Θεσσαλονίκη: Τι αποφασίστηκε για τα αδέσποτα της πόλης

Τα εννέα συμπεράσματα της σύσκεψης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Θεσσαλονίκη: Τι αποφασίστηκε για τα αδέσποτα της πόλης

Οι προτάσεις για τη δημιουργία διαδημοτικών καταφυγίων, δημοτικών κτηνιατρείων, ειδικότητας περισυλλογέα σε όλους τους δήμους αλλά για την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, προκειμένου τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για ενέργειες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των δήμων για να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των αδέσποτων, έπεσαν στο τραπέζι της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης την προηγούμενη βδομάδα, παρουσία εμπλεκόμενων φορέων.

Ειδικότερα, στα θέματα που συζητήθηκαν υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί από την Περιφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης τα οποία όπως προέκυψε ήταν υψηλά για την περίοδο 2013-2019, όμως δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία των δήμων. Η είσπραξή τους, όπως τονίστηκε, θα μπορούσε να καλύψει μέρος των ποσών για τα έργα που σχεδιάζουν οι δήμοι για τα αδέσποτα ζώα. Ακόμα, επισημάνθηκε ότι μέχρι να ορισθεί ειδικός περισυλλογέας για κάθε δήμο, οι αρμόδιοι οφείλουν να ορίσουν ειδικά συνεργεία για το σκοπό αυτό που θα λειτουργούν επί 24ωρο βάσεως.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Επιτροπής, Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Καλλιρόης Χειμαριού, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Έδεσσας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, της ΕΛΑΣ, της Δημοτικής Αστυνομίας, δήμων του πολεοδομικού συστήματος και εκπρόσωποι φιλοζωικών και κτηνιατρικών σωματείων.

Όπως ανέφερε η κ. Χειμαριού, σκοπός της σύσκεψης ήταν «η αλληλοενημέρωση των φορέων που εμπλέκονται στο θέμα της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς και των μη δεσποζομένων, προκειμένου να υπάρχει στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε η συνύπαρξη και η συμβίωση με τα ζώα να είναι αρμονική και να υπάρχει η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τα μη δεσποζόμενα ζώα και από τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την ασφάλεια όλων των πολιτών και τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών».

Παράλληλα, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών υπάρχει αρμόδια εισαγγελέας για την βέλτιστη εφαρμογή του νόμου (4039/2012), όπως επισήμανε ο προϊστάμενος της εν λόγω Εισαγγελίας, Στέφανος Ζαρκαντζιάς ενώ η Αντιεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ειρήνη Χρυσογιάννη, σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα αλλά και τα ζώα συντροφιάς κατά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα εννέα συμπεράσματα της σύσκεψης, όπως προέκυψαν από τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων:

1. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των σχολείων με επισκέψεις, από τους Δήμους που είναι οι κύριοι αρμόδιοι για το μείζον αυτό θέμα.

2. Πρέπει να γίνει μία ευρύτερη σύσκεψη υπό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να βρεθούν λύσεις για συνεργασία μεταξύ Δήμων και Νομών για την ανάπτυξη διαδημοτικών καταφυγίων, κάτι που προβλέπει και ο ν. 4039/2012.

3. Πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία των Δήμων με τα φιλοζωικά σωματεία καθώς και με την κυνηγετική ομοσπονδία και τους κατά τόπους κυνηγητικούς συλλόγους κυρίως στους νομούς της επαρχίας.

4. Να μην γίνεται συγκέντρωση ζώων σε χώρους νοσοκομείων, σχολείων αρχαιολογικών χώρων, πάρκων κλπ

5. Να γίνεται η επανένταξη των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

6. Να λειτουργούν οι πενταμελείς επιτροπές που προβλέπονται από το νόμο και όπου δεν υπάρχουν να συσταθούν άμεσα με επιμέλεια των Δημάρχων που είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για τη σύσταση αυτών των επιτροπών.

7. Να πιέσουν οι Δήμοι για την δημιουργία ειδικότητος περισσυλογέα και μέχρι τότε να λειτουργούν συμβάσεις με ειδικά συνεργεία επί 24ώρου βάσεως και επί 365 ημέρες το χρόνο.

8. Να δημιουργηθούν Δημοτικά Κτηνιατρεία που μέχρι τώρα δεν υπάρχουν.

9. Να γίνει, εκ μέρους των Δήμων, είσπραξη των προστίμων που έχουν καταλογισθεί από την Περιφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, και τα οποία όπως προέκυψε από την σύσκεψη είναι αρκετά υψηλά για την επταετία 2013-2019, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν εκ μέρων των Δήμων ώστε η συνύπαρξη και η συμβίωση με τα ζώα να είναι αρμονική σε ένα υγιές, καθαρό και ασφαλές περιβάλλον, ευχάριστο για τους δημότες κάθε δήμου, καθώς και για τους επισκέπτες. Να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τα μη δεσποζόμενα ζώα και από τα ζώα συντροφιάς, αναφορικά με την ασφάλεια όλων των πολιτών και τον καλύτερο συντονισμό όλων των Υπηρεσιών.

Πηγή: Voria

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ 30 Σεπ 2020 | 10:03

Καβάλα: Πώς η "ερωτευμένη" αμυγδαλιά του Οφρυνίου, σύμβολο αιώνας αγάπης, επιβίωσε εν μέσω κορονοϊού

Στο μέρος αυτό, τα αμύγδαλα και η καλλιέργειά τους μετρούν 3000 χρόνια ζωής.

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 29 Σεπ 2020 | 14:07

Εκπαίδευση ανορθόδοξου πολέμου: Εντυπωσιακές εικόνες από τους κομάντο των Ειδικών Δυνάμεων στη Ρεντίνα

Στην Ρεντίνα έξω από τη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το Κέντρο Ανορθόδοξου Πολέμου. Εκεί που οι καλύτεροι των Ειδικών Δυνάμεων στέλνουν μήνυμα σε κάθε επίδοξο εχθρό.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ TWITTER 28 Σεπ 2020 | 12:47

Η πεζοπορία του Τζέφρι Πάιατ στον Όλυμπο: Ο Θρόνος του Δία και τα... νέα ύψη στις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο Τζέφρι Πάιατ έκανε πεζοπορία στον Όλυμπο και μίλησε για νέα "ύψη" στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Σεπ 2020 | 11:23

Πάιατ: Η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο

"Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας" τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 28 Σεπ 2020 | 07:34

Επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα: Από τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά στέλνει ηχηρό μήνυμα για την Τουρκία

Το γεγονός πως ο Μάικ Πομπέο επέλεξε να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Σούδα δείχνει τους στόχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στις συνομιλίες που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

27 Σεπ 2020 | 20:05

"Αστακός" η Θεσσαλονίκη για την επίσκεψη Πομπέο - Που απαγορεύεται η στάση-στάθμευση των ΙΧ

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη συμπρωτεύουσα, θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ.

ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 18:37

Αν. Μεσόγειος: Επικοινωνία Πομπέο με Στόλτενμπεργκ - Το μήνυμα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ πριν ταξιδέψει για Ελλάδα

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Η Θεσσαλονίκη πρώτη στάση του αμερικανού ΥΠΕΞ.

27 Σεπ 2020 | 08:26

Εποχές "Παπαθεμελή" στη Θεσσαλονίκη: Πρώτη συγκέντρωση καταστηματαρχών - Ζητούν διεύρυνση ωραρίου [Εικόνες-Βίντεο]

Οι καταστηματάρχες συγκεντρώθηκαν στο πλακοστρωτο του Λευκού Πύργου μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους τα μεσάνυχτα.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 26 Σεπ 2020 | 14:53

Θεσσαλονίκη: Κατασχέθηκαν 500.000 χάπια ecstasy πριν πέσουν στην αγορά – 10 εκατ. ευρώ ο "τζίρος" για τη σπείρα

Μετά από μεγάλη επιχείρηση, η Δίωξη κατάσχεσε μεγάλη ποσότητα χαπιών ecstasy – Στα ίχνη σπείρας στη Θεσσαλονίκη

ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ VORIA.GR 25 Σεπ 2020 | 11:08

Δημοσκόπηση GPO: Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στη ΔΕΘ - Προβάδισμα ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Σαφής είναι η υπεροχή Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 25 Σεπ 2020 | 08:03

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες παραδόθηκε beach bar στην Επανομή

Αυτήκοες μάρτυρες ανέφεραν ότι από το σημείο της φωτιάς ακούστηκαν περίπου έξι εκρήξεις.

ΤΗ ΝΥΧΤΑ 25 Σεπ 2020 | 07:00

Μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη-12 άτομα απεγκλωβίστηκαν [βίντεο]

Η πυροσβεστική κατάφερε να την θέσει υπο έλεγχο λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα.

ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΠΟΙΝΕΣ 24 Σεπ 2020 | 18:49

Πώς δρούσε σπείρα που έκλεβε στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης - Βαρύ το κατηγορητήριο

Πολυετείς ποινές κάθειρξης σε μέλη κυκλώματος που έκλεβαν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης