Θεσσαλονίκη:Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων

Γιατροί και φαρμακοποιοί συνταγογραφούσαν παρανόμως χιλιάδες φάρμακα στη Θεσσαλονίκη. Είχαν συστήσει το κύκλωμα στα τέλη του 2013. Συνελήφθησαν 4 άτομα.

thessalonikieksarthrwthike-kuklwma-paranomwn-suntagografisewn-farmakwn
SHARE THIS
0
SHARES

Εγκληματική οργάνωση που έκανε παράνομες χιλιάδες συνταγογραφήσεις φαρμάκων εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Συνελήφθησαν ένας ιατρός, δύο φαρμακοποιοί και ένας συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης. Στην ίδια υπόθεση εμπλέκεται και τρίτη φαρμακοποιός, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία

Διαπιστώθηκαν 2.500 παράνομες συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα

Η εκτιμώμενη οικονομική ζημία σε βάρος του Δημοσίου,ανέρχεται στις 52.000 ευρώ

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του Νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της παράβασης του Νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Το κύκλωμα είχε συγκροτηθεί απο τα τέλη του 2013. 

Πως γινόταν η κομπίνα 

Ο 60χρονος εμπλεκόμενος γιατρός, προέβη σε 2.500 συνταγογραφήσεις, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα και οι οποίες εκτελούνταν κατά βάση σε δύο φαρμακεία της Θεσσαλονίκης.

Για καθεμιά από τις παράνομες συνταγές, εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου και στη συνέχεια κατέθετε στον ΕΟΠΠΥ, προκειμένου να αμειφθεί για τις υποθετικά παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί , ηλικίας 64 και 51 ετών , εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα.

Στο φαρμακείο της φαρμακοποιού που δεν έχει ακόμη συλληφθεί εκτελέστηκαν κατά το έτος 2013, τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.

Ο συνταξιούχος, ο οποίος κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και μετά τη συνταγογράφηση κατέθετε τις συνταγές στα «συνεργαζόμενα» φαρμακεία, απ΄όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Από την παράνομη δράση του κυκλώματος, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία άνω των 52.000 ευρώ.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο οικίες του συλληφθέντα γιατρού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένας (1) ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων,
(182) αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και

Έγγραφα ιατρικής φύσεως.

Επίσης, σε έρευνα στην οικία του συνταξιούχου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα .

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook