Τάσος Λιγνάδης: "Γα@@@ τη ζωή και την υγεία του για τον ερωτα", έλεγε ο γιος του

Ο Τάσος Λιγνάδης ήταν ένα βαρύ όνομα στο θέατρο για πολλές δεκαετίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τασος Λιγνάδης

Χωρίς αμφιβολία η παιδική ζωή που βιώνει ο καθένας και η σχέση που αναπτύσσει με το οικογενειακό του περιβάλλον, διαμορφώνουν σε καθοριστικό βαθμό το χαρακτήρα του και
συμβάλλουν τόσο στα φωτεινά και στα σκοτεινά σημεία της ψυχής του.

Έτσι η περίπτωση Λιγνάδη θα πρέπει να ιδωθεί και υπό αυτό το πρίσμα, καθώς είναι προφανές ότι ο "δύσκολος πατέρας του Τάσος Λιγνάδης έπαιξε κομβικό ρόλο στο να πλαστεί ο
χαρακτήρα του.

Ο Τάσος Λιγνάδης ήταν ένα βαρύ όνομα για πολλές δεκαετίες και αυτό το βάρος έπρεπε να το σηκώσει και ο Δημήτρης Λιγνάδης, να ανταποκριθεί στο βάρος και να το υπηρετήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τάσος Λιγνάδης μύησε από νωρίς τον Δημήτρη στα βιβλία, στους τραγικούς, στην αξία της γλώσσας και της υψηλής παιδείας. Θεωρούσε ως απολύτως απαραίτητη για τα παιδιά του την
ακαδημαϊκή διάκριση, την αριστεία και την αυστηρά δομημένη καθημερινότητα. Φειδωλός στα μπράβο, απαιτητικός δάσκαλος και όχι ο πιο χαμογελαστός μπαμπάς. Παρακολουθούσε από πολύ κοντά την πρόοδο του και ο Δημήτρης με τον Γιάννη φοιτούσαν στο σχολείο που εκείνος εργαζόταν. Στο ίδιο σχολείο ο Τάσος Λιγνάδης είχε γνωρίσει και την σύζυγο του.

Τασος Λιγνάδης

Η προσωπική ζωή του Τάσου Λιγνάδη ήταν περίπλοκη και αντιφατική, και είχε επίδραση τόσο στον Δημήτρη όσο και στον Γιάννη. Τα δυο παιδιά μεγάλωσαν με την μητέρα τους και ο Δημήτρης Λιγναδης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Bovary είχε πει: "Δεν ανήκα σε μια τυπική οικογένεια, μπαμπάς, μαμά, που βγαίνουν μαζί. Είχαμε καταλάβει από νωρίς ότι υπήρχαν σύννεφα στη σχέση του πατέρα μας με την μάνα μας. Ευτυχώς είχα τον αδελφό της μάνας μου που μας πήγαινε πολλές εκδρομές και κρατάω ότι γύρισα όλη την Ελλάδα.Πάντοτε θυμάμαι με τον αδελφό μου ότι είχαμε τον φόβο, επειδή ο πατέρας μου έμενε κοντά μας, αλλά αλλού από την μάνα μου, μην φύγει και η μάνα μας. Τον θυμάμαι αυτόν τον φόβο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε άλλη συνέντευξη που είχε δώσει στο DownTown ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε γίνει ακόμα πιο αποκαλυπτικός για τα προσωπικά του πατέρα του, που ίσως διαμόρφωσαν και ένα κομμάτι της δίκης του ζωής.

"Ο πατέρας μου γ….. τη ζωή και την υγεία του για τον έρωτα". Αυτός που πάει προς το φως του έρωτα και ας ξέρει ότι θα καεί-αυτός είναι ο αληθινός Τσε Γκεβάρα. Αν με ρωτάς, θα ήθελα να είμαι ένας Τσε Γκεβάρα του έρωτα".

