Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα Χριστούγεννα - Τι προβλέπεται για γιορτινό τραπέζι, μετακινήσεις και εκκλησίες

Ποιοι περιορισμοί αίρονται λόγω Χριστουγέννων και ποιοι παραμένουν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η πανδημία του κορονοϊού θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς αναμένονται να ισχύσουν είτε λίγο είτε πολύ οι περιορισμοί που επιβάλλει το lockdown.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τις μετακινήσεις μας έως και τις 7 Ιανουαρίου -τελευταία ημέρα της καραντίνας εκτός απροόπτου- θα είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033 ενώ στον κανόνα αυτό υπόκεινται και οι όποιες επισκέψεις μας στα καταστήματα που έχουν ανοίξει με τη μέθοδο του click away. Την ίδια ώρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί παραμένει ως έχει.

Ωστόσο, νέες ρυθμίσεις τροποποιούν τους κανόνες έστω και για λίγο, δηλαδή παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα προβλέπει ότι αυτές τις ημέρες επιτρέπονται οι συναθροίσεις με ανώτατο όριο τα εννέα άτομα, που μπορούν να προέρχονται από δύο οικογένειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτές οι εκκλησίες Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Παράλληλα, οι εκκλησίες θα μπορούν να τελέσουν λειτουργίες στις 25 Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου και στις 6 Ιανουαρίου με την παρουσία πιστών. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται και αθρόα προσέλευση αφού προβλέπεται ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς. Για τα Θεοφάνεια, απαγορεύεται η τέλεση του αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους και το μυστήριο θα γίνεται μόνο μέσα στις εκκλησίες.

Ειδικότερα για τις εκκλησίες προβλέπονται τα εξής:

• Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το άρθρο 2 εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

• Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.


• Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25) φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα.

• Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.


• Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Χριστούγεννα


Αυτοί είναι οι λόγοι που επιτρέπουν μετακίνηση εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός Περιφέρειας εξακολουθούν να απαγορεύονται, ωστόσο έχουν προβλεφθεί ορισμένες εξαιρέσεις για την περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, (σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη είναι η επίδειξη Ε1 ή Ε9 για να αποδειχθεί ποιος είναι ο τόπος μόνιμης κατοικίας),

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών.

Από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

TΑ SMS ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 19:01

Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Το ωράριο και οι νέοι κανόνες λειτουργίας της αγοράς

Οι προϋποθέσεις που ανοίγει το λιανεμπόριο και οι κλάδοι - Αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές

15 Ιαν 2021 | 17:12

Ανατροπή: Ανοίγει κανονικά το λιανεμπόριο με SMS και χρονικό περιορισμό

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Ιαν 2021 | 15:19

Ανοίγουν πάλι οι εκκλησίες από 24 Ιανουαρίου- Με αυστηρά μέτρα όμως

Το άνοιγμα των Ιερών Ναών από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση

ΤΡΥΦΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣ 12 Ιαν 2021 | 18:17

Απίθανος Χάρης Χριστόπουλος: Εβαλε χριστουγεννιάτικο δεντράκι στο καροτσάκι του μωρού του

Ο Χάρης Χριστόπουλος παρά το γεγονός ότι οι γιορτές τέλειωσαν παραμένει σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 09 Ιαν 2021 | 07:35

Βέτο των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα της αγοράς - Φοβούνται αύξηση κρουσμάτων λόγω Χριστουγέννων και Θεοφανείων

Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν την επόμενη εβδομάδα – Παράταση του lockdown για ακόμη μια εβδομάδα - Την Πέμπτη κρίνεται η τύχη του λιανεμπορίου - Φόβοι για εξορμήσεις λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ 08 Ιαν 2021 | 07:53

Ντουμπάϊ, Ελβετία και Αυστρία: Πού έκαναν χριστουγεννιάτικες διακοπές οι Έλληνες στην "καραντίνα"

Σε lockdown η χώρα, σε… έξαρση αλλά μειωμένες οι πτήσεις από και προς τη χώρα, την περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 07 Ιαν 2021 | 16:06

Βορίδης: Ευθύνη της Εκκλησίας τα όσα έγιναν τα Θεοφάνεια

Την άποψη ότι όσα έγιναν κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Θεοφανείων είναι ευθύνη της Εκκλησίας, εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 07 Ιαν 2021 | 08:21

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Σε δυο - τρεις εβδομάδες ο "λογαριασμός" για τα Θεοφάνεια

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να "σκληρύνουν" τα μέτρα, ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ έκανε σαφές ότι "όταν υπάρχει επιβάρυνση θα σφίγγουν τα μέτρα".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Ιαν 2021 | 07:45

Χριστούγεννα καραντίνας: Μειωμένη κατά 60% η έξοδος των Αθηναίων προς την περιφέρεια

Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, συνολικά 168.349 οχήματα εγκατέλειψαν την Αθήνα.

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΧΘΕΣ 07 Ιαν 2021 | 07:39

Θεοφάνεια: Πήγαν... περίπατο τα μέτρα - Συνωστισμός σε εκκλησίες και σε παράνομες τελετές ρίψης σταυρού

Με περιπολίες, ηχητικά μηνύματα και διακριτική παρουσία σε εκκλησίες επιχείρησε να αντιμετωπίσει ιερείς και πιστούς που δεν συμμορφώθηκαν στα μέτρα η ΕΛ.ΑΣ, την ημέρα των Θεοφανείων.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 07 Ιαν 2021 | 07:30

Ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα - Μετά τις 18/1 το λιανεμπόριο - Φόβοι για τρίτο κύμα λόγω ρεβεγιόν και Θεοφανείων

Σήμερα ή το αργότερο αύριο η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που ανησυχούν για τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ 06 Ιαν 2021 | 17:33

Απόστολος Γκλέτσος: Η αντίδρασή του για την απαγόρευση του αγιασμού των υδάτων

Στην εκπομπή "Ευτυχείτε" μίλησε ο Απόστολος Γκλέτσος με αφορμή την ανάρτησή του στα social media για τις κλειστές εκκλησίες την ημέρα των Θεοφανείων.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 06 Ιαν 2021 | 15:33

Δερμιτζάκης για συνωστισμό στις εκκλησίες: Μην απορείτε γιατί θα έχουμε σκληρό lockdown για πολύ καιρό...

Ο καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, σε ανάρτησή του στο facebook σχολίασε τις σημερινές εικόνες συνωστισμού από τις εκκλησίες.