εμποδίσει κανείς αυτούς, αν θελήσουν να απαγάγουν μερικές πέτρες, οι οποίες να έχουν αρχαίες επιγραφές ή ανάγλυφα… Δι αυτό παραγγέλλομεν μόλις λάβετε την παρούσαν, να σπεύσετε να συμμορφωθήτε με τις αιτήσεις του ειρημένου πρεσβευτού, όσον καιρόν μείνουν οι πέντε καλλιτέχνες στας Αθήνας, να ασχολούνται αυτοί μέσα κι έξω από την Ακρόπολιν των Αθηνών, όπου είναι ο τόπος της εργασίας των ή θα στήνουν σκαλωσιές ή θα λαμβάνουν αποτυπώματα γύψινα των κοσμημάτων και αναγλύφων ή θα ανασκάπτουν, όπου νομίζουν αναγκαίον, τα θεμέλια δια ν΄ ανακαλύψουν επιγραφές μέσα στη γη, ούτε να τους εμποδίσει κανείς να παίρνουν κάθε πέτρα που έχει επιγραφές ή ανάγλυφον"!

Αυτό ήταν! Η αποκαθήλωση των αριστουργηματικών γλυπτών του Φειδία ("μερικές πέτρες με επιγραφές ή ανάγλυφα"!), η απογύμνωση του ναού της Αθηνάς, και όχι μόνον, έχουν υπογραφεί!

Το πλιάτσικο ξεκινά αμέσως. Οι άνθρωποι του Έλγιν στήνουν στα γρήγορα σκαλωσιές γύρω από τον Παρθενώνα και αρχίζουν το ανόσιο έργο τους. Εφοδιασμένοι με εργαλεία όλων των ειδών, κυρίως όμως, με βαριοπούλες, σφυροκοπούν ανελέητα τα ακριβά γλυπτά της ζωφόρου του ναού, τα κοσμήματα που άνθρωποι και στοιχειά της φύσης σεβάστηκαν και διατήρησαν για αιώνες στη φυσική τους θέση, στην εστία τους. Οι βέβηλοι σύντομα καταλαβαίνουν ότι η αποκόλληση των μαρμάρων δεν είναι εύκολη υπόθεση και ότι εκείνες οι τεράστιες "πέτρες" δεν θα αφαιρεθούν ακέραιες από τον ναό. Έτσι προχωρούν σε κάτι αποτελεσματικότερο… Με λοστάρια και σφυριά ξηλώνουν τις παραστάσεις και τις πετούν στο έδαφος απ΄ όπου σπεύδουν όπως όπως να τις μαζέψουν σε κομμάτια οι συνεργάτες τους. Όσο δε για το Ερέχθειο, απ΄ όπου οι βάνδαλοι καταφέρνουν να αποσπάσουν μία Καρυάτιδα, ο ρασοφόρος με τη μαύρη ψυχή Χαντ σε απόλυτο παραλήρημα μηνύει στον αφέντη του: "Αν ευρίσκετο εις Πειραιά μέγα πολεμικόν πλοίον, θα ηδυνάμεθα ν΄ αποκομίσωμεν ολόκληρον το κομψόν εκείνο κτίσμα αντί μίας μόνο κόρης"!

"Ό,τι και να είπω περί της αξίας αυτών δεν αρκεί. Βέβαιος είμαι ότι ουδέν υπάρχει στον κόσμο πράγμα τέλειον ως αυτά" μηνύει από τη δική του πλευρά στον Έλγιν, ο Λουσιέρι, έχοντας μείνει έκθαμβος από το κάλλος των γλυπτών του Παρθενώνα.

Κατά τις πληροφορίες του προξενικού υπαλλήλου και ευεργέτη Ι. Γεννάδιου, 30 Εγγλέζοι ναύτες μετέφεραν επάνω σε κιλλίβαντα τα συντρίμμια από τα αποκολλημένα γλυπτά των μνημείων της Ακροπόλεως στην αυλή του προξένου της Αγγλίας Σπυρίδωνα Λογοθέτη. Όπως μάλιστα σημειώνει ο Δ. Γέροντας στην "Ιστορία των Αθηναίων", πληροφορία που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα ήθελε τον επίσης καταγεγραμμένο ως αρχαιοκάπηλο των Αθηνών Γάλλο πρόξενο Φωβέλ να επιχειρεί με μια αφελή μέθοδο να ανακόψει την απομάκρυνση των γλυπτών από τον βράχο. Για την ακρίβεια, επειδή εκτός από κιλλίβαντα κατά τη μεταφορά χρησιμοποιήθηκε και ένα κάρο, λέγεται ότι άνθρωποι του Φωβέλ αφαίρεσαν τον ένα τροχό του, προκειμένου να εμποδίσουν την αρπαγή!

Αποψιλώνει τον Παρθενώνα και αποκόπτει τη μία Καρυάτιδα από τον οίκο της. Προσπαθεί μετά πείσματος και μανίας να ξηλώσει και αυτό το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη, το οποίο ευτυχώς διασώζουν οι Καπουτσίνοι μοναχοί στον προαύλιο χώρο των οποίων αυτό βρίσκεται. Επιχειρεί να αποσπάσει και το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου πάνω από το θέατρο του Διονύσου, αλλά καθίσταται αδύνατη η μεταφορά του. Αφαιρεί, ωστόσο, από το μνημείο το άγαλμα του Βάκχου. Η … χάρη του φτάνει ίσαμε τα ερείπια του αρχαίου ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνος στο Δαφνί, από όπου αφαιρεί τρεις ιωνικούς κίονες. Αρπάζει ό,τι μπορεί από τα αρχαία μνημεία στην Ελευσίνα, τη Νεμέα και την Τίρυνθα. Βάζει στο… μάτι ακόμα και τα ευρήματα των ανασκαφών στην αρχαία Ολυμπία, τα οποία ευτυχώς διασώζονται επειδή το κόστος μεταφοράς τους στην Αγγλία υπολογίζεται εξαιρετικά υψηλό. Ο άρπαγας Έλγιν βάζει φρένο στη βέβηλη δράση του όταν του τελειώνουν τα χρήματα. Επιχειρεί να βρει χρηματοδότες για τη συνέχιση της αφαίμαξης του τόπου, αλλά δεν τα καταφέρνει και σταματά.

