Ταμίας Τοπικής ΧΑ: Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους

«Εγώ δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια», υποστήριξε ο ταμίας της Τοπικής Νίκαιας κατά την απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ταμίας Τοπικής ΧΑ: Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους

«Εγώ, ως ταμίας της Τοπικής, δεν θυμάμαι τίποτα για τρικάκια», είπε στην απολογία του ο κατηγορούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Τσακανίκας, , μέλους της πενταμελούς διοίκησης και υπεύθυνος για τα οικονομικά του γραφείου της Νίκαιας.

Ο κατηγορούμενος, που φέρεται σημαντικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, αποδόμησε τον πρόσφατο ισχυρισμό του πυρηνάρχη Γιώργου Πατέλη και των συγκατηγορουμένων του, Ρουπακιά και Καζτντζόγλου, ότι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα μέλη της Τοπικής κλήθηκαν στα γραφεία για να μοιράσουν τρικάκια για επικείμενη ομιλία του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Γιώργος Τσακανίκας, που στην απολογία του άφησε αρκετές αιχμές για συγκατηγορουμένους του, υποστήριξε πως δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα φρεσκοτυπωμένα φυλλάδια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Την 17η Σεπτεμβρίου δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω[...] Εγώ προσωπικά συνεργαζόμουν με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. Συνήθως υπήρχε συνεννόηση του Πατέλη με τα γραφεία της Μεσογείων. Τώρα αν ο Πατέλης ήθελε να το κάνει σε χρόνο "ντε τε" δεν ξέρω, εμένα δεν μου έχει προκύψει ποτέ ξανά αυτό».

Κατά τον κατηγορούμενο, η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά ούτε ο ίδιος, όπως τόνισε επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Ανέφερε, μάλιστα, πως κάποιοι «δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους» για όσα συνέβησαν.

Αναφερόμενος στο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο Γ. Τσακανίκας είπε στην απολογία του ότι έγραφε την ομιλία του Γ. Πατέλη και για αυτό τον κάλεσε στο τηλέφωνο. «Τον έπαιρνα, δεν το σήκωνε. Στις 12:15 τον πήρα στο σταθερό και μου είπε "Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω". Συνεχίζω να τον παίρνω τηλέφωνο, αλλά δεν το σήκωνε. Μέχρι που με συνέλαβαν δέκα ημέρες μετά, προσπαθούσα να καταλάβω τι είχε γίνει [...] Έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους».

Σε ερώτηση της προέδρου να πει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, ο κατηγορούμενος απάντησε αναφερόμενος στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, που στην απολογία του είπε πως τις επίμαχες ώρες μιλούσε στο τηλέφωνο με συγκατηγορούμενος του για άσχετα θέματα, μεταξύ αυτών και για τα καναρίνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσακανίκας: «Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει "έβγαζα τα καναρίνια βόλτα" και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο».

Αναφέρθηκε, επίσης, και σε συνάντηση που είχε μετά τη δολοφονία του μουσικού με τον κατηγορούμενο, νυν ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, με πρόθεση να βοηθήσει να συσπειρωθεί ο κόσμος της οργάνωσης: «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιωάννη Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην Τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν».

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο Γιώργο Δήμου, που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχή πλήρως από τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων υποστηρίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές για αυτό, ο Γιάργος Τσακανίκας υποστήριξε ότι λέει ψέματα και ότι, μετά από προτροπή του Ιω. Λαγού, τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες.

Πρόεδρος: Με τον Δήμου πού συναντηθήκατε;

Κατηγορούμενος: Στο σπίτι του κοντά, γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει πως τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε και εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι [...] Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας.

Πρόεδρος: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με τον Δήμου;

Κατηγορούμενος: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι...

Πρόεδρος: Ναι, αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με τον Δήμου που ενδιαφέρει τον Λαγό;

Κατηγορούμενος: Το τηλεφώνημα του Δήμου στον Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από τον Δήμου μίλησαν κι άλλοι...

Πρόεδρος: Ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός για ό,τι συνέβη...

Κατηγορούμενος: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους... της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο...

Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα. Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν. Αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι να μην κατηγορηθείτε;

Κατηγορούμενος: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβάμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος.

Ο Γ. Τσακανίκας αναφερόμενος, μετά από ερωτήσεις της Έδρας, στις στολές, τις κατασκηνώσεις και τον όρκο που φέρονται να έδιναν τα μέλη της τοπικής Νίκαιας, τα χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» και «αποτέλεσμα νεανικής ανωριμότητας». Είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια έχω λοιδορηθεί για ένα πράγμα που δεν έχω καμία σχέση. Έχω καταστραφεί από τα καραγκιοζιλίκια, με τα οποία γελάγαμε. Για αυτά τα καραγκιοζιλίκια στα 20, με έφεραν κατηγορούμενο στα 33 για δολοφονία. Ήταν νεανική ανωριμότητα. Θέλω να τελειώσει αυτή η ιστορία, για να συνεχίσω τη ζωή μου [...] Δεν θέλω να ασχοληθώ, όχι μόνο με τη Χρυσή Αυγή, αλλά με την πολιτική και τον δημόσιο λόγο. Θέλω να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, να προκόψω. Όλα τα άλλα τα θεωρώ ασόβαρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ 26 Οκτ 2020 | 09:09

