X

Θεσσαλονίκη: Γιορτινά μενού με ντελίβερι ή take-away για όλα τα γούστα και βαλάντια

Οι κλειστές πόρτες των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη οδήγησαν κάποιες επιχειρήσεις στην ιδέα της ετοιμασίας και παράδοσης γιορτινών μενού.

Γράφει: TheToc team

Χωρίς τις υπαίθριες ψησταριές, που κάθε χρόνο γεμίζουν μυρωδιές και κέφι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά με ουρές (με αποστάσεις) έξω από κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ, ντελίβερι γιορτινών γευμάτων από ορισμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία και ζαχαροπλαστεία και αγοραστική κίνηση, έστω αισθητά μειωμένη, στις στολισμένες αγορές κρεάτων και οπωρολαχανικών του ιστορικού κέντρου, υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη τη φετινή παραμονή των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κλειστές πόρτες των καταστημάτων εστίασης οδήγησαν κάποιες επιχειρήσεις στην ιδέα της ετοιμασίας και παράδοσης γιορτινών μενού με ντελίβερι ή take-away για όλα τα γούστα και τα βαλάντια: ζαχαροπλαστείο προσφέρει γιορτινό μενού με ντελίβερι σε γυάλινα σκεύη, αλλά και την εναλλακτική του "finger food", εστιατόριο προτείνει 21 χριστουγεννιάτικα πιάτα με παράδοση κατ' οίκον, κρεοπωλείο διαθέτει με take-away δέκα γευστικά εδέσματα, που χρειάζονται μόνο ψήσιμο για να τα απολαύσεις, ενώ γνωστό ξενοδοχείο υπόσχεται να μεταφέρει την εορταστική ατμόσφαιρα μιας πεντάστερης μονάδας στην άνεση του σπιτιού των Θεσσαλονικέων, με τρία σετ μενού που επιμελούνται ο executive chef και ο pastry chef του.

Τα ...μηχανάκια εργάζονται πυρετωδώς

Σε κάποια καταστήματα εστίασης, οι "σάλες" μπορεί να είναι κλειστές στο πλαίσιο των μέτρων για την Covid-19, αλλά τα ...μηχανάκια εργάζονται πυρετωδώς, κάνοντας ντελίβερι γιορτινών πιάτων κατ' οίκον ή διαθέτοντας με take-away χριστουγεννιάτικα γεύματα, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παραγγελθεί μέρες πριν. Τα περισσότερα καταστήματα, όμως, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

"Μόλις το 10%-15% των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να κάνουν ντελίβερι ή να λειτουργούν με take-away. Αλλά ακόμα και αυτά που κάνουν ντελίβερι, ακόμα και αυτές τις ημέρες, ίσα ίσα πραγματοποιούν το 30%-40% του τζίρου που θα έκαναν κανονικά. Πώς να επιβιώσουν με το 30% του τζίρου; Όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης, απλά δεν λειτουργούν και η κατήφεια και η ανασφάλεια είναι διάχυτες", επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.