Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες μέχρι η πόλη να επιστρέψει σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της

Μια ημέρα μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και η πόλη προσπαθεί να επουλώσει τις «πληγές» της. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 24 ώρες έως ότου η πόλη επιστρέψει σε σχεδόν κανονικούς ρυθμούς, ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που συνέβη και αυτά που επακολούθησαν, οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες στρέφουν τα «πυρά» τους εναντίον των Αρχών καθώς, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, βρέθηκαν για μια ακόμη φορά «στο ίδιο έργο θεατές», ενώ τοπικοί βουλευτές ζήτησαν να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τη νεροποντή και επιτέθηκε σε όσους χαρακτηρίζουν τη Θεσσαλονίκη "ρεζίλι- σίτι", χαρακτηρίζοντας τους διανοητικά καθυστερημένους.

Το σίγουρο είναι πως η ζωή στην πόλη επανέρχεται και δεν θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό αφού το Σάββατο, το σύμβολο της πόλης, ο Λευκός Πύργος, θα λειτουργήσει και πάλι.

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 2

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 3

Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Σπάνια για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν η χθεσινή καταιγίδα με βάση τα χαρακτηριστικά της και τα στοιχεία των μετρήσεων, που κατέγραψε το Εργαστήριο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

"Ήταν ένα πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, με σπάνια χαρακτηριστικά - ως προς την ένταση του επεισοδίου, τη χρονική του διάρκεια, το χαλάζι που έπεσε, το πολύ νερό - αλλά, το πρωτόγνωρο και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ήταν ότι η καταιγίδα αυτή δημιουργήθηκε και επηρέασε επακριβώς το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Θόδωρος Καρακώστας. Άλλωστε, την ένταση του φαινομένου προμήνυσε από νωρίς ο ουρανός, καθώς για αρκετές ώρες το πρωί η Θεσσαλονίκη "σκοτείνιασε", όπως εξήγησε ο καθηγητής, "ήταν ακριβώς από πάνω μας η καταιγίδα".

Ο σταθμός του τομέα του ΑΠΘ μέτρησε 68 χιλιοστά νερού στην μία ώρα που διήρκησε η έντονη καταιγίδα και αν υπολογιστεί και η διάρκεια της βροχόπτωσης, πριν και μετά το επεισόδιο, έφτασε στα 73 χιλιοστά νερού. Ο όγκος αυτός είναι διπλάσιος από τα 35-36 χιλιοστά νερού, που κατά μέσο όρο δέχεται η Θεσσαλονίκη συνολικά για τον μήνα Μάιο.

ΝΑ σημειωθεί πως στη Μάνδρα, κατά το τριήμερο των φονικών πλημμυρών, έπεσαν συνολικά 73 χιλιοστά τις τρεις μέρες, το τριήμερο 15-16-17 Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ρυθμός της βροχόπτωσης, στη διάρκεια του έντονου επεισοδίου.

"Παρατηρήθηκε ότι για ένα 10λεπτο είχαμε γύρω στα 22 χιλιοστά νερού. Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλος όγκος και θα σήμαινε ότι σε μία επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου ρίχνουμε 22 λίτρα νερό και περιμένουμε μέσα σε 10 λεπτά να απορροφηθούν ή ότι ρίχνουμε 22 τόνους νερού σε ένα στρέμμα και να θέλουμε ο χώρος αυτός να απορροφήσει αυτό το νερό", ανέφερε ο κ.Καρακώστας, υπενθυμίζοντας ότι "είχαμε παρόμοιες καταιγίδες και τις προηγούμενες μέρες το έδαφος ήταν κορεσμένο".

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 4

Τι λένε οι επαγγελματίες

Οι επιχειρηματίες της πόλης, με αιχμηρές ανακοινώσεις στρέφονται κατά των αρμόδιων Αρχών, λόγω της εικόνας που παρουσίασε η πόλη μετά το πέρας της σφοδρής βροχόπτωσης και για πολλές ώρες μετά.

Την έντονη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης.

"Η Θεσσαλονίκη είναι ανοχύρωτη πόλη" δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" ο κ.Ζορπίδης. "Δεν μπορεί η πόλη να μη έχει ρεύμα και νερό" επισήμανε και πρόσθεσε: "Τραβήξαμε του Χριστού τα πάθη λίγο καιρό πριν με τη διακοπή της υδροδότησης στην πόλη, πέρσι είχαμε τις χιονοπτώσεις. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα παθαίνουμε κάτι και την πληρώνει ο κοσμάκης και οι επαγγελματίες".