Δύο χρόνια περιφερόταν όπου υπήρχε αρχαιολογικός πλούτος της κλασσικής Ελλάδας. Δύο χρόνια έκλεβε αντιμετωπίζοντας ασθενείς αντιδράσεις τόσο των τουρκικών Αρχών, όσο και των ταλαιπωρημένων Ρωμιών, που προσπαθούσαν να ανασάνουν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Ο Θ. Ν. Φιλαδελφεύς κάνει λόγο για "κάπως αθόρυβη, αλλά καθολική διαμαρτυρία του πληθυσμού των Αθηνών στις συνεχείς αυτές βεβηλώσεις". Ανίσχυροι οι Έλληνες να ορθώσουν το ανάστημά τους στον πλούσιο Βρετανό αξιωματούχο, θρηνούσαν μ΄ έναν θρήνο βουβό, που γίνηκε πόνος διαρκής, που γίνηκε θρύλος κι εθνική παράδοση.

γλυπτο

Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΑΧΘΕΙΣΑΣ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑΣ - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ

Ήταν μια ποιητική έκφραση του πόνου του λαού. Όπως κάθε θρύλος. Κάθε οδυνηρό περιστατικό της ζωής, που γίνεται ελκυστική ιστορία της γιαγιάς προς το εγγόνι, διανθισμένη με το μεταφυσικό, που στοχεύει στο συναίσθημα. Κι έτσι η πληροφορία περνάει από γενιά σε γενιά. Έτσι διατηρείται. Έτσι έμεινε και η απαχθείσα Καρυάτιδα στη συλλογική μνήμη. Μ΄ έναν θρύλο. Μια πονεμένη ιστορία, που έδωσε ζωή στο άψυχο σώμα της. Μετά την απομάκρυνση του αγάλματος από το Ερέχθειο, οι Αθηναίοι, κάθε βράδυ άκουγαν το κλάμα των υπόλοιπων κορών του ναού, που θρηνούσαν τη χαμένη τους αδελφή. Έκλαιγαν γοερά και ο θρήνος τρύπωνε στ΄ αφτιά των κατοίκων της πόλης. Καλούσαν με τον δικό τους τρόπο τη χαμένη κόρη να επιστρέψει στο προγονικό της λίκνο. Στο κλασικό του πλέον έργο "An essay on certain points of resemblance between the ancient and modern Greeks", που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1813, ο Βρετανός συγγραφέας Fred. Sylvester N. Douglas καταγράφει ό,τι έζησε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αθήνα: "Αγράμματος τις υπηρέτης του Δισδάρη των Αθηνών με διαβεβαίωσεν ότι αφού έχασαν την αδελφήν, τα άλλα πέντε κορίτσια εξεδήλουν την λύπην των πληρούντα τον αέρα προς το εσπέρας με θλιβερούς αναστεναγμούς και θρήνους. Ότι αυτός ο ίδιος είχε ακούσει το παράπονον αυτό και πάντοτε συνεκινείτο τόσον, ώστε ηναγκάζετο ν΄ απέλθη του φρουρίου, έως ότου έπαυον. Και ότι η αρπαγείσα αδελφή δεν εκώφευεν εις τας φωνάς των, αλλ΄ απεκρίνετο με ομοίους θρήνους καταπλήσσουσα κατ΄ αυτόν τον τρόπον τους κατοικούντας εν τη κάτω πόλει, όπου την είχον αποθέσει"…

Έχουν κλείσει πλέον δύο έτη αρπαγής ακριβού εθνικού υλικού και ο Έλγιν χρειάζεται ένα πλοίο για να μεταφέρει τα κλοπιμαία.

Όπως διευκρινίζει στο έργο του "Ιστορία των Αθηνών επί Τουρκοκρατίας", ο Θ. Ν. Φιλαδελφεύς "… δυνάμει του φιρμανίου, απέσπασε 244 τμήματα αναγλύφων και αγαλμάτων, εξ ων 56 εκ του Παρθενώνος και επώλησεν εις την Αγγλικήν Κυβέρνησην αντί 35 χιλιάδων λιρών (το ποσόν πιστοποιείται και από τα πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας του έτους 1843). Τούτων τα εκμαγεία εφιλοδώρησεν η Αγγλική Κυβέρνησις εις την Ελλάδα φθίνοντος του έτους 1846"!

Τα αρχαία, λοιπόν, έχουν συσκευαστεί σε κιβώτια και περιμένουν στην αυλή του Λογοθέτη. Αλλά ο πόλεμος Αγγλίας - Γαλλίας μαίνεται και οι πλοιοκτήτες προτιμούν τα υψηλά ναύλα των σιτηρών και των άλλων προϊόντων που προορίζονται για τις εμπόλεμες ζώνες. Ο Έλγιν μανιάζει. Στο τέλος, αποφασίζει να αγοράσει δικό του πλοίο.

Το ιστιοφόρο με το όνομα "Μέντωρ" μπαίνει στο λιμάνι του Πειραιά ένα ειδυλλιακό γλυκοχάραμα της 3ης Σεπτεμβρίου του 1802. Στην κουβέρτα του φορτώνονται γρήγορα γρήγορα 17 παραγεμισμένα κιβώτια και σχεδόν το σύνολο των συνεργατών του Έλγιν. Τρεις μέρες μετά, κατά τη διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής, το βαρυφορτωμένο σκαρί πέφτει σε ξέρα έξω από το Τσιρίγο και βυθίζεται μαζί με το πολύτιμο φορτίο του. Παρά τις δυσκολίες στο ανόσιο έργο του, παρά τα εμπόδια και τα σημάδια του καιρού στη μεταφορά των κλοπιμαίων, παρά και το σχεδόν ακατόρθωτο της ανέλκυσης των βυθισμένων κιβωτίων, ο Βρετανός άρπαγας, ξοδεύοντας μία περιουσία, βρίσκει τρόπο δύο και πλέον χρόνια μετά το ναυάγιο να ανασύρει από τον βυθό τις ελληνικές αρχαιότητες και να τις πάρει μακριά από την εστία τους.

Ένας μωροφιλόδοξος αρχαιοκάπηλος, εμμονικός και ασυνείδητος, με στρεβλή αντίληψη περί την αξία της τέχνης, αρπάζει με βαρβαρότητα τον ανυπολόγιστης, στο βάθος των αιώνων, αξίας πλούτο ενός υπόδουλου βασανισμένου λαού, τον οποίο η ιστορική συγκυρία μιας αιώνιας υποδούλωσης καθιστά ανήμπορο να αντιδράσει στο έγκλημα. Ξένοι διανοητές, σύγχρονοι του βέβηλου, υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για το ανοσιούργημα σε βάρος του λαού που έδωσε στην ανθρωπότητα τα φώτα του Πολιτισμού. Μόλις 3 χρόνια μετά, ο Γάλλος μέγας φιλέλλην, λόγιος και πολιτικός Σατωβριάνδος σπεύδει καυτηριάσει με δριμύτητα την αρπαγή των γλυπτών και τον "βάναυσο" τρόπο με τον οποίο αυτά αποσπάστηκαν από την εστία τους και να παρατηρήσει με θλίψη: "Τα μνημεία των Αθηνών, ξερριζωμένα από τους τόπους, δια τους οποίους κατασκευάσθησαν, θα χάσουν όχι μόνον ένα μέρος της ομορφιάς τους αλλά και υλικώς θα μειωθούν στην ωραιότητα. Δεν είναι παρά το φως που κάνει να αναφαίνεται η χάρις μερικών γραμμών και μερικών χρωμάτων. Λοιπόν αυτό το φως, που λείπει στον ουρανόν της Αγγλίας, αυτές οι γραμμές και αυτά τα χρώματα, θα εξαφανισθούν ή θα μείνουν κρυμμένα".

