Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων σε μια συγκλονιστική τοιχογραφία [βίντεο - εικόνες]

Η τοιχογραφία αποτελεί μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραίική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μία συγκινητική τοιχογραφία για τα βασανιστήρια που υπέστησαν από τους Ναζί οι εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε επί της οδού Μιχαήλ Καλού, σε ένα από τα τοιχία που περιφράσσουν τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.

Πρόκειται για μια ακόμη δράση της "Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη" για την αναβίωση της ιστορίας της περιοχής, που εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η τοιχογραφία αποτελεί μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραίική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπνευσμένη από φωτογραφικό υλικό της εποχής και η ιστορική τεκμηρίωση έγινε από τον Ανδρέα Ασσαέλ (Ιστορικό – Ερευνητή) και τη Βασιλική Καρτσιακλή (Αρχαιολόγο – Ξεναγό, μέλος της dot2dot).

Η αφήγηση ξεκινάει με τον Συνοικισμό του Βαρώνου Χιρς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακολουθεί εικόνα που παραπέμπει στα δραματικά γεγονότα του "Μαύρου Σαββάτου", ενώ η τρίτη και τέταρτη παράσταση αποτυπώνουν την εφαρμογή των Νόμων της Νυρεμβέργης με την απεικόνιση τριών παιδιών με το χαρακτηριστικό αστέρι στο πέτο και της εισόδου από το γκέτο Χιρς. Οι τελευταίες εικόνες αναφέρονται στην αναχώρηση των "τρένων του θανάτου" από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ πρωταγωνιστές της αφήγησης είναι παιδιά.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της τοιχογραφίας -όπως και της πρώτης με την Εταιρεία Μονοπωλίου Οθωμανικών Καπνών Regie- έχει η ομάδα UrbanAct και υλοποιείται από τον καλλιτέχνη του δρόμου (street artist) Same84, ενώ το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Action Aid στο πλαίσιο του διαγωνισμού "SKG in action", στο οποίο συμμετείχε η "Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη". Σημειώνεται ότι, η δημιουργία της τοιχογραφίας ξεκίνησε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Η ιστορία όπως περιγράφεται στην πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο της τοιχογραφίας:

Συνοικισμός Βαρώνου Χιρς Θεσσαλονίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οδός Σταύρου Βουτυρά. Ένα παιδί στέκει στο κέντρο του συνοικισμού Βαρώνου Χιρς, χωρίς να γνωρίζει τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Ο συνοικισμός δημιουργήθηκε απέναντι από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, για να στεγάσει πυροπαθείς του 1890. Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Θεσσαλονίκη είχε τη μεγαλύτερη Εβραϊκή Κοινότητα στην Ελλάδα. Κατά τη γερμανική κατοχή, ο Εβραϊκός πληθυσμός ήταν περίπου 50.000 άτομα. Κατά τα έτη 1941 με 1943 η ακμαία Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης καταστράφηκε. Λιγότεροι από 2.000 Εβραίοι επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη μετά το τέλος του πολέμου.

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων σε μια συγκλονιστική τοιχογραφία [βίντεο - εικόνες]

11 Ιουλίου 1942, Μαύρο Σάββατο

11 Ιουλίου 1942, Μαύρο Σάββατο – Πλατεία Ελευθερίας. Δημόσιος εξευτελισμός ανδρικού πληθυσμού Εβραίων Θεσσαλονίκης. Αξιωματικός της Βέρμαχτ παρακολουθεί τις ταπεινωτικές "γυμναστικές επιδείξεις" που υφίστανται οι Εβραίοι κάτω από τον καυτό ήλιο, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο κυρίως χώρος του εξευτελισμού ήταν ακριβώς μπροστά από την τότε Ιονική τράπεζα.