Ο κ.Ζορπίδης επεσήμανε οτι δεν είναι δυνατόν, μια πόλη που θεωρείται συμπρωτεύουσα να παραλύει σε ένα τέτοιο φαινόμενο. "Μια οργανωμένη πόλη πρέπει να μπορεί να αντιδράσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Υπάρχουν πολύ πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε άλλες πόλεις όπως σεισμοί, τσουνάμι κτλ. Δηλαδή αν γίνει κάτι τέτοιο πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα;" διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες από όλους τους αρμόδιους φορείς, για να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 5

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 6

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωση της ανφεέρει ότι η κατάσταση που προκάλεσε η χτεσινή νεροποντή καταδεικνύει πως εν έτει 2018 η Θεσσαλονίκη είναι "ανίκανη" να αντιμετωπίσει έντονα καιρικά φαινόμενα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της και

"Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις" αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Τι απαντά ο Δήμος

"Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, διότι ο δήμος μετά τη μεγάλη νεροποντή αντέδρασε άμεσα, συμμάζεψε τα μπάζα και τα φερτά υλικά κατέβηκαν από τους χειμάρρους και έκανε το καθήκον του. Τα συνεργεία βγήκαν έξω, καθαρίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορώ να πω πως μέχρι το βράδυ υπήρχε εικόνα ευταξίας στην πόλη. Από κει και πέρα οι ζημιές που έγιναν στα υπόγεια στις επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να κάνει το καθήκον της" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης .

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως "ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας".

Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι"», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το "Resilient Cities", το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε "ρεζίλι- σίτι". Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 7

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές στην πόλη.

"Βλέποντας και παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και τις προγνώσεις φροντίσαμε να έχουμε καθαρά τα φρεάτια της πόλης. Παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί η πόλη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε μικρό διάστημα. Ήταν άμεση η κινητοποίηση του δήμου, το σύνολο των εργαζομένων και των μηχανημάτων βρέθηκαν στους δρόμους και μέσα σε 6,5 ώρες είχαμε αποκαταστήσει τα προβλήματα στην πόλη", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαχαριάδης.

Να κηρυχθεί άμεσα η Θεσσαλονίκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ζήτησα από τους αρμόδιους υπουργούς να κηρυχθεί το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να προσδιοριστεί ο τρόπος αποζημίωσης σε επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Η πόλη «ξυπνά»

Μετά από περισσότερες από 24 ώρες ξεκίνησε η τροφοδοσία του κέντρου της Θεσσαλονίκης με νερό, από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου με την ΕΥΑΘ να επισημαίνει ότι η υδροδότηση της πόλης καθυστέρησε ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα νερού είναι σε κάθε περίπτωση η ενδεδειγμένη και διαβεβαιώνει ότι "κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας του νερού που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων".

Νωρίτερα, η ΕΥΑΘ είχε αποστειλεί στους δήμους που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα παλέτες με εμφιαλωμένα νερά για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών τους (π.χ. σχολεία), ενώ νοσηλευτικά ιδρύματα εξυπηρετήθηκαν με υδροφόρες. Παράλληλα, σε πέντε σημεία του κέντρου στήθηκαν σημεία διανομής με μπουκάλια νερό για τις ανάγκες των πολιτών.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε και αυτή μετά μετά από αρκετές ώρες, με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις κτηρίων που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής.

ΟΙ μαθητές έμεινα σπίτι καθώς δεκάδες σχολεία παρέμεινα κλειστά.

Στον Λευκό Πύργο έγιναν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, αντλήσεις υδάτων και έλεγχοι των εγκαταστάσεων, ώστε να διαπιστωθεί ότι λειτουργούν κανονικά. Παράλληλα, ελήφθησαν και προληπτικά μέτρα, ενώ τοποθετήθηκαν σάκκοι με άμμο και λινάτσες στην πόρτα της εισόδου.

Επί ποδός και τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo AE, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις περιορισμένες ζημίες που σημειώθηκαν σε κάποια από τα περίπτερα του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ζημίες προκλήθηκαν και στην υπαίθρια ανθοέκθεση που φιλοξενείται εντός του χώρου του εκθεσιακού κέντρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Πύλης του (σ.σ. η ανθοέκθεση θα μείνει και σήμερα κλειστή, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημίες).

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 8

Θεσσαλονίκη: 24 ώρες μετά η πόλη μετράει τις πληγές της - εικόνα 9

Το Μετρό μετατράπηκε σε «φρεάτιο» και έσωσε την πόλη

Το Μετρό φαίνεται πως «λειτούργησε»... σαν λεκάνη εκτόνωσης των υδάτων κατά τη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας.. Αυτό επισήμανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Γιάννης Μυλόπουλος.

«Υπάρχουν αντλιοστάσια σε όλα τα εργοτάξιά μας, τα οποία ξεκίνησαν από την αρχή να δουλεύουν και να απαντλούν το νερό, να το απομακρύνουν και έτσι η καταστροφή περιορίστηκε, αποφεύχθηκε και περιορίστηκε η ζημιά στο ελάχιστο δυνατό», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.

«Τα εργοτάξια του μετρό έσωσαν την πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος και πρόσθεσε πως λειτούργησαν σαν ένα δυνάμει αποστραγγιστικό δίκτυο, σαν ένας αγωγός που μετέφερε, εκτόνωσε μεγάλες ποσότητες νερού στα υπόγεια του δικού μας εργοταξίου και από εκεί τώρα απαντλείται και φεύγει στο αποχετευτικό δίκτυο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 12:03

Ζέρβας για Θεσσαλονίκη: Πιθανόν να μπει σε "κόκκινο" συναγερμό - 28άρηδες η μέση ηλικία των κρουσμάτων

Το χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 28 έτη, σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 25 Οκτ 2020 | 09:09

Ερημες πόλεις μετά τις 12.30 η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη- Δεν κυκλοφορούσε ψυχή [εικόνες}

Οι φωτογραφίες που αποτύπωσαν τα φωτογραφικά πρακτορεία από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μετά τις 12.30 σχεδόν τρομάζουν

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 24 Οκτ 2020 | 19:45

Κορονοϊός: Σαρώνει με 217 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 228 στην Αττική- Ποιες περιοχές "φλερτάρουν" με το επίπεδο 4

Αττική και Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να είναι για ακόμη μία ημέρα οι "πρωταθλητές" με 228 και 217 ημερήσια κρούσματα αντίστοιχα.

24 Οκτ 2020 | 18:32

Την αναστολή λειτουργίας αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων αποφάσισαν δήμοι της Θεσσαλονίκης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού προχωρούν δήμοι της Θεσσαλονίκης, προκεμένου να γλυτώσουν το lockdown.

ΜΑΣΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ 24 Οκτ 2020 | 15:14

Κορονοϊός: Πρεμιέρα για την καθολική χρήση μάσκας - Πειθαρχούν οι Θεσσαλονικείς [Εικόνες]

Σε αρκετά σημεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται κλιμάκια της ΕΛΑΣ που πραγματοποιούν ελέγχους για τη χρήση της μάσκας.

24 Οκτ 2020 | 09:18

Κορονοϊός - Σοκ: Αδιανόητος συνωστισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Βίντεο)

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την ώρα που σαρώνει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 23 Οκτ 2020 | 13:48

Κορονοϊός: Οι Θεσσαλονικείς δεν θέλουν να φορούν μάσκα - "Βροχή" τα πρόστιμα

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή των μέτρων για την χρήση της μάσκας

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ 23 Οκτ 2020 | 11:38

Κορονοϊός - Συναγερμός στο Θεαγένειο: Τέσσερα κρούσματα σε νοσηλευτές

Τέσσερα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε νοσηλευτικό προσωπικό Κλινικής του Θεαγενείου στη Θεσσαλονίκη.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ 23 Οκτ 2020 | 09:01

Κορονοϊός - Αστικά λύματα: Μεγαλύτερη έκρηξη κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη βλέπουν οι ειδικοί

"Έκρηξη" κρουσμάτων κορονοϊού αναμένεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ανάλυση των αστικών λυμάτων στις δύο πόλεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ 23 Οκτ 2020 | 08:15

Σοκαριστικό: Στη Θεσσαλονίκη σκάβουν νέους τάφους για τα θύματα του κορονοϊού

Ο δήμος Θεσσαλονίκης λαμβάνει μακάβρια αλλά αναγκαία μέτρα, σκάβοντας νέους τάφους για τα θύματα από κορονοϊό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 22 Οκτ 2020 | 23:43

Μαρτυρία σοκ φοιτητή στη Θεσσαλονίκη: "Πήγα σε πάρτι με εκατοντάδες άτομα - Δεν τηρούνταν κανένα μέτρο" [Βίντεο]

Σε πάρτι... από τα παλία βρέθηκε φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και λίγες μέρες μετά διαγνώστηκε με κορονοϊό

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 22 Οκτ 2020 | 22:56

Χαρδαλιάς: Προσοχή στις μετακινήσεις - Κρίσιμη η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη - Επιθετική έξαρση στις Σέρρες

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μετακινήσεις ενόψει της 28ης Οκτωβρίου - Ανησυχία για Σέρρες και Θεσσαλονίκη