Ο Βρετανός λόγιος Κλαρκ, από την πλευρά του, προσπαθώντας να ρίξει από πάνω του την ευθύνη για το γεγονός ότι ένας συμπατριώτης του διέπραξε αυτή τη βαρβαρότητα, δημοσιεύει: "Ο γράφων ευχαρίστως θα απέφευγε να θίξη το θέμα τούτο αλλ΄ αφού έγινεν αυτόπτης μάρτυς των τότε διαπραχθέντων, ένα από τα καθήκοντά του που οφείλει να μην αμελήσει διηγούμενος τις οδοιπορίες του, είναι και τούτο. Κι αν το σύγγραμμά του μέλει να επιζήσει, δεν πρέπει δια της παρασιωπής του γεγονότος της λαφυραγωγήσεως των εν Αθήναις ιερών, να υποτεθή ότι η σιωπή αυτή εμφαίνει ουδ΄ επ΄ ελάχιστον κάποιαν έγκρισιν των μέτρων, τα οποία συνετέλεσαν τόσον σπουδαίως εις την καταστροφήν των ιερών εκείνων".

Είναι κι άλλοι πολλοί οι οργισμένοι άνθρωποι του πνεύματος, ταξιδευτές στην πλειονότητά τους, που βρέθηκαν στην Αθήνα προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τα δείγματα του σπουδαίου κλασσικού ελληνισμού, τα οποία άρπαξε και φυγάδευσε ο ξένος τιτλούχος. Είναι αυτοί που κατήγγειλαν σε όλους τους τόνους το έγκλημα που διαπράχθηκε.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ 1816: ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ!

Αλλά η άφιξη των κλοπιμαίων στο Λονδίνο δεν τυγχάνει της υποδοχής που αναμένει ο Έλγιν. Τεχνοκριτικοί, γνώστες, εκθειάζουν τα νέα αποκτήματα, πλην όμως στο βρετανικό κοινοβούλιο ανοίγουν οι φαρέτρες… Οι 35.000 χάρτινες λίρες που δαπανώνται από το δημόσιο ταμείο για την εξασφάλιση των γλυπτών, προσφέρουν πεδίο αντιπαράθεσης λαμπρό μεταξύ των αντικρουόμενων παρατάξεων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αξιολογούν ως ανάξια του αντιτίμου τα αποκτηθέντα δείγματα της κλασσικής αρχαιότητος! Σατιρικές εφημερίδες στηλιτεύουν και διακωμωδούν τον Έλγιν. Η εφημερίδα "Morning Cronicle" συνοδεύει σκίτσο του με το δίστιχο "Λεπτά ζητούμε δια ψωμί και πέτρες μας πετάτε".

Ύστερα από κάμποσες ζωηρές συζητήσεις, κατά τις οποίες ο Έλγιν κατηγορείται ότι καταχράσθηκε τη διπλωματική του θέση προκειμένου να εμπλουτίσει τη συλλογή του, το βρετανικό κοινοβούλιο συστήνει 18μελή επιτροπή με καθήκον τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικής έκθεσης. Στις 25 Μαρτίου του 1816 η επιτροπή αποφαίνεται υπέρ του Έλγιν και επικυρώνει την αγορά των γλυπτών αντί του ποσού των 35.000 λιρών. Ο προεδρεύων βουλευτής Χένρυ Μπανκς παραδέχεται ότι ο τιτλούχος συμπατριώτης του εκμεταλλεύτηκε την πρεσβευτική του ιδιότητα για την απόκτηση της συλλογής, πλην όμως δεν δέχεται ότι αυτή είναι προϊόν λαφυραγωγίας. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιου Χάμερσλι καταγγέλλει με σθένος ως "άτιμη" τη συμφωνία με τον Έλγιν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά "δεν έπρεπε η Βουλή να ερωτευθεί τα κόρας του αετώματος λησμονούσα ετέραν δέσποιναν, την Δικαιοσύνην. Ο Έλγιν έπρεπε να σεβασθή το υψηλόν αξίωμα, με το οποίον τον είχον περιβάλει".

Ο λάβρος λόγος του Χάμερσλι καταλήγει με την πρόταση που θα υπέβαλε κάθε δίκαιος και ευσυνείδητος κριτής ενός εγκλήματος ενορχηστρωμένου από κυβερνητικό αξιωματούχο σε βάρος ενός λαού υπόδουλου, ανήμπορου να αντιδράσει.

συλλογή ώφειλε να αγορασθή και να φυλαχθεί στο Βρεταννικόν Μουσείον με κάθε ασφάλειαν, δια ν΄ αποδοθή εκεί από όπου απρεπώς ελήφθη, όταν εζητείτο από την παρούσαν ή οιανδήποτε στο μέλλον κυβέρνησιν της πόλεως των Αθηνών, χωρίς καμμία άλλην διατύπωσιν ή διαπραγμάτευσιν"…!

Η βρετανική Βουλή απορρίπτει την πρόταση, καταδικάζοντας τον αρχαιοελληνικό πλούτο σε αέναη ομηρεία, μακριά από την εστία του, και τις ελληνικές κυβερνήσεις των επομένων αιώνων σε επίμονα, αγωνιώδη αιτήματα ενός δίκαιου επαναπατρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ EMAIL 18 Σεπ 2025 | 22:56

Steven Cook: 20 χρόνια μετά και 8 από τον εντοπισμό της σορού σε πηγάδι η δίκη για τη δολοφονία που "στοίχειωσε" στα Μάλια

Η δικαιοσύνη "στέλνει" σε δίκη για την ανθρωποκτονία 38χρονο Βρετανό με αφορμή email της πρώην συζύγού του

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ 29 Ιουν 2025 | 18:29

Θρίλερ στην Κάρπαθο: Έρευνες για 60χρονο Βρετανό τουρίστα που αγνοείται από την Παρασκευή

Οι αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει ο 60χρονος Βρετανός τουρίστας, παρκαρισμένο στη θέση Κορδάτος Αυλώνας της Καρπάθου

64ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ 24 Ιουν 2025 | 10:00

Μεθυσμένος Βρετανός προκάλεσε αναστάτωση σε πτήση προς το Ηράκλειο – Συνελήφθη μετά την προσγείωση

Αναστάτωση σε πτήση από Ηνωμένο Βασίλειο προς Ηράκλειο με 64χρονο μεθυσμένο επιβάτη.

