Θεσσαλονίκη: Μια οικογενειακή ιστορία από τις στάχτες του Α' Παγκοσμίου

Μια οικογενειακή ιστορία που «ξεπήδησε» από τη στάχτη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου με γαλλική ...υπογραφή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεσσαλονίκη: Μια οικογενειακή ιστορία από τις στάχτες του Α' Παγκοσμίου

Όταν το 2015 η Γαλλίδα δημοσιογράφος Stephanie Trouillard ερχόταν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο έρευνας για τους Γάλλους στρατιώτες που πολέμησαν εδώ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο επ' αφορμή των προετοιμασιών για την επέτειο των 100 χρόνων, δεν φανταζόταν ποτέ πως αυτό το ταξίδι θα εξελισσόταν σε ...οικογενειακή υπόθεση.

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, η οποία εργάζεται στο τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», ανακάλυψε πως ο αδελφός του προπάππου της, ο Joseph Gondet, ζουάβος της γαλλικής στρατιάς, έφτασε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1915 για να υπηρετήσει στη Στρατιά της Ανατολής. Κι όχι μόνο υπηρέτησε αλλά έμελλε και να γράψει την τελευταία σελίδα της ζωής του στο μέτωπο αυτό, χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του.

Από τότε που ανακάλυψε την ύπαρξη του προγόνου της, η Stephanie Trouillard επιδόθηκε σε συστηματική έρευνα προκειμένου όχι μόνο να βρει τον τάφο του αλλά και να ανασυνθέσει τις κουκίδες μνήμης που θα έφερναν στο φως την άγνωστη, ακόμα και για την ίδια του την οικογένεια, ιστορία του.

Βήμα - βήμα, η Γαλλίδα δημοσιογράφος κατόρθωσε να βρει πως ο αδελφός του προπάππου της ήρθε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1915 στη Θεσσαλονίκη και περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου 1916, έπεφτε νεκρός στη σημερινή Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου και βρίσκεται ένας τάφος με όνομα πολύ παρεμφερές με το δικό του.

Ιχνηλατώντας τη ζωή του προγόνου της, η Stephanie Trouillard αντιλήφθηκε πως αυτό που νόμιζε ...προσωπική υπόθεση αφορούσε ίσως πολύ περισσότερο κόσμο, αφού, όπως λέει, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πολλοί οι συμπατριώτες του που δεν γνωρίζουν -ή τουλάχιστον δεν γνώριζαν ως πρότινος- την παρουσία Γάλλων στρατιωτών σ’ αυτή τη γωνιά του πλανήτη, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ούτε κι εγώ δεν το ήξερα καλά - καλά. Είναι πράγματα που δεν διδασκόμαστε στο σχολείο», λέει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, η οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα για ακόμα μια φορά στη Θεσσαλονίκη και αφηγήθηκε την ιστορία αυτή σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του κύκλου Ελληνογαλλικών Συζητήσεων.

Ψήγματα της είχε φροντίσει να μοιραστεί καθ' όλη τη διάρκεια των ερευνών της, με συχνά «τιτιβίσματα» στο δημοφιλές δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, από το 2015 έως και το 2016, αισθανόμενη την ανάγκη να κάνει κοινωνούς της ιστορίας της όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

«Είναι σημαντικό γιατί όλοι είμαστε μέρος της Ευρώπης, όλοι μαζί. Και μέσω αυτής της ιστορίας ανακαλύπτουμε ότι έχουμε κοινή πορεία που ανάγεται στο τόσο μακρινό παρελθόν. Ερχόμενη εδώ ανακάλυψα πόσο ισχυροί είναι οι δεσμοί μας με τους Έλληνες, αλλά ακόμα και με τους Βούλγαρους, οι οποίοι τότε ήταν εχθροί μας. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι το παρελθόν μας είναι κοινό», εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η προσπάθειά της φαίνεται, μάλιστα, πως αποδίδει καρπούς αφού ως μέλος, σήμερα, ενός συλλόγου που σχετίζεται με τη μνήμη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, διαβεβαιώνει ότι «ολοένα και περισσότεροι είναι οι Γάλλοι, οι οποίοι έρχονται στον Σύλλογο γιατί έχουν ανακαλύψει ότι κάποιος μακρινός ή κοντινός συγγενής τους ήταν εδώ στο μέτωπο και θέλουν να μάθουν περισσότερα».

