Τεράστια ήταν η αστυνομική επιχείρηση που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη τεσσάρων εμπόρων ναρκωτικών και την κατάσχεση του φορτίου μαμούθ με τα περίπου 300 κιλά κοκαΐνης.
Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, με τους πάνοπλους αστυνομικούς να εισβάλλουν σε σπίτι στην περιοχή Σχολάρι. Εκεί είχαν μεταφερθεί τα ναρκωτικά τα οποία έφτασαν από την Κολομβία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα σε κοντέινερ με μπανάνες.
Στον ανακριτή οι συλληφθέντες
Οι τέσσερις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον 4ο ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης.
Προηγουμένως ο εισαγγελέας άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Τα δύο παραπάνω αδικήματα είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ επιπλέον η δίωξη αφορά τα πλημμελήματα της οπλοκατοχής και (κατά περίπτωση) της βίας κατά αστυνομικών υπαλλήλων.
Οι συλληφθέντες, όλοι Άγγλοι υπήκοοι, ζήτησαν και πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ παραμένουν υπό κράτηση.
Το χρονικό της υπόθεσης
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το φορτίο με τα ναρκωτικά, η αξία των οποίων εκτιμάται από 10 έως 14 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε από την Κολομβία, φτάνοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε κοντέινερ με μπανάνες.
Στη συνέχεια, η ποσότητα της κοκαΐνης μεταφέρθηκε σε σπίτι στην περιοχή Σχολάρι, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου τελικά κατασχέθηκε, ενώ παράλληλα έγιναν οι τέσσερις συλλήψεις. Αστυνομικές πηγές σημείωσαν πως πρόκειται για Άγγλους, μέλη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών. Οι ίδιοι φαίνεται να διέμεναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, καθώς η υπόθεση φέρεται να συνδέεται με φορτίο κοκαΐνης, το οποίο κατασχέθηκε πριν από 1,5 μήνα σε πλοίο στην Καλαβρία.
Οι διασυνδέσεις με καρτέλ της Κολομβίας
Η πολυεθνική αστυνομική ομάδα κρούσης συνέλαβε τέσσερα άτομα ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών που είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που δρα υπό τις εντολές ενός 41χρονου επίσης Άγγλου που σύμφωνα με τις ελληνικές και ξένες αστυνομικές αρχές είναι ο εγκέφαλος του μεγάλου κυκλώματος παγκόσμιας διακίνησης κοκαΐνης.
Μάλιστα, ο 38χρονος συλληφθής είναι αδερφός του 41χρονου εγκεφάλου που αναζητείται, με τις αρχές να μην γνωρίζουν μέχρι στιγμής σε ποια χώρα μπορεί να βρίσκεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr ο 41χρονος που αναζητείται είναι ιδιαίτερα δικτυωμένος με τα καρτέλ της Κολομβίας και διακινεί μέσα από το κύκλωμά του το 10% της κοκαΐνης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι αρχές θεωρούν ότι ο 41χρονος αξιοποιεί τις στενές διασυνδέσεις που διατηρεί με τα καρτέλ της κοκαΐνης και προμηθεύεται τεράστιες ποσότητες, ενώ φροντίζει να έχει στενές σχέσεις με διάφορους συνδέσμους σε χώρες παραγωγής μπανάνας όπως το Εκουαδόρ, προκειμένου μέσω αυτών να φορτώνει την κοκαϊνη κρυμμένη πάντα σε παλέτες με τις μπανάνες.
Η ομάδα του 41χρονου το τελευταίο καιρό ζούσε στην Αθήνα σε βίλα στην περιοχή της Βάρης κάνοντας πολυτελή ζωή και ξοδεύοντας αρκετά χρήματα. Πριν την άφιξη στην Αθήνα η ομάδα φέρεται να ζούσε στην Ολλανδία ενώ, όπως αναφέρεται, συχνά άλλαζε χώρα διαμονής για να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους από τις διωκτικές αρχές.
Τέλος να σημειωθεί ότι ένας εκ των συλληφθέντων, ο 45χρονος που κατά την σύλληψη του όρμησε σε αστυνομικό προκειμένου να του αποσπάσει το όπλο του, θεωρείται ιδιαίτερα σκληρός και επικίνδυνος κακοποιός, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αναζητείται από τις βρετανικές αρχές για ανθρωποκτονία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι αρχές της Αγγλίας τον αναζητούσαν καθώς είχε κάψει έναν άνδρα ζωντανό.

Το μήνυμα Θεοδωρικάκου
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκανε αναρτήσεις στα social media, σχετικά με τις δύο μεγάλες επιτυχίες της ΕΛΑΣ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι αστυνομικοί. Εκτός από την κατάσχεση της κοκαΐνης, συνελήφθη και μέλος κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας.
"Δύο σπουδαίες επιτυχίες της ΕΛΑΣ: Σύλληψη 43χρονου για κατοχή 2,5 εκατ. αρχείων πορνογραφικού υλικού και κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών" έγραψε χαρακτηριστικά.
Δύο σπουδαίες επιτυχίες της ΕΛΑΣ: Σύλληψη 43χρονου για κατοχή 2,5 εκατ. αρχείων πορνογραφικού υλικού και κατάσχεση 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε δυναμικά με πράξεις για την ασφάλεια των πολιτών.
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) June 10, 2022
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr