Μικροί συγγραφείς: Τα… παραμύθια μαθητών που έγιναν βιβλίο

Διακόσιοι μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας με καθοδηγητή τον διευθυντή του Βασίλη Γεργατσούλη, έφτιαξαν τα δικά τους παραμύθια και τα αποτύπωσαν σ' ένα εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο "Αληθινά παραμύθια καμωμένα από… ψέματα".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
βιβλίο

Τα δικά τους παραμύθια εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν σ' ένα ξεχωριστό εικονογραφημένο βιβλίο με τίτλο "Αληθινά παραμύθια καμωμένα από… ψέματα", οι μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.

Πρόκειται για τη συγγραφική δημιουργία 200 μαθητών, που μέσα από τα "παιχνίδια δημιουργικής φαντασίας" και με καθοδηγητή τον διευθυντή του σχολείου Βασίλη Γεργατσούλη, έφτιαξαν τα δικά τους παραμύθια πολλά από τα οποία διαδραματίζονται στο σχολικό περιβάλλον και είναι γραμμένα με φαντασία και χιούμορ. Σημειώνεται πως το βιβλίο αυτό αποτελεί το 5ο σε σειρά συλλογή παραμυθιών από μαθητές του σχολείου.

Μικροί συγγραφείς: Τα… παραμύθια μαθητών που έγιναν βιβλίο

Για την ιδέα του βιβλίου, αλλά και τη δική του σχέση με τον κόσμο της συγγραφής μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και εμπνευστής αυτής της προσπάθειας Βασίλης Γεργατσούλης. Έχοντας ο ίδιος εκδώσει 14 προσωπικά βιβλία αναφέρει: "Χρειάζεται να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι έχουν σχέση με το βιβλίο. Αυτή η σχέση μου με το βιβλίο, βοήθησε αρκετά ώστε να "ανοιχτούμε", γιατί πολλά σχολεία κάνουν ενδιαφέροντα πράγματα αλλά μπορεί να μην έχουν τις γνώσεις και τις επαφές στον χώρο ώστε να προβάλουν προς τα έξω τις δημιουργίες τους".

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του 23ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας, "στο βιβλίο υπάρχει ένα λαογραφικό είδος αφήγησης το οποίο στα αγγλικά το αποκαλούμε tall tales και στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως ψευδολογικές αφηγήσεις, όχι με την έννοια του ψέματος αλλά με την έννοια της υπερβολικής φαντασίας."

Για τον κ. Γεργατσούλη η αφετηρία για να φτιάξουν τα παιδιά μια ιστορία πρέπει να είναι μια διαδικασία απελευθερωτική της σκέψης τους, "γιατί όσο ξεφεύγεις από την πραγματικότητα, τόσο βοηθάς και τη σκέψη του παιδιού να πλάσει δικά της πράγματα."

"Οπότε αφού ακούσαμε κάμποσες αφηγήσεις με "τρελά ψέματα" - υπερβολικά ψεύδη, τους καλέσαμε να πούνε ένα δικό τους ψέμα. Πολλά παιδιά σήκωναν το χέρι και έλεγαν τις ιδέες τους, όπως ότι ακουμπώντας με το δάχτυλό τους ένα σημείο του χάρτη βρέθηκαν να ταξιδεύουν στο μέρος που ακούμπησαν. Αυτή δηλαδή ήταν η πρώτη ύλη για να δομήσουμε τα παραμύθια μας. Αφού λοιπόν είπαν το "ψέμα" τους, τα γράφαμε στον πίνακα, επιλέξαμε κάποια που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση και μετά από εκεί ο ρόλος του δασκάλου ήταν να κάνει ερωτήσεις δηλαδή ποιους ήρωες θα μπορούσαν να βάλουν στην ιστορία, κάποιες δράσεις κτλ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεργατσούλης. Τονίζοντας ωστόσο πως ο δάσκαλος δεν πρέπει να υποβάλλει στα παιδιά τι θα πούνε.

