Follow us

Τα "μυστικά" των τριών ομορφότερων χωριών της Ελλάδας [εικόνες]

Η Αρναία της Χαλκιδικής, η Πέρδικα της Θεσπρωτίας και το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς είναι τα τρία ομορφότερα χωριά της Ελλάδας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Λένε πως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Το ίδιο συμβαίνει εάν κάποιος περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια τριών ελληνικών χωριών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν σε διαγωνισμό του υπουργείου Τουρισμού και να διακριθούν ως τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας, θέλοντας να ζήσει από κοντά την παράδοση, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και να γευτεί τις τοπικές νοστιμιές.

Η Αρναία της Χαλκιδικής, η Πέρδικα της Θεσπρωτίας και το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς είναι τα τρία ομορφότερα χωριά, όπως αξιολογήθηκαν από Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε με απόφαση της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, κι ετοιμάζουν πλέον "βαλίτσες" για να απλώσουν τα κάλλη τους στα πέρατα του κόσμου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με την επωνυμία "Best Tourism Villages" του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Διαβάστε Επίσης

Η "αρχόντισσα της Χαλκιδικής" Αρναία

Το 2019, το αμερικανικό δίκτυο CNN είχε ανακηρύξει την Αρναία του δήμου Αριστοτέλη ως ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ελλάδας. Τρία χρόνια αργότερα, η "αρχόντισσα της Χαλκιδικής" εξακολουθεί να κρατάει καλά τα σκήπτρα και παραμένει μεταξύ των "Τop 3" σε ομορφιά και γοητεία.

Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Χολομώντα, στα 600 μέτρα υψόμετρο, διατηρεί ακόμη τον παλαιό πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό της χαρακτήρα. Ο "πυρήνας" του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, το "παζάρι" όπως λένε οι ντόπιοι, όπου δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος μέσα από τον οποίο κυλά πόσιμο νερό.

Αρναία

Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας χτίστηκαν την περίοδο 1850-1945 από Αρβανίτες και Ηπειρώτες τεχνίτες, που είχαν σταθμεύσει στο χωριό καθώς πήγαιναν να εργαστούν στα μοναστήρια του Άθωνα. Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο, χωρίς αυλές, ώστε να προφυλάσσονται με τον τρόπο αυτόν από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βαμμένα σε λουλακί, ώχρα ή κεραμιδί έχουν καταπληκτικές κατασκευαστικές λεπτομέρειες και είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της αρχιτεκτονικής της βόρειας Χαλκιδικής. Με αδρούς πέτρινους τοίχους στους κάτω ορόφους, χαγιάτια και μεγάλη ποικιλία παραθύρων, η Αρναία διαθέτει μια πλειάδα κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα έργα τέχνης και κάποια ως παραδοσιακά.

Αρναία

Από το 1987, το υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε την Αρναία ως ιστορικό τόπο και παραδοσιακό οικισμό, ενώ στα "συν" για τους επισκέπτες είναι τα γραφικά σοκάκια, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Υφαντικής, το τοπικό κρασί, το μέλι, τα τυροκομικά προϊόντα, οι πίτες αλλά και η μπουντοβίνα που αποτελεί ένα μείγμα τσίπουρου με μέλι.

Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, κληθείς να σχολιάσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τους λόγους για τους οποίους κατάφερε η Αρναία να ξεχωρίσει, ανάμεσα σε οικισμούς της χώρας, δήλωσε: "Όλο αυτό έρχεται ως επιστέγασμα της ευθύνης και της αγάπης που έχουμε απέναντι στην παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές. Η παρακαταθήκη αυτή συνίσταται σε μια πλούσια παράδοση και λαογραφία, αλλά κατά κύριο λόγο στο μεγάλο απόθεμα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής που χαρακτηρίζει αυτόν τον τόπο".

