Θεοφάνεια: Με ανοιχτές εκκλησίες παρά την απαγόρευση - Ουρές πιστών υπό το βλέμμα της αστυνομίας [εικόνες - βίντεο]

Ανοιχτοί οι ναοί - Δεν θα γίνει ρίψη του Σταυρού - Ουρές σε ναούς από τα ξημερώματα.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Η επόμενη μέρα των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κριθεί σήμερα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα προστασίας εντός και εκτός ναών τότε υπάρχει κίνδυνος το κλίμα ανάμεσα στους δύο θεσμούς να διαταραχθεί επικίνδυνα.

Ωστόσο για μία ακόμη φορά χρειάστηκε η κατ’ ιδίαν επαφή του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφώνησαν καθώς οι δύο πλευρές επέμειναν ουσιαστικά στις θέσεις τους. Ο κ. Ιερώνυμος δεσμεύτηκε πως θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως ο αριθμός των πιστών που βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες. Έξω από τους ναούς, ωστόσο, δεκάδες πιστοί σχημάτιζαν ουρές.

Θεοφάνεια: Με ανοιχτές εκκλησίες παρά την απαγόρευση - Ουρές πιστών υπό το βλέμμα της αστυνομίας [εικόνες - βίντεο]
θεοφάνεια θεσσαλονίκη

Πώς γίνεται ο εορτασμός των Θεοφανείων

Σύμφωνα με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί μία λειτουργία η οποία είναι σύντομη και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί. Δεν πραγματοποιείται Καθαγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. όπως παραδοσιακά, γίνεται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

εκκλησία

Για τον αριθμό των πιστών τηρούνται όσα ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τ.μ., στους κεντρικούς ναούς επιτρέπεται η είσοδος σε 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς 50.

εκκλησία

Για να μην υπάρξει συγχρωτισμός μεταξύ των πιστών ο Αγιασμός θα μοιραστεί σε μικρά πλαστικά μπουκαλάκια. Εννοείται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ υπάρχουν αντισηπτικά σε ευδιάκριτα σημεία εντός του ναού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπό το βλέμμα της αστυνομίας

Ωστόσο ανησυχία υπάρχει για τον αριθμό των πιστών που συγκεντρώνονται στο προαύλιο των ναών για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και να παραλάβουν τον Αγιασμό κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει η κάθε εκκλησία.

Οι περιπολίες των αστυνομικών είναι συνεχείς προκειμένου να επέμβουν στην περίπτωση που υπάρξει συγχρωτισμός ή δεν τηρούνται οι αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα.

Τα στυνομικά μέτρα περιλαμβάνουν:

- Αυξημένες περιπολίες κοντά σε ναούς και κυρίως σε επισημασμένες "ύποπτες" ενορίες με την χαρτογράφηση κεντρικών Ιερών Ναών

- Ηχητικά μηνύματα για αποφυγή συνωστισμού και αρχικά ήπια απομάκρυνση ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβάλλονται και πρόστιμα

- Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε λιμάνια, λίμνες και ποτάμια για αποφυγή τυχόν προσπαθειών αγιασμού των υδάτων με την συμμετοχή πολιτών.

Τις τελευταίες ώρες η στυνομία έκανε και διαδικτυακές έρευνες για τον εντοπισμό καλεσμάτων σε ομάδες "αντάρτικου" στο Facebook και εξέτασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για αποστολή SMS σχετικά με ιδιωτικούς… αγιασμούς υδάτων. Σημειώνεται ότι συνολικά υπάρχουν -και έχουν τεθεί υπό επιτήρηση- 82 Μητροπόλεις, 1.500 εκκλησίες Αττική και περίπου 9.000 Ιεροί Ναοί σε όλη την Ελλάδα.

Εκκλησία - Αστυνομία

Ουρές πιστών από τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς πιστούς πραγματοποιήθηκε η λειτουργεία για τα Θεοφάνια στον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει το grtimes.

Στη Θεσσαλονίκη οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από τους ναούς από τα ξημερώματα της μεγάλης γιορτής για να μπορέσουν να μπουν στις εκκλησίες και να πάρουν τον αγιασμό.

Από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έχουν συγκεντρωθεί πιστοί έξω από τον κλειδωμένο Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου πριν από λίγο μετέβησαν αστυνομικοί αλλά η παρουσία τους είναι διακριτική.

Όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του συγκεκριμένου ναού οι θέσεις έχουν καταληφθεί ήδη και οι πόρτες άνοιξαν για τους πιστούς στις 8.30 πμ ώστε να μπορέσουν να πάρουν τον αγιασμό σε μπουκαλάκια.

