Follow us

Τα επικρατέστερα ονόματα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης - Αποχωρούν 26 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί

Φέτος αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο 22 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προεξάρχοντος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
αρειος παγος

Σε ριζική αναδιάταξη της ανθρωπογεωγραφίας στα Ανώτατα δικαστήρια της χώρας, κυρίως στον Άρειο Πάγο, η οποία ξεκίνησε από πέρυσι με το μπαράζ των αποχωρήσεων και συμπληρώνεται φέτος λόγω συμπλήρωσης ορίου υπηρέτησης κορυφαίων δικαστικών λειτουργών, οδηγείται από τις 30 Ιουνίου η Δικαιοσύνη.

-Ενδεικτικά πέρυσι από την Ποινική και Πολιτική Δικαιοσύνη αποχώρησαν 8 αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, 14 αρεοπαγίτες και 8 αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, 15 πρόεδροι Εφετών και 7 εισαγγελείς Εφετών και 2 εφέτες.

-Φέτος αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο 22 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προεξάρχοντος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα. Φεύγουν επίσης λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας που είναι το 67ο (όσοι γεννήθηκαν το 1955) 5 αντεισαγγελείς, 5 αντιπρόεδροι και 11 αρεοπαγίτες.

Διαβάστε Επίσης

-Από το Συμβούλιο Επικρατείας αποχωρούν συνολικά τέσσερις, ο πρόεδρός του Δημ. Σκαλτσούνης (στις 17 Ιουνίου διοργανώνεται στο ΣτΕ ειδική εκδήλωση για την αποχώρησή του), δύο αντιπρόεδροι και μια σύμβουλος Επικρατείας.

Συνολικά δηλαδή από τα Ανώτατα αποχωρούν 26 δικαστικοί λειτουργοί.

Άρειος Πάγος

Στον Άρειο Πάγο πέραν του κ. Πλιώτα αποχωρούν :

-Οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικoλακέα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Γρηγόριoς Κoυτσoκώστας και Λoυκάς Μόρφης.

-Οι αρεοπαγίτες Κωvσταvτίvα Μαυρικoπoύλoυ, Θεόδωρoς Μαvτoύβαλoς, Πελαγία Ακάσoγλoυ, Κωvσταvτίvα Αλεβιζoπoύλoυ (ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis), Αvαστασία Μoυζάκη, Άvvα Φωτoπoύλoυ-Iωάvvoυ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαρία Αvδρικoπoύλoυ, Ευστάθιoς Νίκας, Σoφία Πoλύζoυ-Θεoχαρίδη και Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου.

-Οι αντεισαγγελείς ΑΠ Ευάγγελoς Ζαχαρής (το 2020 διερεύνησε τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις κατά τη δικαστική διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis), Αvαστασία Δημητριάδoυ, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Χαράλαμπoς Μωϋσίδης και Παναγιώτης Αθανασίου.

Διαβάστε Επίσης

Ποιοί έρχονται

Την αντίθετη πορεία, της προαγωγής προς τον Άρειο Πάγο παίρνουν οι νέοι Αρεοπαγίτες:

Χρήστος Νάστας, Ζαφειρία- Χριστίνα Γαβριηλίδου, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου, Γεώργιος Σχοινοχωρίτης, Ευτύχιος Νικόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Κορνηλία Πανούτσου, Σταύρος Μαλαίνος, Χρυσούλα Πλατιά, Μαλαματένια Κουράκου, Βαρβάρα Πάπαρη, Παναγιώτα Γκουδη- Νινέ, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Μάριον- Μαρία Δερεχάνη, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Λεωνίδας Χατζησταύρου.

Οι νέοι αντεισαγγελείς: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (που έχει χειριστεί πολλές σοβαρές δικογραφίες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη), Ελένη Καρκαμπούνα, Νίκη- Αναστασία Μουζάκη, Αννα Καλουτά, Περικλής Δράκος.

Φαβορί

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαβορί είναι ο Iσίδωρoς Ντoγιάκoς. Ο έμπειρος αντεισαγγελέας ΑΠ είναι γνωστός από τις δεκάδες υποθέσεις που έχει χειριστεί αλλά κυρίως από την ανυποχώρητη στάση του την περίοδο της προεδρίας στον Άρειο Πάγο της Βασιλικής Θάνου, που του στοίχισε την θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, στην οποία οι συνάδελφοί του πανηγυρικά είχαν εκλέξει εν μέσω μιας σφοδρής πολεμικής ατμόσφαιρας στη Δικαιοσύνη.

Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του. Έχει ασχοληθεί με σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Χρυσής Αυγής. Αν επιλεγεί ο κ. Ντιογιάκος, η θητεία του θα είναι μονοετής (αποχωρεί το 2023).

Συζητείται επίσης εντόνως το όνομα της Γεωργίας Αδειλίvη (αποχωρεί το 2025), ενός από τα πρόσωπα που θεωρούνται εξαιρετικά έμπειρα στον χώρο της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικό έργο και στο θέμα των ανηλίκων.

Το ερώτημα όμως είναι αν θα επιλεγεί πρόσωπο από τον εισαγγελικό κλάδο (ορθία) ή τον δικαστικό κλάδο (καθήμενη δικαιοσύνη), κάτι που αποτελεί "κόκκινο πανί” για την Ένωση Εισαγγελέων. Στην περίπτωση αυτή φαβορί προβάλλουν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Χρήστoς Τζαvερρίκoς (αποχωρεί το 2023) και Γεώργιoς Χριστoδoύλoυ (αποχωρεί το 2024).

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων (επιλέγονται επίσης με διαδικασία που περνάει από τη Βουλή με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου) υποψήφιες προς προαγωγή είναι οι αρεοπαγίτες Βασιλική Ηλιoπoύλoυ, Ελέvη Φραγκάκη (αποχωρεί το 2024) Αvθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Πηvελόπη Παρτσαλίδoυ-Κoμvηvoύ, Μαρία Κoυβίδoυ, Όλγα Σχετάκη-Μπovάτoυ (όλες αποχωρούν το ερχόμενο έτος, εκτός της κυρίας Φραγκάκη που αποχωρεί το 2024) και ο Γεώργιoς Κόκκoρης (αποχωρεί και αυτός το 2023).

Συμβούλιο της Επικρατείας

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρεί ο πρόεδρος του Δημήτρης Σκαλτσούνης, μετά από θητεία ενός έτους.

Αποχωρούν επίσης:

-οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Αικατερίνη Χριστοφορίδου,

-η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου, είναι οι αντιπρόεδροι Ευαγγελία Νίκα (που φέρεται να επικρατέστερη) και Μιχάλης Πικραμένος, ενώ έχουν ακουστεί επίσης οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Η κα Νίκα αποχωρεί το 2024, ο κ. Πικραμένος το 2027, η κα Χρυσικοπούλου το 2025 και η κα Κωνσταντινίδου το 2024. Όμως, αν προαχθεί ο κ. Πικραμμένος θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου στη θέση του προέδρου του ΣτΕ που είναι η τετραετία.

Για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων στο ΣτΕ υποψήφιοι είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτα Καρλή, Διομήδης Κυριλλόπουλος και Βασίλειος Αραβαντινός.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

06 Αυγ 2022 | 08:25

Πολιτική θύελλα για τις παρακολουθήσεις: Η παρέμβαση της δικαιοσύνης, οι αγωγές Δημητριάδη και η εξεταστική επιτροπή

Ραγδαίες εξελίξεις για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Η αιφνίδια παραίτηση Δημητριάδη, η απομάκρυνση Κοντολέωντα και το παρασκήνιο.

ΤΙ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΘΕΙ 05 Αυγ 2022 | 22:42

Προκαταρκτική έρευνα από τον Άρειο Πάγο: Πώς διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων

Ποινική προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα Ντογιάκο, όχι για την ουσία των καταγγελιών για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά για τη διαρροή των στοιχείων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Ιουλ 2022 | 18:54

Ο Άρειος Πάγος δίνει τη λύση: "Ναι" για τη μετάγγιση του πετρελαίου που βρίσκεται στο δεξαμενόπλοιο Lana

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Times Navigation στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου

27 Ιουλ 2022 | 14:01

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΣΕΗ του Μπιμπίλα

Οι αποφάσεις που εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού, σημαίνει ότι πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτό που πιστεύει ο μέσος Ελληνας; Προφανώς και όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 26 Ιουλ 2022 | 09:16

Ανδρουλάκης: Απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του μέσω Predator - Κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε στην Εισαγγελεία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά. Προσπάθησαν να παγιδεύσουν το τηλέφωνό του.

ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 25 Ιουλ 2022 | 15:15

Στο στόχαστρο η Σακελλαροπούλου: Την κατηγορούν ότι τάχθηκε εμμέσως υπέρ της αποφυλάκισης Λιγνάδη

Επίθεση εξαπέλυσε με δήλωσή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, αλλά και η εφημερίδα Εστία

19 Ιουλ 2022 | 11:28

Ο Λιγνάδης, τα πλυντήρια και οι κυνηγοί μαγισσών

Στις δημοκρατίες η δικαιοσύνη, όπως και η πλειοψηφία, αποφασίζουν και οι αποφάσεις τους είναι σεβαστές. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε σωστές ή ότι είναι υπεράνω κριτικής.

ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 12 Αυγ 2022 | 16:00

Δραματική η κατάσταση στην Κρήτη: Γεμάτα τα νοσοκομεία από τροχαία - Έκκληση από τους γιατρούς

Τα νοσοκομεία στην Κρήτη είναι γεμάτα από θύματα από τροχαία ατυχήματα, με Έλληνες και ξένους οδηγούς να οδηγούν επιθετικά.

Η ΚΟΠΕΛΑ ΤΟ ΕΣΚΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 12 Αυγ 2022 | 15:56

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο 21χρονος που έκρυβε 14χρονη σε ξενοδοχείο - Ήθελα να την προστατεύσω, είπε για την ανήλικη

Αθώος για την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου κρίθηκε ο 21χρονος που έκρυβε 14χρονης σε ξενοδοχείο δίπλα στο Αστυνομικό τμήμα.

ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ 12 Αυγ 2022 | 14:57

Ξυλοδαρμός νοσηλεύτριας από αστυνομικό στη Λαμία: Για την προτεραιότητα έγιναν όλα - Επικοινωνία με Πλεύρη

Παρεξήγηση για τη σειρά προτεραιότητας ήταν η αφορμή για τον ξυλοδαρμό νοσηλεύτριας από αστυνομικό στη Λαμία.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ 12 Αυγ 2022 | 14:57

Επίθεση με κατσαβίδι στον Βόλο: Αθώος για όλα δηλώνει ο 36χρονος-Παίζαμε και της έσπασα το δάχτυλο κατά λάθος [Βίντεο]

Πως δεν έχει σηκώσει χέρι πάνω της ούτε την έχει απειλήσει ποτέ και είναι αθώος δηλώνει ο 36χρονος που φέρεται να επιτέθηκε με κατσαβίδι στη σύντροφό του στο Βόλο.

ΚΑΙΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ 12 Αυγ 2022 | 14:56

Φωτιά στην Λήμνο: Κινητοποιήθηκαν επίγειες και ενάεριες δυνάμεις [Εικόνες]

Φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Εβγάτη στη Λήμνο, με επίγειες και εναέριες δυνάμεις να κινητοποιούνται.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗ 12 Αυγ 2022 | 14:34

Σε εξέλιξη η αλλαγή του καιρού: Έρχονται μπουρίνια και βροχές - Πού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή

Τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας