Θεσσαλονίκη: 46χρονος πωλούσε μέλι και μαρμελάδες με ...δηλητήριο

Μόνο την καλή υγεία δεν εξασφάλιζε το μέλι που πωλούσε ένας 46χρονος από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγορείται για προσμίξεις με χημικά συστατικά. Κατασχέθηκαν τα προϊόντα.

thessaloniki-46xronos-pwlouse-meli-kai-marmelades-me-dilitirio
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μέλι, μαρμελάδες, ζελέδες, γλυκά του κουταλιού και άλλα ζαχαρώδη προϊόντα, με προσμίξεις χημικών συστατικών, που εγκυμονούν σοβαρούς κίνδυνους για την υγεία των καταναλωτών, εντόπισαν αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας και κλιμάκιο του ΕΦΕΤ, σε επιχείρηση 46χρονου στη Θεσσαλονίκη.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες

Ο έλεγχος στην επιχείρηση με αντικείμενο την παραγωγή φυσικού μελιού, μαρμελάδων, ζελέδων και υπηρεσιών συσκευασίας και αποσυσκευασίας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες στην επιχείρηση παρασκευάζονταν τυποποιημένα προϊόντα με την προσθήκη επικίνδυνων χημικών συστατικών.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δεσμεύτηκαν αρχικά και στη συνέχεια κατασχέθηκαν: 89.505 τεμάχια με μαρμελάδες, διαφόρων φρούτων και συσκευασιών, 13.836 τεμάχια με μέλι, διαφόρων συσκευασιών, 1.272 τεμάχια με γλυκά κουταλιού, διαφόρων φρούτων και συσκευασιών, 830 τεμάχια με διάφορα ζαχαρώδη προϊόντα, δύο τεμάχια των 25 κιλών με ζάχαρη.

Επίσης εντός των εγκαταστάσεων βρέθηκαν οι εξής ποσότητες προϊόντων, οι οποίες υπήρχαν εκεί ως δεσμευμένες, από προηγούμενους ελέγχους: 458 τεμάχια με γλυκό κουταλιού σύκο, των 445 γραμμ., 915 τεμάχια με γλυκό κουταλιού κεράσι, των 450 γραμμ., 147 τεμάχια με γλυκό κουταλιού βύσσινο, των 450 γραμμ., 12 τεμάχια με μέλι εισαγωγής, των 900 γραμμ.

Στα εργαστήρια για έλεγχο

Από τα παραπάνω κατασχεθέντα προϊόντα πάρθηκαν δείγματα για τις απαραίτητες εργαστηριακές-συγκριτικές εξετάσεις, ως προς τη γνησιότητα των υλικών και συστατικών τους.

Από τον έλεγχο των στελεχών του Ε.Φ.Ε.Τ. διαπιστώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

  • Πρόστιμο 20.000 ευρώ, διότι δείγμα μελιού βρέθηκε μη κανονικό για κατανάλωση, με την ονομασία «μέλι», παραπλανώντας έτσι τον καταναλωτή. Επιτρέπεται δε η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία «μέλι ζαχαροπλαστικής», οπότε θα έπρεπε να αναγράφεται στην ετικέτα η φράση «μόνο για μαγειρική».
  • Πρόστιμο 40.000 ευρώ, διότι δείγμα μελιού με ονομασία «μέλι από άνθη κωνοφόρα και θυμάρι» βρέθηκε μη κανονικό, η δε επισήμανσή του ως «μέλι» παραπλανούσε τον καταναλωτή αφού επρόκειτο για μέλι ζαχαροπλαστικής, το οποίο επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο εμπόριο με την ένδειξη «μόνο για μαγειρική».
  • Πρόστιμο 10.000 ευρώ, διότι δείγμα μελιού , βρέθηκε μη κανονικό- νοθευμένο, δηλαδή ενώ επρόκειτο για μίγμα ισογλυκόζης- μελιού, πωλούνταν ως «μέλι», παραπλανώντας με αυτόν τον τρόπο τον καταναλωτή.
  • Πρόστιμο 2.000 ευρώ, γιατί σε δείγμα μελιού ανιχνεύθηκε υδροξυμέθυλο - φουρφουράλη σε ποσοστό μεγαλύτερο από το επιτρεπτό.

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενεργείται περαιτέρω έλεγχος στον ιδιοκτήτη και την επιχείρησή του για τη διερεύνηση φορολογικών ή άλλων συναφών παραβάσεων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίζεται ποινική δικογραφία για νοθεία πραγμάτων, ενώ μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook