«Τέλος» στα δωρεάν μεταπτυχιακά για παιδιά καθηγητών, ανάκληση της απόφασης

Η κατακραυγή ανάγκασε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας να πάρει πίσω τα δωρεάν μεταπτυχιακά στα παιδιά καθηγητών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Τέλος» στα δωρεάν μεταπτυχιακά για παιδιά καθηγητών, ανάκληση της απόφασης

Να ανακαλέσει την απόφαση που είχε λάβει σε συνεδρίασή της τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με τη δυνατότητα τέκνων καθηγητών να συμμετάσχουν σε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών χωρίς να καταβάλουν δίδακτρα, αποφάσισε σήμερα, ομόφωνα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα από εισήγηση του πρύτανη, καθηγητή Αντώνη Τουρλιδάκη.

Ο κ. Τουρλιδάκης επιχείρησε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ να δικαιολογήσει και να εξηγήσει την αρχική απόφαση μιλώντας για αντίστοιχο πρόγραμμα στο MIT το Coloumbia κ.α και για «ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα της δημοκρατίας μας δημιουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός που δημιουργήθηκε σε βάρος του πανεπιστημίου μας»,

Η απόφαση της συγκλήτου

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη συνεδρίασή της υπ' αριθμ. 42/14-9-2017, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που δημιουργήθηκε και προκειμένου να προστατεύσει το κύρος του Ιδρύματος, αποφασίζει ομόφωνα να ανακαλέσει την υπ' αριθμ. 39/26-7-2017 απόφασή της, που αφορά στη χωρίς δίδακτρα συμμετοχή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Δίγλωσση Εδική Αγωγή και Εκπαίδευση"» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος.

«Η εισήγησή μου στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για ανάκληση της προηγούμενης απόφασης στηρίχθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης του κύρους του Πανεπιστημίου μέσα στις συνθήκες της άδικης επίθεσης που δέχτηκε αδικαιολόγητα, με την παρερμηνεία και γενίκευση της αρχικής απόφασης, προκαλώντας έναν απίστευτο κοινωνικό αυτοματισμό» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τουρλιδάκης. Διαβεβαίωσε, δε, ότι «οι εμπλεκόμενοι καθηγητές, τους οποίους αφορούσε η απόφαση, δεν δέχτηκαν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα δίδακτρα».

Κληθείς να αναλύσει το σκεπτικό της απόφασης που είχε λάβει η Σύγκλητος στις 26 Ιουλίου, ο πρύτανης σημείωσε πως «καταρχήν, η επιλογή των υποψηφίων για φοίτηση και η αξιολογική τους κατάταξη έγινε με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια και δεν στερήθηκαν άλλοι φοιτητές τις θέσεις, ενώ ταυτόχρονα δεν στερήθηκε το Ίδρυμα από έσοδα, αφού η αρχική πρόταση της Συγκλήτου έδινε τη δυνατότητα στη φοίτηση επιπλέον δύο φοιτητών».

«Η αρχική απόφαση αφορούσε στην αντιμετώπιση ενός ηθικού προβλήματος, που είχε να κάνει με την καταβολή διδάκτρων από έναν καθηγητή προς το Μεταπτυχιακό της Σχολής στην οποία εργάζεται, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν κατά 65% σε επιπλέον εισόδημα για τους συναδέλφους καθηγητές που διδάσκουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Στην περίπτωση αυτή, η σύγκρουση συμφερόντων που δημιουργείται είναι ιδιαίτερα προβληματική και προκύπτει στα όρια ενός ιδιότυπου μοντέλου παροχής μεταπτυχιακών σπουδών από δημόσιο πανεπιστήμιο, όπου υπάρχουν δίδακτρα και από τα οποία υπάρχουν πρόσθετες αμοιβές για τους πανεπιστημιακούς» εξήγησε.

«Η λύση που προτάθηκε ήταν εξαιρετικά δύσκολη και λεπτή και η αιτιολόγηση της απαλλαγής από τα δίδακτρα στηρίχτηκε στη διάθεση του Ιδρύματος να επιβραβεύσει το προσωπικό του για την άοκνη συνεισφορά τους στο ακριτικό μας πανεπιστήμιο, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Άλλωστε, κάτι ανάλογο ισχύει εδώ και δεκαετίες σε πολυάριθμα κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το MIT, το Imperial College, το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, του Σικάγου, το Columbia κ.λπ., τα οποία έχουν λύσει παρόμοια προβλήματα κοινωνικής και ακαδημαϊκής ηθικής πολύ πριν από εμάς» τόνισε ο κ. Τουρλιδάκης.

Επισήμανε, τέλος, ότι «ιδιαίτερη ανησυχία για την ποιότητα της δημοκρατίας μας δημιουργεί ο κοινωνικός αυτοματισμός που δημιουργήθηκε σε βάρος του πανεπιστημίου μας», παρατηρώντας πως «μία σοβαρή συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο οφείλει να εστιάζεται, κυρίως, στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης και της έκφρασης και των αποφάσεων που βρίσκονται στις παρυφές της πολιτικής ορθότητας».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 23 Ιαν 2021 | 13:33

Επιχείρηση "Ελευθερία": Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας Καμινιών

Ήθελε να διαπιστώσει ο ίδιος την υλοποίηση του σχεδιασμού του εμβολιασμού στα περιφερειακά κέντρα της χώρας.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 23 Ιαν 2021 | 13:18

Κακοκαιρία σε δύο "κύματα" θα σαρώσει τη χώρα έως την Τετάρτη - Πού θα "χτυπήσουν" πιο έντονα τα φαινόμενα

Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, θα επηρεάσει από το μεσημέρι του Σαββάτου τη Δυτική Ελλάδα, ενώ το δεύτερο θα εκδηλωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

ΨΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 23 Ιαν 2021 | 12:17

Κοσμοπλημμύρα στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης - Ουρές και συνωστισμός στα καταστήματα

Εικόνες συνωστισμού από το πρωί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις ουρές έξω από καταστήματα να προβληματίζουν

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 23 Ιαν 2021 | 11:56

Μετάλλαξη κορονοϊού: Αυτά είναι τα τρία στελέχη που ανησυχούν τους λοιμωξιολόγους

"Είναι προτιμότερο να είναι 50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί τότε οι θάνατοι είναι πολύ περισσότεροι" τονίζει ο Χαράλαμπος Γώγος

ΕΝΤΟΝΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 23 Ιαν 2021 | 11:20

ProGnosis Biotech: Το Ελληνικό Rapid Test Αντιγόνου που "ταξιδεύει" στο εξωτερικό

Σχεδιάστηκε, αναπτύχθηκε και παράγεται εξολοκλήρου στα εργαστήρια της στην Λάρισα από Έλληνες επιστήμονες.

ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ 23 Ιαν 2021 | 11:04

Θεσσαλονίκη: Επίθεση για τον Κουφοντίνα με μπογιές και τρικάκια στην οικία δικαστικού

Η επίθεση έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ο ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 23 Ιαν 2021 | 10:57

Γιώργος Αυτιάς: Τι απάντησε για την ατάκα περί "αραχτών γιατρών" που προκάλεσε αντιδράσεις

Τι είπε ο παρουσιαστής Γιώργος Αυτιάς για την επίμαχη δήλωση

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 23 Ιαν 2021 | 10:40

Γεραπετρίτης: Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορoνοϊού

"Έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα"

Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 23 Ιαν 2021 | 09:48

Μαρέβα Μητσοτάκη για Σοφία Μπεκατώρου: Ας σταματήσουν ορισμένοι να μιλούν για το "πότε", ας σκεφτούν το "γιατί"

Η Μαρέβα Μητσοτάκη απαντά σε όλους όσοι έσπευσαν να ρίξουν σκιές και να θέσουν "ερωτήματα" για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου

ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 23 Ιαν 2021 | 08:43

Ανοιχτά σχολεία: Πώς επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων την 1η Φεβρουαρίου - Τα μέτρα πρόληψης

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα λύκεια στις αποκαλούμενες "κόκκινες" περιοχές, τις περιοχές δηλαδή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο

ΠΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ 23 Ιαν 2021 | 08:32

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου

Τα ονόματα που γιορτάζουν βάσει του εορτολογίου σήμερα Σάββατο 23 Ιανουαρίου

23 Ιαν 2021 | 08:27

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και μποφόρ – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Αλλάζει ο καιρός με βροχές, καταιγίδες, αλλά και θυελλώδεις ανέμους

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 23 Ιαν 2021 | 08:07

Κορονοϊός: Φοβίζει η Αττική τους ειδικούς - "Στο κόκκινο" το κέντρο της Αθήνας - Το παράδοξο του Δήμου Αχαρνών

Στην Αττική τα μισά ενεργά κρούσματα κορονοϊού της χώρας - Αυξήθηκαν οι μολύνσεις στον Δήμο Αχαρνών παρά το σκληρό lockdown.