Με αυτή τη διαδικασία σημειώνονταν στον πίνακα οι ιδέες, οι μαθητές εναλλάσσονταν, άρα και οι σκέψεις τους και κάπως έτσι ολοκληρωνόταν το παραμύθι. Η πληκτρολόγηση βέβαια γινόταν από τον εκπαιδευτικό, ο οποίος πήγαινε μέσα στην τάξη και το ξαναδιάβαζε, το διορθώνανε όλοι μαζί και κατέληγαν όλοι μαζί στο τελικό παραμύθι, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 23ου Δημοτικού σχολείου Νίκαιας.

Το πολύ σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια είναι σύμφωνα με τον κ. Γεργατσούλη "ότι συμμετέχει η πλειονότητα της τάξης. Ακόμα και οι πιο μέτριοι μαθητές, επειδή τη διαδικασία αυτή τη βλέπουν σαν παιχνίδι- όπως όλα τα παιδιά, συμμετέχουν όλα. Οπότε θεωρώ ότι βοηθά και την αυτοπεποίθησή τους και δένει και την τάξη σαν ομάδα γιατί φτάνεις κάποια στιγμή να λες "αυτό είναι το παραμύθι μας" γιατί όταν μοιράζεσαι κάτι, δένεσαι με τον άλλον".

Μία επόμενη φάση ήταν η εικονογράφηση, αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου "όπου αφού το διαβάσαμε το χωρίσαμε σε σκηνές, εικόνες. Έτσι χωρίστηκαν οι μαθητές σε ομάδες και ανέλαβαν με την ίδια διαδικασία - παιχνιδιού, την εικονογράφηση του βιβλίου. Ήταν επίσης μια φοβερή ευκαιρία και για τους εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν μεταξύ τους. Προσπαθήσαμε να είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του σχολείου, μπήκαμε σε όλα τα τμήματα κάνοντας την ίδια δουλειά, κάθε τμήμα βέβαια διάλεγε άλλο θέμα, το εξέλισσε με διαφορετικό τρόπο και κατέληγαν στο δικό τους παραμύθι". Μάλιστα ανέφερε πως επειδή αυτό το πρόγραμμα γινόταν δύο-τρία χρόνια υπάρχουν και μαθητές οι οποίοι τώρα φοιτούν στην Α' ή και Β' Γυμνασίου γιατί όταν συμμετείχαν ήταν ακόμα στο Δημοτικό.

Για το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στα σχολεία, απάντησε ο διευθυντής του 23ου Σχολείου Νίκαιας: "Τα παιδιά πολλές φορές δεν γνωρίζουν τις δυνατότητές τους. Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη των εκπαιδευτικών, να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν ποιες είναι οι δυνατότητές τους, ποια είναι τα ταλέντα τους. Μπορεί να υπάρχουν δηλαδή, μεταξύ των μαθητών μας κάποιοι οι οποίοι θα γίνουν αύριο οι μεγαλύτεροι μουσικοί του κόσμου. Εάν δεν πιάσουν ποτέ ένα μουσικό όργανο, αν δεν ασχοληθεί κάποιος μαζί τους, ποτέ δεν θα το ανακαλύψουν. Τέτοιες δράσεις στον χώρο του σχολείου, πιστεύω βοηθούν να κατανοήσουν οι μαθητές τις δυνατότητές τους για παράδειγμα και να πουν 'μπορώ και εγώ να γράψω'. Είναι σημαντικό να το λες αυτό στον εαυτό σου με εμπιστοσύνη. Τα παιδιά αυτή τη διαδικασία την έχουν δει σαν ένα ευχάριστο κομμάτι της απασχόλησης τους, παίζοντας δηλαδή δημιουργούν", καταλήγει ο κ. Γεργατσούλης.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο είναι έκδοση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 23ου Σχολείου Νίκαιας, το οποίο διακινείται από το σύλλογο εντός τους σχολείου και διατίθεται σε κάποια επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για το βιβλίο μπορεί να επικοινωνεί με το σχολείο.

Βίκυ Παπατζίκου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 25 Σεπ 2020 | 07:58

Καλπάζει και η "επιδημία" κλειστών σχολειών: Πάνω από 300 εκτός λειτουργίας λόγω κορονοϊού και καταλήψεων

Περισσότερα από 300 σχολεία ή τμήματα παραμένουν κλειστά είτε λόγω κορονοϊού είτε λόγω καταλήψεων.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ 24 Σεπ 2020 | 17:51

"Πάγωσαν" οι Σέρρες: Μαθήτρια επιτέθηκε με μαχαίρι σε συμμαθητή της [Βίντεο]

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία των Σερρών – Τραυματίστηκε μαθήτρια που έβγαλε μαχαίρι σε σχολείο

ΟΙ ΦΩΤΟ ΤΟΥ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:33

Επανεμφάνιση Σωτήρη Τσιόδρα- Τέλος στα σενάρια περί διαφωνίας με Κικίλια

Επανεμφανίστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας στο πλευρό του Βασίλη Κικίλια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24 Σεπ 2020 | 12:43

Νωρίτερα από κάθε χρονιά τα γεύματα στα 1.227 σχολεία της χώρας

Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας κάνει γνωστό πως η διανομή γευμάτων στα σχολεία ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 24 Σεπ 2020 | 12:23

Καταλήψεις στα σχολεία: Ολοκληρώθηκε το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

Με βασικό αίτημα την λήψη όλων των αναγκαίων και απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 09:47

"Επιδημία" καταλήψεων στα σχολεία με αιτήματα από τις μάσκες έως… τα Rafale - Συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Περίπου 200 σχολικές μονάδες υπολογίζεται ότι βρίσκονται υπό κατάληψη. Κλειστά 94 σχολεία λόγω κορονοϊού.

ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 23 Σεπ 2020 | 13:21

Κρήτη: Δικάζεται η μητέρα που κατηγορείται για υποκίνηση κατάληψης σε σχολείο

Σε βάρος της μητέρας έχουν ασκηθεί διώξεις για υποκίνηση της κατάληψης, αποτροπή χρήσης μάσκας καθώς και εξύβριση.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ 22 Σεπ 2020 | 10:31

Απίστευτο: Ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις αναζητούν οι γονείς για να μη φορούν μάσκα τα παιδιά στο σχολείο

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις γονέων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν την χρήση μάσκας για τα παιδιά τους στο σχολείο

ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:03

Μπαράκ Ομπάμα: Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές θα βγεί στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο του

Το βιβλίο, η ημερομηνία έκδοσης του οποίου παρέμενε μέχρι τώρα άγνωστη, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ από τον οίκο Penguin Random House.

ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 17 Σεπ 2020 | 07:38

Κορονοϊός: Aγωνία για τα πρώτα λουκέτα στα σχολεία - Ποια είναι κλειστά - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Άνοιξαν για να... κλείσουν πάλι αρκετά σχολεία - Τι θα γίνει με τα μαθήματα - Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

ΔΙΕΘΝΕΣ... ΘΕΜΑ 16 Σεπ 2020 | 12:52

Οι μάσκες - αλεξίπτωτα έγιναν θέμα στο Russia Today που τρολάρει: 1000% προστασία;

Ακόμη και το Russia Today ασχολήθηκε με τις μάσκες γίγας που παραδόθηκαν στα σχολεία.

ΣΕ ΑΧΑΙΑ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ 16 Σεπ 2020 | 10:55

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στα σχολεία για τη χρήση της μάσκας [εικόνες]

Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε διάφορα σχολεία της χώρας, όπου οι μαθητές αντιδρούν για την υποχρεωτική χρήση μάσκας για την προστασία από τον κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 15 Σεπ 2020 | 12:31

Κεραμέως για το φιάσκο με τις μάσκες: Θα δοθούν μιας χρήσης στους μαθητές μέχρι να αποκατασταθεί το λάθος

"Η ΚΕΔΕ έχει φροντίσει να δοθούν μάσκες μιας χρήσης" - "Περιμένουμε κρούσματα στα σχολεία" δηλώνει η Νίκη Κεραμέως.