Follow us

Θεσσαλονίκη: Νεκροί παραμένουν άταφοι έως και 20 ημέρες - Οι συγγενείς επιβαρύνονται με 35 ευρώ την ημέρα

Yπάρχει αναμονή για τον ενταφιασμό που φτάνει τις 20 ημέρες κυρίως σε περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης - Πού οφείλεται

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φερετρο

Αντιμέτωπη με μια μακάβρια κατάσταση έρχονται συγγενείς θανόντων στη Θεσσαλονίκη, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, απαιτούνται έως και 20 ημέρες προκειμένου να γίνει ο ενταφιασμός της σορού του συγγενικού τους προσώπου. Ο λόγος; Η αύξηση των θανάτων την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού, γεγονός που είχε ως επακόλουθο να χρειάζονται περισσότερες θέσεις ταφής στα κοιμητήρια.

"Έχουμε περιπτώσεις που υπάρχει αναμονή για τον ενταφιασμό που φτάνει τις 20 ημέρες", αναφέρει στο Thestival ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης του Οίκου Τελετών "Φάνης Μπαμπούλας & Υιός”, που δραστηριοποιείται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπούλα, το πρόβλημα αυτό εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. "Τώρα αρχίζουν να φαίνονται οι επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτό το κομμάτι", επισημαίνει.

Διαβάστε Επίσης

Τονίζει δε πως η κατάσταση αυτή έχει ως επακόλουθο την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας αφού η σορός θα πρέπει να σε ψυκτικό θάλαμο, με το κόστος να ανέρχεται σε περίπου 35 ευρώ την ημέρα. Η αναμονή για τον ενταφιασμό είναι μόνο μία από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού και στις κηδείες. Όπως περιγράφει στο Thestival o κ. Μπαμπούλας, οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία έχουν φέρει νέες τάσεις σε ό,τι αφορά στην τελετή της κηδείας. Παράλληλα αναφέρεται σε κάποιες καινοτομίες του κλάδου, όπως για παράδειγμα το… "ασφαλιστικό πρόγραμμα" κηδείας αλλά και την ανάλυση DNA του αποθανόντος.

Κηδείες σε κλειστό κύκλο

"Υπάρχει μία αλλαγή από την εποχή του κορωνοϊού και έπειτα. Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέες συνθήκες", αναφέρει ο Βασίλης Μπαμπούλας, ιδιοκτήτης οίκων τελετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μία μεγάλη αλλαγή αφορά στην προσέλευση. Πλέον ο κόσμος που θα βρεθεί στην τελετή έχει μειωθεί αισθητά, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται να έρθουν σε επαφή με πολλά άτομα σε κλειστό χώρο. "Οι κηδείες είχαν κατά μέσο όρο 100 με 110 άτομα και πλέον έχουν 25 με 40", δηλώνει ο Βασίλης Μπαμπούλας.

Ωστόσο, οι κηδείες σε κλειστό κύκλο φαίνεται να αποτελεί και επιλογή της οικογένειας. Όπως εξηγεί ο κ. Μπαμπούλας, οι συγγενείς τα τελευταία δύο χρόνια επιλέγουν πιο απλές τελετές. Αποδίδει αυτή την επιλογή στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

Διαβάστε Επίσης

"Πολλοί δεν κάνουν ούτε την καθιερωμένη δεξίωση μετά την κηδεία", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Μπαμπούλας λέγοντας παράλληλα πως σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει το αίτημα να μην ανακοινώνονται οι κηδείες. "Θέλουν να γίνονται όλα σε στενό κύκλο διότι ανησυχούν", αναφέρει, εκτιμώντας ωστόσο πως πίσω από αυτή την επιλογή ίσως συντρέχουν και οικονομικοί λόγοι.

Διαβάστε Επίσης

Το Live Streaming στις κηδείες ήρθε… για να μείνει

Οι παραπάνω συνθήκες δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για μια νέα τάση. Το "ύστατο χαίρε" να μεταδίδεται ζωντανά μέσω διαδικτύου. "Εφόσον δεν έρχεται πια πολύς κόσμος στις τελετές, βρήκε άμεση εφαρμογή η ζωντανή αναμετάδοση της κηδείας και έτσι συγγενείς και φίλοι που δεν έρχονται μπορούν να δουν την κηδεία του ανθρώπου τους", περιγράφει ο ιδιοκτήτης του Οίκου Τελετών "Φάνης Μπαμπούλας & Υιός”.

Το κύμα ακρίβειας αγγίζει και τους οίκους τελετών

Η σημαντική αύξηση των τιμών σε όλα τα αγαθά επηρεάζει και τον κλάδο των οίκων τελετών. Οι αυξήσεις σε καύσιμα, ρεύμα και πρώτες ύλες, όπως η ξυλεία, έχει ως συνέπεια το κόστος μιας κηδείας να γίνεται μεγαλύτερο.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. "Τα κόστη μας έχουν ανέβει κατά 20%. Ωστόσο δεν προχωρούμε σε αύξηση των τιμών, δεδομένου και το πόσο δύσκολη είναι η στιγμή εκείνη", δηλώνει ο Βασίλης Μπαμπούλας.

Παρά το γεγονός πως οι οίκοι τελετών αναλαμβάνουν μία θλιβερή και μακάβρια διαδικασία, φαίνεται πως υπάρχει χώρος για καινοτομία. Ο Οίκος Τελετών "Φάνης Μπαμπούλας & Υιός” παρέχει εδώ και αρκετά χρόνια τη δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης μιας κηδείας. "Αυξήθηκε κατακόρυφα η ζωντανή αναμετάδοση λόγω της πανδημίας", λέει ο Βασίλης Μπαμπούλας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Thestival ο κ. Μπαμπούλας, μία ακόμα "καινοτόμα" παροχή είναι η ανάλυση του DNA του αποθανόντος. "Προχωρούμε σε αυτή την ανάλυση ώστε να γνωρίζουν οι συγγενείς και οι επόμενες γενιές ποιες ασθένειες μπορεί να είναι κληρονομικές", εξηγεί.

Διαβάστε Επίσης

Το… "ασφαλιστικό πρόγραμμα" κηδείας

Μία ακόμα ιδιαίτερη παροχή της συγκεκριμένης εταιρείας είναι… ο προγραμματισμός και η προπληρωμή της τελετής "Είναι κάτι σαν ασφαλιστικό πρόγραμμα κηδείας. Ένας άνθρωπος πριν πεθάνει μπορεί να συντάξει τις επιθυμίες του και να προπληρώσει την κηδεία του για να μην επιβαρύνει τους συγγενείς του", διευκρινίζει ο κ. Μπαμπούλας.

Τελικά οι οίκοι τελετών είναι ένα επάγγελμα που δεν "πεθαίνει" ποτέ;

Μία από τις πλέον κοινότυπες αντιλήψεις είναι πως οι οίκοι τελετών δεν "πεθαίνουν" ότι και αν συμβεί. "Είμαστε ένας κλάδος με πολλά προβλήματα, η κερδοφορία δεν είναι αυτή που νομίζουν οι περισσότεροι", αναφέρει ο Βασίλης Μπαμπούλας. Πέρα από το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τον κλάδο τους, ο κ. Μπαμπούλας κάνει λόγο για κανιβαλισμό της ελληνικής αγοράς. Όπως υποστηρίζει, σε αντίθεση με το εξωτερικό, στη χώρα μας δεν υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την ίδρυση ενός οίκου τελετών.

"Δεν είναι δυνατόν για να ιδρύσεις ένα κρεοπωλείο να πρέπει να έχεις ψυκτικούς θαλάμους και για να ιδρύσεις ένα γραφείο κηδειών να μην πρέπει να έχεις", σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπούλας και προσθέτει: "Η Κύπρος έχει μόλις 15 οίκους τελετών ενώ η Θεσσαλονίκη, μία πόλη που είναι κοντά σε πληθυσμό, έχει 150!". Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση αυτή δημιουργεί προβλήματα στον κλάδο και έχει ως συνέπεια "να πλήττονται οι σοβαροί επαγγελματίες του χώρου", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Μαϊ 2022 | 18:07

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Σε μια καρέκλα στα επείγοντα "έσβησε" ο 43χρονος - Κατάλαβαν ότι είναι νεκρός ώρες αργότερα

"Αν του έπαιρναν οξυγόνο ή αν έκαναν έναν έλεγχο με στηθοσκόπιο θα καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος πεθαίνει" - Σε σοκ ο αδερφός του 43χρονου.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ 19 Μαϊ 2022 | 15:26

Κατερίνα Βελλίδη: Από τις βόλτες με τη Rolls Royce στη Θεσσαλονίκη, στο μικρό διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

"Προσπάθησα πολύ, με πολέμησαν πολλοί" είχε πει η Κατερίνα Βελλίδη που πέθανε σήμερα, Πέμπτη 19 Μαΐου, σε ηλικία 75 ετών.