Δύο φορές θύματα όσοι έχασαν τη ζωή τους μακριά από την πατρίδα...

Η Γαλλίδα δημοσιογράφος δεν κρύβει τη συγκίνησή της που κατόρθωσε να ανασυνθέσει μέρος της ιστορίας του προγόνου της, που έχοντας χάσει τη ζωή του χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα πάτρια εδάφη ήταν «δύο φορές θύμα», όπως χαρακτηριστικά λέει.

«Πριν βρω το απόσπασμα θανάτου του δεν ήξερε κανείς την ύπαρξη του ανθρώπου αυτού, δεν ήξερε κανείς ότι είχε έρθει αυτός ο συγγενής μας εδώ και πολέμησε. Είχε χαθεί οποιαδήποτε ανάμνηση σχετικά μ' αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν δυο φορές θύμα γιατί και είχε χάσει τη ζωή του εδώ και τον είχαν ξεχάσει οι δικοί του», λέει χαρακτηριστικά.

«Οι προπαπούδες μου, οι γονείς του συγκεκριμένου ανθρώπου, δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τα μέσα να έρθουν εδώ και είμαι πολύ συγκινημένη που εγώ, ως εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς της οικογένειας αυτής, μπόρεσα να το κάνω. Γιατί εδώ και τόσα χρόνια όσοι βρήκαν τον θάνατο εδώ και είναι στο Ζέιτενλικ (σ.σ. το νεκροταφείο των συμμάχων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Θεσσαλονίκη, όπου πάνω από 8.300 Γάλλοι βρίσκονται θαμμένοι πλάι σε Σέρβους, Ρώσους, Βρετανούς και Ιταλούς στρατιώτες) δεν είχαν ποτέ επισκέψεις από δικούς τους ανθρώπους. Κι επειδή ακριβώς ήταν μακριά, τους ξέχασαν και πιο γρήγορα», εξηγεί.

«Να διδάσκονται οι νέοι από την Ιστορία»

Η Stephanie Trouillard θεωρεί χρέος των νέων ανθρώπων να διαβάζουν ιστορία και να διδάσκονται απ' αυτήν και να θυμούνται πως οι άνθρωποι που είναι θαμμένοι εδώ (στο Ζέιτενλικ) ήταν επίσης νέοι άνθρωποι, οι οποίοι είχαν μια κανονική ζωή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

«Αυτό πρέπει να έχουν κατά νου, ότι οποιαδήποτε στιγμή κάτι μπορεί να πάει στραβά και να βρεθούν σε παρόμοια θέση», λέει και θυμάται πως σε μια πρόσφατη επίσκεψή της στο Βερολίνο, σε μια συνάντηση νέων από διαφορετικές χώρες, είδε ανθρώπους από έθνη που τότε μάχονταν το ένα το άλλο, να είναι σήμερα ενωμένοι και αγκαλιασμένοι.

Θεωρεί, επίσης, πως «η αναβίωση του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη είναι ένας λόγος που πρέπει να έχουμε κατά νου αυτή τη διάσταση γιατί τα 100 χρόνια δεν είναι και τόσο μακριά» και θυμάται πως στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Παρίσι, υπήρχε μια κυρία 101 ετών, που τα είχε ζήσει όλα αυτά, «γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν είναι και τόσο μακριά μας αυτός ο πόλεμος».

«Πρέπει να βλέπουμε την επικαιρότητα λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία. Πρέπει να αντισταθούμε, να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε αυτή την ενότητα στην Ευρώπη καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη χτίστηκε πάνω στα ερείπια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όλοι πρέπει να το θυμούνται αυτό και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού», τονίζει, ως ένα άλλο είδους συμπέρασμα της όλης δικής της εμπειρίας, η Γαλλίδα δημοσιογράφος.

Πηγή.. φωτο: ΑΠΕ ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ" 17 Οκτ 2021 | 18:44

Θεσσαλονίκη: Νέες αποκαλύψεις για τον θείο που ασελγούσε στα τρία ανίψια του - Έρευνα και για τρίτο πρόσωπο

Καινούργια στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δράση του θείου που κακοποιούσε σεξουαλικά τα ανίψια του στη Θεσσαλονίκη.

ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ 17 Οκτ 2021 | 16:10

Εκτροχιάστηκε τρένο στη Θεσσαλονίκη - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

Τρενο εκτροχιάστηκε πολύ κοντά στον σταθμό Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΤΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΕ 17 Οκτ 2021 | 14:42

Γιάννης Μπουτάρης: ''Θα πεθαίνω με ένα μπουκάλι κρασί στo χέρι'' [Βίντεο]

Όσα δήλωσε για την δύσκολη περίοδο που βίωσε με το αλκοόλ ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 17 Οκτ 2021 | 14:38

"Καρφιά" Δένδια: "Όποιος σχεδιάζει να μας επιτεθεί, να λάβει υπόψη ότι σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα"

Η συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω τη χώρα μας από εξωτερικές απειλές, δηλώνει ο Νίκος Δένδιας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 17 Οκτ 2021 | 14:10

Θεσσαλονίκη: Μία τεράστια σκακιέρα στήθηκε στην Πλατεία Ευόσμου [Εικόνες, Βίντεο]

Μία τεράστια σκακιέρα στήθηκε στην Πλατεία Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟ 17 Οκτ 2021 | 13:59

Θεσσαλονίκη: Μοτοσικλέτα τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από σύγκρουση με Ι.Χ. - Ένας σοβαρά τραυματίας [Εικόνες]

Τροχαίο ατύχημα με έναν σοβαρά τραυματία σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 11:12

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Παραμένουν τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Μπορεί ο "Μπάλλος" σιγά - σιγά να μας αποχαιρετάει, όμως τα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη παραμένουν έντονα

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ 16 Οκτ 2021 | 18:55

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι διακοπές κυκλοφορίας σε δρόμους της πόλης

Συνεχίζονται οι διακοπές κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας "Μπάλλος"

ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 16 Οκτ 2021 | 14:46

Θεσσαλονίκη: Απίστευτο κορονοπάρτι με πάνω από 1.500 άτομα στο ΑΠΘ, με αυτοσχέδιο μπαρ και DJ [Βίντεο]

Περισσότερα από 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στο ΑΠΘ την Παρασκευή - Σκηνές αδιανόητου συνωστισμού

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 16 Οκτ 2021 | 13:03

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αύξηση 20% στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Συνεχίζεται η αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 16 Οκτ 2021 | 11:38

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 80χρονος για την παράσυρση του 8χρονου κοριτσιού στη Σταυρούπολη

Ένας ηλικιωμένος συνελήφθη για την παράσυρση και εγκατάλειψη του 8χρονου κοριτσιού, την Παρασκευή το μεσημέρι στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

ΕΠΑΙΞΕ ΜΠΑΛΑ 15 Οκτ 2021 | 22:02

Γαλλία: Ποδόσφαιρο με Ντεσαγί, Βενγκέρ και Καρεμπέ έπαιξε ο Εμανουέλ Μακρόν [Βίντεο]

Σκόραρε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε ποδοσφαιρικό αγώνα που συμμετείχε, για φιλανθρωπικό σκοπό στο Παρίσι

ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΕ ΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 15 Οκτ 2021 | 20:36

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Σαρώνει τη Βόρεια Ελλάδα - Έκλεισαν Εγνατία και Θεσσαλονίκης - Καβάλας με εγκλωβισμένους οδηγούς

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" σφυροκοπά την Βόρεια Ελλάδα τις τελευταίες ώρες - Τεράστια προβλήματα στο Ζαγκλιβέρι – Τέσσερις απεγκλωβισμοί - Δύσκολη νύχτα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής