Follow us

Τέμπη: Τρία ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στον χώρο που μετέφεραν 300 κυβικά χώματος από το σημείο της τραγωδίας [εικόνες]

Σκοπός της νέας επιχείρησης είναι να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και νέα ευρήματα σχετικά με τις συνθήκες της σύγκρουσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τρία ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινο dna έως και μετά από 13 χρόνια, θα ξεκινήσει σήμερα η επιχείρηση της ομάδας Anubis K-9 στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν 300 κυβικά χώματος, από τον τόπο της τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr, η Μόλλυ, η Κόρντα και ο Έκο, τα τρία βελγικά μαλινουά που έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αρκετές υποθέσεις εξαφάνισης -όπως αυτή του Μπάμπη Κούτσικου- θα ξεκινήσουν την έρευνα από νωρίς το πρωί στο χώμα που χαρακτηρίστηκε ως "άχρηστο", ενώ περιείχε υλικό από τα πρώτα βαγόνια. Σκοπός, να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και νέα ευρήματα σχετικά με τις συνθήκες της σύγκρουσης.

Διαψεύδοντας την άποψη ότι "λόγω χρόνου, δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία", η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9 Αγγελική Διακομανώλη δηλώνει στο Thesstoday.gr ότι τα σκυλιά της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινο υλικό έως και χρόνια μετά. "Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά απο 13 χρόνια. Το ότι πέρασαν 13 μήνες, δε σημαίνει ότι δε θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί θα βρεθούν. Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο (σ.σ η Εριέττα Μόλχο) θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από ένα χρόνο (τον Νοέμβριο), επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;", τονίζει.

Τέμπη: Τρία ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στον χώρο που μετέφεραν 300 κυβικά χώματος από το σημείο της τραγωδίας  [εικόνες]

Διαδικασία επαναφοράς οσμής για το έργο των σκύλων

Οι ερευνητές της ομάδας, θα φέρουν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό για κάθε συνθήκη εδάφους, όπως ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μηχανήματα, μεταλλικούς ανιχνευτές.

Μάλιστα, η διαδικασία που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ διαφορετική από άλλες, για να ανταπεξέλθουν στην ποιότητα του εδάφους και να βοηθήσουν το έργο των σκύλων, σημειώνει η κα Διακομανώλη.

"Όπως διαπιστώσαμε από οπτικό έλεγχο μέσω βιντεοληπτικού υλικού, τα χώματα είναι αργυλωμένα, επομένως πριν την έρευνα των σκύλων απαιτούνται παρεμβάσεις. Με ειδικά εργαλεία, θα δημιουργήσουμε συνθήκες ώστε τα χώματα να βγάλουν οσμή, για να βοηθήσουμε τους σκύλους. Για να διασφαλίσουμε όλη τη διαδικασία έχουμε καταθέσει πλάνο στον ανακριτή και στη συνέχεια ακολουθεί έλεγχος με ανθρωπολογικά κόσκινα, που περνάμε στα αδρανή υλικά και συλλέγουμε οστά", εξηγεί.

σκυλια Τεμπη

Διαβάστε Επίσης

"Εκτός διεθνούς πρωτοκόλλου οι έρευνες που προηγήθηκαν στο οικόπεδο"

Σύμφωνα με την κα Διακομανώλη, ο τρόπος διεξαγωγής των ερευνών στο οικόπεδο τις προηγούμενες μέρες, με βαρέα οχήματα να σκάβουν στο σημείο, αντιτίθεται στο διεθνές πρωτόκολλο. "Το υλικό που έχουμε δει από ειδησεογραφικά δίκτυα, με φορτηγά να προσεγγίζουν και να σκάβουν στο σημείο, δεν περιγράφεται σε κανένα πρωτόκολλο διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων. Τα μηχανήματα που πάτησαν σε αδρανή υλικά που κρύβουν οστά και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως τα θρυμμάτισαν, καταστρέφοντας τη μοναδική πιθανότητα να βρεθεί ό,τι υπάρχει σε αυτό το χώμα και επηρεάζοντας αρνητικά τα δείγματα", επεξηγεί η κα Διακομανώλη, ενώ υπογραμμίζει πως η έρευνα της Anubis K-9 ακολουθεί πιστά τα διεθνή πρωτόκολλα που απαιτούν οι ευαίσθητες επιχειρήσεις έρευνας.

σκυλια Τεμπη

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2023, οκτώ μήνες μετά τη φονική σύγκρουση, η ομάδα Anubis K-9 είχε επιχειρήσει στο Κουλούρι όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια. Τα τότε ευρήματα κατέρριψαν και κάποιες από τις αρχικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και τεχνικών συμβούλων, αναφέρει η κα Διακομανώλη. Ορισμένα, ταυτοποιήθηκαν αρκετές φορές σε αριθμό με προσωπικά αντικείμενα που καθόρισαν τις θερμοκρασίες τη στιγμή της έκρηξης, ενώ ανευρέθησαν και δυο κομμάτια από το κυλικείο, που έδειξαν ότι δεν είχε καεί -όπως είχε ειπωθεί-, παρά μόνο σε ένα τμήμα του.

Εικόνες από onlarissa.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ 16 Μαϊ 2024 | 21:01

Τέμπη: Αποκάλυψη - Το εμπορικό τρένο εκτροχιάστηκε πριν τη σύγκρουση - Τουλάχιστον 16 θύματα κάηκαν ζωντανά

Σύμφωνα με την τελική έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων των συγγενών θυμάτων, η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε τουλάχιστον 12 τόνους εύφλεκτων υλικών, προκαλώντας τη μεγάλη έκρηξη

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ 15 Μαϊ 2024 | 18:08

Απίστευτη καταγγελία στη Λάρισα: Μητέρα βρήκε σκάγια στον κιμά που αγόρασε από κρεοπωλείο [εικόνα]

Η μητέρα κατήγγειλε ότι στο μοσχαρίσιο κιμά που αγόρασε από κρεοπωλείο στη Λάρισα υπήρχαν σκάγια

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 13:03

Επική ανάρτηση - meme από Βελόπουλο: "Καλύτερα να πουλάς κηραλοιφές παρά την πατρίδα σου" [εικόνα]

Η απάντηση του Κυριάκου Βελόπουλου σε όσους τον μέμφονται για τις κηραλοιφές που πουλάει με τηλεμάρκετινγκ.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ 14 Μαϊ 2024 | 18:38

"Θα στείλω όταν φτάσω": Νέο τραγούδι για την τραγωδία στα Τέμπη - Η συγκλονιστική ερμηνεία των ηθοποιών [βίντεο]

Στο νέο τραγούδι συμμετέχει και ο ηθοποιός Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, θύμα των Τεμπών.

40.000 ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΥΡΩ 14 Μαϊ 2024 | 07:51

Μυστήριο στη Λάρισα: Πήγε στην ΤτΕ να ανταλλάξει φθαρμένα 40.000 ευρώ και ήταν κλεμμένα από τη... Λιβύη

Ένας 60χρονος Βολιώτης πήγε να δώσει προς ανταλλαγή στο Υποκατάστημα της ΤτΕ στη Λάρισα, 40.000 ευρώ κλεμμένα από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης στη Βεγγάζη.

Β ΤΟΠΙΚΟ 13 Μαϊ 2024 | 08:11

Ξύλο σε τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα της Λάρισας – Πέταξαν κάτω τον διαιτητή και άρχισαν να τον χτυπούν [εικόνες]

Επίθεση δέχθηκε ένας διαιτητής στο πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας.

ΔΗΛΩΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ 07 Μαϊ 2024 | 20:21

Πυρά ΝΔ κατά Κασσελάκη μετά τη δήλωση για τους "υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά" [βίντεο]

Για αθλιότητα έκανε λόγο η ΝΔ, η οποία τόνισε αιχμηρά ότι ο Πολακισμός είναι η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ 07 Μαϊ 2024 | 11:38

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδελφό του και τραυμάτισε φίλο του και ένα μωρό 10 μηνών

Βγήκε από το δωμάτιό του και κρατώντας ένα μαχαίρι κινήθηκε προς τον 43χρονο φίλο του αδελφού του που τους επισκέφθηκε

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 03 Μαϊ 2024 | 21:14

Αιματηρό επεισόδιο στη Λάρισα: Δύο άτομα στο νοσοκομείο από επίθεση με μαχαίρι- Σύλληψη μπροστά στην κάμερα

Ένα άτομο για άγνωστο λόγο, απείλησε και φέρεται να χτύπησε με αιχμηρό αντικείμενο άλλα άτομα που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 02 Μαϊ 2024 | 14:13

Εξοργισμένη η Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ένα ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη [βίντεο]

Την οργή της εξέφρασε η Μαρία Καρυστιανού για τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σχετικά με τα Τέμπη

ΘΛΙΒΕΡΟ ΘΕΑΜΑ 02 Μαϊ 2024 | 11:11

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βάνδαλοι κατέστρεψαν δέντρα που φύτεψαν μαθητές για τα θύματα των Τεμπών

Οι δράστες έσπασαν 12 από τα δέντρα που είχαν φυτέψει μαθητές δημοτικού σχολείου και αστυνομικοί, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΜΗΝΥΣΗ 30 Απρ 2024 | 13:48

Τέμπη: Συγγενείς των θυμάτων καταθέτουν μηνύσεις κατά πολιτικών προσώπων- Και εναντίον του Μητσοτάκη

Οι συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, αναμένεται να καταθέσουν μήνυση προσωπικά και ονομαστικά και κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΚΕΝΤΡΟ 30 Απρ 2024 | 00:03

Τρόμος στη Λάρισα: Καθόταν σε παγκάκι πλατείας και έπεσε πάνω του... ένα αυτοκίνητο

Στο σημείο έσπευσαν τόσο η Αστυνομία όσο και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, με τον τραυματία να μεταφέρεται στο εφημερεύον Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.