Ερ: Γνωρίσατε ποτέ κάποιον τέτοιον;

Απ: Ο πατέρας μου. Γ@μ@γε τη ζωή και την υγεία του για τον έρωτα. Αυτά τα λίγα λεπτά χαράς όταν συναντιούνται δύο σώματα ή δύο βλέμματα μπορούν να σου γ@μ…. χρόνια ζωής. Κατα τη γνώμη μου βέβαια, δεν στα γ@μ@νε. Στα γονιμοποιούν. Είναι η ίδια πράξη αλλά αν υπάρξει γονιμοποίηση, κάτι βγήκε".

Το "βαρύ" όνομα

Όπως λένε οι γνωρίζοντες το επώνυμο "Λιγνάδης" για πολλές δεκαετίες του είχε τεράστια δύναμη και μπορούσε να ανοίξει πολλές πόρτες.

Φιλόλογος, δάσκαλος, λογοτέχνης, θεατράνθρωπος, κριτικός θεάτρου σε μεγάλες εφημερίδες, ο πατέρας του Δημήτρη Λιγνάδη ήταν ένας πολύ δύσκολος και απροσπέλαστος άνθρωπος. Εκτός από δάσκαλος στο Εθνικό Θεάτρο για μεγάλα διαστήματα κατείχε και σημαντικές θέσεις στην Κρατική Τηλεόραση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926 και τα εφηβικά του χρόνια σημάδεψε η γερμανική κατοχή. Οργανώθηκε στην αντίσταση ως μέλος της Αντιστασιακής Οργάνωσης ΕΣΑΣ και είχε ρόλο στον παράνομο Τύπο της εποχής ως αρθρογράφος στα περιοδικά Μαθητικά Γράμματα και Νεανική Φωνή.

Με το τέλος της ναζιστικής κατοχής γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθηνάς . Το 1963 εκλέχτηκε λέκτορας στη Φιλοσοφική Σχολή, θέση από την οποία παραιτήθηκε με την επιβολή της Απριλιανής Δικτατορίας, ενώ το 1970 αναγορεύτηκε ως διδάκτωρ με τη διατριβή του να έχει τίτλο "Το πρώτο Δάνειον της Ανεξαρτησίας".

Εργάστηκε ως καθηγητης στη σχολη Μωραϊτη, στη Σχολή Αηδονοπούλου, στο Pierce College και στο Λύκειο του Ι. Μ.Παναγιωτόπουλου. Στη Μεταπολίτευσης διορίστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θέση που διατήρησε ως το 1980. Στο Εθνικό Θέατρο εργάστηκε επίσης ως καθηγητής στη δραματική σχολή. Το 1977 εργάστηκε στην ΕΡΤ ως σύμβουλος προγράμματος με αρμοδιότητες στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Συνεργάστηκε με το περιοδικό της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού Νέον Αθήναιον καθώς και με πολλά αλλά περιοδικά και εφημερίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο θάνατος του Τάσου Λιγνάδη αποτέλεσε για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τραύμα αλλά συνάμα και απελευθέρωση από τα αυστηρά όρια που του είχε θέσει ο πατέρας του, από τον αστικό στραγγαλισμό του όπως είχε πει ο ίδιος . Φεύγει έτσι από την οδυνηρή πίεση των "πρέπει" και περνά στο δρόμο των θέλω έστω και αν αυτός ο δρόμος μπορεί τελικά να αποδειχθεί και η καταστροφή του. Άλλωστε ο ίδιος είχε παραδεχθεί πολύ νωρίς τα σκοτάδια της ψυχής του.

"Έχω πολλά σκοτάδια και ευτυχώς το θέατρο μου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξω φως από τα σκοτάδια μου. Δεν βγαίνει φως από το φως"

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΜΑ 07 Απρ 2021 | 19:25

Υπόθεση Λιγνάδη: Δεκτό το αίτημα για άρση απορρήτου των επικοινωνιών του

Αποφασίστηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Δημήτρη Λιγνάδη που είναι προσωρινά κρατούμενος για το αδίκημα του βιασμού

ΣΕ ΠΕΛΑΓΗ ΕΥΤΥΧΙΑΣ 07 Απρ 2021 | 18:05

Ορφέας Αυγουστίδης: Πατέρας για πρώτη φορά ο ηθοποιός – Γέννησε η σύντροφός του [βίντεο]

Το χαρμόσυνο νέο για τον Ορφέα Αυγουστίδη αποκάλυψε η Δανάη Μπάρκα.

