Θεομηνία έπληξε τη Μάνδρα: Η εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής με την ονομασία "Δήμητρα" [εικόνες - βίντεο]

Πραγματοποιήθηκε η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία "ΔΗΜΗΤΡΑ 2021".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.j

Παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, , πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 27 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα, η άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής και Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα, με την κωδική ονομασία "ΔΗΜΗΤΡΑ 2021".

Θεομηνία έπληξε τη Μάνδρα: Η εντυπωσιακή άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής με την ονομασία "Δήμητρα" [εικόνες - βίντεο]

Σκοπός της άσκησης ήταν η αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αναφορικά με το χρόνο απόκρισης και τη χρήση υλικών και μέσων, που θα διαθέσουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακές μονάδες στο πεδίο, σε πραγματικό χρόνο, σε τέτοιου είδους περιστατικά, καθώς και η επικαιροποίηση των μνημονίων ενεργειών, μέσω της άσκησης – εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση 5 διαφορετικών "επεισοδίων" σχετικά με:

  • - Εγκλωβισμό ατόμων σε λεωφορείο στη διασταύρωση Ν.Ε.Ο.Α-Κ με Σαρανταπόταμο, από υπερχείλιση του ποταμού.
  • - Παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού.
  • - Διάσωση ατόμου που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού στο συνοικισμό Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας.
  • - Διάσωση ατόμου από φορτηγό όχημα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και
  • - Άντληση υδάτων από πλημμυρισμένες κατοικίες στον Συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας.

Τι προέβλεπε το σενάριο της άσκησης

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η Ε.Μ.Υ., στις 25 Νοεμβρίου 2021, εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με προγνώσεις για πολύ ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις, που αναμένεται να πλήξουν από τις πρωινές ώρες της 27/11/2021 την Αττική, με περισσότερη ένταση στο δυτικό και βορειοδυτικό τμήμα της. Το Ε.Σ.Κ.E.ΔΙ.Κ. εκδίδει προειδοποιητικό σήμα προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, προκειμένου να τεθούν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.j

Στις 27/11/2021 και ώρα 10:30 εκδηλώνονται πολύ ισχυρές καταιγίδες με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στον ορεινό όγκο του Όρους Πατέρα και Πάστρα, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, με συνέπεια ο όγκος νερού από τα ρέματα των καμένων εκτάσεων των πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021, να προκαλέσει την υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου, πλημμυρίζοντας τον συνοικισμό Ποντίων Ελευσίνας και το παραλιακό μέρος, εκεί που αυτός εκβάλει, ενώ στη συμβολή του Σαρανταποτάμου και της Ν.Ε.Ο.Α-Κ, εγκλωβίζεται λεωφορείο με 4 επιβαίνοντες.

Διαβάστε Επίσης

Η ΕΛ.ΑΣ. διακόπτει την κυκλοφορία, ένα (1) φορτηγό και ένα (1) μηχάνημα έργου του δήμου Ελευσίνας πραγματοποιούν διάνοιξη του δρόμου από τα φερτά υλικά και ένα (1) ειδικό ερπυστριορόφο όχημα της 1ης ΕΜΑΚ προσεγγίζει το λεωφορείο για τον απεγκλωβισμό των ατόμων, που, με τη βοήθεια ενός οχήματος μεταφοράς προσωπικού του δήμου, μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.j

Στις 10:45 η βροχόπτωση συνεχίζεται με έντονο ρυθμό στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το ισόγειο και ο χώρος εξυπηρέτησης επειγόντων περιστατικών του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, όπου εγκλωβίζονται δύο (2) άτομα, που χρήζουν πρώτες βοήθειες, καθώς και οκτώ (8) εργαζόμενοι. Δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος συντονίζουν την επιχείρηση, το Ε.Κ.Α.Β. διαθέτει ασθενοφόρα για τα άτομα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες, οχήματα έργου του δήμου Ελευσίνας καθαρίζουν το οδόστρωμα από φερτά υλικά, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα πραγματοποιούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους χώρους αρμοδιότητάς τους.

Διαβάστε Επίσης

ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.j

Στις 11:00, και ενώ μαίνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα,το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχεται κλήση από κάτοικο του συνοικισμού Ποντίων, για άτομο που παρασύρθηκε από ορμητικά νερά εντός του Σαρανταπόταμου, στο ύψος του συνοικισμού Ποντίων και συγκεκριμένα πριν τη συμβολή του Σαρανταπόταμου και της Ν.Ε.Ο.Α-Κ. Ενεργοποιείται η ομάδα ορμητικών νερών της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με πλωτό μέσο, για την ταυτόχρονη αναζήτηση του αγνοούμενου στις εκβολές του ποταμού, ο οποίος τελικά εντοπίζεται και παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Στις 11:15, φορτηγό όχημα με επιβαίνοντα οδηγό, παρασύρεται από τα ορμητικά νερά και ακινητοποιείται εντός της κοίτης, πλησίον της διασταύρωσης του ανωτέρω ρέματος με τη Ν.Ε.Ο.Α-Κ. Ενεργοποιείται η ομάδα ορμητικών νερών της 1ης ΕΜΑΚ, αλλά η προσέγγιση είναι πολύ δύσκολη και ζητείται η συνδρομή ελικοπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πραγματοποιεί τη διάσωση του ατόμου.

Στις 11:30, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχεται πολλές κλήσεις για πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια κατοικιών εντός του συνοικισμού Ποντίων του Δήμου Ελευσίνας. Κινητοποιούνται οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος με μηχανήματα άντλησης υδάτων, μηχανήματα έργου και φορτηγά του δήμου Ελευσίνας, για την απομάκρυνση φερτών υλικών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των Πυροσβεστικών οχημάτων.

Για τη διεξαγωγή της άσκησης, συμμετείχαν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τη ΔΙ.Π.Υ. Αθηνών, την 1η ΕΜΑΚ, τη ΔΙ.Π.Υ. Δυτικής Αττικής, τη ΔΙ.Π.Υ. Πειραιά, την Υ.Ε.Μ.Π.Σ., την ομάδα "ΙΚΑΡΟΣ" της Περιφέρειας Αττικής, το Πυροσβεστικό Συνεργείο Αθηνών, καθώς και πυροσβεστικό όχημα καυσίμων.

ΑΣΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ 2.j

Επίσης, συμμετείχαν: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, το Δασαρχείο Αιγάλεω, η 112 Π.Μ., ο Δήμος Ελευσίνας, η ΕΛ.ΑΣ. με δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, το Λιμεναρχείο Ελευσίνας, το Ε.Κ.Α.Β. και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης έδωσε συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες και μεταξύ άλλων τόνισε: "…. η πιθανότητα εκδήλωσης φυσικών καταστροφών απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα κρατικών φορέων και πολιτών. Η δοκιμασία της διαλειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, με την χρήση των μέσων κατά την εφαρμογή τους σε ρεαλιστικές συνθήκες, είναι αυτά που δοκιμάστηκαν και αξιολογήθηκαν θετικά για μια ακόμη φορά σήμερα…”

Κατά την εξέλιξη της άσκησης δόθηκαν οι κύριες προτεραιότητες που περιελάμβαναν, τη διάσωση του πληθυσμού και την προστασία των περιουσιών, εντός της περιοχής, που εξελίχθηκαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Οι στόχοι που επετεύχθησαν σχετίζονται με την απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών, μέσω της άσκησης που ταυτόχρονα αποτελεί και πρακτικό εκπαιδευτικό "εργαλείο" ρεαλιστικών συνθηκών που δοκιμάζει, τον έλεγχο, την επάρκεια, την αξιοπιστία και την αξιολόγηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των μέσων που διαθέτει ο κάθε φορέας, την ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, τη δοκιμασία της διαλειτουργικότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών, κατά την εφαρμογή τους, τον έλεγχο του ετήσιου σχεδιασμού, αλλά και το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων, κυρίως στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 14 Ιαν 2022 | 12:12

Δίκη για την τραγωδία στη Μάνδρα - Απολογείται η Δούρου: Αναλαμβάνω την πολιτική, όχι την ποινική ευθύνη

Απολογείται για τις πλημμύρες στη Μάνδρα η Ρένα Δούρου, η οποία δήλωσε πως αναλαμβάνει την πολιτική αλλά όχι την ποινική ευθύνη.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ 12 Ιαν 2022 | 14:46

Κακοκαιρία Διομήδης - "Λίμνη" έγινε η Υπέρεια Φαρσάλων: Με… φορτωτές μεταφέρονται οι κάτοικοι [εικόνες - βίντεο]

Απίστευτες εικόνες στην Υπέρεια Φαρσάλων. Όσοι από τους κατοίκους θέλουν να μετακινηθούν στους δρόμους του χωριού, το κάνουν μεταφερόμενοι με φορτωτή.

ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 12 Ιαν 2022 | 09:28

Κακοκαιρία Διομήδης - Καρδίτσα: Εκκενώθηκαν χωριά, υπερχείλισαν ποτάμια, έσπασαν φράγματα [εικόνες]

Εκκενώθηκαν προληπτικά, λόγω της επέλασης του Διομήδη, χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στην Καρδίτσα. Σε κλοιό η περιοχή των Γοργοβιτών λόγω υπερχείλισης του Λείψιμου.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΓΠΠ 10 Ιαν 2022 | 15:28

Κάλυμνος: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί - Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία [εικόνες]

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Κάλυμνος. Ζημιές στο οδικό δίκτυο, το δίκτυο ύδρευσης και σε γεωργικές καλλιέργειες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 10 Ιαν 2022 | 12:24

Διακόπηκε ξανά η δίκη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα - Την Παρασκευή απολογείται η Δούρου

Η Ρένα Δούρου έκανε λόγο για ανελέητη απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον της τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ METEO.GR 04 Ιαν 2022 | 10:12

Τα πιο καταστροφικά καιρικά φαινόμενα του 2021 στην Ελλάδα: Είχαν συνολικά 20 ανθρώπινα θύματα [εικόνες]

Το 2021 χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα και ορισμένα από αυτά προκάλεσαν καταστροφές και τον θάνατο 20 ανθρώπων.

ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΛΟΓΟ 03 Ιαν 2022 | 09:28

Βόλος: Μεγάλη φωτιά σε στέγη κτιρίου - Εκκενώθηκε ξενοδοχείο [εικόνες]

Πυρκαγιά προκλήθηκε από άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο στο ρετιρέ του κτιρίου που βρίσκεται μεταξύ κεντρικού ξενοδοχείου στην οδό Ιάσονος με Ιωλκού στον Βόλο.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΚΑΒ 01 Ιαν 2022 | 16:44

Τραγωδία στο Περιστέρι: Νεκρή ηλικιωμένη από πυρκαγιά σε διαμέρισμα

Πυρκαγιά ξέσπασεσε διαμέρισμα στο Περιστέρι, από όπου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της μια ηλικιωμένη γυναίκα.

ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ 31 Δεκ 2021 | 06:42

Σοβαρό τροχαίο στην Κατεχάκη - Χωρίς τις αισθήσεις τους απεγκλωβίστηκαν από την πυροσβεστική δύο άτομα

Χωρίς τις αισθήσεις τους δύο άνθρωποι μετά από σοβαρό τροχαίο στην Κατεχάκη.

50 ΕΤΩΝ 29 Δεκ 2021 | 09:07

Διακοπτό: Νεκρός άνδρας μετά από φωτιά στο σπίτι του

Ο άνδρας μετά τη φωτιά στο Διακοπτό άφησε την τελευταία του πνοή.

ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 25 Δεκ 2021 | 13:39

Ανείπωτος θρήνος στο Ίλιον: Απανθρακώθηκε 37χρονος από ηλεκτρική κουβέρτα

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά προήλθε από ηλεκτρική κουβέρτα την οποία χρησιμοποιούσε για να ζεσταθεί.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 23 Ιαν 2022 | 12:01

Κακοκαρία Ελπίς: Νέα επιδείνωση από το βράδυ - Έρχονται οι χιονοκαταιγίδες και στην Αθήνα

Χιονοκαταιγίδες στο Αιγαίο προκαλεί σήμερα η κακοκαιρία "Ελπίς" - Νέα επιδείνωση από το βράδυ.

ΣΦΟΔΡΗ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ 23 Ιαν 2022 | 11:52