Αρναία

Σημείωσε δε πως "η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στο τοπίο, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και οι ακτινωτές πλατείες του οικισμού οδηγούν τους επισκέπτες μας στα μονοπάτια ενός ιστορικού τόπου που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ορεινή πλευρά του δήμου Αριστοτέλη".

Η Πέρδικα, ο άγνωστος "παράδεισος" της Θεσπρωτίας

Είναι ο άγνωστος "παράδεισος" της Θεσπρωτίας. Άγνωστος στους πολλούς, γνωστός όμως σε λίγους και εκλεκτούς, και ένας τόπος "μαγνήτης" για όσους τον περπατούν και θέλουν να επιστρέψουν σύντομα πάλι πίσω. Η Πέρδικα είναι ένα ορεινό χωριό, χτισμένο πάνω σε λόφο, ανάμεσα στα Σύβοτα και την Πάργα, που έχει μπροστά στα "πόδια του" μια σειρά από πολλές και επώνυμες μαγευτικές παραλίες.

Διαβάστε Επίσης

Η κεντρική πλατεία της Πέρδικας αποτελεί και τον "ομφαλό της γης" αφού εκεί οι επισκέπτες θα βρουν κυριολεκτικά τα πάντα: τα εστιατόρια, τα καφέ - μπαρ, όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως επίσης μία αίθουσα κινηματογράφου, ένα ανοιχτό αμφιθέατρο για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και το Παρατηρητήριο, το σημείο όπου το βλέμμα του ταξιδιώτη μπορεί και ατενίζει σ' όλο το Ιόνιο πέλαγος.

Πέρδικα

Τα ρέματα, τα δάση, οι κάμποι, τα ποτάμια αλλά και τα κρυστάλλινα νερά αποτελούν τα "όπλα" της Πέρδικας, που της δίνουν ξεχωριστή ομορφιά, ενώ και η μοναδική ιστορία του τόπου δεν αφήνει τους επισκέπτες ασυγκίνητους. Μεταξύ άλλων, το χωριό, που έχει περίπου 2500 μόνιμους κατοίκους με τον πληθυσμό να διπλασιάζεται τα καλοκαίρια, υπερηφανεύεται για το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, που είναι φτιαγμένο από πέτρα μέσα σε έναν ελαιώνα και χρονολογείται από το 1811.

Παραδίπλα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πέρδικας, το Εθνικό Πάρκο Άγριων Ζώων, μία δασώδης έκταση περίπου 2000 στρεμμάτων και σημαντικό τμήμα του ποταμού Παραμυθιώτη με διαμορφωμένα μονοπάτια και πολλά γεφύρια. Στη δυτική πλευρά του οικισμού είναι το Δυμόκαστρο ή Αρχαία Ελίνα, ένας οχυρωμένος παράλιος οικισμός έκτασης 220 στρεμμάτων που γνώρισε τεράστια ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο.

Διαβάστε Επίσης

Ένα χωριό που έχει να επιδείξει πολλές ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ακτές: τις παραλίες Αγίας Παρασκευής, Αρίλλας, Μέγα Ντράφι, την Αγία Παρασκευή με το νησάκι και το διάσημο σε όλους Καραβοστάσι. "Εμείς ξέρουμε την αξία του οικισμού μας, τα προϊόντα, τη φιλοξενία του κόσμου και τι μπορεί να προσφέρει η Πέρδικα στους επισκέπτες", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ηγουμενίτσας Λευτέρης Κώστας, αναφορικά με τους λόγους που ξεχώρισε η Πέρδικα ανάμεσα στα ελληνικά χωριά.

Πέρδικα

"Είναι ένα ορεινό χωριό με θέα τη θάλασσα, με πολλές επώνυμες παραλίες. Έχει πολλά ξενοδοχεία, πολλά καταστήματα εστίασης. Είναι ένα σύγχρονο σκηνικό και βέβαια υπάρχει ένα πολύ μεγάλο αρχαιολογικό κομμάτι για να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι, τον οικισμό της Αρχαίας Ελίνας", πρόσθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η αυτοπεποίθηση για τις ομορφιές του τόπου, που η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας εκτιμά πως σίγουρα η Πέρδικα θα κερδίσει και παγκόσμια διάκριση!

