Το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία της Θεσσαλίας θα χτυπήσει τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εργαζόμενοι στους δήμους και εθελοντές με σκούπες και λάστιχα στα χέρια κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να απομακρύνουν τις λάσπες και να είναι όλα έτοιμα για τους μαθητές.
Προβλήματα παρουσιάζονται σε 28 από τα συνολικά 1.034 σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αφορούν 1.226 μαθητές, στους δήμους Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Λαρισαίων, Κιλελέρ, Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Σοφάδων και Παλαμά.
Όσα σχολεία δεν είναι εφικτό να ανοίξουν τη Δευτέρα, έχει αποφασιστεί η προσωρινή μεταστέγαση των μαθητών σε κτίρια σχολικών μονάδων στον ίδιο ή σε όμορους δήμους, ενώ η μετακίνηση των μαθητών θα γίνεται με λεωφορεία.
Για τους μαθητές όλων των βαθμίδων των χωριών Πουρί, Κισσός, Αγ. Δημήτριος και Ανήλιο του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου στην Μαγνησία, όπου το κατεστραμμένο οδικό δίκτυο δεν επιτρέπει την μετακίνησή τους, το Υπουργείο Παιδείας θα τους παραχωρήσει tablet ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τριαντόπουλος: Από τις αρχές της άλλης εβδομάδας ξεκινούν σταδιακά οι πληρωμές
"Οι αυτοψίες και οι έλεγχοι των κλιμακίων της γενικής γραμματείας αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν ξεπεράσει τις 16.500 περίπου περιπτώσεις σε περίπου 200 κοινότητες", επισήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
Όπως είπε, από αυτές οι επανέλεγχοι των κτιρίων με δομικές ζημιές είναι περίπου 1200 εκ των οποίων 300 περίπου κτίρια χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, ως κόκκινα δηλαδή όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί και το σπίτι πρέπει να κατασκευαστεί εκ νέου, 300 περίπου κτίρια επίσης χαρακτηρίζονται ως προσωρινά, μέχρι δηλαδή να επισκευαστούν, ακατάλληλα για χρήση, ως κίτρινα δηλαδή, όπου ο πολίτης δεν μπορεί να διαμείνει εκεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές. "Και στην προηγούμενη περίπτωση και σε αυτήν θα υπάρξει στήριξη του κράτους για να αποκατασταθούν οι ζημιές, δηλαδή η στεγαστική συνδρομή", τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι περίπου 600 κτίρια είναι αυτά που έχουν χαρακτηριστεί ως κατάλληλα για χρήση, ως πράσινα, δηλαδή εκεί όπου μπορούν να μείνουν οι πολίτες.
"Για τις περιπτώσεις όπου οι πολίτες δεν μπορούν λόγω των ζημιών να διαμείνουν στις οικίες τους έχει ενεργοποιηθεί όπως έχουμε ανακοινώσει το σχήμα της επιδότησης ενοικίου και συγκατοίκησης. Δηλαδή αν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, τότε μπορεί να λάβει από 300-500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή", σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος ενώ υπογράμμισε ότι τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα για να υποβάλουν οι δικαιούχοι το αίτημά τους για το επίδομα και σημείωσε ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης.
Όπως τόνισε το εύρος της ζημιάς αποτυπώνεται και στις αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr καθώς μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν υποβληθεί 24.184 οριστικοποιημένες αιτήσεις αλλά και 4.834 προσωρινές αιτήσεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr