Follow us

«Θερίζει» ο καρκίνος στην Πτολεμαϊδα: Επτά στους δέκα θανάτους

Επιστολή-κραυγή αγωνίας για την στελέχωση του νοσοκομείου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
«Θερίζει» ο καρκίνος στην Πτολεμαϊδα: Επτά στους δέκα θανάτους

Την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου με δύο ογκολόγους-παθολόγους, καθώς τα κρούσματα καρκίνου στη ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας φτάνουν σήμερα το 30,5% του τοπικού πληθυσμού, υποστηρίζει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Σταύρος Γιαννακίδης.

«Επτά στους δέκα θανάτους στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλονται σήμερα σε καρκίνο ή σε θρομβοεμβολική νόσο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, πνευμονική εμβολή) και μόλις τρεις στους δέκα αποδίδονται σε άλλες αιτίες. Τα κρούσματα καρκίνου είναι κατά 16% περισσότερα σε σχέση με το 1950 και ο αριθμός αυξάνεται κάθε δεκαετία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Σήμερα τα κρούσματα καρκίνου φτάνουν στο 30,5%. Επιπλέον, μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας θανάτου στην περιοχή. Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 45 – 65 ετών, ενώ μικρότερη αύξηση παρατηρείται στην ομάδα άνω των 65» τονίζει ο κ. Γιαννακίδης. Επιπλέον, επισημαίνει ότι: «Αυτή η εκπληκτική και συνάμα τραγική διαπίστωση έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το τίμημα που πληρώνουμε, όλοι όσοι ανήκουμε στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την πρόσθετη επιβάρυνση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του Μποδοσάκειου, ο κ. Γιαννακίδης αναφέρει ότι η Παθολογική Κλινική με 37 κλίνες λειτουργεί με τρεις παθολόγους, ότι έχει διοριστεί και διευθυντής παθολόγος και από το 2008 λειτουργεί τμήμα Ογκολογίας - Χημειοθεραπείας με έναν επιμελητή Α' παθολόγο - ογκολόγο και μια επικουρική παθολόγο. Τον Φεβρουάριο του 2017 διορίστηκε επικουρικός παθολόγος – ογκολόγος επιμελητής Β'. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακίδης, ο μόνιμος παθολόγος ογκολόγος και η επικουρική παθολόγος διορίστηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του ογκολογικού τμήματος.

«Στο μοναδικό Ογκολογικό Τμήμα της ΠΔΜ που έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ασθενείς από την ΠΔΜ και λόγω του αυξημένου αριθμού των περιστατικών παρουσιάζεται αδυναμία αντιμετώπισης τους. Μάλιστα νοσηλεύονται αρκετά από αυτά τα βαριά περιστατικά στην ήδη υποστελεχωμένη Παθολογική Κλινική με τους περίπου 10 νοσηλευτές, που και αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της. Zητούμε άμεσα την τοποθέτηση δύο ογκολόγων - παθολόγων και αιματολόγων ιατρών για την στελέχωση της Ογκολογικής Κλινικής έτσι ώστε με την ορθή και άρτια λειτουργία της να μην χρειάζεται οι ασθενείς να καταφεύγουν σε πλησιεστέρα νοσοκομεία, όπως της Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Είναι σαφές ότι το 80% περίπου τον περιστατικών πηγαίνει αναγκαστικά σε Κεντρικά Ογκολογικά κέντρα (Θεαγένειο, Παπαγεωργίου, Ιωαννίνων, ιδιωτικά θεραπευτήρια) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τους αλλά και την πολύ μεγάλη συμφόρηση των παραπάνω κέντρων. Είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία της Ογκολογικής Κλινικής Δυτικής Μακεδονίας στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο για τους λόγους που σας προανέφερα» τονίζει στην επιστολή του ο κ. Γιαννακίδης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 05 Σεπ 2023 | 21:53

Λίντα Εβαντζελίστα: Συγκλονίζει για τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού - "Σκάψτε μια τρύπα στο στήθος μου"

τον Ιούλιο του 2022, η Λίντα Εβαντζελίστα, μετά από ψηλάφηση, εντόπισε ένα εξόγκωμα στο στήθος της και τελικά έμαθε ότι ο καρκίνος "επέστρεψε"

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 04 Σεπ 2023 | 15:33

Νοσοκομείο Μεταξά: Καταγγελία εργαζομένων για αναβολή χημειοθεραπειών λόγω υποχρηματοδότησης και προβλήματα στη σίτιση

Τραγικές ελλείψεις στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - Ακυρώνονται χημειοθεραπείες

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 29 Αυγ 2023 | 22:00

Πέθανε ο τραγουδιστής Τόλης Τσιμογιάννης

Ο τραγουδιστής Τόλης Τσιμογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή το μεσημέρι της Τρίτης

ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ 28 Αυγ 2023 | 15:52

Νίκος Φλωρινιώτης για τη μάχη με τον καρκίνο: Δεν έχει τελειώσει ακόμα - Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά [βίντεο]

"Έχω πολλή πορεία μπροστά μου και προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά. Ξεκίνησα και τη δουλειά, σαν ψυχοθεραπεία" είπε ο γιος του Γιάννη Φλωρινιώτη

ΠΥΡΚΑΓΙΑ 24 Αυγ 2023 | 20:16

Φωτιά στην Πτολεμαΐδα: Καίγεται πευκοδάσος στο Μεσόβουνο

Πιθανολογείται ότι οφείλεται η προκλησή της από πτώση κεραυνού.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 24 Σεπ 2023 | 10:41

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τις νέες ταυτότητες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Αύριο αναμένεται να "ανέβει" στο gov.gr η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι πολίτες και να υποβάλλουν αίτημα για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ 24 Σεπ 2023 | 10:15

Συναγερμός για το νέο κύμα κακοκαιρίας: Σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, ανησυχία για νέες πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας και προς τις βραδινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ 24 Σεπ 2023 | 09:36

Παραλίγο τραγωδία στις Ράχες Φθιώτιδας: ΑμεΑ έπεσε στη θάλασσα με το αμαξίδιό του - Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Ο 29χρονος έκανε τη βόλτα του στην παραλία πάνω στο αναπηρικό του αμαξίδιο, με τη σύζυγό του, όταν σε ανύποπτο χρόνο βρέθηκε μέσα στο νερό

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Σεπ 2023 | 09:24

Θεσσαλία: Ανοίγουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία - Ανακοίνωση από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι στα σχολεία της Θεσσαλίας θα χτυπήσει για πρώτη φορά τη Δευτέρα το κουδούνι

ΝΕΟ ΣΚΙΤΣΟ 24 Σεπ 2023 | 09:12

Αρκάς: Η καλημέρα στον ιστό της αράχνης - Η μύγα και η... πρόσκληση για φαγητό

Ένα ακόμα ιδιαίτερο και έξυπνο σκίτσο από τον Αρκά

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 24 Σεπ 2023 | 08:46

Στη φύλαξη VIP "στόχων" 15.000 αστυνομικοί - Οι υπερβολές, οι επιχειρηματίες και τα Αστυνομικά Τμήματα... Προστασίας

Οριζόντια αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών αρχικά, 2.500 στη συνέχεια, από τις συνοδείες και φρουρές υψηλών προσώπων, ήθελε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές - Η εξαγγελία Μητσοτάκη και τα "αγκάθια"

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 24 Σεπ 2023 | 08:08

Καιρός: Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σήμερα Κυριακή - Πού θα βρέξει

Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες όμως από το μεσημέρι στα δυτικά τμήματα της χώρας θα μειωθούν σημαντικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2023 | 08:03

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί σήμερα Κυριακή 24/9

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους