Τελεσίγραφο στους 400 πυροσβέστες της ΕΜΑΚ να εμβολιαστούν ως τις 11 Ιουνίου: Γιατί λήφθηκε η απόφαση

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για όσους υπηρετούν στις ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Η EMAK (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η πρώτη δημόσια υπηρεσία, το προσωπικό της οποίας υποχρεούται να εμβολιαστεί, ενώ όσοι δεν το κάνουν θα δρομολογείται η αντικατάστασή τους και η μετακίνηση τους σε άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες. Στις 8 ομάδες ΕΜΑΚ, υπηρετούν περίπου 400 πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν περιθώριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, εφόσον το επιθυμούν, έως τις 11 Ιουνίου 2021, όπως επισημαίνεται στην διαταγή που εξέδωσε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογείται η αντικατάστασή τους από άλλους… εμβολιασμένους πυροσβέστες.

Αυτή η διαταγή που αφορά δημόσια υπηρεσία έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοίξει την συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, μετά την διαπίστωση ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων νοσηλευτών και νοσηλευτριών είναι χαμηλό. Συζήτηση όμως που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο, καθώς οι υγειονομικές ανάγκες δεν θα επέτρεπαν μία τέτοιου είδους ρήξη με το υγειονομικό προσωπικό. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 82% του ιατρικού προσωπικού και το 63% του νοσηλευτικού προσωπικού, κάτι που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ποσοστά του ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, εργάζονται σε δομές υγείας και νοσοκομεία αναφοράς, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υψηλόβαθμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος επισημαίνουν πως η ΕΜΑΚ είναι μια ειδική υπηρεσία που συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, και οφείλει να είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού απαιτούν το πυροσβεστικό προσωπικό της ΕΜΑΚ να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορονοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

σκυλος ΕΜΑΚ

Σε αυτό το πλαίσιο στη συγκεκριμένη διαταγή αναφέρεται μεταξύ άλλων: "… θα υπηρετούν σε αυτές υποχρεωτικά μόνο όσοι υπάλληλοι έχουν προβεί στο σχετικό εμβολιασμό. Στους υπαλλήλους των ανωτέρω Υπηρεσιών, που δεν έχουν προβεί ή προγραμματίσει εμβολιασμό, θα δοθεί χρονικό διάστημα για να προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι την 11-06-2021, σε αντίθετη περίπτωση θα δρομολογηθεί η αντικατάσταση τους, στις εν λόγω Υπηρεσίες, από άλλους υπαλλήλους του ΠΣ, που θα έχουν προβεί στον σχετικό αναγκαίο εμβολιασμό. Οι ανωτέρω Υπηρεσίες καλούνται να αποστείλουν αθροιστικό (όχι ονομαστικό) πίνακα, με e-mail μέχρι την 21-05-2021, των υπηρετούντων μονίμων υπαλλήλων σε αυτές (ανά Αξιωματικούς, Πυρονόμους, Υπαξιωματικούς, Πυροσβέστες) που: έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εμβολιασμού και δεν έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν".

Σημειώνεται ότι οι υπηρετούντες στην ΕΜΑΚ λαμβάνουν ένα επίδομα επικινδυνότητας της τάξης των 150 ευρώ μικτά, 90 ευρώ καθαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 28 Οκτ 2021 | 17:23

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το 2022 αναμένεται να παραχθούν 3,5 δισ. δόσεις του εμβολίου κατά της covid

Το 2022 αναμένεται να παραχθούν στην ΕΕ 3,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

"ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ" 28 Οκτ 2021 | 16:15

Politico: Το τέταρτο κύμα πανδημίας "χτυπά" την Ευρώπη - Τα νέα hot spots του κορονοϊού

Ο διαδραστικός χάρτης του Politico - Χωρισμένη στα δύο η Ευρώπη - Ποιες χώρες πιέζονται από τη ραγδαία διασπορά της πανδημίας.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΘ 28 Οκτ 2021 | 15:17

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: 43% πάνω το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα

Αυξημένο και πάλι το ιικό φορτίο στα απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Οκτ 2021 | 10:25

Λινού: Ο Νοέμβριος θα είναι δύσκολος - Δεν αφαιρούμε μέτρα όταν καλπάζει ο κορονοϊός

Η κ. Λινού τόνισε την ανάγκη να επεκταθεί ο εμβολιασμός και να γίνει σωστή δουλειά επικοινωνιακά για τον σκοπό αυτό.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 28 Οκτ 2021 | 09:04

Βασιλακόπουλος: Εκτόξευση κρουσμάτων το επόμενο δίμηνο - Να αποφεύγονται οι μαζικές εκδηλώσεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 28 Οκτ 2021 | 08:57

Παυλάκης: Πολύ καλό σενάριο η πανδημία να διαρκέσει έως το 2022 - Τα εμβόλια δεν φτάνουν

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 27 Οκτ 2021 | 22:19

Πάπας Φραγκίσκος: Έκανε και την τρίτη δόση εμβολίου στο Βατικανό

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της εκστρατείας εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πράξη ευθύνης και αλτρουισμού

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 27 Οκτ 2021 | 21:09

ΠΟΥ: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα+ - Μόνο στην Ευρώπη καταγράφεται αύξηση

Σε εξέλιξη επιδημιολογικές και εργαστηριακές μελέτες για να καθοριστεί αν η υποπαραλλαγής ΑΥ.4.2 είναι πιο μολυσματική ή αν αποδυναμώνει τα αντισώματα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 20:44

Κορονοϊός: Πέντε ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ για Covid και non Covid ασθενείς σε Βόρεια Ελλάδα - Θεσσαλία

Επεκτείνεται η συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας λόγω αύξησης περιστατικών covid

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΕΠΙΠΕΔΟ 27 Οκτ 2021 | 20:33

Κορονοϊός: Στο "κόκκινο" Αχαΐα, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Ιωάννινα και Μεσσηνία - Νέος επιδημιολογικός χάρτης

Σύμφωνα με τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα έχει "κοκκινίσει", όπως και η Θεσσαλία, αλλά και μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ 27 Οκτ 2021 | 18:51

Μαριέττα Γιαννάκου: Βγήκε από τη ΜΕΘ covid του Ευαγγελισμού μετά από σχεδόν έναν μήνα

Η Μαριέττα Γιαννάκου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμός και βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο που ήταν η Φώφη Γεννηματά.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ 27 Οκτ 2021 | 17:57

Κορονοϊός: "Βράζουν" με 721 νέα κρούσματα η Αττική και 602 η Θεσσαλονίκη - Στο "κόκκινο" άλλες έξι περιοχές

Σαρώνει ο κορονοϊός σε πρωτεύουσα και περιφέρεια - Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 27 Οκτ 2021 | 17:54

Κορονοϊός: Πέθανε 63χρονος αρνητής, πατέρας 3 παιδιών - Κατέληξε και η μητέρα του, σε ΜΕΘ ο γιατρός αδελφός του [Βίντεο]

Έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό 63χρονος πατέρας - Ήταν αρνητής και είχε πειστεί από τον γιατρό αδελφό του να μην εμβολιαστεί - Πολλοί κάτοικοι του χωριού Παλαμάς Δομοκού είναι ανεμβολίαστοι