Follow us

Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο για την 39χρονη που τη δάγκωσε οχιά - Πώς μπήκε το φίδι στο σχολείο

Η 39χρονη παραμένει σε καταστολή υπό μηχανική υποστήριξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΟΧΙΑ

Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κρίνεται η κατάσταση της 39χρονης εθελόντριας, την οποία δάγκωσε οχιά την περασμένη Παρασκευή, σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η 39χρονη παραμένει σε καταστολή υπό μηχανική υποστήριξη στην Α' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Υπενθυμίζεται πως η 39χρονη κλήθηκε να αντιμετωπίσει το περιστατικό στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Στην προσπάθεια της να απομακρύνει την οχιά, τη δάγκωσε. Αρχικά στο σημείο κατέφθασαν δύο μοτοσικλετιστές του ΕΚΑΒ και στη συνέχεια έσπευσε ασθενοφόρο ο γιατρός του οποίου λόγω της επιδείνωσης που παρουσίασε, προχώρησε στη διασωλήνωσή της.

"Καμπανάκι από τους ειδικούς"

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ Ηλίας Στραχίνης ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει κενό στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών καθώς δεν υπάρχει αρμόδια υπηρεσία και το βάρος πέφτει στους πολίτες εθελοντές. "Μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουμε κάθε χρόνο από 40 έως 80 κλήσεις για απομακρύνσεις φιδιών και σκεφτείτε πόσοι άλλοι δεν καλούν καν γιατί μπορεί απλά να σκοτώνουν το φίδι αντ’ αυτού. Γι΄αυτό και υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ερπετολογικού κέντρου για εκπαίδευση, ενημέρωση, σύνδεση με την έρευνα αλλά και λειτουργίας εξειδικευμένης ομάδας δράσης που θα καλείται να μαζέψει τα φίδια" ανέφερε ο κ. Στραχίνης προσθέτοντας ότι έχει ήδη καταθέσει τέτοια πρόταση σε αρμόδιους φορείς αλλά προς το παρόν, δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή της. Στην πρόαση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εγκαταστάσεων, η περισυλλογή και φιλοξενία ξενικών ειδών και η έρευνα πάνω στη σύσταση των δηλητηρίων φιδιών που πολλές φορές είναι χρήσιμα στην ιατρική.

Σχολιάζοντας το περιστατικό με την εθελόντρια που δαγκώθηκε από οχιά όταν κλήθηκε να την απομακρύνει από σχολείο, το χαρακτήρισε μεμονωμένο και συνέστησε ψυχραιμία στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών. "Καλό θα ήταν να κοπούν όλα τα χόρτα που είναι στο σχολείο και αν θέλουν από την εκπαιδευτική κοινότητα, να με καλέσουν αργότερα για να κάνω αυτοψία στον χώρο και να προτείνω κάποια πράγματα αν χρειάζεται. Το συγκεκριμένο φίδι πάντως, που ήταν αρκετά μεγάλο, μεταφέρθηκε κατά πάσα πιθανότητα στον χώρο παθητικά κάτω από κάποιο αυτοκίνητο, όπως αποδεδειγμένα έχει συμβεί αρκετές φορές".

Διαβάστε Επίσης

Εξίσου σημαντική είναι για τον κ. Στραχίνη, η επικοινωνία γιατρών και ερπετολόγων σε τέτοια περιστατικά. "Οι ερπετολόγοι μπορούμε να αναγνωρίσουμε το είδος που δάγκωσε κάποιο θύμα και επομένως, να γνωρίζουμε ποια είναι η δράση του δηλητηρίου που έχει διοχετευτεί και γι΄αυτό είναι σημαντικό να χτίσουμε δίαυλους επικοινωνίας με την ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών". Πάντως, σύμφωνα με τον βιολόγο, ο αντιοφικός ορός που χρησιμοποιείται αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία, δρα με καθυστέρηση σε σχέση με τον προηγούμενο διαθέσιμο τύπο, καθώς ενδείκνυται να χορηγείται μόνο ενδομυϊκά και όχι ενδοφλέβια που θα ήταν αποδοτικότερος χρονικά.

Διαβάστε Επίσης

"Οι πολίτες από την πλευρά τους, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν στην παροχή πρώτων βοηθειών και ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή της αναφυλαξίας, όπως υπέστη η γυναίκα που κλήθηκε να απομακρύνει το φίδι από το σχολείο. Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια του αναφυλακτικού σοκ και να διαθέτουμε στα φορητά μας φαρμακεία τις κατάλληλες ενέσεις που αποβαίνουν σωτήριες για τη ζωή σε τέτοιες περιπτώσεις. Η αναφυλαξία είναι έντονη αλλεργική αντίδραση και είναι μια πολύ επικίνδυνη και επείγουσα κατάσταση. Μπορεί να προκληθεί, όχι μόνο από δηλητήρια, αλλά από οποιαδήποτε ουσία στην οποία είναι κάποιος αλλεργικός, ακόμα και από τροφές. Είναι καλό να ενημερωθούμε όλοι από τον γιατρό μας για τους τύπους και τη σωστή χρήση των κατάλληλων φαρμάκων σε αυτή την περίπτωση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 27 Σεπ 2023 | 13:10

Θεσσαλονίκη: Σκυλιά ζούσαν σε διαμέρισμα τρώγλη - Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης [βίντεο]

Τα δύο σκυλάκια ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε διαμέρισμα-τρώγλη στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με τις αρχές να συλλαμβάνουν έναν 38χρονο.

ΕΥΚΑΡΠΙΑ 26 Σεπ 2023 | 19:50

Θεσσαλονίκη: Έσβησε το τσιγάρο στο στήθος της για ένα αγόρι-Τι λέει η μάνα της 13χρονης για τον φόβο της παρέας

"Η 12χρονη γελούσε και φώναζε την έκαψα με τσιγάρο, χαχά, την έκαψα με τσιγάρο" ανέφερε η μητέρα του θύματος.

ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 26 Σεπ 2023 | 16:57

Λαμία: Χειρουργείο σε πόδια και σπονδυλική στήλη για τον 13χρονο μαθητή που έπεσε από την ταράτσα του σχολείου

Ο 13χρονος μαθητής τραυματίστηκε όταν υποχώρησε κάγκελο στο οποίο στηριζόταν στη ταράτσα του σχολείου του στη Λαμία.

ΜΕΤΡΗΤΑ, ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ 26 Σεπ 2023 | 10:27

Θεσσαλονίκη: Προσποιήθηκε τον τεχνικό και άρπαξε από ηλικιωμένη χρήματα και κοσμήματα αξίας 250.000 ευρώ

Ο δράστης συνελήφθη, όταν αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση σε οικισμό Ρομά, ερευνώντας άλλη ποινική υπόθεση στην οποία ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται.

ΕΣΤΗΣΑΝ ΚΑΡΤΕΡΙ 26 Σεπ 2023 | 08:54

Θεσσαλονίκη: Επιτέθηκαν με μπουνιές και κλωτσιές σε δύο 17χρονους - Νέα περιστατικά βίας

Δύο 17χρονοι δέχθηκαν αναίτια επίθεση από αγνώστους στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 25 Σεπ 2023 | 16:31

Συναγερμός στη Λαμία: 13χρονος μαθητής έπεσε από ταράτσα σχολείου - Με σοβαρά τραύματα μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας

Ο 13χρονος μαθητής έπεσε στο κενό από ύψος 5 μέτρων όταν υποχώρησαν τα κάγκελα στην ταράτσα του σχολείου.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 25 Σεπ 2023 | 09:04

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Οδηγός ΙΧ χτύπησε και εγκατέλειψε μοτοσικλετιστή [βίντεο ντοκουμέντο]

Περίοικοι έσπευσαν να βοηθήσουν τον τραυματία δικυκλιστή και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε σε νοσοκομείο.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 22 Σεπ 2023 | 23:41

Θεσσαλονίκη: Τρομακτικό τροχαίο - Τούμπαρε αυτοκίνητο μετά από σύγκρουση με άλλο ΙΧ

Στο σημείο κλήθηκε και η Πυροσβεστική, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να απεγκλωβίσει κάποιο άτομο.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ “ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ” 22 Σεπ 2023 | 13:41

Θεσσαλονίκη: Πήγε να μπει στο ασανσέρ, δεν είδε το κενό και έπεσε στον αγωγό από ύψος 5 μέτρων

Ο 49χρονος προτού προλάβει να αντιληφθεί ότι έλειπε ο θάλαμος του ασανσέρ, έπεσε στο κενό. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 22 Σεπ 2023 | 10:44

Θεσσαλονίκη: Οκτώ προσαγωγές μετά τη συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο [βίντεο]

Συμπλοκή ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο. Έγιναν οκτώ προσαγωγές από την αστυνομία.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2023 | 17:27

Θάνατος Έμμας: "Ήταν σκοτεινά, δεν ήξερα ότι τη σκότωσα, δεν είχα χαρτιά", λέει ο 27χρονος που την παρέσυρε μέσα από τη φυλακή

Η υπόθεση εκδικάζεται στις 7 Νοεμβρίου "Είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Έτρεχε με 100 χλμ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σχολίασε η μητέρα της Έμμας για όσα είπε ο κατηγορούμενος

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 21 Σεπ 2023 | 13:07

Βόλος: Επεσε η καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ και χτύπησε εκπαιδευτικό στο κεφάλι

Κατέρρευσε ξαφνικά η καγκελόπορτα του 2ου ΕΠΑΛ στον Βόλο και χτύπησε εκπαιδευτικό στο κεφάλι.

ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 21 Σεπ 2023 | 12:03

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο ένα άτομο από τη φωτιά στο Καλοχώρι

Ενα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα μετά τη φωτιά στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.