θεοφάνεια θεσσαλονίκη

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και πριν την… έλευση των ψαλτών συμπληρώθηκε ο αριθμός των 10 ατόμων και στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου προκειμένου την ύστατη στιγμή να μην επέλθει ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών την οποία κανείς δεν επιθυμούσε. Αποτέλεσμα των έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ήταν το σύντομο τετ α τετ που είχαν στο προεδρικό Μέγαρο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ

Το ραντεβού έγινε στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και δεύτερης ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης. Το κλίμα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του κ. Ιερώνυμου ήταν για πρώτη φορά βαρύ μετά τα όσα είχαν προηγηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και το άνοιγμα των εκκλησιών.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να απάντησε πως αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας πως σε ανάλογες περιπτώσεις υπήρχε νωρίτερα μεταξύ τους συνεννόηση. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν πως υπάρχει κοινή βούληση και επιθυμία για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η ανακοίνωση και επιστολή

Σε ανακοίνωση του το Μαξίμου καλούσε την εκκλησία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει το θετικό παράδειγμα στην κοινωνία με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ωστόσο η στάση της εκκλησίας δεν πέρασε απαρατήρητη από κυβερνητικά στελέχη τα οποία δεν έκρυβαν την δυσφορία τους για την αντίδραση που υπήρξε και τις δηλώσεις Μητροπολιτών που καλούσαν τους πολίτες να προσέλθουν σήμερα στις εκκλησίες. Ανέμεναν πως λόγω του Κορονοϊού και του κινδύνου που υπάρχει για την διασπορά της νόσου θα ακολουθούσε διαφορετική στάση, ενώ αμφιμβάλουν πως μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα στις εκκλησίες όλης της χώρας καθώς υπάρχουν ακραίες φωνές στο εσωτερικό της Ιεραρχίας.

Λίγες ώρες αργότερα ο Αρχιεπίσκοπος, σε σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, με επιστολή του στους Μητροπολίτες τους καλούσε να τηρήσουν πιστά τα μέτρα απέναντι στην πανδημία και να μην δώσουν καμία αφορμή σε όσους περιμένουν να "στρέψουν τα βέλη τους εναντίον της εκκλησίας".

Μάλιστα κάνοντας ένα βήμα πίσω πως ο ίδιος αν και είχε την εξουσιοδότηση από την Ιερά Σύνοδο δεν θα μεταβεί στα θαλάσσια περιοχή για τον καθαγιασμό των υδάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε εντολή αυτό να το πράξει κληρικός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να υπάρξει καμία ενημέρωση προκειμένου να μην προσέλθουν πιστοί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΓ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 16 Ιαν 2021 | 12:55

Σταμπουλίδης: Δεν θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής στις "κόκκινες" περιοχές

Κλειστά θα παραμείνουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης μανικιούρ-πεντικιούρ στις "κόκκινες" περιοχές.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών

15 Ιαν 2021 | 17:12

Ανατροπή: Ανοίγει κανονικά το λιανεμπόριο με SMS και χρονικό περιορισμό

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ 15 Ιαν 2021 | 15:19

Ανοίγουν πάλι οι εκκλησίες από 24 Ιανουαρίου- Με αυστηρά μέτρα όμως

Το άνοιγμα των Ιερών Ναών από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση

ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 15 Ιαν 2021 | 14:12

Προς αυστηρότερο lockdown η Γερμανία: Μάσκες παντού και συνοριακοί έλεγχοι

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων την Τρίτη για αυστηρότερα μέτρα lockdown λόγω της έξαρση του κορονοϊού.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ 15 Ιαν 2021 | 14:06

Ξυλοδαρμός στο Μετρό: Οι πρώτες δηλώσεις του σταθμάρχη - "Ηταν ένα κακό όνειρο, δεν μπορώ να μιλήσω..." [βίντεο]

Ο 52χρονος που έχει υποστεί κατάγματα στα πλευρά και το πρόσωπο, επέστρεψε στο σπίτι του μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε σε γναθοχειρουργό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Ιαν 2021 | 11:30

Βολές Ηλιόπουλου για την πανδημία: Ανίκανη η κυβέρνηση να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική

Μέσα σε δυόμισι μήνες έχουμε θρηνήσει πάνω από 4.700 συνανθρώπους μας, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 09:21

Καραμανλής: "Φαίνονται πεντακάθαρα" τα πρόσωπα την τραμπούκων στο μετρό- Θα δημιουργήσουμε ειδικό σώμα

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, "θα δημιουργήσουμε ένα ειδικό σώμα της ελληνικής αστυνομίας"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 08:12

"Κληρώνει" σήμερα για το λιανεμπόριο: Πώς και ποια καταστήματα θα ανοίξουν από Δευτέρα

Την 18η Ιανουαρίου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά με αυστηρούς κανόνες. Το click away και το click in shop.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 15 Ιαν 2021 | 08:07

Γερμανία: Σταθερά πάνω από 1.000 νεκροί την ημέρα λόγω κορονοϊού - Σχεδόν 45.000 θάνατοι συνολικά

Σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν άλλοι 1.113 θάνατοι ασθενών με την COVID-19. Αυστηροποιούνται τα μέτρα.

ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 14 Ιαν 2021 | 19:20

Μίνα Γκάγκα: Μπορούμε να ανοίξουμε την αγορά τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα

Η κ. Γκάγκα διευκρίνισε ότι όσο κρατάμε τα μέτρα τότε το ρίσκο μειώνεται. Είναι δύσκολο με πολύ κρύο να κρατάς τα παράθυρα ανοιχτά, αλλά ένα ήπιο άνοιγμα πρέπει να το κρατάμε