Τατιάνα Κολοβού: Η καθηγήτρια στις ΗΠΑ που διδάσκει για την Ελλάδα

«Ήθελα να αλλάξω νοοτροπία σε Αμερικανούς που πίστευαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες», λέει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τατιάνα Κολοβού: Η καθηγήτρια στις ΗΠΑ που διδάσκει για την Ελλάδα

Σχεδόν επί μια δεκαετία, από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, κάθε άνοιξη 24 φοιτητές και μεταπτυχιακοί του πανεπιστήμιου της Ιντιάνα χωρίζονται σε ομάδες και μελετούν το πολιτικό, πολιτισμικό, νομικό και οικονομικό πλαίσιο της Ελλάδας, μαθαίνουν για την κουλτούρα της χώρας, παρατηρούν τις συνήθειες των Ελλήνων και ζούνε την καθημερινότητά τους για δέκα μέρες, αλλά κυρίως δίνουν λύσεις και επαγγελματικές συμβουλές σε Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν άνοιγμα στην ξένη αγορά.

Η πρώτη επαφή τους με την ιστορία, πολιτική, οικονομική, νομική εικόνα της Ελλάδας γίνεται στην τάξη τους τον Ιανουάριο και λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο, επισκέπτονται την Αθήνα αλλά και άλλες πόλεις και νησιά. Η έρευνα των φοιτητών και μεταπτυχιακών εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Business Culture Greece, εμπνεύστρια και «ψυχή» του οποίου είναι μια φανατική Ελληνίδα, αξιόλογη ακαδημαϊκός, δυναμική γυναίκα.

Η Τατιάνα Κολοβού είναι ανώτερος λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ με εξειδίκευση στο Business Communication στο Kelley School of Business (το οποίο θεωρείται το 10ο καλύτερο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ) και εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό και την ιδέα του εν λόγω προγράμματος.

«Όλα άρχισαν όταν πήγα το 1984, πριν από 35 χρόνια, στην Ιντιάνα για να σπουδάσω και τελικά έμεινα μόνιμα, έκανα οικογένεια και τώρα διδάσκω εγώ εκεί. Κυρίως έχω εξειδίκευση στο cross cultural communication, δηλαδή διαπολιτισμική επικοινωνία» δηλώνει η κ. Κολοβού. «Η ιδέα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψε σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι το 2009 όταν ο Πρύτανης με πείραξε για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τότε του απάντησα ότι δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλά αφορά και την Ευρώπη και άρα οι φοιτητές θα πρέπει να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει. Έτσι, το 2011 ήρθα στην Ελλάδα με 20 φοιτητές και μια βοηθό και επέστρεψαν όλοι ενθουσιασμένοι. Από τότε έρχομαι κάθε χρόνο μια ή και δυο φορές τον χρόνο, άλλοτε με 24 φοιτητές κι άλλοτε με 24 μεταπτυχιακούς ξεχωριστά».

Μέχρι σήμερα η Τατιάνα Κολοβού έχει έρθει με πάνω από 300 φοιτητές της και τους έχει γνωρίσει την Ελλάδα. «Να πούμε ότι πρόκειται για ακαδημαϊκό ταξίδι με επαγγελματικές συναντήσεις και δεν είναι αμιγώς τουριστικό. Υπάρχουν αρχικά γύρω 8 με 9 επαγγελματικές επισκέψεις που κάνουμε, ενώ πηγαίνουμε και σε μουσεία, κάνουμε βόλτες στην πόλη ώστε οι φοιτητές να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα φέτος θα πάμε στην Αίγινα σε μια επίσκεψη στον συνεταιρισμό φιστικοπαραγωγών όπου θα πάνε τα παιδιά στα χωράφια και θα μάθουν για την παραγωγή μέχρι και την εξαγωγή του βασικού προϊόντος του νησιού.

Όλη αυτή η έρευνα που κάνουν οι φοιτητές είναι η εργασία τους. Στο τέλος, θα εξεταστούν πάνω σε θέμα σχετικά με την πολιτική, την οικονομική, τα νομικά, την ιστορία της Ελλάδας αλλά και σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ξεκαθαρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κολοβού και επισημαίνει ότι βασικός στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να μάθουν πόσο ενεργή και επιχειρηματικά δραστήρια είναι η Ελλάδα.

«Ήθελα να αλλάξω νοοτροπία σε Αμερικανούς που πίστευαν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Ήθελα να κάνω κάτι για να βοηθήσω να φανεί το αληθινό πρόσωπο της πατρίδας μου. Για αυτό και το άρχισα και φυσικά θα το συνεχίσω. Εξάλλου, αυτό που επιδιώκω και θέλω κάθε φορά που επιστρέφω στην Αμερική από την Ελλάδα, είναι οι φοιτητές μου να πούνε στον περίγυρό τους ότι η Ελλάδα δεν είναι αυτό νόμιζες. Πολλοί μάλιστα λένε ότι αυτό το ταξίδι τους άλλαξε την ζωή. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέα παιδιά 19 ετών που μπορεί να μην έχουν βγει και εκτός Αμερικής. Διαπιστώσουν ότι η οποιαδήποτε εικόνα που τους μεταφέρεται πολλές φορές μέσα από τον Τύπο, την τηλεόραση είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που βλέπουν εδώ. Ανοίγει το μυαλό τους, βλέπουν κάτι άλλο και αγαπάνε την Ελλάδα» τονίζει.