Το Φισκάρδο, το "αστέρι" της Κεφαλλονιάς

Είναι, κατά πολλούς, το πιο κοσμοπολίτικο χωριό. Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται μέσα στα ομορφότερα και μάλιστα με τη ...βούλα. Το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς αποτελεί το "αστέρι" του νησιού και είναι από τα λίγα μέρη που άφησε ανέπαφα ο εγκέλαδος το 1953, γεγονός που τού επέτρεψε να διατηρήσει στο ακέραιο του παλιό του χρώμα.

Είναι η πατρίδα του ποιητή Νίκου Καββαδία, τραβάει σαν μαγνήτης τους επισκέπτες που καταφθάνουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν την απαράμιλλη ομορφιά του καθώς θυμίζει εικόνα "καρτ ποστάλ". Άλλωστε, διαθέτει μια ποικιλία χρωμάτων από τη στιγμή που θα φτάσει ο επισκέπτης στον συγκεκριμένο τόπο, είτε με σκάφος στο γραφικό λιμανάκι, είτε με το αυτοκίνητο του το οποίο υποχρεωτικά θα αφήσει στο πάρκινγκ αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων.

Φισκάρδο

Σε μια σύντομη βόλτα στο χωριό κερδίζουν τα αρχοντικά σε παστέλ χρώματα τα οποία συνδυάζουν την επτανησιακή αρχιτεκτονική με τη βενετσιάνικη κουλτούρα, τα μπαλκόνια που είναι στολισμένα με τις βουκαμβίλιες, τα μικρά μαγαζιά και τα δεκάδες σκάφη αναψυχής που λικνίζονται στα νερά προσελκύοντας όλα τα φωτογραφικά κλικ των επισκεπτών.

Σημεία αναφοράς στο Φισκάρδο είναι ο Φάρος στο Ακρωτήρι, τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα στη θέση "Χτούρια" και το απογευματινό μπάνιο την ώρα του ηλιοβασιλέματος με θέα την Ιθάκη.

Μικρό χωριό με μόλις 150 μόνιμους κατοίκους, γοητευτικό, αλώβητο από το πέρασμα του χρόνου που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με το γαλάζιο και από το 1975 έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενος παραδοσιακός οικισμός. "Το Φισκάρδο είναι ένα από τα αστέρια της Κεφαλλονιάς, έχει μία σπάνια ομορφιά που το διακρίνει", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς, χαρακτηρίζοντας δίκαιη την πρόκριση του οικισμού στην πρώτη τριάδα των ωραιότερων χωριών της Ελλάδας και εκφράζοντας την πίστη ότι θα μπορέσει να προκριθεί και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Φισκάρδο

"Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, μέσα στη θάλασσα και το πράσινο, που διατηρεί την παλιά αρχιτεκτονική της Κεφαλλονιάς. Τα σπίτια είναι διατηρητέα, δεν υπάρχουν αστοχίες μέσα στον οικισμό και όλο το χωριό είναι προσαρμοσμένο στην ίδια αρχιτεκτονική. Το Φισκάρδο έχει τα προσόντα και την ομορφιά για μπορέσει να πετύχει την πρόκριση και να μπει στον παγκόσμιο χάρτη", συμπλήρωσε ο δήμαρχος κ. Μονιάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 12 Αυγ 2022 | 15:41

Απάντηση της Αθήνας σε Ακάρ και Τσαβούσογλου: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Άγκυρας, η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της έντασης

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα απαντήσει όταν εκείνη κρίνει, με τον τρόπο που θα κρίνει και στα όργανα που πρέπει σε αυτές τις προκλήσεις, τονίζει η Αθήνα

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 12 Αυγ 2022 | 12:34

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής

Αναφερόμενος στην 100ή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο Ακάρ απείλησε ότι η Ελλάδα πρέπει να μάθει από την ιστορία και να μην επιδιώκει νέες περιπέτειες.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΞΗΡΑΣΙΑ 12 Αυγ 2022 | 07:58