ΓΑΜΟΣ-ΜΑΙΜΟΥ 19 Μαϊ 2022 | 12:25

Απίθανο: 34χρονη ανύπαντρη Ελληνίδα έμαθε ότι είναι παντρεμένη 4 χρόνια με 46χρονο Αλβανό χωρίς να το ξέρει

Η 34χρονη Ελληνίδα πήγε σε δημόσια υπηρεσία για υπόθεσή της κι ανακάλυψε ότι είναι παντρεμένη εδώ και τέσσερα χρόνια με Αλβανό χωρίς να το ξέρει.

ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΩΡΑΚΑ 19 Μαϊ 2022 | 11:39

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένο στο Ιπποκράτειο το αγοράκι που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ Παίδων νοσηλεύεται το αγοράκι που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα στο σπίτι του παππού του στη Σκύδρα.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 19 Μαϊ 2022 | 10:38

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η Κατερίνα Βελλίδη σε ηλικία 75 ετών - Σιδηρά κυρία της εφημερίδας "Μακεδονία"

Εφυγε από τη ζωή στα 75 της χρόνια η Κατερίνα Βελλίδη, ιδιοκτήτρια της εφημερίδας "Μακεδονία".

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 19 Μαϊ 2022 | 08:43

Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 7χρονου που τον καταπλάκωσε καγκελόπορτα [βίντεο]

Σοβαρά τραυματίστηκε ένα 7χρονο αγόρι, όταν έπεσε πάνω του καγκελόπορτα.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18 Μαϊ 2022 | 21:17

Θάνατος 3χρονης - Ξέσπασαν οι γονείς μετά τη συνάντηση με τον Πλεύρη: "Έκαναν το παιδί πειραματόζωο" [Βίντεο]

Οι γονείς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη απάντηση για το τι συνέβη με το παιδί τους, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας.

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΜΗΝΥΣΗ 18 Μαϊ 2022 | 20:33

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Τεμάχισαν νεογέννητα γατάκια και τα έβαλαν σε πιάτο σίτισης των αδέσποτων

Κοντά στα δοχεία που χρησιμοποιούνται για την σίτιση των αδέσποτων ζώων βρέθηκαν τεμαχισμένα με αιχμηρό αντικείμενο δύο γατάκια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18 Μαϊ 2022 | 18:46

Χαλάει ο καιρός τις επόμενες ώρες - Έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας και στην Αττική

Απότομη μεταβολή του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 18 Μαϊ 2022 | 16:50

Κορονοϊός: 2.539 τα νέα κρούσματα στην Αττική, 361 στη Θεσσαλονίκη - Δείτε τον χάρτη της διασποράς

Σταθερά πτωτική η πορεία της πανδημίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανά περιοχή.

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 18 Μαϊ 2022 | 15:34

Θάνατος 3χρονης στη Θεσσαλονίκη: "Περιμένουμε ότι θα έρθει, θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιωθεί", λένε οι γονείς της

Οι γονείς της τρίχρονης Κατερίνας, της μικρούλας που έχασε τη ζωή της μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στο Ιπποκράτειο, μιλούν για πρώτη φορά

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ 18 Μαϊ 2022 | 14:55

Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης συνελήφθη για "φακελάκι" σε υπόθεση επιχειρηματία- Παραιτήθηκε ήδη

Ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, συνελήφθη με την ιδιότητα του ιδιώτη λογιστή μαζί με συνάδελφό του και μία εφοριακό για "φακελάκι".

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑΣ, 18 Μαϊ 2022 | 10:44

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο με πυροβολισμούς στις Συκιές - Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί

Τρεις αλλοδαποί ηλικίας 33, 18 και 20 ετών αντίστοιχα, συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.