Δίκη Χρυσής Αυγής: Έφεση κατά των χαμηλών ποινών από τους Αιγύπτιους ψαράδες

Οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων θα υποβάλουν σήμερα αίτημα για έφεση κατά των χαμηλών ποινών που θεωρούν ότι επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

ΟΣΑ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ 26 Οκτ 2020 | 09:01

Δικηγόρος Χρήστου Παππά: Δεν ξέρω πού βρίσκεται, αν τον παρακολουθούσαν το έκαναν πολύ διακριτικά

"Δεν υπάρχει ποινή για φυγόποινο, αλλά για αυτόν που τον υποθάλπει", τόνισε ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ 26 Οκτ 2020 | 07:17

Άφαντος παραμένει ο Χρήστος Παππάς - Έρευνες σε δύο περιοχές της Αλβανίας

Χωρίς θετικό αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον Χρήστο Παππά, τον εξαφανισμένο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής.

ΠΡΩΤΗ ΝΥΧΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ 24 Οκτ 2020 | 18:52

Χρυσή Αυγή: Αυτά είναι τα "ζευγάρια" στις φυλακές Δομοκού - Με ποιον μοιράζεται το κελί ο Μιχαλολιάκος [εικόνες]

Με ποιους μοιράζονται τα κελιά τους στις φυλακές Δομοκού τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής - Ξεχωριστός προαυλισμός για όσους είναι "στα μαχαίρια".

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 24 Οκτ 2020 | 16:11

Εξηγήσεις Χρυσοχοΐδη για την εξαφάνιση Παππά: "Τα δίνετε όλα για τον Παππά- Όταν τον συλλάβουμε θα είστε τόσο χαρούμενοι;"

"Επιτέλους τι θέλετε; Να επιτρέψουμε το λιντσάρισμα για να ικανοποιηθεί το κοινό αίσθημα;" αναρωτήθηκε ο κ.Χρυσοχοϊδης.

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΚΡΕΒΑΤΙΑ 24 Οκτ 2020 | 10:31

Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου στις φυλακές Δομοκού [Βίντεο]

Το κελί βρίσκεται στις φυλακές Δομοκού όπου και μετήχθη ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής.

Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. 24 Οκτ 2020 | 08:06

Χ.Α: Έτσι εξαφανίστηκε ο Παππάς - Πρώτο βράδυ σε θαλάμους νοσηλείας των φυλακών Δομοκού για Μιχαλολιάκο & Σια

Αφαντος ο Χρήστος Παππάς - Δύο σε κάθε κελί για την 14ήμερη καραντίνα το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής

ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΔΑ 23 Οκτ 2020 | 22:05

Χρυσή Αυγή: Πρώτη νύχτα στις φυλακές Δομοκού για το "διευθυντήριο" [εικόνες-βίντεο]

Σχεδόν όλοι οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής πέρασαν από το κτίριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας πριν μεταφερθούν στις φυλακές.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 23 Οκτ 2020 | 20:12

Χρυσή Αυγή: Επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση ασυλίας του Λαγού

Οι δικαστικές αρχές ζητούν άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού ούτως ώστε να μπει στη φυλακή μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.

«ΔΕΝ ΕΠΕΥΛΟΓΗΣΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ» 23 Οκτ 2020 | 18:53

Χρυσή Αυγή - Εξαφανισμένος ο Παππάς: "Εμμένει σε αυτή την απόφαση", δηλώνει ο δικηγόρος του [Βίντεο]

Με τον καταδικασμένο σε 13 χρόνια κάθειρξη Χρήστο Παππά να παραμένει άφαντος, ο δικηγόρος του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής μίλησε στο MEGA.

ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΔ 23 Οκτ 2020 | 18:22

Τι φώναζαν μέσα στην κλούβα για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες- "Πουτ@@ Λεπενιώτη θα πεθάνεις" [Βίντεο]

Τα αισχρά συνθήματα που φώναζαν μέσα στην κλούβα καθ' οδόν για τη φυλακή οι χρυσαυγίτες

ΚΑΘΕΙΡΞΗ 7 ΕΤΩΝ 23 Οκτ 2020 | 17:33

Βενετία Πόπορη: Αυτή είναι η Χρυσαυγίτισσα αστυνομικός που καταδικάστηκε - Τυλιγμένη με σεντόνι στη ΓΑΔΑ [εικόνες]

Η Πόπορη λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης των Χρυσαυγιτών - Τους προειδοποίησε για την έρευνα της αστυνομίας στα γραφεία του Πειραιά.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΓΩΓΗ 23 Οκτ 2020 | 16:46

Χρυσή Αυγή: Nέο προκλητικό σόου Ουρανίας με τη γνωστή χειρονομία - Τι φώναξε στον πατέρα της πριν μπει στην κλούβα [Βίντεο]

Νέα παράσταση από την Ουρανία Μιχαλολιάκου που περίμενε τον πατέρα της στη ΓΑΔΑ πριν μεταφερθεί στις φυλακές