Πύρινος εφιάλτης στη Γαλλία: Ευρωπαϊκές χώρες συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών - Ανάμεσα τους και η Ελλάδα

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 γάλλους συναδέλφους τους.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ 11 Αυγ 2022 | 21:26

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες δεν μας συναντούν - Κάνουν λόμπινγκ εναντίον μας

"Η ΕΕ θα ήταν ‘παγκόσμιος παίκτης’ αν αποδεχόταν την ένταξη της Τουρκίας στο μπλοκ, αν είχαμε κάνει βήματα μαζί" υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ 11 Αυγ 2022 | 16:54

Νέα αιχμή Ερντογάν: Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν - Ντονμέζ: Σε 45 - 60 ημέρες θα ολοκληρωθεί η γεώτρηση

"Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το γεωτρύπανο - Τη δουλειά μου κάνω", είπε ο Ερντογάν σε τελετή εγκαινίων

ΤΟ ΑΨΟΓΟ ΣΤΙΛ ΤΗΣ 11 Αυγ 2022 | 06:25

Μαρί Σαντάλ: Στις Σπέτσες με summer look - Το λευκό φόρεμα με το κοφτό κέντημα, το κόσμημα και οι εσπαντρίγιες

Από το Πόρτο Χέλι στις Σπέτσες με υπέροχο φόρεμα με εφαρμοστό μπούστο, ογκώδη statement μανίκια και διάτρητα κεντήματα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟ 10 Αυγ 2022 | 09:49

Κικίλιας: Διανύουμε μια συγκλονιστική χρονιά στον τουρισμό - Πάνω από 16.000 επισκέπτες καθημερινά στην Ακρόπολη

Η χρονιά που διανύουμε είναι συγκλονιστική για τον ελληνικό τουρισμό. ανέφερε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. 16.000 τουρίστες την ημέρα στο βράχο της Ακρόπολης.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 09 Αυγ 2022 | 11:16

Απασφάλισε ο Ακάρ: Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να πάμε στο Καστελλόριζο

Ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι "αν μπορούν ας έρθουν" στο Καστελόριζο, απάντησε "αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό".

ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ 09 Αυγ 2022 | 07:21

Αμπντουλχαμίντ Χαν: Στην Ανατολική Μεσόγειο σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο με φιέστα Ερντογάν - Πού αναμένεται να πλεύσει

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε και επίσημα ότι το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα ξεκινήσει σήμερα τις εργασίες του, χωρίς ωστόσο να δίνει την ακριβή τοποθεσία.

ΕΛΣΤΑΤ 08 Αυγ 2022 | 12:35

Πληθωρισμός: Στο 11.6% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον μήνα Ιούλιο

Μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, φτάνοντας στο 11,6% τον Ιούλιο.

ΝΕΑ ΠΥΡΑ 08 Αυγ 2022 | 12:35

Αύριο ο απόπλους του "Abdulhamit Han" - Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει πολιτική βούληση για ειρήνη στο Αιγαίο

"Στο Αιγαίο θέλουμε μια σταθερή ειρήνη και επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικούς τρόπους, αλλά βλέπουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση" τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

08 Αυγ 2022 | 06:59

Τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για την ελληνική οικονομία - Στις 20 Αυγούστου και επίσημα η έξοδος από τα μνημόνια

Στις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί και επισήμως η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

ΔΗΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΟΒΑ 06 Αυγ 2022 | 11:34

Επίθεση Μόσχας στην Αθήνα: "Είμαστε εξοργισμένοι με μη φιλικές ενέργειες" για την έκδοση του Mr. Bitcoin στις ΗΠΑ

"Μη φιλικές ενέργειες" αναφορικά με την έκδοση του προγραμματιστή Βίνικ, ή αλλιώς Mr. Bitcoin, προσάπτει στην Αθήνα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.