Follow us

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

Εποχική γρίπη- με πολλά κρούσματα πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν- και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προκαλεί βρογχιολίτιδα, θερίζουν στα παιδιά.

"Αν αυξηθούν και τα κρούσματα κορονοϊού, κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει προς το Δεκέμβριο, τότε τα πράγματα δεν θα είναι καλά", τονίζει μιλώντας στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

Όπως αναφέρει, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες υπήρχε μεγάλη αύξηση των περιστατικών, με πολλές επισκέψεις και νοσηλείες τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. "Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με δυναμική αύξηση των λοιμώξεων γρίπης και RSV", τονίζει, εκτιμώντας πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη ένα κύμα κορονοϊού στα παιδιά. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, "πολλά παιδιά νόσησαν με κορονοϊό μέσα στο καλοκαίρι, οπότε η ανόσια τους τείνει να φθίνει".

Η επάνοδος των μαθητών στα σχολεία και στις δραστηριότητές τους, χωρίς τη χρήση προστατευτικής μάσκας, και μετά από δύο χειμώνες όπου τα κρούσματα εποχικής γρίπης ήταν λίγα, οι λοιμώξεις έχουν επανέλθει, και οι ιογενείς (λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον ιό (π.χ. η γρίπη), και οι μικροβιακές (που προκαλούνται από μικρόβιο (π.χ. η πυώδης αμυγδαλίτιδα).

Όσον αφορά στη γρίπη, τα αυξανόμενα περιστατικά έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό, δεδομένου πως η έξαρσή της κανονικά αναμένεται τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον παιδίατρο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοια έκταση περιστατικών. "Δεν υπάρχει άμυνα και το ανοσοποιητικό των παιδιών έχει εξασθενήσει", εξηγεί.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, στο ιατρείο έρχονται παιδιά με βρογχίτιδα, ωτίτιδες, γαστρεντερίτιδα, ενώ παιδιά κολλούν τους γονείς και μετά ξανανοσούν τα ίδια.

"Από πληροφορίες που έχω από τα ιδιωτικά παιδιατρικά νοσοκομεία αλλά και από το δημόσιο Αγία Σοφία νοσηλεύονται πολλά παιδιά με γρίπη, με αναπνευστικές λοιμώξεις από RSV (σοβαρός αναπνευστικός ιός), με πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις κλπ.Την ίδια εικόνα έχουμε και από τα ιατρεία μας. Παρότι το σύστημα δεν πιέζεται, εντούτοις η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ταλαιπωρεί αφάνταστα τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με πολλούς από τους γονείς να έχουν κολλήσει", ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του.

Διαβάστε Επίσης

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) πρόκειται για έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό του ανωτέρου αναπνευστικού που μολύνει κυρίως παιδιά. Φέτος, ωστόσο, έχει παρουσιαστεί σε μεγάλο ποσοστό σε ηλικιωμένα άτομα, όπως σημειώνουν οι ειδικοί .

Η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι η αυξημένη πιθανότητα η λοίμωξη RSV να προκαλέσει επιλεγμένη πνευμονία, καθώς και η πιθανή αλληλοεπικάλυψη των ιών SARS-CoV-2, RSV και γρίπης. Τα πιο κοινά συμπτώματα και των τριών ιών είναι η καταρροή, ο βήχας, η απώλεια όρεξης και ο πυρετός.

Τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μια σημαντική ένδειξη του ιού SARS-COV-2. Ο έμετος και η διάρροια είναι πιο συχνά με τηνCovid-19 και σε κάποιο βαθμό τη γρίπη, σε σύγκριση με τον RSV.

Μία άλλη ένδειξη είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εμφανίζουν συμπτωματολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την έναρξη τους.

Η καταρροή και ο συριγμός είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV και να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα. Η βρογχιολίτιδα είναι φλεγμονή και συμφόρηση στους μικρούς αεραγωγούς των πνευμόνων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει τον ήχο συριγμού.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 27 Νοε 2022 | 12:31

Οργή και μεγάλες διαδηλώσεις στην Κίνα για τα νέα αυστηρά lockdown λόγω κορονοϊού: "Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα"

Διαδηλώσεις με αίτημα την άρση του lockdown εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Νοε 2022 | 08:38

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και γρίπη και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

ΥΓΕΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:07

Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Και υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημάδια...

25 Νοε 2022 | 09:58

Ρόδος: Κύμα αλληλεγγύης για μητέρα και παιδιά που κοιμούνται σε αυτοκίνητο

Μια μεγάλη αγκαλιά άνοιξε η Ρόδος για την 34χρονη μητέρα με τα δύο παιδιά, η οποία έμεινε χωρίς μόνιμη στέγη.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 25 Νοε 2022 | 07:07

Ανοίγει ο δρόμος για καθολικό εμβόλιο γρίπης: Το ανοσοποιητικό θα "θυμάται" τα στελέχη του ιού

Ένα πειραματικό εμβόλιο πέτυχε να δώσει ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης Α και Β σε αρχικές δοκιμές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Νοε 2022 | 18:56

Γρίπη: Πρώτος θάνατος για τη φετινή περίοδο - Αύξηση στις επισκέψεις σε γιατρούς

Την εβδομάδα 14-20 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (29%)

ΤΡΑΓΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ 24 Νοε 2022 | 17:07

Κώστας Τσουρός: Σε δελτίο έχω παρουσιάσει τη δολοφονία της θείας μου - Η αποκάλυψη του δημοσιογράφου [βίντεο]

Μια συγκλονιστική εμπειρία από τη θητεία του στο δελτίο ειδήσεων αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσουρός

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΕ ΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ 24 Νοε 2022 | 15:42

Πέτρος Τατσόπουλος: Δεν είναι μόνο η "Κιβωτός" - Τα παιδιά δέχονται θρησκευτικό bullying [βίντεο]

"Το ιδανικό ίδρυμα θα πρέπει να φροντίζει για την γρηγορότερη από ιδρυματοποίηση των παιδιών" τόνισε ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος.

ΣΤΟΝ ALPHA 24 Νοε 2022 | 13:28

Μάρα Ζαχαρέα: Η εξομολόγηση για τον σύζυγό της, τα παιδιά της και το Star [Βίντεο]

Η Μάρα Ζαχαρέα μίλησε εφ' όλης της ύλης στην κάμερα του Happy Day

ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 24 Νοε 2022 | 12:36

Ηράκλειο: Με εγκαύματα νοσηλεύονται δύο αδέλφια 11 και 14 ετών που έπεσαν σε ρακοκάζανο

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ηλικίας περίπου 14 και 11 ετών αντίστοιχα, έπαιζαν κοντά στο ρακοκάζανο, όταν ξαφνικά βρέθηκαν μέσα στο χώρο με τα καυτά στέμφυλα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 23 Νοε 2022 | 20:31

Απίθανη Χρυσηίδα Δημουλίδου: Κάνει αγωγή στη Pfizer με νέες "ψεκασμένες" θεωρίες για τα εμβόλια

Η συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου σε ένα νέο αντιεμβολιαστικό παραλήρημα, ενώ προβαίνει σε αγωγή εναντίον της Pfizer για παρενέργειες του εμβολίου

ΤΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ "ΚΙΝΚΙ" ΔΕΣΜΑ 23 Νοε 2022 | 14:50

Σάλος με καμπάνια της Balenciaga: Παιδιά κρατούν λούτρινα με ιμάντες BDSM - Η συγγνώμη της εταιρείας

Η καμπάνια της Balenciaga δημιούργησε αντιδράσεις και η εταιρεία αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα λούτρινα αρκουδάκια με τους BDSM ιμάντες.

23 Νοε 2022 | 09:44

Νεανικός διαβήτης: 5 Q+A για τον διαβήτη τύπου 1

Τι είναι o διαβήτης τύπου 1, πού οφείλεται, πώς εμφανίζεται, και τι γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση και διαχείρισή του.