Follow us

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής ἐστειλαν κάρτες στους γιατρούς που αγωνίζονται με τον κορονοϊό

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας στο facebook "Πες το με μια κάρτα" και συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από εκατό ειδικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
καρτες

"Είσαι ο ήρωάς μου", γράφει η κάρτα που απευθύνεται σε γιατρό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Με εμφανώς παιδικό χαρακτήρα, έχει ζωγραφισμένο τον Σούπερμαν, τον υπερήρωα των κόμικς, με τη διαφορά ότι στην μπέρτα του υπάρχει το σήμα του κορονοϊού. Δεν είναι Χριστουγεννιάτικη, αλλά αποστέλλεται με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παραλήπτης είναι ο κάθε γιατρός που την βλέπει καθημερινά στο νοσοκομείο όπου παραδόθηκε, ενώ αποστολέας είναι ένας μαθητής ειδικής αγωγής από το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής ἐστειλαν κάρτες στους γιατρούς που αγωνίζονται με τον κορονοϊό

"Πες το με μια κάρτα"

Συνολικά περισσότερες από εκατό κάρτες ετοίμασε ο ίδιος και οι συμμαθητές του, ενώ μετά από συντονισμένη προσπάθεια, στα αντίστοιχα σχολεία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Πες το με μια κάρτα", ετοιμάστηκαν εκατοντάδες ακόμη. Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται δύο δραστήριες εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, η Μαρία Παλπάνη και η Έλενα Σαχπατζίδου, οι οποίες αναζητώντας τρόπους να καλύψουν το κενό εκδηλώσεων που θα άφηνε φέτος η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σ' αυτή τη δράση.

"Δεδομένου ότι φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε τα καθιερωμένα μπαζάρ των προηγούμενων ετών, μία ανάρτηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στα κοινωνικά δίκτυα, που παρακινούσε τους πολίτες να στείλουν ευχές για τους νοσηλευόμενους, μας έδωσε την ιδέα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο", δηλώνει στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κοινωνική Λειτουργός MEd στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, Ελένη Σαχπατζίδου. Οι δύο εκπαιδευτικοί, γνώριζαν καλά ότι για ένα ιδανικό αποτέλεσμα, θα έπρεπε να δουλέψουν ομαδικά. Την ομάδα αποτέλεσαν συνάδελφοί τους από άλλα σχολεία ειδικής αγωγής της Κεντρικής Μακεδονίας, με τους οποίους είχαν κατά καιρούς συναντηθεί στις διάφορες μεταθέσεις που έπαιρναν παλαιότερα ως αναπληρωτές. Στις συσκέψεις τους, η μία ιδέα άρχισε να διαδέχεται την άλλη και το σενάριο της δράσης να εμπλουτίζεται. "Καθώς ανταλλάσσαμε απόψεις, αποφασίσαμε να μην απευθυνθούμε μόνο σε νοσοκομεία Covid, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής και στη συνέχεια συμφωνήσαμε να στείλουμε ευχές εκτός από τους νοσηλευόμενους και στους θεράποντες ιατρούς τους", αναφέρει η κα Σαχπατζίδου.

καρτες

Συμμετέχουν πάνω από 100 σχολεία

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας στο facebook "Πες το με μια κάρτα" και συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από εκατό ειδικά σχολεία σε όλη τη χώρα, που έκαναν κάτι αντίστοιχο με τα νοσοκομεία που βρίσκονται στις δικές τους περιφέρειες. Κάθε ένας από τους εκπαιδευτικούς προσέγγισε τους μαθητές του και τους εξήγησε το φετινό πλάνο. Θα ετοίμαζαν κάρτες που θα έβρισκαν τους παραλήπτες τους μέσα σε ένα νοσοκομείο. Παιδιά με σπαστική τετραπληγία, εγκεφαλική παράλυση και άλλες ειδικές ανάγκες, που, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό, έχουν αντιληφθεί τα διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται τους τελευταίους μήνες, δέχτηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση. "Η γραμμή που ακολουθήσαμε, ήταν να αφήσουμε εντελώς ελεύθερους τους μαθητές να εκφραστούν όπως επιθυμούν. Κάποιοι έβαλαν αυθαίρετα χρώματα. 'Αλλοι τράβηξαν απλώς γραμμές με τα χρωματισμένα δάχτυλά τους. Τέλος, ρωτήσαμε τα παιδιά που δε γνωρίζουν γραφή, τι θα έλεγαν σε έναν γιατρό που δουλεύει σε ένα νοσοκομείο και αντίστοιχα τι θα ευχόταν σε έναν ασθενή που έχει κορονοϊό, και μεταφέραμε αυτολεξεί την απάντησή τους ως ευχές πάνω στις κάρτες", εξηγεί.

