Θεσσαλονίκη: Στα χέρια πιάστηκαν γονείς και αστυνομία σε υπό κατάληψη Γυμνάσιο [βίντεο - εικόνες]

Ένταση και σπρωξιές μεταξύ γονέων και αστυνομικών έξω από το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη. Κατάληψη για τη μεταστέγαση που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Επεισόδια γονείς σχολείο κατάληψη

Ένταση επικράτησε, πριν από λίγη ώρα, έξω από το κτίριο του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, στην περιοχή του Φοίνικα όπου, εδώ και ημέρες, πραγματοποιείται κατάληψη ενάντια στη μεταστέγαση που προωθείται από τη δημοτική αρχή.

Η ένταση προκλήθηκε όταν γονείς και μαθητές από το 8ο και το 9ο Δημοτικό και το 10ο Γυμνάσιο δεν επέτρεψαν να πλησιάσουν αστυνομικοί οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να σπάσουν την κατάληψη.

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια πιάστηκαν γονείς και αστυνομία σε υπό κατάληψη Γυμνάσιο [βίντεο - εικόνες]

Οι γονείς δημιούργησαν ένα τείχος για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να πλησιάσουν το κτίριο ενώ προσπάθησαν να αποτρέψουν τους πυροσβέστες – που επίσης έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα- για να κόψουν τις αλυσίδες.

σχολείο κατάληψη

Ακολούθησαν επεισόδια καθώς στην προσπάθεια να εισέλθουν στο κτίριο ένας αστυνομικός έσπρωξε μία μητέρα και ένα παιδάκι με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι γονείς και να πιαστούν στα χέρια με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου έχει διχάσει την κοινωνία της Καλαμαριάς καθώς οι γονείς των παιδιών αρνούνται τη μεταστέγαση του σχολείου τους στις εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου- Λυκείου Καλαμαριάς το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Για το θέμα έγινε ήδη προσφυγή από τους γονείς και τους καθηγητές για την απόφαση του Δημάρχου για τη μεταστέγαση. Η προσφυγή κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αποκεντρωμένη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι εκπαιδευτικοί του 10ου Γυμνασίου Καμαριάς η οποία αναφέρει τα εξής:

"Μετά την απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς (19.8.2020) για τη μεταστέγαση του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου – και παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων του Φοίνικα και του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς, όπως επίσης καθηγητές του 3ουΛυκείου και 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς,κατέθεσαν προσφυγή (άρθρο 227/ Ν.3852/2010), ενώπιον του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, για την ακύρωση της απόφασης μεταστέγασης του 3ουΛυκείου με το 10ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς ως έχοντες έννομο συμφέρον.

Η απόφαση του Δημάρχου Καλαμαριάς είναι πολλαπλώς διάτρητη και χωρίς νόμιμη υπόσταση για τους παρακάτω λόγους:
1. Δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπως οφείλεται για κανονιστικές αποφάσεις των οργάνων της Διοίκησης (άρθρο 1 και 2 / Ν. 3469 του 2006).

2. Δεν αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" και δεν έλαβε Αριθμό Δημοσιευμένης Ανάρτησης (ΑΔΑ)όπως οφείλεται για κανονιστικές πράξεις ή αποφάσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (άρθρο 5 και 7 / Ν. 3861 του 2010).

3. Δεν δημοσιεύτηκε περίληψητης προσβαλλόμενης απόφασης, ως οφείλετο υποχρεωτικά, σε μια ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και δεν τοιχοκολήθηκε στο δημοτικό κατάστημα(άρθρο 79, Ν. 3463/2006).

4. Επιπλέον, η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε αναρμοδίως από τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κατά παράβαση των νόμων (άρθρο 93 ν. 3463/2006 και άρθρ 65 ν,3852/2010), με τους οποίους "το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, εκτός από εκείνα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάχου" και τα οποία απαριθμούνται ρητά και περιοριστικά (ΣτΕ ολ. 3687/2009), από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχει την αρμοδιότητα μεταστέγασης και συστέγασης σχολείων.

5. Επιπλέον, επειδή δεν πρόκειται για μεταστέγαση αλλά για μεταφορά έδρας σχολείου η απόφαση εκδόθηκε αναρμοδίως από τον Δήμαρχο γιατί (άρθρο 5 ν. 1566/1985) "η μετονομασία ή η μεταφορά έδρας γίνονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων"

6. Για την έκδοση της απόφασης για τη μεταστέγαση όφειλε -επί ποινή ακυρότητας- να προηγηθεί εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας τους Δήμου Καλαμαριάς η οποία ούτε ζητήθηκε ούτε υπήρξε, αφού η προηγούμενη είχε ρητό αποδέκτη το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τους όλους τους παραπάνω λόγους οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η προσβαλόμενη απόφαση και να ανασταλεί η εκτέλεση των προσβαλόμενων πράξεων.

Η προτεινόμενη λύση, στην οποία αντιτίθενται, επίσης,η ΟΛΜΕ και Β ΕΛΜΕ με ανακοινώσεις που έχουν εκδώσει, έχει φέρει τους μαθητές, τους γονείς , τους εκπαιδευτικούς και τον λαό της Καλαμαριάς σε συνθήκες πρωτοφανούς εμφύλιου διχασμού. Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επικρατήσει η κοινή λογική και το κλίμα ηρεμίας προκειμένου να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εν μέσω των τεράστιων προβλημάτων της πανδημίας.

Όπως έχουμε ξανατονίσει ότιη προτεινόμενη λύση της μεταστέγασης του 10ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στο διδακτήριο του 3ου Λυκείου είναι άδικη, δεν είναι λύση και ανορθολογική.

Άδικη γιατί θα αποστερήσει από την ευαίσθητη κοινωνικά περιοχή του Φοίνικα το ιστορικό της γυμνάσιο, το οποίο υπάρχει από πεντηκονταετίας και θα αναγκάσει τους δωδεκάχρονους μαθητές του 8ουκαι του 9ου Δημοτικού σχολείου να μετακινούνται δύο χιλιόμετρα για να βρουν το σχολείο τους.

Δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στο μεγάλο αριθμό μαθητών μιας καινούριας περιοχής με πυκνή δόμηση.

Δεν συνιστά ορθολογική λύσηκαι είναι παράλογη γιατί εκατοντάδες μαθητών του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου, εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών, θα μετακινούνται έξω σε σχολείο έξω από την οικιστική τους περιοχή επιβαρυνόμενοι με άσκοπα χιλιόμετρα και χιλιάδες άσκοπες ώρες μετακίνησης.

Δεν πρόκειται για "πρόβλημα του 10ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου" αλλά για συνολικό πρόβλημα κατανομής των μαθητών στα σχολεία του Δήμου Καλαμαριάς, στον οποίο υπάρχουν σχολεία με πλεονάζον μαθητικό δυναμικό και πολλά σχολεία με άδειες αίθουσες. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί συνολικά με την ανακατανομή του μαθητικού δυναμικού σε γυμνάσια και λύκεια".

ΠΗΓΗ: thesstoday.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 28 Οκτ 2020 | 12:21

Κορονοϊός-Πάτρα: Αγνόησαν την απαγόρευση και ήθελαν κάνουν "παρέλαση" - Ένταση με δυνάμεις της ΕΛΑΣ [Βίντεο]

Παρά την απαγόρευση πραγματοποίησης παρελάσεων λόγω κορονοϊού ομάδα ατόμων sτην Πάτρα με Ι.Χ. και δίκυκλα ήθελε να κάνει μηχανοκίνητη πορεία.

ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 27 Οκτ 2020 | 16:21

Πρωτοφανές περιστατικό στην Εύβοια: Μαθητής πήγε με όπλο στο Γυμνάσιο

Μαθητής εμφανίστηκε στο σχολείο σήμερα το πρωί κρατώντας όπλο στα χέρια του

ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 27 Οκτ 2020 | 13:13

ΗΠΑ - Εικόνες σοκ: Αστυνομικοί "γαζώνουν" Αφροαμερικανό στη μέση του δρόμου [Εικόνες - Βίντεο]

Νέο κύκλος επεισοδίων στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο Αφροαμερικανού που πυροβολήθηκε πολλές φορές από αστυνομικούς

ΓΓ ΝΑΤΟ 22 Οκτ 2020 | 21:19

Στόλτενμπεργκ: Η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο ΓΓ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήησε αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ ΕΚΤΑΣΗ 22 Οκτ 2020 | 14:42

Επεισόδια και μολότοφ και πάλι στο μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μικρή ένταση επικράτησε στο μαθητικό - φιοιτητικό συλαλλητήριο στην Αθήνα.

ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΓΚΡΙΣΗ 22 Οκτ 2020 | 09:55

Προκαλεί ο Οκτάι: Θα κάνουμε έρευνες ακόμα και νότια της Κρήτης

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και νότια της Κρήτης.

ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΗΣΙΩΝ 22 Οκτ 2020 | 07:44

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην νέα τουρκική Navtex - Το Oruc Reis πλησιάζει το Καστελόριζο

Η επέκταση της τουρκικής Navtex επιτρέπει στο Όρουτς Ρέις να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα εξέδωσε αντι-navtex.

ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 21 Οκτ 2020 | 12:34

Ηράκλειο Κρήτης: Χείμαρρος δίπλα σε σχολεία - Κατέβασε νερό, λάσπες και πέτρες

Καταστροφές στην Κρήτη από τη σφοδρή κακοκαιρία - Πλημμύρισε δρόμος μπροστά από σχολείο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ YENI SAFAK 21 Οκτ 2020 | 11:59

Oruc Reis: Παρατείνει τη Navtex η Τουρκία και ζητά αποστρατικοποίηση νησιών - "Πλωτό τείχος" από τα ελληνικά πλοία

Η Yeni Safak προαναγγέλλει την παράταση της τουρκικής Navtex και του Oruc Reis στο Αιγαίο.

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΕΝΑ ΑΚΡΙΤΑ 19 Οκτ 2020 | 15:03

Οι πρώτες φωτογραφίες του 14χρονου που κρατείτο στη ΓΑΔΑ και αφέθηκε ελεύθερος

Οι πρώτες φωτογραφίες από την απελευθέρωση του 14χρονου μαθητή που κρατήθηκε για 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ και προκάλεσε αντιδράσεις

ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ 19 Οκτ 2020 | 13:07

Ελεύθερος ο 14χρονος μαθητής που κρατήθηκε στην ΓΑΔΑ: Γιατί έμεινε 4 ημέρες στο κρατητήριο

Στον ανακριτή απολογείται ο 14χρονος μαθητής που συνελήφθη κατά τα επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριο και κρατείται από την Πέμπτη στη ΓΑΔΑ

ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 19 Οκτ 2020 | 07:14

Θεσσαλονίκη: Απολυμάνθηκαν τρια σχολεία στη Σίνδο με τρεις μαθητές ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού

Μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης μαθητών από τον κορονοϊό.

ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΑΝ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ 16 Οκτ 2020 | 16:05

Επεισόδια στο Εφετείο: H ΕΛΑΣ απαντά με βίντεο από drone - "Καμία προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης"

Οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, διαψεύδονται όσοι μίλησαν για "προσπάθεια" της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση, λέει η ΕΛΑΣ.