Σαράντα οκτώ ώρες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν αντίστροφα, έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς (πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς γιατρούς) για να συνδράμουν οικειοθελώς στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.
Διαφορετικά, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, και εάν τουλάχιστον 200 γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Πρόκειται για το τελευταίο κάλεσμα, όπως λένε οι πληροφορίες, της Αριστοτέλους προς τον ιδιωτικό τομέα. Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν, τονίζοντας πως με νομοθετική πρωτοβουλία του Νοεμβρίου η αμοιβή τους θα είναι 2.000 ευρώ μηνιαίως, ακατάσχετα, αφορολόγητα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, συν τις εφημερίες που θα πραγματοποιήσουν.
Σημειώνεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικά 45 γιατροί μέλη του ΙΣΑ έχουν δηλώσει συμμετοχή και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί σε δημόσια νοσοκομεία.
Χτύπησαν ταβάνι οι διασωληνωμένοι
Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει δραματική μετά το νέο ρεκόρ που καταγράφηκε χθες στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών, που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έφτασαν τους 630, ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας. Αντίστοιχο μαύρο ρεκόρ κατέγραψαν και τα νέα κρούσματα, αγγίζοντας τα 3.465, επίσης τα περισσότερα από το ξέσπασμα της Covid.
Ήδη. όπως λέει το ρεπορτάζ η κλινική Περιστερίου του Ιατρικού που έχει δοθεί στο ΕΣΥ έχει αρχίσει να γεμίζει. Οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι ελάχιστες – κάτω από δέκα ήταν χθες αργά το απόγευμα λένε οι πληροφορίες- και δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι αλλά εκτός ΜΕΘ.
Με τα δεδομένα αυτά, και ενώ προβλέπεται ότι οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις θα ακολουθήσουν την ίδια εκρηκτική πορεία και την επόμενη εβδομάδα, θεωρείται πλέον πως η αποσυμπίεση των νοσοκομείων θα αργήσει ακόμη περισσότερο και πιθανότατα δεν θα έρθει πριν από τα μέσα του Απριλίου.
Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση από τον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική, άλλες 550 κλίνες οι οποίες είναι οι εξής:
-450 non Covid : Το Hellenic HealthCare Group άλλες 300 κλίνες, το ΙΑΣΩ Α.Ε. άλλες 100 κλίνες, όμιλος Ιατρικού Αθηνών άλλες 50 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
-100 κλίνες Covid : ο όμιλος Ευρωκλινικής Αθηνών 60 κλίνες και η Βιοϊατρική 40 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναμικότητας 418 κλινών μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid, για την αντιμετώπιση των περιστατικών Covid και το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ- Covid. Στο ΕΣΥ ενσωματώνεται το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, το οποίο διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και μπαίνει στην εφημερίες. Προστίθενται ακόμη 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα.
Επιφυλακτικότητα από τους γιατρούς
Οι ιδιώτες γιατροί από την πλευρά τους εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας. Ενώσεις ιδιωτών γιατρών έλεγαν στο TheTOC πως πολλοί από τους ιδιώτες γιατρούς που είχαν συνδράμει στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά το δεύτερο κύμα δεν έχουν πληρωθεί ακόμη καθώς δεν έχουν πάει οι πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Υγείας, και παράλληλα θέτουν και το ζήτημα της αστικής ευθύνης.
Η επιφυλακτικότητα φαίνεται άλλωστε και από το μικρό ποσοστό ιδιωτών που δήλωσαν μέχρι τώρα συμμετοχή μέσω του ΙΣΑ.
Άμεσα ξεκινά η ενίσχυση
Ήδη από σήμερα μπαίνουν στη μάχη οι κλίνες non covid του ιδιωτικού τομέα. Από τον όμιλος Ιατρικού δόθηκαν κρεβάτια από την κλινική του Ψυχικού και από όμιλο HHG από το Υγεία, το Μητέρα και το Metropolitan και το Metropolitan General εξ αδιαιρέτου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr