Θεσσαλονίκη: Το συγκλονιστικό βίντεο υπέρ του εμβολιασμού από Διευθυντές ΜΕΘ - "Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πάθηση"

Σοκάρουν οι εμπειρίες των διευθυντών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης - Το μήνυμά τους για τον κορονοϊό και την ανάγκη εμβολιασμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της ασφάλειας και αξιοπιστίας των εμβολίων δίνουν γιατροί της πρώτης γραμμής, διευθυντές των ΜΕΘ νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας #εμβολιαΖΩ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) .

Με βιντεοσκοπημένα μηνύματα οι γιατροί της πρώτης γραμμής καταθέτουν την εμπειρία που αποκόμισαν στη διάρκεια της πανδημίας τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση ενώ παράλληλα σημειώνουν ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι δεκαπλάσιο από εκείνο των ασθενών που έχουν εμβολιαστεί.

Διαβάστε Επίσης

"Θρηνήσαμε και χάσαμε νέους ανθρώπους"

Η διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Ελένη Γκέκα αναφέρει ότι ανάμεσα στους 500 ασθενείς με Covid 19 που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο μόνο οι δύο ήταν εμβολιασμένοι και σε αυτούς δεν είχε περάσει το διάστημα ασφαλείας των 2-3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

"Το ποσοστό των ανεμβολίαστων που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί. Στη δικιά μας Μονάδα, από τα περίπου 250 περιστατικά, μόνο ένα ήταν εμβολιασμένο, το οποίο όμως ήταν σε φοβερή καταστολή, λόγω πολύ μεγάλης χημειοθεραπείας, λόγω καρκίνου. Το οποίο πήγε και πάρα πολύ καλά. Και φυσικά οι ηλικίες έχουν κατέβει. Δεν έχουμε πλέον τις ηλικίες που είχαμε στο δεύτερο κύμα, που ήταν άνω των 80 οι περισσότεροι ασθενείς μας. Τώρα μιλάμε για ασθενείς από 25 μέχρι 50 ετών, το οποίο είναι και η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα στη ΜΕΘ" σημειώνει η διευθύντρια ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, Ελένη Μουλούδη.

"Ο ιός SARS-CoV-2 είναι ένας ιός πολύ μεταδοτικός, πολύ λοιμογόνος, που επίσης έχει τη δυνατότητα μεταλλαγών. Στο δεύτερο κύμα χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά θρηνήσαμε και χάσαμε νέους ανθρώπους. Η ζωή είναι πολύτιμη για οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν χάνεται νέος άνθρωπος, μετά από όλον αυτόν τον αγώνα που δίνουμε για όλους, η ψυχική καταπόνηση είναι πολύ μεγάλη, η θλίψη είναι πολύ βαθιά, δύσκολα επανέρχεται το θυμικό μας" σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου Γεννηματάς" Ελένη Αντωνιάδου.

"Ο εμβολιασμός είναι δυστυχώς αυτή τη στιγμή η μοναδική μας λύση να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό. Δεν έχουμε ούτε φάρμακα, ούτε κάποιον άλλον τρόπο να τον καταπολεμήσουμε. Δυστυχώς, τα ποσοστά θνητότητας είναι πάρα πολύ ψηλά. Αγγίζουν πάνω από 60% με 70% παγκόσμια, και αυτό είναι λυπηρό διότι δεν αφορούν όπως αρχικά πιστεύαμε ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας. Δυστυχώς αφορά και νέους ανθρώπους, ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας" τονίζει διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Άγιος Δημήτριος Γλυκερία Βλαχογιάννη.

"Νοσηλεύαμε μητέρα και κόρη"

Η διευθύντρια της Α΄ΜΕΘ του Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη, μιλάει για αυτό που την έχει συγκλονίσει λέγοντας: "Νοσηλεύαμε μητέρα με κόρη και συνήλθε πρώτα η μητέρα. Την προχωρήσαμε και το πρώτο πράγμα που μας είπε ήταν ότι "είναι και το παιδί μου άρρωστο, τι κάνει"; Και το παιδί της ήταν… απέναντι αλλά δεν της λέγαμε ότι είναι εκεί διασωληνωμένη. Της λέγαμε ότι πάει καλά, αλλά δεν της λέγαμε ότι ήταν απέναντι γιατί σίγουρα θα αναστατωνόταν όταν θα την έβλεπε. Επίσης με έχει συγκλονίσει είναι ότι πολλές φορές εμείς νοσηλεύαμε το ένα μέλος της οικογένειας και το άλλο μέλος νοσηλευόταν σε κάποιο άλλο νοσοκομείο ή σε κάποιον άλλο χώρο. Και ενώ ο δικός μας πήγαινε καλά, μαθαίναμε ότι ο άλλος συγγενής είχε καταλήξει".

"Ποτέ δεν έχω ξαναδεί τέτοια πάθηση"

Ο διευθυντής της Β ΜΕΘ " του Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, λέει: "Δουλεύω στη ΜΕΘ σχεδόν 30, 35 χρόνια. Ποτέ δεν έχω ξαναδεί μια πάθηση τέτοια, λοιμώδη, μεταδοτική, που να προκαλεί τόσο μεγάλη ζημιά στους ανθρώπους. Η Μονάδα μου είναι γεμάτη από συμπολίτες μου με βαριά νόσο από κορονοϊό, που δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν ανθρωπότητα που τόσο γρήγορα βγήκε ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει κατά 95% με 98% από τη θανατηφόρο επιπλοκή, αυτό δηλαδή που ενδιαφέρει όλους"

Ο διευθυντής του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Γιάννης Κατσιαδράμης σημειώνει ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη ΜΕΘ Covid αγγίζει περίπου το 45% στο 424. Αναφερόμενος σε μια περίπτωση που τον έχει συγκλονίσει λέει: "θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό, αυτό που μου έχει μείνει . Τριανταεπτάχρονος ασθενής αρνητής του εμβολιασμού, γιατί ήταν περίπου στην περίοδο Απριλίου - Μαϊου, ο οποίος διακομίστηκε σε μας από άλλο δημόσιο νοσοκομείο λόγω ελλείψεως κλίνης ΜΕΘ, και ο οποίος μετά από ένα μήνα περίπου νοσηλείας - 37 χρονών - απεβίωσε. Το τραγικό είναι ότι μια μέρα πριν τον θάνατό του γεννήθηκε το πρώτο του παιδί και δεν πρόλαβε να το δει".

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Άγιος Παύλος", Ευάγγελος Πέρτσας δηλώνει ότι "τις μεταλλάξεις τις νικάνε τα εμβόλια. Αν αφήσουμε όμως να κυκλοφορεί ο ιός θα δημιουργηθούν ενδεχομένως νέες μεταλλάξεις που δεν θα πιάνουν τα εμβόλια. Μετά τι γίνεται; Όσο γρηγορότερα κτιστεί αυτή η ανοσία και εξαφανιστεί ο ιός, τόσο καλύτερα είναι. Δεν θα έχουμε τον κίνδυνο μεταλλάξεων ανθεκτικών στα εμβόλια".

"Εμείς το βιώσαμε όχι σαν Covid νοσοκομείο, το βιώσαμε σαν post Covid, μετά από την αρνητικοποίηση από την Covid, αυτούς τους ασθενείς. Και πιστέψτε με ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι ακόμη ταλαιπωρούνται. Ακόμη κι από το πρώτο κύμα. Το 2020 πήραμε 128 περιστατικά, που δεν ήταν μόνο post Covid περιστατικά, ήταν πολυτραυματίες, εν μέσω κορονοϊού κάναμε και λήψη και δωρεά οργάνων" σημειώνει η διευθύντρια της ΜΕΘ του Θεαγενείου Σουζάνα Ανίσογλου.

Διαβάστε Επίσης

Η διευθύντρια του ΚΕΠΥ - ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου - Λακασά, κάνει λόγο για την πολύ έμπειρη ομάδα συναδέλφων της, γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι μετατέθηκαν από άλλες υπηρεσίες -σε χρόνο ρεκόρ- για τη στελέχωση του νευραλγικού αυτού πόστου για τον συντονισμό ασφαλών διακομιδών ασθενών (σε ηπειρωτική και νησιωτική χώρα καθώς και αεροδιακομιδές) σε νοσοκομεία υποδοχής.