ΕΚΕΙΝΗ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ 21 Μαϊ 2025 | 11:10

Ηράκλειο: Μεθυσμένος 44χρονος Βρετανός τουρίστας χτύπησε τη σύντροφό του

Ενδοοικογενειακό επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

ΟΔΥΝΗ 29 Ιαν 2026 | 23:03

Ρίγη συγκίνησης σε Τούμπα και Λυών για τα επτά "αετόπουλα": Αποχαιρέτησαν τους άτυχους οπαδούς του ΠΑΟΚ [εικόνες, βίντεο]

Με μια μεγάλη αυτοκινητοπομπή, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συνόδευσαν τις επτά σορούς προς το γήπεδο της Τούμπας

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 29 Ιαν 2026 | 22:22

Η Greek Mafia λύνει λογαριασμούς και πίσω από τα σίδερα - Ποιος είναι ο "Δήμος" που μαχαιρώθηκε στις φυλακές Μαλανδρίνου

Μόλις ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Γιάννη Λάλα πέρασε την πόρτα του ιατρείου, ο δράστης κινήθηκε προς το μέρος του και τον μαχαίρωσε στο σώμα

ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ 29 Ιαν 2026 | 22:11

Κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ 29/1/2026: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1 εκατ. ευρώ

Οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση με αριθμό 3.021 της Πέμτης 29 Ιανουαρίου 2026 του Τζόκερ

ΕΠΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 29 Ιαν 2026 | 21:49

Νέο κύμα κακοκαιρίας το Σαββατοκύριακο με βροχές και καταιγίδες: Η πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά

Επτά περιοχές, ανάμεσά τους και η Αττική, βρίσκονται στο μάτι της κακοκαιρίας - Νέα ένταση των φαινομένων θα σημειωθεί από αύριο

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ 29 Ιαν 2026 | 21:44

Θρίλερ στα Ψαχνά Ευβοίας - Δυο ηλικιωμένοι εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Συγγενικό πρόσωπο του ζευγαριού στα Ψαχνά Ευβοίας ειδοποίησε τις Αρχές, καθώς δεν απαντούσαν στο τηλέφωνο

ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ 29 Ιαν 2026 | 21:17
ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 29 Ιαν 2026 | 20:57

"Βιολάντα": Αυτό είναι το αδήλωτο υπόγειο του εργοστασίου - Οι εργασίες ασφαλτόστρωσης και οι ανιχνευτές "φαντάσματα"

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, εξαιτίας της διαρροής, το προπάνιο κινήθηκε κάτω από το έδαφος και κατέληξε στο υπόγειο, έναν χώρο αδήλωτο, χωρίς ανιχνευτές διαρροής, χωρίς αερισμό, χωρίς προστασία

29 Ιαν 2026 | 20:41

Τραγωδία με φιλάθλους του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία: Πότε και πού θα τελεστούν οι κηδείες των επτά θυμάτων

Συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο "αντίο" στους άτυχους άνδρες την Παρασκευή και το Σάββατο

28 ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΩΝ 29 Ιαν 2026 | 20:38

Τραγωδία στη Ρουμανία: Η κατάσταση των τραυματιών - Εξιτήριο για να πάει στις κηδείες ζήτησε ο ένας

Οι γιατροί ωστόσο δεν του το επέτρεψαν και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στη Χειρουργική κλινική

ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΗΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 29 Ιαν 2026 | 20:08
30 ΧΡΟΝΙΑ 29 Ιαν 2026 | 19:33

Επέτειος Ιμίων: Απαγόρευση συγκεντρώσεων την Παρασκευή στην Αθήνα

Η απαγόρευση ισχύει από τις 06:00 της 30ης Ιανουαρίου έως τις 06:00 της 2ας Φεβρουαρίου 2026

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 29 Ιαν 2026 | 18:52

Αναστασοπούλου: Η ερώτηση Πορτοσάλτε που την εκνεύρισε - "Αυτό δεν θα το κάνεις σε μένα, να το κάνεις σε άλλον"

H παρουσιάστρια Μαρία Αναστασοπούλου αντέδρασε έντονα μετά από μία ερώτηση του Άρη Πορτοσάλτε

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ 29 Ιαν 2026 | 18:38
ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΜΟ 29 Ιαν 2026 | 18:38

Καλάβρυτα: Φόβος για τους επιβάτες του οδοντωτού μετά από πτώση βράχου

Από το συμβάν οι ζημιές είναι μόνο υλικές και όλα τα δρομολόγια του οδοντωτού ακυρώθηκαν για σήμερα

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΣΑΤΡΑΦΥΛΛΙΑ 29 Ιαν 2026 | 18:36

Κακοκαιρία Kristin: Ηχησε το 112 στη Ροδόπη για υπερχείλιση ποταμών - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Το μήνυμα προειδοποιεί όσους βρίσκονται στις περιοχές Μελέτη και Ήφαιστος, να είναι σε ετοιμότητα για πιθανή υπερχείλιση ποταμών.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 29 Ιαν 2026 | 18:35

Βάρη: Στο φως αυτοκίνητο που βυθίστηκε στο ρέμα Κόρμπι [βίντεο]

Όταν υποχωρήσουν εντελώς τα νερά αναμένεται να αποκαλυφθούν και άλλα αντικείμενα που παρέσυρε η κακοκαιρία

ΒΙΟΛΑΝΤΑ 29 Ιαν 2026 | 18:35

Τρίκαλα: Βαρύ πένθος στο τελευταίο αντίο στην Αγάπη Μπουνόβα - Ο σπαρακτικός επικήδειος του γιου της

"Υπάρχει μια αίσθηση αδικίας που μας κόβει την ανάσα", ήταν τα συγκλονιστικά λόγια του γιου της Αγάπης Μπουνόβα

ΣΤΟ MEGA 29 Ιαν 2026 | 18:35

"Βιολάντα": Συγκλονίζει ο γιος της Σταυρούλας - "Η μητέρα μου καιγόταν για ώρες στους 1.000 βαθμούς"

"Εκεί πέρα επικρατούσε ένα μπάχαλο. Κούραση πολλή, πρόνοια καμία για τους εργαζόμενους" είπε ο νεαρός Άγγελος μετά την κηδεία της μητέρας του

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 29 Ιαν 2026 | 18:24

ΠΑΟΚ: Στο γήπεδο της Τούμπας οι σοροί των 7 οπαδών - Καπνογόνα και συνθήματα - "Αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε" [εικόνες - βίντεο]

Ράγισαν καρδιές στην Τούμπα - Μηχανοκίνητη πομπή με περίπου 100 μοτοσικλέτες συνόδευσε τις νεκροφόρες μέσα από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, μέχρι το γήπεδο του ΠΑΟΚ

ΕΟΔΥ 29 Ιαν 2026 | 18:15

Σε υψηλά επίπεδα η θετικότητα για γρίπη - 649 νέες εισαγωγές και 12 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 119 νέες εισαγωγές για κορονοϊό - Η έκθεση του ΕΟΔΥ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ "ΚΟΚΤΕΙΛ" 29 Ιαν 2026 | 17:41

Εύβοια: Η κακοκαιρία ξήλωσε στέγαστρα αυτοκινήτων σε σούπερ μάρκετ στο Αλιβέρι - Ποτάμια οι δρόμοι [βίντεο]

Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας από την Εύβοια - Προκάλεσε ζημιές και δυσκολίες στις μετακινήσεις

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 29 Ιαν 2026 | 17:19

Εκλαψε μέχρι και ο Μητροπολίτης που έκανε το τρισάγιο στους νεκρούς οπαδούς του ΠΑΟΚ στην Τιμισοάρα [βίντεο]

Με φωνή που έσπαγε, κλαίγοντας, ο Μητροπολίτης Ιωάννης διάβασε τα ονόματα των 7 φιλάθλων του ΠΑΟΚ, μπροστά στα φέρετρά τους

ΣΤΟ ΓΡΙΖΑΝΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 29 Ιαν 2026 | 16:30

Βιολάντα: Θλίψη στην κηδεία της 56χρονης Αναστασίας - Συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι [βίντεο]

Ποιοι αποχαιρέτησαν την Αναστασία Νάσιου που έχασε τη ζωή της στη φονική έκρηξη στη Βιολάντα

ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 29 Ιαν 2026 | 16:26

Βιολάντα: Τι κατέθεσε ο ιδιοκτήτης - "Είχα μυρίσει μια φορά την περίεργη οσμή, το υπόγειο είναι παράνομο"

Οι υπεύθυνοι φαίνεται πως αγνόησαν το σήμα κινδύνου που έδινε η ίδια η οσμή του αερίου στο εργοστάσιο της Βιολάντα

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 29 Ιαν 2026 | 16:13

Ρουμανία: Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ - Σε νεκροφόρες στην Τιμισοάρα

Χαραγμένα στα φέρετρα ηλικία και το όνομα των νεκρών οπαδών του ΠΑΟΚ - Τρισάγιο στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα από τον Μητροπολίτη της περιοχής

ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗ 29 Ιαν 2026 | 16:05

Κρήτη: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Ηράκλειο, από την αφρικανική σκόνη και τους νοτιάδες

Η ατμόσφαιρα σ είναι αποπνικτική και η ορατότητα μειωμένη

ΣΥΝΤΕΤΡΙΜΜΕΝΗ Η ΘΕΙΑ ΤΟΥ 29 Ιαν 2026 | 15:37

Τροχαίο στη Ρουμανία: Στον ίδιο δρόμο είχε σκοτωθεί ο πατέρας του - Το άσχημο παιχνίδι της μοίρας στον Δημήτρη

Oλοι μιλούν για το τραγικό παιχνίδι που έπαιξε η μοίρα στην οικογένεια του Δημήτρη

29 Ιαν 2026 | 15:27

Ίλιον: Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι μαθητές για φάρσα τηλεφώνημα για βόμβα στο σχολείο τους

Οι δύο ανήλικοι μαθητές χρησιμοποίησαν το κινητό συμμαθήτριάς τους για να πουν ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στο σχολείο τους στο Ίλιον

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ 29 Ιαν 2026 | 15:26

Οι λόγοι που όλο και λιγότεροι κάνουμε οικογένεια - Τι δείχνει δημοσκόπηση της Interview για το Capital.gr

Η δημόσκοπηση της Interview για το Capital.gr αποτυπώνει ότι η αποχή από τον γάμο και την τεκνοποίηση δεν αποτελεί ιδεολογική άρνηση, αλλά αποτέλεσμα οικονομικής ανασφάλειας

ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 13.00 29 Ιαν 2026 | 15:26
ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΕΙΣ 29 Ιαν 2026 | 15:20

Διάσπαση προσοχής και ανθρώπινο λάθος "βλέπουν" οι ειδικοί για το μοιραίο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Απαντήσεις αλλά και νέα ερωτήματα γύρω από τα αίτια του πολύνεκρου τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία, φέρνουν οι τελευταίες τοποθετήσεις ειδικών.

ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΔΙΑΡΡΟΗ 29 Ιαν 2026 | 14:55

Βιολάντα: Eφόσον υπήρχε οσμή μπορούσε να εντοπιστεί η διαρροή προπανίου, λέει πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής

"Δεν γνωρίζω αν υπήρχαν ανιχνευτές (σ.σ. για το προπάνιο) στο συγκεκριμένο εργοστάσιο - Αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης", σημείωσε ο πραγματογνώμονας της ΔΑΕΕ, Ξενοφών Τσότρας

ΒΡΟΧΕΣ 29 Ιαν 2026 | 14:47

Αρχισαν οι καταιγίδες στην Αττική, χάος στον Κηφισό - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Kristin τις επόμενες ώρες

Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από χαλάζι και ισχυρές ριπές ανέμων - Στη συνέχεια ο καιρός θα παραμείνει άστατος έως και το βράδυ.

ΜΗΤΕΡΑ 3 ΠΑΙΔΙΩΝ 29 Ιαν 2026 | 14:35
ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 29 Ιαν 2026 | 14:12

Ρουμανία: Ο Έλληνας οδηγός νταλίκας που θα μπορούσε να είναι αυτός "απέναντι" στο τροχαίο - Η τυχαία στάση

"Θα μπορούσα εν δυνάμει να είμαι εγώ στη θέση του φορτηγού", είπε ο Έλληνας οδηγός νταλίκας για το τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

ΕΙΧΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ 29 Ιαν 2026 | 13:42

Έγκλημα στη Γλυφάδα: Προφυλακίζεται ο 46χρονος πατροκτόνος

Ο 46χρονος κατηγορούμενος απολογήθηκε επί δύο ώρες για το έγκλημα στη Γλυφάδα

ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 29 Ιαν 2026 | 13:28

Βιολάντα: "Είχαν γίνει έλεγχοι μετά την κακοκαιρία Ντάνιελ;" - Τα ερωτήματα του αντιπύραρχου Δημήτρη Λιότσιου

Μια διαφορετική εκδοχή για την τραγωδία στη Βιολάντα δίνει ο αντιπύραρχος που είχε συντάξει το πόρισμα για τη φωτιά στο Μάτι.

ΘΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΟΥΝ 29 Ιαν 2026 | 13:21

Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη από τη Ρουμανία οι δύο τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ - Μεταφέρθηκαν στο "Παπαγεωργίου"

Οι δύο από τους τρεις τραυματίες του τροχαίου στη Ρουμανία, μεταφέρθηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"

ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ 29 Ιαν 2026 | 13:14

Η Ειρήνη Μουρτζούκου με ξυρισμένο κεφάλι - Η νέα εικόνα της 6 μήνες μετά τη φυλάκιση [βίντεο]

Με εντελώς αλλαγμένη εμφάνιση εμφανίστηκε η Ειρήνη Μουρτζούκου, έξι μήνες μετά τη φυλάκισή της για την υπόθεση θανάτων των βρεφών, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

ΝΕΟΧΩΡΙ ΚΥΛΛΗΝΗΣ 29 Ιαν 2026 | 12:57

Κακοκαιρία "Kristin": Πλημμύρισαν σπίτια και εγκλωβίστηκαν κάτοικοι στην Ηλεία από τις βροχοπτώσεις [εικόνες]

Χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβιστούν από δύο σπίτια οικογένειες και ένας ηλικιωμένος.

ΤΟΒ ΒΡΗΚΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ 29 Ιαν 2026 | 12:47

Θρήνος στη Φαρκαδόνα: 37χρονος πατέρας δύο παιδιών βρέθηκε νεκρός σε γήπεδο όπου αθλούνταν

Τον 37χρονο βρήκε νεκρό, πεσμένο στο γήπεδο της Φαρκαδόνας Τρικάλων, η γυναίκα του, η οποία ανησύχησε επειδή ο νεαρός πατέρας είχε αργήσει να επιστρέψει σπίτι

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 29 Ιαν 2026 | 12:34

Αυτό είναι το υπερσύγχρονο αεροσκάφος του ΕΚΑΒ που έφερε τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ από τη Ρουμανία [εικόνες - βίντεο]

Το Beechcraft King Air 360C που μετέφερε τους τραυματίες φιλάθλους του ΠΑΟΚ από τη Γερμανία είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΑΠΟ 8 ΑΤΟΜΑ 29 Ιαν 2026 | 12:29

Πάτρα: Καταγγελία για ξυλοδαρμό 19χρονων, επειδή ο ένας φορούσε μπλούζα με την ελληνική σημαία

Όπως ανέφεραν οι 19χρονοι, οι 8 δράστες έφεραν σιδηρογροθιές, ρόπαλα και κράνη με τα οποία τους κατάφεραν χτυπήματα.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ "ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ" 29 Ιαν 2026 | 12:21

Κυκλοφοριακό: Χρειαζόμαστε 3.000 λεωφορεία - Τρεις φορές παραπάνω απ' όσα έχουμε, λέει συγκοινωνιολόγος

"Θα πρέπει να αγοράσουμε λεωφορεία - Πρέπει να έχουμε τρεις φορές παραπάνω λεωφορεία από όσα έχουμε σήμερα" σημείωσε ο συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης

ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ 29 Ιαν 2026 | 12:01

Βέροια: 89χρονος πήγαινε ανάποδα για 10 χλμ στην Εγνατία Οδό - Οδηγός προσπάθησε να τον αποφύγει και τραυματίστηκε

Μία 50χρονη οδηγός, προκειμένου να τον αποφύγει, έπεσε πάνω στο διαχωριστικό στηθαίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΒΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 11:45

Αίγιο: 15χρονος χτύπησε 13χρονο, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ - Κατηγορείται και ο πατέρας του για παραμέληση

Ο 13χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε από την μητέρα του στο νοσοκομείο Αιγίου για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 29 Ιαν 2026 | 11:16

Ρουμανία: Η στιγμή που οι τραυματίες οπαδοί του ΠΑΟΚ βγαίνουν από το νοσοκομείο - Οίδημα στον αυχένα έχει ο τρίτος

Το απόγευμα η επιστροφή των 7 σορών - "Η επέμβαση του τρίτου τραυματία πήγε πολύ καλά",δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ 29 Ιαν 2026 | 10:55

Σχολεία: Πόσες απουσίες θα σβήνονται λόγω γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού - Εγκύκλιος του υπουργείου

Ανακοίνωση για τις απουσίες στα σχολεία λόγω της γρίπης και των ιώσεων, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "KRISTIN" 29 Ιαν 2026 | 10:51

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία: "Πορτοκαλί" προειδοποίηση για Αττική και άλλες έξι περιοχές

Αναλυτικά οι επτά περιοχές της χώρας που θα χτυπήσει η καταιγίδα - Σε συναγερμό οι αρχές.

ΚΡΗΤΗ 29 Ιαν 2026 | 10:41

Ποιοι είναι οι δύο νέοι Μητροπολίτες Κυδωνίας - Αποκορώνου και Λάμπης Συβρίτου - Σφακίων

Εκλέχτηκαν οι δύο νέοι μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου και Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων στην Κρήτη.

ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ 7 ΜΠΟΦΟΡ 29 Ιαν 2026 | 10:38

Προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων - Ποια δεν πραγματοποιούνται

Μικροπροβλήματα καταγράφονται σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΝΤΙΣΡΑΤΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΣ 29 Ιαν 2026 | 10:31

Βιολάντα: "Υπήρξε μια αλληλουχία γεγονότων που πέρασαν κάτω από τα ραντάρ", λέει αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής

Για τις προδιαγραφές του εργοστασίου, τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα και το αν και πώς θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, μίλησε ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία ΠΣ.

ΔΥΟ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 29 Ιαν 2026 | 10:21

Πάτρα: Ναρκωτικά 900.000 ευρώ βρέθηκαν σε φορτηγό στο Ρίο - Η στιγμή που τα ανακαλύπτει ο σκύλος [βίντεο]

Συνελήφθησαν ένας 61χρονος και ένας 45χρονος - Η επιχείρηση συνεχίστηκε στην Αθήνα.

ΙΣΧΥΡΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ 29 Ιαν 2026 | 09:58

Ηλεία: Ισχυρή βροχόπτωση στη Βάρδα - Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από την κακοκαιρία Kristin [εικόνες]

Πλημμύρισαν οι δρόμοι - Χρειάστηκε η παρέμβαση μηχανημάτων του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

ΓΙΑ 15/2 29 Ιαν 2026 | 09:35

Θεσσαλονίκη: Αναβάλλεται ο Αγώνας Δρόμου στη μνήμη του Αλκη Καμπανού, λόγω πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Η αναβολή αποφασίστηκε σε ένδειξη πένθους για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στη Ρουμανία.

ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΟΥ 29 Ιαν 2026 | 09:35

Τρόμος για ζευγάρι στο κέντρο της Αθήνας - 29χρονος τους επιτέθηκε με γάντζους ενώ έκαναν ανάληψη από ΑΤΜ

Από την επίθεση τραυματίστηκε στο κεφάλι 43χρονος, που μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΜΕΘΗΣ 29 Ιαν 2026 | 09:34

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 53χρονος οδηγός φορτηγού, μεθυσμένος - Σχηματίστηκε δικογραφία, του επιβλήθηκε πρόστιμο

Αστυνομικοί της Τροχαίας Ασπροβάλτας τον σταμάτησαν και κατά την αλκοολομέτρηση, διαπιστώθηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ πέραν των επιτρεπόμενων ορίων.

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ" 29 Ιαν 2026 | 09:28

"Στεναχωριόμουν που ακολουθούσες τον ΠΑΟΚ στα εκτός έδρας": Συγκινεί η ανάρτηση για τον Δημήτρη που χάθηκε στο τροχαίο

"Όταν τη Δευτέρα είμαστε μαζί, μου ανακοίνωσες ότι θα πας με τα φιλαράκια σου στην Γαλλία για τον ΠΑΟΚ. Προσπάθησα να σε αποτρέψω όμως με καθησύχασες ότι θα πάτε με βαν όλη η παρέα".

ΜΕ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ 29 Ιαν 2026 | 09:10

Τροχαίο στη Ρουμανία: "Βρέθηκαν ύποπτες ουσίες μέσα στο βαν από τις ρουμανικές Αρχές", λέει ο Μαρακάκης

"Υπήρξε μία ενημέρωση από τις ρουμανικές αρχές ότι βρέθηκαν κάποιες ύποπτες ουσίες μέσα στο βαν", δήλωσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 29 Ιαν 2026 | 09:03

Γεωργιάδης για τα ράντζα στο "Αττικόν": Διαχρονικό το πρόβλημα, σε 1,5 χρόνο το ζήτημα θα έχει λυθεί

"Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου έχω ξεκινήσει την κατασκευή κτίριο για τους ιατρούς ώστε να απελευθερώσουμε άλλα 50 κρεβάτια σε ένα χρόνο", αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

ΒΑΡΥ ΠΕΝΘΟΣ 29 Ιαν 2026 | 08:53

"Βιολάντα": Σήμερα οι κηδείες των τριών εργατριών - Ανείπωτος πόνος για τις οικογένειες

Ανείπωτο είναι το πένθος για τις οικογένειες των πέντε γυναικών που έχασαν τη ζωή τους.

ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΦΥΓΜΟ 29 Ιαν 2026 | 08:50

Θάνατος βρέφους επτά ημερών στο Παίδων: Πώς εξήγησαν οι γονείς του την αρχική μεταφορά σε κτηνιατρείο

Το βρέφος αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες ώρες σε νεκροψία – νεκροτομή.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 29 Ιαν 2026 | 08:40
ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΔΙΚΗ 29 Ιαν 2026 | 08:26

Ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για την έδρα της δίκης των Τεμπών - Να γίνει στην Αθήνα, ζητούν οι συγγενείς

Η έναρξη της μεγάλης δίκης έχει προγραμματιστεί για τις 23 Μαρτίου, ενώ οι υποδομές της Λάρισας έχουν ήδη δοκιμαστεί και κριθεί ανεπαρκείς σε παράλληλη δικαστική διαδικασία.

ΑΙΣΙΟ ΤΕΛΟΣ 29 Ιαν 2026 | 08:02

Εξαφάνιση 16χρονης στον Κορυδαλλό: "Δεν ένιωθα ασφαλής, έκλαιγα πάρα πολύ" - Το μήνυμα που έστειλε στη Λόρα [βίντεο]

"Έφυγε γιατί της είχαμε περιορίσει λιγάκι τις ελευθερίες της. Έβγαινε με ένα αγόρι...", λέει η μητέρα της - Το μήνυμα που έστειλε η 16χρονη στην εξαφανισμένη Λόρα.

ΣΥΝΤΑΓΗ 29 Ιαν 2026 | 07:53

Αφράτο και υγιεινό κέικ μήλου με γιαούρτι - Χωρίς ζάχαρη

Υπέροχο, αφράτο κέικ μήλου με γιαούρτι και μάλιστα χωρίς λευκή επεξεργασμένη ζάχαρη.

ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ 29 Ιαν 2026 | 07:49

Κάτω Πατήσια: Αγνωστοι χτύπησαν και λήστεψαν 16χρονο – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ο ανήλικος σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρει κατάγματα σε όλο του το σώμα.

ΤΡΟΧΑΙΑ 29 Ιαν 2026 | 07:49

Λάρισα: "Πας στο νοσοκομείο και σου κόβουν 150 ευρώ πρόστιμο" - Διαμαρτυρία για τις κλήσεις της τροχαίας

Η Τροχαία προχωρά σε κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 150 ευρώ στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 29 Ιαν 2026 | 07:36

Κρήτη: Αγωνία για βρέφος 5 ημερών που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - Εγινε αεροδιακομιδή από τη Ρόδο

Αγωνία προκαλεί η κατάσταση ενός νεογέννητου βρέφους, μόλις πέντε ημερών, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

ΠΑΟΚ 29 Ιαν 2026 | 07:27

Τροχαίο στη Ρουμανία: Σε εξέλιξη η επιστροφή των δύο τραυματιών και των επτά σορών - Χειρουργείο για τον τρίτο τραυματία

Το αεροσκάφος του ΕΚΑΒ απογειώθηκε λίγο πριν τις 10:00 από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας - Ο τρίτος τραυματίας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση - Σήμερα θα μεταφερθούν και οι σοροί.

ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 29 Ιαν 2026 | 07:10
ΠΡΟΓΝΩΣΗ 29 Ιαν 2026 | 06:59

Κακοκαιρία Kristin: Με καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και αφρικανική σκόνη – Βρέχει ήδη στην Αττική

Η πρόγνωση από τον Θοδωρή Κολυδά, τον Γιώργο Τσατραφύλλια και την ΕΜΥ.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 29 Ιαν 2026 | 06:39

Βιολάντα: Το αυθαίρετο υπόγειο και η μοιραία ασφαλτόστρωση - Από το καλοκαίρι μύριζε, παραδέχτηκε ο ιδιοκτήτης

Οκτώ οι καταθέσεις για οσμή στη Βιολάντα - Ο ιδιοκτήτης παραδέχτηκε ότι είχε αναφορές από το καλοκαίρι - Ο τεχνικός ασφαλείας υποστήριξε ότι ήταν εξωτερικός συνεργάτης.