καρτες

Σήμερα (23 Δεκεμβρίου), την τελευταία ημέρα λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής, οι κάρτες θα έχουν παραδοθεί σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. "Η δράση πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεννόηση με τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, τις διοικήσεις τους και τους διευθυντές των νοσηλευτικών μονάδων, που δέχτηκαν με χαρά την προσφορά μας", λέει η Έλενα Σαχπατζίδου. Οι κάρτες που απευθύνονται σε γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκουν τη θέση τους πάνω ή γύρω από τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα, ενώ αυτές που απευθύνονται σε ασθενείς διαμοιράζονται στους θαλάμους νοσηλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 09 Δεκ 2022 | 16:21

"Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει τον γεμιστήρα" - Η απολογία του αστυνομικού για τον 16χρονο

Εντός 5 εργάσιμων ημερών πρέπει να κρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης εάν ο 34χρονος αστυνομικός θα προφυλακιστεί ή όχι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Δεκ 2022 | 12:15

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά - Διαφώνησε ο ανακριτής με την προφυλάκιση

Ο αστυνομικός θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να αποφασίσει για την ποινική του αντιμετώπιση το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 09 Δεκ 2022 | 10:55

Καλάθι του Αη Βασίλη: Οι 10 κατηγορίες παιχνιδιών που περιλαμβάνει - Κατατέθηκε η τροπολογία

Κατατέθηκε η τροπολογία για το καλάθι του Αη Βασίλη που αφορά στα παιδικά παιχνίδια.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 09 Δεκ 2022 | 10:50

Θεσσαλονίκη: Τρία τηλεφωνήματα στο 112 για βόμβα στα δικαστήρια την ώρα που απολογείται ο αστυνομικός

Τρία προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης δέχτηκε το 112.

ΕΝΤΑΣΗ 09 Δεκ 2022 | 10:48

Καίνε 20ευρα οι Ρομά έξω από τα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη [βίντεο]

Εκρυθμη είναι η κατάσταση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ρομά έβγαλαν 20ευρα και τα καίνε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 09 Δεκ 2022 | 10:07

Με φωτογραφίες του 16χρονου αναρχικοί και Ρομά έξω από τα δικαστήρια, καίνε 20ευρα - Ολοκληρώθηκε η απολογία του αστυνομικού

Μπαρούτι μυρίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης - "Θέλουμε δικαιοσύνη", φωνάζουν Ρομά και αναρχικοί για τον 16χρονο Κωνσταντίνο που τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά.

ΕΝΑΣ 55ΧΡΟΝΟΣ 09 Δεκ 2022 | 09:32

Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που έπεσε από τρίτο όροφο πολυκατοικίας στην Τούμπα

Ενας άνδρας σκοτώθηκε όταν έπεσε από τον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΗ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗ 09 Δεκ 2022 | 08:40

Glühwein: Συνταγή για το απόλυτο χριστουγεννιάτικο ποτό - Ζεστό αρωματικό κρασί, έτοιμο σε 5 λεπτά

Το Glühwein είναι το κρασί των Χριστουγέννων, που καταναλώνεται ζεστό. Σήμερα, αποτελεί παραδοσιακό ποτό του ευρωπαϊκού βορρά, όπως της Γερμανίας.

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ 09 Δεκ 2022 | 07:39

Αποκάλυψη: Με καθυστέρηση μισής ώρας ειδοποίησαν για τον πυροβολισμό στον 16χρονο Ρομά - "Φταίνε οι λακούβες..."

Περισσότερα από... 28 λεπτά, πέρασαν μέχρι να ενημερωθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων για τον πυροβολισμό του αστυνομικού στον ανήλικο Ρομά.

ΤΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ 09 Δεκ 2022 | 07:23

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο αστυνομικός προσήλθε στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ 08 Δεκ 2022 | 23:02

Πυροβολισμός 16χρονου Ρομά: Ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου δεν ήθελε την καταδίωξή του [Βίντεο]

Ο υπάλληλος ζήτησε από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μεταβιβάσει στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ πως ακόμα και αν τον έπιαναν να τον άφηναν ελεύθερο.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ 08 Δεκ 2022 | 22:07

Θεσσαλονίκη: Συνθήματα και καπονογόνα στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ του τράπερ Ricta [Βίντεο]

Η ξαφνική συγκέντρωση των νεαρών προκάλεσε ανησυχία στις αρχές καθώς θεωρήθηκε ότι πρόκειται για συγκέντρωση αντιεξουσιαστών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 08 Δεκ 2022 | 21:00

Απειλεί τον αστυνομικό που πυροβόλησε ο πατέρας του 16χρονου: "Θα κάνω στο παιδί του ό,τι έκανε στο δικό μου" [Βίντεο]

Εκτοξεύει απειλές ο πατέρας του 16χρονου Ρομά - "Μεγαλώνει δυο παιδιά. Αυτός τι έκανε στο παιδί μου; Με το ίδιο νόμισμα θα το πληρώσει και αυτός" λέει για τον αστυνομικό