Τα μέτρα χαλαρώνουν, τα πρόστιμα μένουν: 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας

Τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης καταργούνται, όπως και το πρόστιμο, παραμένει όμως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Μερικά μέτρα περιορισμού αίρονται, τα πρόστιμα όμως παραμένουν και είναι τσουχτερά. Ένα 150άρι φεύγει την Δευτέρα 4 Μαΐου, αυτό της άσκοπης μετακίνησης, ένα άλλο παίρνει τη θέση του, εκείνο της μη χρήσης μάσκας, όπου είναι υποχρεωτική.

Τα SMS και οι βεβαιώσεις μετακίνησης καταργούνται, όπως και το πρόστιμο, παραμένει όμως για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας, όπως και το πρόστιμο των 300 ευρώ και η αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παραπάνω είναι μερικά από εκείνα που δεν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και των πιο εξειδικευμένων, από έξι υφυπουργούς της κυβέρνησης, και αναμένεται να ανακοινωθούν σταδιακά τις επόμενες ημέρες, με νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Τα υπόλοιπα πρόστιμα-"φωτιά" παραμένουν για δύο τουλάχιστον ακόμη εβδομάδες, με την ανακοίνωση της επόμενης άρσης των μέτρων, αν και εφόσον έρθει, εξετάζοντας τον μεικτό δείκτη επικινδυνότητας με βάση του προφίλ ρίσκου της χώρας για την εξελισσόμενη πανδημία.

Το 150άρι της μάσκας

Το πρόστιμο των 150 ευρώ για την μη χρήση μάσκας, θα βεβαιώνεται, σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπου αυτή είναι υποχρεωτική. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, υποχρεωτική η χρήση της, από εργαζόμενους και πολίτες, είναι σε νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, ταξί, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, από εργαζομένους σε καταστήματα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας, υφασμάτινης ή άλλης), χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα βεβαιώνεται πρόστιμο και σε αυτές τις περιπτώσεις στην εκδοχή ακραίων περιπτώσεων, είναι σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους.

Πρόστιμα για συναθροίσεις και καραντίνες

Παρά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, τα υπόλοιπα πρόστιμα φαίνεται ότι παραμένουν. Συνεχίζεται η βεβαίωση προστίμων των 5.000 ευρώ και συλλήψεις για καταστήματα που δεν ανοίγουν ακόμη. Να σημειωθεί ότι από την έναρξη του μέτρου λειτουργίας καταστημάτων έχουν βεβαιωθεί 533 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 509 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με το πρόστιμο να ανέρχεται στα 1.000 ευρώ. Στα 5.000 ευρώ παραμένει το πρόστιμο για την παραβίαση καραντίνας και η ποινική διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Ρώσου υπηκόου, που έφθασε αεροπορικώς στην Ελλάδα την περασμένη Δευτέρα, την Τρίτη διαγνώστηκε θετικός και την ίδια μέρα έσπασε την καραντίνα, βγήκε από το δωμάτιο και το ξενοδοχείο. Όταν εντοπίστηκε, είπε στους αστυνομικούς πως… "έψαχνε φορτιστή". Επιβλήθηκε πρόστιμο και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας, όπως και του προστίμου των 300 ευρώ και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες. Δεν έχει διευκρινιστεί αν απαγορεύεται ή όχι η περίπτωση μετακίνησης από νησί σε νησί της ίδιας περιφερειακής ενότητας.

Εργαλεία ελέγχου και ιχνηλάτηση

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά την μερική άρση των μέτρων περιορισμού, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποκτήσει τα εργαλεία ελέγχου και την τεχνογνωσία παρατήρησης της πανδημίας στην χώρα μας, προκειμένου να υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις όπου και όταν χρειαστεί.

Μέσω των διαδικασιών ιχνηλάτησης, θα έχει την δυνατότητα παρατήρησης της άρσης των μέτρων, και στις περιπτώσεις που προκύψει το αναπάντεχο υπάρχει η δυνατότητα επόμενης διορθωτικής φάσης, παρότι αυτή είναι δυσκολότερη στη διαχείριση.

"Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους. Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς" τόνισε στις χθεσινές ανακοινώσεις ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εργαλεία ελέγχου είναι προσαρμοσμένα στο νέο σχέδιο με τα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως επισημαίνουν, κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με σημαντική εμπειρία, επιστημονικές και επιχειρησιακές δυνατότητες έγκαιρης διόρθωσης.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ-"ΦΩΤΙΑ"

150 ευρώ για μη χρήση μάσκας

5.000 ευρώ για καταστήματα που δεν ανοίγουν ακόμη

5.000 ευρώ για παραβίαση καραντίνας

1.000 ευρώ για συνάθροιση άνω των 10 ατόμων

300 ευρώ για μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας και αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για 60 ημέρες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΟΝΤΟΥΣΑΝ 06 Ιουλ 2020 | 21:12

Λονδίνο: Ξέφρενα πάρτι και συνωστισμός - Οι Βρετανοί γιόρτασαν έξαλλα την άρση της καραντίνας [Βίντεο+εικόνες]

Τραγούδι, χορός, και ποτό μέχρι πρωίας στους δρόμους του Λονδίνου, όπου οι κάτοικοι γιόρτασαν την ελευθερία τους με μαζικά υπαίθρια πάρτι

ΣΤΟ ΝΙΟΥ ΧΑΜΣΑΙΡ 06 Ιουλ 2020 | 20:54
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ 06 Ιουλ 2020 | 20:50

Ελλάδα - Αίγυπτος: Άρση καραντίνας για τους τουρίστες των δύο χωρών - Τι θα ισχύει για όσους νοσήσουν

Πρόκειται για την πρώτη αντίστοιχη τουριστική συμφωνία της Αιγύπτου με χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Ηράκλειο: Θετική στον κορoνοϊό και η φίλη της 20χρονης Γερμανίδας

Oι θετικοί στον κορoνοϊό τουρίστες που μένουν στο ξενοδοχείο της καραντίνας, θα παραμείνουν εκεί μέχρι να βγουν αρνητικά τα τεστ τους.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 06 Ιουλ 2020 | 20:11

Επέστρεψαν στη χώρα τους όσοι Σέρβοι κατευθύνονταν προς τον Προμαχώνα - 20 τα εισαγόμενα κρούσματα από τη Σερβία

Μετά τις 8 το πρωί κανένα αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες δεν πέρασε τα ελληνικά σύνορα

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:36

"Προφήτης" ο Μπραντ Πιτ: Μίλησε για τη χρήση μάσκας πολύ πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού - Το viral video από τον Σεπτέμβριο του 2019 [Βίντεο]

Ο γνωστός αστέρας του Χόλιγουντ είχε ταχθεί υπέρ της μάσκας αρκετούς μήνες πριν γίνει γνωστός ο ιός Covid-19

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 06 Ιουλ 2020 | 19:17

Κορονοϊός: Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα - 43 νέα σε ένα 24ωρο, τα 36 εισαγόμενα

Οι νεκροί είναι 193 - 20 θετικοί ταξιδιώτες από τη Σερβία

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΛΙΣΤΑ 06 Ιουλ 2020 | 18:30

Κορονοϊός: 193 οι νεκροί στη χώρα - Κατέληξε 83χρονη στο "Σωτηρία"

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 06 Ιουλ 2020 | 18:22
ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 06 Ιουλ 2020 | 18:19

Ηράκλειο Κρήτης: Ασυμπτωματική η 20χρονη τουρίστρια με τον κορoνοϊό - Σε ξενοδοχείο καραντίνας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νεαρή Γερμανίδα είναι σε πολύ καλή κατάσταση - Θα παραμείνει σε ξενοδοχείο καραντίνας μέχρι το τεστ να βγει αρνητικό.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ "ΝΤΡΟΠΗΣ" 06 Ιουλ 2020 | 17:18

Τέλος στα ευρω-πρόστιμα με το κλείσιμο της χωματερής στη Σίφνο - Σε λειτουργία πλέον ο ΧΥΤΑ

Έκλεισε η ανεξέλεγκτη χωματερή του νησιού για την οποία η Ελλάδα πλήρωνε πρόστιμα στην Κομισιόν.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΡΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ 06 Ιουλ 2020 | 16:21

Σαρώνει ο κορονοϊός στο Ισραήλ: Κλείνουν πάλι μπαρ, νυκτερινά κέντρα και γυμναστήρια

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ έπρεπε να αντιστρέψει την πορεία του στην κρίση του κορονοϊού για να αποφύγει ένα ευρύτερο lockdown.

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 06 Ιουλ 2020 | 15:13

Κορονοϊός: Επιστήμονες του ΑΠΘ δημιούργησαν καλλυντικό σπρέι που τον αδρανοποιεί - Πότε βγαίνει στην αγορά

Αναμένεται να πιστοποιηθεί τους προσεχείς μήνες προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί στον ΕΟΦ και να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά.