Follow us

Τέμπη: Χημικά εγκαύματα λένε ότι υπέστησαν δύο πυροσβέστες- Άθικτες οι στολές, δεν αισθάνθηκαν κάψιμο

Δύο πυροσβέστες-διασώστες που επιχειρούσαν μακριά από τη φωτιά, έχουν χημικά εγκαύματα, ενώ η στολή τους είναι άθικτη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τέμπη εγκαύματα πυροσβεστών

Αν και δεν επιχείρησαν σε βαγόνια που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες, αν και βρίσκονταν μακριά από την θερμοκρασία της φωτιάς, εν τούτοις δύο πυροσβέστες-διασώστες που έδωσαν "μάχη" ακόμα και για μία ημέρα ολόκληρη, στα μοιραία τρένα που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, εμφάνισαν εγκαύματα, τα οποία λένε πως είναι χημικά.

Αυτή την γνωμάτευση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν, έβγαλαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο επισκέφθηκε ο ένας πυροσβέστης και στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου που πήγε ο δεύτερος.

Μιλώντας στον Alpha, ο ένας πυροσβέστης περιγράφει: "Μόλις έληξε η βάρδια πήγα στο Γενικό Κρατικό Λάρισας. Βγήκε η διάγνωση ότι είναι έγκαυμα χημικό, μού έδωσαν τις αλοιφές και γύρισα σπίτι. Στον καρπό και στο δεξί πόδι έχω έγκαυμα. Ανά δύο μέρες πήγαινα στο νοσοκομείο.

Ο καθένας θα ρωτούσε να δει τι τον έκαψε, δεν ήξεραν και αυτοί. Οι γιατροί ξέρουν σαφώς παραπάνω από εμένα. Μού είπαν ότι ήταν χημικό έγκαυμα, δεν είναι από ακτινοβολία. Το έχει αναλάβει η Υπηρεσία να βρει τι είναι και οι γιατροί που με κοιτάνε" ανέφερε σχετικά.

Η στολή δεν καταστράφηκε- Στο 3ο βαγόνι δεν είχε φωτιά

Ο πυροσβέστης-διασώστης επισκέφθηκε στις 7 Μαρτίου ξανά το νοσοκομείο: "Έκανα και χειρουργείο, μου καθάρισαν το νεκρό ιστό, μου το αφαίρεσαν και παρακολουθούμε ακόμα". Βεβαιώνει ότι φορούσε όλο τον εξοπλισμό του (κράνος, γάντια, τα πάντα) και τονίζει πως: "Η στολή δεν καταστράφηκε. Ότι πειστήρια είχα τα έχω δώσει για την ΕΔΕ".

Αναφέρει μάλιστα πώς "επιχειρούσα στο 3ο βαγόνι, δεν υπήρχε φωτιά εκεί. Από τη φωτιά δεν μπορεί να γίνει κάποιο χημικό έγκαυμα" ενώ συμπληρώνει πως " δεν αισθάνθηκα ότι κάηκα. Ίσως και λόγω της αδρεναλίνης. Το πρωί που πήγα στην Υπηρεσία με άλλαξαν και έβγαλα τη στολή, τότε είδα στα πόδια μου τι γίνεται. Τότε διαπίστωσα το έγκαυμα"

Διαβάστε Επίσης

"Δεν καήκαμε από τη φωτιά"

Ο δεύτερος πυροσβέστης-διασώστης υποστηρίζει από την πλευρά του στον Alpha: "Η διάγνωση των γιατρών είναι ότι υπάρχει περίπτωση να είναι χημικά τα εγκαύματα. Ότι είναι πιθανά χημικά εγκαύματα. Είναι στον αγκώνα και στο πόδι λίγο πιο πάνω από την κνήμη.

Η στολή μου δεν έχει πάθει κάτι, δεν έχει κάποια φθορά. Πήγα στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου την επόμενη μέρα. Όσο επιχειρούσα δεν αισθάνθηκα κάτι. Πάνω στη δουλειά μας δεν υπάρχουν περιθώρια για να πούμε μας πονάει. Υπήρχε ένα κάψιμο αλλά δεν έδωσα σημασία.

Πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν καήκαμε από τη φωτιά. Τα εγκαύματα αυτά δεν είναι από τη φωτιά. Η θερμοκρασία ήταν πιο μακριά από εμάς και οι στολές που έχουμε δεν περνάει η θερμοκρασία μέσα".

Θεωρίες συνομωσίας για το εμπορικό τρένο


Διάφορες θεωρίες συνομωσίας κυκλοφόρησαν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη και το λεγόμενο "μανιτάρι" φωτιάς, μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων.

Οι ίδιες θεωρίες εστίαζαν κυρίως στο φορτίο που μετέφερε η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63501, ωστόσο από το έγγραφο της Hellenic Train που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι το εν λόγω τρένο κουβαλούσε λαμαρίνες, τρόφιμα

Συγκεκριμένα, η εταιρεία, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, δήλωσε ότι η αμαξοστοιχία είχε 13 βαγόνια. Από αυτά τα πρώτα τρία, που εκτροχιάστηκαν, είχαν λαμαρίνες, οκτώ βαγόνια είχαν παρασκευάσματα διατροφής, μπύρες και σύρματα από σίδηρο, ενώ τα τελευταία δύο είχαν εμπορευματοκιβώτια κενά.

Διαβάστε Επίσης

Η απάντηση της Hellenic Train

Η εμπορευματική αμαξοστοιχία 63501 της 28.02.2023 περιλάμβανε στην σύνθεσή της (επισυνάπτεται το φύλλο σύνθεσης) συνολικά δεκατρία (13) βαγόνια, εκ των οποίων, κατά την φορά κίνησης της αμαξοστοιχίας, τα πρώτα τρία (3) βαγόνια εκτροχιάστηκαν και ήταν έμφορτα με πλατιά προϊόντα ελασματοποίησης από σίδηρο (λαμαρίνες) και ακολούθως δέκα (10) βαγόνια ήταν έμφορτα με εμπορευματοκιβώτια (container).

Σύμφωνα με τα τηρούμενα αρχεία της εταιρείας μας και κατά δήλωση του πελάτη/διαμεταφορέα σχετικά με το είδος των προς μεταφορά εμπορευμάτων, όπως εξάλλου προβλέπεται από τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, το περιεχόμενο των σφραγισμένων εμπορευματοκιβώτιων με την σειρά που αναφέρονται στο φύλλο σύνθεσης, ήταν ως εξής:

Α/Α Προϊόν

4ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

5ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

6ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

7ο BAΓONI ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

8ο ΜΠΥΡΕΣ

9ο ΜΠΥΡΕΣ

10ο BAΓONI ΣΥΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ

11ο BAΓONI ΣΥΡΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΙΔΗΡΟ

12ο ΒΑΓΟΝΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΚΕΝΑ

13ο ΒΑΓΟΝΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ΚΕΝΑ"

τεμπη

Δείτε το έγγραφο της Hellenic Train

Hellenic Train

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΨΩΣΑΝ ΠΛΑΚΑΤ ΚΑΙ ΜΑΥΡΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ 25 Μαρ 2023 | 12:08
ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ 24 Μαρ 2023 | 21:23

Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο: Κλοπές χαλκού και βλάβες "τυφλώνουν" την απεικόνιση των θέσεων των αμαξοστοιχιών

Οι κλοπές χαλκού και οι βλάβες δεν επιτρέπουν την πλήρη απεικόνιση των θέσεων των αμαξοστοιχιών, υπάρχουν προβληματικές διαβάσεις και ελλιπής φύλαξη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΑΙ 24 Μαρ 2023 | 21:15

Τέμπη: Αποκάλυψη - Ο σταθμάρχης ήξερε να χρησιμοποιεί τον πίνακα και να κάνει χάραξη - Το μοιραίο βράδυ δεν έκανε τίποτα

Έγγραφα με καταγεγραμμένες όλες τις κινήσεις του μοιραίου σταθμάρχη, όσες ημέρες πραγματοποίησε τη βάρδιά του στο σταθμαρχείο της Λάρισας. Τι ακριβώς συνέβη το μοιραίο βράδυ.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαρ 2023 | 19:43

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους ήρωες των Τεμπών - Τους νέους που έσωσαν άλλους επιβάτες του τρένου [Βίντεο]

Ανδρέας Αλικανιώτης, Άγγελος Τσιαμούρας και Μιχάλης Κλάψης τιμήθηκαν για τον ηρωισμό και το αίσθημα ανθρωπιάς που επέδειξαν, βοηθώντας συνανθρώπους τους μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 24 Μαρ 2023 | 17:45

25η Μαρτίου: Πένθος στα μανίκια για τα Τέμπη φόρεσαν μαθητές στην παρέλαση της Αθήνας- Με πένθιμες κονκάρδες στη Λάρισα

Οι μαθητές από το 50ο Λύκειο Αθηνών παρέλασαν φορώντας πένθος στα μανίκια τους, στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών. Κονκάρδες για το δυστύχημα έχουν φτιάξει μαθητές στη Λάρισα.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 24 Μαρ 2023 | 12:54

Τέμπη: Ειδική σύνταξη, διαγραφή οφειλών, διορισμός στο Δημόσιο και μεταγγραφή φοιτητών - Τα μέτρα στήριξης των θυμάτων

Τα μέτρα στήριξης και αρωγής των θυμάτων και τραυματιών της τραγωδίας στα Τέμπη που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης

ΘΕΣΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 24 Μαρ 2023 | 10:09

Τραγωδία στα Τέμπη: Πρώτη φορά οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας

Πρώτη φορά οι δικηγόροι στην Ελλάδα δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ 24 Μαρ 2023 | 09:51

Τραγωδία στα Τέμπη: Προθεσμία για την επόμενη εβδομάδα πήραν οι δύο σταθμάρχες

Ο συμβασιούχος σταθμάρχης θα απολογηθεί τη Δευτέρα, ενώ ο αρχαιότερος σταθμάρχης την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ 24 Μαρ 2023 | 07:55

Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογούνται στον εφέτη ανακριτή οι δύο σταθμάρχες της Λάρισας - Τι θα υποστηρίξουν

Απολογούνται σήμερα οι δύο απογευματινοί σταθμάρχες της 28ης Φεβρουαρίου οι οποίοι κατηγορούνται για τέσσερα αδικήματα.

ΟΣΕ 23 Μαρ 2023 | 21:51

Προαστιακός: Πιο χαμηλές ταχύτητες και πιο αραιά δρομολόγια- Αύξηση κατά 35% των επιβατών τη 2η μέρα

Λιγοστοί και διστακτικοί είναι αυτοί που κάθονται στο πρώτο βαγόνι του προαστιακού σιδηρόδρομου.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ 23 Μαρ 2023 | 19:48

Τέμπη: Ο "γολγοθάς" μιας μητέρας που έχασε την κόρη της, όταν προσπάθησε να καλέσει τη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης

Η μητέρα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την εμπειρία της από τα τηλεφωνήματα που προσπάθησε να κάνει στη συγκεκριμένη γραμμή.

ΟΣΑ ΕΖΗΣΕ 23 Μαρ 2023 | 16:35

Τέμπη - Η δραματική περιγραφή της 22χρονης Ανθής που ταξίδευε στο δεύτερο βαγόνι: "Βλέπαμε μόνο τις φλόγες στα βαγόνια"

Η νεαρή κοπέλα ταξίδευε με τη φίλη της από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και βγήκε με ελάχιστα τραύματα, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι.

ΗΤΑΝ 23 ΕΤΩΝ 23 Μαρ 2023 | 14:42

Τέμπη: "Αν κερδίσω αυτό το λαχείο, θα πω στη μαμά μου να μην ξαναδουλέψει" - Τα λόγια της αδικοχαμένης Ιφιγένειας στον σύντροφό της

Ο σύντροφος της Ιφιγένειας αποκαλύπτει ότι θα βαφτίσει το νεογέννητο ανιψάκι της 23χρονης που σκοτώθηκε στα Τέμπη.