Τι περιλαμβάνει το φετινό project

Η έρευνα και εργασία με την οποία ασχολήθηκαν φέτος οι φοιτητές της τάξης της Τατιάνας Κολοβού από το Kelley School of Business της Ιντιάνα αφορά την ελληνική εταιρεία «My Oddysey», ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο. «Κάνουμε θεματικά ταξίδια στην Ελλάδα αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, τα προϊόντα, γαστρονομία και ιστορία της χώρας μας. Η έδρα μας είναι και εδώ και στην Κίνα, στην Σαγκάη όπου εγκαινιάσαμε φέτος το ελληνικό σπίτι. Διαπιστώσαμε ότι η αγορά της Κίνας ανοίγει, ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει όχι μόνο τους 3 μήνες τον χρόνο, αλλά όλο τον χρόνο. Άρα έρχονται όλες τις εποχές του χρόνου» δηλώνει ο Φωκίων Δρόσος, συνιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος συμπληρώνει ότι το επόμενό τους βήμα να καθιερωθούν και στην αγορά της Αμερικής.

«Με αυτό το πρόγραμμα οι φοιτητές του πανεπιστημίου της Ιντιάνα δούλεψαν για το πώς να αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας όσο το δυνατό καλύτερα και στην Αμερική και στην Κίνα. Υπήρξαν τρεις ομάδες για την Αμερική και τρεις για την Κίνα που μας παρουσιάζουν τις ιδέες και προτάσεις τους. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς διότι μας δίνει εσωτερική πληροφόρηση από νέα παιδιά που έχουν άποψη και γνωρίζουν όχι μόνο την αγορά των ΗΠΑ αλλά και της Κίνας».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Δρόσος «οι φοιτητές έχουν προσεγγίσει το θέμα σφαιρικά και μάλιστα μας έχουν βοηθήσει με τις προτάσεις τους που είναι ουσιαστικές και στοχευμένες και μάλιστα κάποιες από τις συστάσεις τους θα τις ακολουθήσουμε. Για αυτό και θα παρότρυνα και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα, το Business Culture Greece».

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 25 Ιαν 2021 | 17:27

Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Η πρώτη αντίδραση του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Τι αναφέρει στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25 Ιαν 2021 | 17:12

Πεντάγωνο: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Rafale - Πρόταση και για γαλλικές φρεγάτες Belharra [Εικόνες]

Υπεγράφησαν στο Πεντάγωνο από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών Rafale.

25 Ιαν 2021 | 15:30

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών και προσφυγικό

Η Τουρκία έθεσε θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών που η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει- Κακή αρχή για τις διαπραγματεύσεις- Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος συνομιλιών.

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 25 Ιαν 2021 | 14:07

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας- Τρείς ώρες κράτησαν, σε λίγο ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν 3,5 ώρες.

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 25 Ιαν 2021 | 13:20

Φάουτσι: Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος

Προβληματισμένος τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού όσο και για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι στο γενικό πληθυσμό εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Άνθονι Φάουτσι.

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 25 Ιαν 2021 | 11:10

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Εκπληξη η συμμετοχή του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Στις διερευνητικές επαφές Ελλάδος- Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπρήμ Καλίν

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ 25 Ιαν 2021 | 07:34

Η ώρα των διερευνητικών: Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα – Κρίσιμη η πρώτη επαφή για τις προθέσεις της Τουρκίας

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Ιαν 2021 | 06:30

ΗΠΑ: "Θερίζει" ο κορονοϊός - Έσπασε το φράγμα των 25 εκατομμυρίων κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Κυριακή τα είκοσι πέντε εκατομμύρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 417.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 24 Ιαν 2021 | 18:48

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου- Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τα κρούσματα

Η διαδικασία διανομής του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, δήλωσε ο προσωπάρχης του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 24 Ιαν 2021 | 12:47

Ανάλυση Reuters: Η Τουρκία φοβάται ότι η ΕΕ θα ακολουθήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η επαναπροσέγγιση ΕΕ - Τουρκίας αποτελεί μακρινή προοπτική αναφέρει το Reuters

ΜΕ... ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ 24 Ιαν 2021 | 11:47

Αντίστροφη μέτρηση για τον 61ο γύρο των διερευνητικών με την Τουρκία - Τα μηνύματα της Αθήνας

Το πρωί της Δευτέρας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, επανεκκινεί ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

23 Ιαν 2021 | 20:22

Πτήσεις εσωτερικού: Απαγόρευση μετακίνησης μέχρι και 1 Φεβρουαρίου - Οι ταξιδιώτες που εξαιρούνται

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την παράταση, έως 1/2/21 και ώρα 06:00 το πρωί, της αεροπορικής οδηγίας (Covid-19 notam) που αφορά πτήσεις εσωτερικού