Το αφιέρωμα προλογίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας ο οποίος επισημαίνει πως "οι διευθυντές των ΜΕΘ της πόλης με αυταπάρνηση έδωσαν και δίνουν τον αγώνα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid, με κίνδυνο της ζωής τους, όπως και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι στα νοσοκομεία". Αναφέρεται και στη συνεχή καμπάνια, από το 2017 ως σήμερα, "εμβολιάΖω" για την ασφάλεια και αξιοπιστία των εμβολίων και τονίζει ότι οι γιατροί εμβολιάστηκαν σε ποσοστό πάνω από 95% προτρέποντας να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους όσοι ακόμη το σκέπτονται. Το αφιέρωμα του ΙΣΘ κλείνει με μήνυμα του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου ο οποίος επισημαίνει ότι "η άρνηση του εμβολιασμού αυτή τη χρονική στιγμή συνιστά άρνηση της πραγματικότητας".


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 23 Οκτ 2021 | 00:37

Cozy ατμόσφαιρα και urban αισθητική σε μια κατοικία στη Θεσσαλονίκη

Αίσθηση πολυτέλειας από την cozy κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Οκτ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα 533 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 675 στην Αττική και 252 στη Λάρισα

Ανησυχία για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Οκτ 2021 | 16:03

Βόρεια Ελλάδα: Ανεμβολίαστο το 94% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ σε 28 νοσοκομεία

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:30

Ολοι ανεμβολίαστοι...οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

Οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, αγγίζουν το 100%.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 22 Οκτ 2021 | 13:08

Αλαλούμ τέλος για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου: Πότε και πώς θα γίνουν η στρατιωτική και οι μαθητικές - Τι αλλάζει

Το υπουργείο Εσωτερικών με μια ανακοίνωση διευκρινίζει τι ακριβώς θα γίνει με την στρατιωτική και τις μαθητικές παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 12:28

Συναγερμός στο 4o Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη: 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές

Στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπισθεί 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Οκτ 2021 | 11:23

"Μύλος" με τις παρελάσεις: Τι ισχύει τελικά με την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και τη μαθητική

Σύγχυση επικρατεί αναφορικά με το ζήτημα της διεξαγωγής των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου και των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Ανατροπή με την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη: Αυστηρά 60 λεπτά και μόνο στρατιωτική

Αλλάζουν τα δεδομένα για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 22 Οκτ 2021 | 08:19

Παγώνη: Δεν μπορούμε να μείνουμε για μια ζωή εσώκλειστοι επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρελάσεων, τονίζοντας πως είναι πολύ επικίνδυνο να εκτιναχτούν τα κρούσματα.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 22 Οκτ 2021 | 07:21

Γεμάτες με ανεμβολίαστους οι ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας - "Φρακάρουν" και οι απλές κλίνες - Οι επικίνδυνες περιοχές

Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό είτε σε ΜΕΘ είτε σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι.

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 21 Οκτ 2021 | 23:18

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο - 77χρονος παρασύρεται από οδηγό που τον εγκατέλειψε

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, αφού παρέσυρε τον ηλικιωμένο, βάζει μπρος και εγκαταλείπει το σημείο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 21 Οκτ 2021 | 21:07

Θεσσαλονίκη: Σχολική τροχονόμος έγινε "υπεργολάβος" και ψάχνει βοηθό μέσω... Facebook - Τι δίνει για μεροκάματο

Σχολική τροχονόμος δημοτικών σχολείων στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να ψάξει για βοηθό μέσω αγγελίας σε γκρουπ στο facebook,

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 21 Οκτ 2021 | 21:00

Κορονοϊός: Σοκάρουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία - Σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας [Πίνακες]

Η Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στους ανεμβολίαστους νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία με κορονοϊό και ειδικά σε αυτούς της Βόρειας Ελλάδας