Ολοκαύτωμα Εβραίων

11 Ιουλίου 1942, Μαύρο Σάββατο – Πλατεία Ελευθερίας. Οι Ναζί διέταξαν όλους τους άνδρες Εβραίους με ελληνική υπηκοότητα, ηλικίας 18 έως 45 ετών, να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ελευθερίας με τη δικαιολογία της καταγραφής τους σε καταλόγους εργασίας. Ακολούθησε δημόσιος εξευτελισμός, ενώ οι περισσότεροι απ’ αυτούς στάλθηκαν έπειτα σε καταναγκαστικά έργα. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από το ξενοδοχείο RITZ, που βρισκόταν στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Βενιζέλου.

Ολοκαύτωμα Εβραίων

Τρία παιδιά στο γκέτο

Τρία παιδιά στο γκέτο. Το Φεβρουάριο του 1943 τέθηκαν σε εφαρμογή οι Νόμοι της Νυρεμβέργης. Μεταξύ άλλων έπρεπε όλοι οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, ηλικίας άνω των πέντε ετών, να φέρουν το κίτρινο αστέρι του Δαβίδ, τα Εβραϊκά καταστήματα και σπίτια να σημανθούν ευκρινώς με ανάλογες πινακίδες και ο εβραϊκός πληθυσμός σταδιακά να περιοριστεί σε γκέτο που δημιουργήθηκαν στην πόλη.

Ολοκαύτωμα Εβραίων

Εξωτερική άποψη από το γκέτο του Βαρώνου Χιρς – ή στρατόπεδο μεταφοράς Βαρώνου Χιρς. Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα γκέτο. Η συνοικία του Βαρώνου Χίρς ήταν ένα από αυτά. Στις 4 Μαρτίου 1943 ολοκληρώθηκε η περίφραξη του. Αργότερα αποτέλεσε, λόγω της θέσης του, το διαμετακομιστικό κέντρο για τη σταδιακή μεταφορά των Εβραίων στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης και από εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κυρίως του Άουσβιτς – Μπιρκενάου.

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης. Από εδώ έφευγαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα τρένα του θανάτου. Στις 15 Μαρτίου 1943 το πρώτο τρένο ξεκίνησε με 2.800 άτομα. Στοιβαγμένοι άνθρωποι σε υπερπλήρη βαγόνια που προορίζονταν για τη μεταφορά ζώων, με 80 άτομα το καθένα, ξεκινούσαν για ένα ταξίδι που διαρκούσε μέρες, υπό άθλιες συνθήκες. Έως τις 10 Αυγούστου, 19 συρμοί συνολικά και 46.061 Εβραίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Στα τέλη του Αυγούστου, η "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων" είχε αδειάσει από Εβραίους.

Ολοκαύτωμα Εβραίων

Παιδιά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι Ναζί και οι συνεργάτες τους σκότωσαν τουλάχιστον 1.500.000 παιδιά κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ανάμεσά τους, πάνω από 1.000.000 ήταν Εβραιόπουλα, δεκάδες χιλιάδες ήταν παιδιά Ρομά, καθώς και παιδιά που είχαν νοητική υστέρηση και σωματικές αναπηρίες. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θανατώνονταν αμέσως μετά την άφιξή τους στα στρατόπεδα και τη διαβόητη "διαλογή". Παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούνταν σε καταναγκαστικά έργα ή ως πειραματόζωα σε φοβερά ιατρικά πειράματα. Άλλα, σκοτώθηκαν σε αντίποινα ή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις "κατά της Αντίστασης".

Πηγή: grtimes

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΝΗΜΕΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ 21 Μαρ 2021 | 20:00

Ο Φώτης Κόντογλου στην Εθνική Πινακοθήκη - Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες από μορφές Αγίων και Μαρτύρων

Στην εικονογράφηση, που ιστόρησε ο Κόντογλου (1932), ο επισκέπτης θα νιώσει το δέος της μνήμης και των οραμάτων της μικρασιατικής γης.

ΜΟΥΤΖΟΥΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ 18 Μαρ 2021 | 09:59

Βανδάλισαν συγκλονιστική τοιχογραφία του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Η τοιχογραφία αποτελούσε μια συμβολική σύνθεση τόπων, ανθρώπων και γεγονότων που αφορούν την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 15 Μαρ 2021 | 14:25

Ελληνας του Αουσβιτς θυμάται: Η πιο μαύρη σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας [βίντεο]

Ο ίδιος μπήκε στα 18 του στο ένα από τα 40 μοιραία βαγόνια, μαζί με άλλα 80-90 άτομα. Τελικός προορισμός το Άουσβιτς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑΣΑΚΟΣ 14 Απρ 2021 | 11:18

Διευθυντής Πνευμονολογικής Ευαγγελισμού: Με ξεπερνά να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό

Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό, είπε διευθυντής της πνευμονολογικής του Ευαγγελισμού, Μπουλμπασάκος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΚΠΑ 14 Απρ 2021 | 11:17

Θωμαΐδης: Θα φανεί μείωση στα κρούσματα πριν από το Πάσχα - Ποιες περιοχές δείχνουν ύφεση

Ο κ. Θωμαΐδης ε'ιπε ότι έχει μειωθεί ο βαθμός θετικότητας, ωστόσο, τόνισε πως παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο.

14 Απρ 2021 | 10:29

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Οργανώνει διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα "Επαναστάτες Χωρίς Παιδεία"

Δείτε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή ημερίδα της ελληνοαμερικανικής ένωσης με θέμα "Επαναστάτες Χωρίς Παιδεία" την Τρίτη 20 Απριλίου στις 12 μμ.

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ 14 Απρ 2021 | 10:25

Νίκολας Λαντ: Ο Αμερικανός φοιτητής, λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, μαθαίνει αρχαία λύρα

Η αγάπη του Νίκολας Λαντ για την αρχαία λύρα ξεκίνησε από μικρή ηλικία.

Γ.Γ. ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ 14 Απρ 2021 | 10:18

Θεμιστοκλέους για Johnson & Johnson: Αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός δεν αλλάζει - Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ

"Τηρούμε στάση αναμονής. Η παράδοση θα γίνει σήμερα κανονικά και το μεσημέρι η πρώτη παρτίδα θα είναι στην Αθήνα", είπε ο κ. Θεμιστοκλέους για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 900.000 14 Απρ 2021 | 10:12

Ερχεται υποχρεωτικό self test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, μέσα μεταφοράς, εστίαση

Η επιτυχημένη χρήση των self tests σε μαθητές και εκπαιδευτικούς οδηγεί την κυβέρνηση στο να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας.

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 14 Απρ 2021 | 10:11

Συναγερμός στην Αστυνομία: Το έσκασε μέσα από την Ασφάλεια Αθηνών κακοποιός με τρία εντάλματα σύλληψης

Κακοποιός μπόρεσε να αποδράσει από το κελί του. Εις βάρος του εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 14 Απρ 2021 | 10:05

Σκουτέλης για Johnson & Johnson: Λογικά θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

"Αυτονόητο ότι θα ανασταλούν οι εμβολιασμοί μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση", είπε ο κ. Σκουτέλης, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΕΡΜΗΣ” 14 Απρ 2021 | 10:05

Οι " Ευρωπαίοι Αλεξιπτωτιστές" παίρνουν… δρόμο: Κατέβασαν την εκδήλωση "τιμής" υπέρ των ναζί στη μάχη της Κρήτης

Μετά την οργή στην Κρήτη για τη σχεδιαζόμενη εκδήλωση με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές προκειμένου να τιμήσουν...την κατάληψη της Κρήτης, από την ιστοσελίδα τους αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 14 Απρ 2021 | 09:45

Κωνσταντίνα Ρασβάνη: Η μαθηματική διάνοια από τον Βόλο που έγινε δεκτή από το MIT με πλήρη υποτροφία

Δεκτή από το ΜΙΤ έχει γίνει ήδη από τα μέσα Μαρτίου η Κωνσταντίνα Ρασβάνη, μαθήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου και μάλιστα με πλήρη υποτροφία.