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΕΩΝ 07 Απρ 2021 | 08:35

Φονικό στη Μακρινίτσα - Ξεσπά ο πατέρας των θυμάτων για τον δράστη: Μας απειλούσε μπροστά στους αστυνομικούς

Ξεσπά ο πατέρας της Κωνσταντίνας και του Γιώργου, των δύο νέων που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ο εν διαστάσει σύζυγος της νεαρής, στο σπίτι τους, στη Μακρινίτσα.

ΤΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΝΕΑΡΟΣ 07 Απρ 2021 | 06:30

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα καταγγελία από 23χρονο Ελληνοκύπριο - "Με κακοποίησε όταν ήμουν 15 ετών"

Νέα καταγγελία "καίει" τον Δημήτρη Λιγνάδη - 23χρονος τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση πριν από οκτώ χρόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 06 Απρ 2021 | 17:33

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στο αίτημά του να εξαιρεθεί η ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεσή του

Το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου που δεν δέχτηκε να αλλάξει ανακριτή η υπόθεση Λιγνάδη.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΘ 06 Απρ 2021 | 08:34

Ο Σαρηγιάννης εξηγεί γιατί νοσηλεύεται ο πατέρας του ενώ έχει εμβολιαστεί: Στο 5% των ανθρώπων που μπορεί να τους συμβεί

Για τον 86χρονο πατέρα του νοσηλεύεται με κορονοϊό, αν και έχει εμβολιαστεί από τις 9 Φεβρουαρίου με τη δεύτερη δόση, μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

ΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 05 Απρ 2021 | 20:24

Αλλάζουν όλα: Πώς θα επιλέγονται οι νέοι καλλιτεχνικοί διευθυντές σε Εθνικό Θέατρο και ΚΘΒΕ

Η νέα διαδικασία επιλογής των καλλιτεχνικών διευθυντών σε Εθνικό Θέατρο και Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

ΕΧΕΙ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ 05 Απρ 2021 | 17:37

Σαρηγιάννης: Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο πατέρας του - Έχει κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό, αν και έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ο 86χρονος πατέρας του Δημοσθένη Σαρηγιάννη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Απρ 2021 | 12:16

Σάσα Σταμάτη: Βαρύ πένθος για την δημοσιογράφο - Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της [ Βίντεο]

Την θλιβερή είδηση για το θάνατο του πατέρα της Σάσας Σταμάτη έκανε γνωστή ο Γρηγόρης Μπάκας το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή "Έλα Χαμογελά".

ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ 02 Απρ 2021 | 15:51

Aνείπωτη τραγωδία στην Αταλάντη: "Έφυγε" στον ύπνο του 32χρονος - Ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών

Νέα τραγωδία στην Αταλάντη με 32χρονο που πέθανε στον ύπνο του, ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 01 Απρ 2021 | 19:05

Το μήνυμα της Ακρίτα από το "ελεύθερο" προφίλ της μητέρας της: Θα γράφω τα ίδια - Αν δεν τους αρέσω ας με μπλοκάρουν δια βίου

Είμαι η Έλενα Ακρίτα και σας γράφω από το προφίλ της μητέρας μου, ξεκινά την ανάρτησή της η δημοσιογράφος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 31 Μαρ 2021 | 12:43

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέα ποινική δίωξη μετά την 3η μήνυση για βιασμό- "Μου έδειξε πορνό στον υπολογιστή και..."

Νέα ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, μετά την τρίτη μήνυση σε βάρος του για βιασμό.

ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ 31 Μαρ 2021 | 10:16

Τραγωδία στον Πύργο: Ο κορονοϊός σκότωσε πρώτα τον ηλικιωμένο πατέρα και μετά τον 41χρονο γιο του

Λίγες μέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του από κορονοϊό, κατέληξε χθες Τρίτη στο νοσοκομείο του Πύργου ο γιος του 41 ετών.