ΔΕΙΤΕ 29 Ιαν 2026 | 06:00
ΤΙ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 28 Ιαν 2026 | 23:34

Ρουμανία: Τα σενάρια για τα αίτια της τραγωδίας με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ - Οι κρίσιμες στιγμες πριν τη σύγκρουση

Όπως φαίνεται στο βίντεο, το μίνι βαν που μετέφερε τους οπαδούς του ΠΑΟΚ κινείται στο αντίθετο ρεύμα καθώς επιχειρεί την προσπέραση του οχήματος

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 28 Ιαν 2026 | 23:26

Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας: Ελέγχεται ύποπτη μηχανή έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος [βίντεο]

Οι αστυνομικοί έκλεισαν την πρόσβαση στην Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 28 Ιαν 2026 | 23:12

Στην Τούμπα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: "Ο ανθρώπινος πόνος είναι δυσβάσταχτος" [εικόνες]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε γνωστό ότι την Παρασκευή 30/1 θα τελέσει τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ

ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ 28 Ιαν 2026 | 22:48

Τραγωδία στη Ρουμανία: Το μνημείο στο σημείο του πολύνεκρου τροχαίου με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Πάνω σε έναν ξύλινο σταυρό, έχει τοποθετηθεί ένα κασκόλ του ΠΑΟΚ και μια μαύρη φανέλα, σύμβολα της αγάπης των θυμάτων για την ομάδα τους

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ "ΚΑΙΝΕ" 28 Ιαν 2026 | 22:36

Φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Τα τρία λάθη που οδήγησαν στον όλεθρο - Τι δείχνει η έρευνα της Πυροσβεστικής

Η Πυροσβεστική που διενεργεί την έρευνα, έχει ζητήσει την έκθεση των ΤΕΕΜ για όσα διαπίστωσαν στο εργοστάσιο της "Βιολάντα" λίγες ώρες μετά την έκρηξη

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 28 Ιαν 2026 | 22:12

Παρέμβαση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του ιδιοκτήτη της "Βιολάντα"

Μέλη του Ρουβίκωνα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του σπιτιού, κατηγορώντας τον ιδιοκτήτη της "Βιολάντα" για την τραγωδία

ΣΤΙΣ 16Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 28 Ιαν 2026 | 21:44
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Ιαν 2026 | 20:21

Τροχαίο στη Ρουμανία: Πώς επέζησαν οι τρεις τραυματίες - Η θέση στο βαν που τους έσωσε

Οι τρεις τραυματίες, δύο 20χρονοι και ένας 28χρονος, μεταφέρθηκαν άμεσα σε νοσοκομείο της Ρουμανίας, όπου και νοσηλεύονται από την ημέρα του δυστυχήματος

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 28 Ιαν 2026 | 19:57

Λάρισα: Νεκρή πεζή που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε την τραυματία στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 28 Ιαν 2026 | 19:43

Το νερό της Αίγινας κρίθηκε απολύτως ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση

Για τους ελέγχους επελέγησαν έξι σημεία που υδροδοτούνται από διαφορετικές γεωτρήσεις

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 Ιαν 2026 | 19:43

Τροχαίο στη Ρουμανία: Αύριο στη Θεσσαλονίκη με C-130 οι 7 σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ

Το αεροσκάφος θα αναχωρήσει για τη Ρουμανία από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και θα προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 28 Ιαν 2026 | 19:07

"Βιολάντα": Ελεύθεροι ο ιδιοκτήτης και τα δύο στελέχη της εταιρείας - Τέσσερις ώρες κατέθεταν

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ενώ στη δικογραφία δεν έχουν ενσωματωθεί όλες οι απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ 28 Ιαν 2026 | 18:35

Τροχαίο στη Ρουμανία: Τα "αετόπουλα" που πέταξαν νωρίς - Το παιχνίδι της μοίρας και τα αντίο των φίλων τους

Τα πρόσωπα της τραγωδίας του τροχαίου στη Ρουμανία - Ποιοι ήταν οι 7 φίλοι του ΠΑΟΚ που ξεκίνησαν να δουν την ομάδα τους και δεν θα επιστρέψουν ποτέ

ΝΕΑ ΤΡΟΠΗ 28 Ιαν 2026 | 18:22

Θεσσαλονίκη: Για δύο δολοφονίες συνελήφθη ο 52χρονος για το θρίλερ με τις νεκρές γυναίκες - Εχει ομολογήσει τη μια

Στο πλαίσιο της εξιχνίασης της φρικιαστικής υπόθεσης στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθη και ένας 50χρονος ως συναυτουργός

ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 28 Ιαν 2026 | 18:12

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας για την προστασία από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

TIMES HIGHER EDUCATION WORLD UNIVERSITY RANKINGS 28 Ιαν 2026 | 18:11

ΕΚΠΑ: Κορυφαίο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με άνοδο 100 θέσεων σε παγκόσμια κατάταξη - Είκοσι τα ελληνικά ΑΕΙ

Η κατάταξη αξιολογεί περισσότερα από 1.900 ερευνητικά πανεπιστήμια διεθνώς

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ 28 Ιαν 2026 | 17:52

Τροχαίο στη Ρουμανία: Συγκλονίζει επιζώντας - "Ολα τα θυμάμαι, θρηνώ τους φίλους μου, ήμασταν σαν αδέρφια"

"Δεν είμαι σίγουρος το πώς κόλλησε εκεί - Υπήρχε χρόνος να πάει δεξιά και να μη γίνει τίποτα", είπε ο ένας από τους τραυματίες του τροχαίου στη Ρουμανία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 28 Ιαν 2026 | 17:50

"Βιολάντα": Νέες εικόνες από το κουφάρι του εργοστασίου - Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι ρίψεις νερού [βίντεο]

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τις ρίψεις νερού στα ερείπια, καθώς τα θερμικά φορτία που αναπτύχθηκαν από την έκρηξη και την πυρκαγιά ήταν ακραία

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 Ιαν 2026 | 16:34

Τραγωδία στη Ρουμανία: Με ειδικό αεροσκάφος θα επιστρέψουν αύριο στην Ελλάδα οι δύο επιζώντες

Ένας από τους τραυματίες φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, ωστόσο η γενική του κατάσταση χαρακτηρίζεται καλή

ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑ 28 Ιαν 2026 | 16:33