Θλίψη στον νομικό κόσμο από το χαμό του Στ. Παπαγεωργίου Γονατά

Ο αγώνας για την ποινική αντιμετώπιση του βιασμού που δικαιώθηκε και οι αγάπη των φοιτητών του στο Δημοκρίτειο που δίδαξε πάνω από 20 έτη συνοδεύουν τη μνήμη του.

Θλίψη στον νομικό κόσμο από το χαμό του Στ. Παπαγεωργίου Γονατά

΄Ηταν αγωνιστής για τα πιστεύω του: Παράδειγμα την ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος του βιασμού. ΄Ηταν δημοφιλής στις τάξεις των φοιτητών του: Μάθημα του Ποινικού ήταν από αυτά που δύσκολα έχανε σπουδαστής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ηταν βαθιά αξιοπρεπής σε κάθε στιγμή της ζωής του: Από τον στενό και τον ευρύτερο κύκλο γνωστών και φίλων δεν απολάμβανε παρά μόνο σεβασμό, εκτίμηση κι αληθινή αγάπη.

Να γιατί μεγάλη θλίψη προκαλεί στον νομικό – και όχι μόνο - κόσμο της χώρας η απώλεια του διαπρεπή δικηγόρου αλλά και ιδιαίτερα αγαπητού καθηγητή, Στυλιανού Παπαγεωργίου Γονατά, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 61 ετών κι ενώ θα είχε τόσα πολλά ακόμα να προσφέρει στην επιστήμη του, τη δικηγορία, τους φοιτητές κι όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και να συνδεθούν μαζί του.

Ο αγώνας του για την ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος του βιασμού που δικαιώθηκε

Ο Στ. Γονατάς είχε αναλάβει σοβαρές υποθέσεις ως συνήγορος υπεράσπισης ενώ, όπως προαναφέρθηκε, πρόσφατα έδωσε μεγάλο αγώνα για την ποινική αντιμετώπιση του αδικήματος του βιασμού όπως τροποποιήθηκε με τις προτεινόμενες διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Είχε γράψει μάλιστα πως πρόκειται για «συρρικνωμένη Ποινική Διάταξη για τον Βιασμό, που περιλαμβάνει μόνο την απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του θύματος, εξοστρακίζοντας από τη διάταξη του βιασμού κάθε άλλη μορφή σωματικής και ψυχολογικής βίας, που εξαναγκάζουν μία γυναίκα να υποταχθεί στις διεστραμμένες ορέξεις του βιαστή της. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι καταγγελίες πράξεων βιασμού μέσω απειλών και εκβιασμών, οι οποίες διαπράττονται μέσω διακίνησης προσωπικών δεδομένων, όπως ερωτικών φωτογραφιών και βίντεο ερωτικών σκηνών σε διαδικτυακές πλατφόρμες, εξαναγκάζοντας πολλές γυναίκες να γίνουν θύματα βιασμού. Με τη νέα αυτή διάταξη δεν θα μπορούν να τιμωρηθούν οι δράστες για το αισχρότερο σεξουαλικό έγκλημα, αλλά απλώς για το αδίκημα περί απειλής, που εκδικάζεται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο».

Τελικά μετά από παρεμβάσεις και γυναικείων οργανώσεων η διάταξη άλλαξε στη Βουλή με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης (Αύγουστος 2018 - Ιούλιος 2019), Μιχάλη Καλογήρου.

Ποιος ήταν ο Στυλιανός Παπαγεωργίου Γονατάς

Από οικογένεια με βαθιές πολιτικές ρίζες (παππούς του ήταν ο συνονόματός του, υπουργός και στρατιωτικός, Στυλιανός Γονατάς και θείος του ο νομικός, πανεπιστημιακός και πολιτικός Γεώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης), ο Καθηγητής γεννήθηκε το1958 και ήταν απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών κι εν συνεχεία της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές το 1982-1987 στον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Μονάχου και πήρε το Διδακτορικό του το 1988 από τη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Μονάχου με τίτλο: «Η διάκριση προπαρασκευαστικών πράξεων και απόπειρας στο Ποινικό Δίκαιο».

Το 1998 εξελέγη Λέκτωρ, το 2003 Επίκουρος και το 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκριτίου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακολούθησαν: 1999-2000: Διδασκαλία στο μάθημα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΙΙ (Εγκλήματα κατά της ζωής). 2000-2008: Διδασκαλία στο μάθημα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΙΙ (Εγκλήματα κατά της περιουσίας). 2004-σήμερα: Διδασκαλία στο μάθημα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΙ (Έγκλημα). 2008-σήμερα: Διδασκαλία στο μάθημα ΠΟΙΝΙΚΟ ΙΙΙ (Εγκλήματα κατά της ζωής). 2008-σήμερα: Διδασκαλία στο μάθημα επιλογής: «Εγκλήματα κατά της τιμής». 2008-σήμερα: Παρουσιάσεις στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση Ποινικές και Εγκληματολογικές Επιστήμες.

Το ψήφισμα της Νομικής Σχολής της ΔΠΘ

Η Νομική Σχολή του ΔΠΘ εξέδωσε ψήφισμα, εκφράζοντας την οδύνη των μελών της για τον αιφνίδιο χαμό του.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Η Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πληροφορήθηκε με βαθύτατη οδύνη τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και εκλεκτού επιστήμονα, Αναπληρωτή Καθηγητή

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΓΟΝΑΤΑ

Ο Στυλιανός Παπαγεωργίου - Γονατάς υπηρέτησε στη Νομική Σχολή ως μέλος Δ.Ε.Π. του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, από το έτος 1998. Η προσφορά του στη Σχολή υπήρξε συνεχής και αποδοτική.

Η Νομική Σχολή αποφάσισε:

Να διαβιβασθούν τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Σχολής στους οικείους του εκλιπόντος

Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του εκ μέρους της Νομικής Σχολής

Μέλη της Νομικής Σχολής να παραστούν στην κηδεία».

Το τελευταίο αντίο

Η κηδεία του Στυλιανού Παπαγεωργίου Γονατά θα τελεσθεί τον Ιερό Ναό των Αγ. Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών την Πέμπτη στις 15.00. Η οικογένεια επιθυμεί, αντί στεφάνων, να δοθούν δωρεές στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΦΥΡΟΚΟΠΑ ΤΗ ΧΩΡΑ 24 Ιαν 2022 | 09:06

Κακοκαιρία "Ελπίς": Τι είναι η χιονοκαταιγίδα που θα πλήξει την Αττική [βίντεο]

Η κακοκαιρία "Ελπίς" σφυροκοπά τη χώρα, ενώ χιονοκαταιγίδες αναμένεται να χτυπήσουν και την Αττική από τις επόμενες ώρες.

ΣΤΟ "ΨΥΓΕΙΟ" ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ 24 Ιαν 2022 | 08:50

Κακοκαιρία "Ελπίς": Χιόνια και στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι - Θερμαντικά σώματα για να μην παγώσουν οι σεισμόπληκτοι

Οι σεισμόπληκτοι που ζουν στους οικίσκους προσπαθούν να ζεσταθούν με τα νέα θερμαντικά σώματα που τους χορήγησαν ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας και η Περιφέρεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 24 Ιαν 2022 | 08:33

Παγώνη: Τριπλά εμβολιασμένοι που νόσησαν είναι πιθανό να ξανακολλήσουν

Σταδιακή και αργή μείωση στους δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων από κορονοϊό αναμένει το επόμενο διάστημα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 24 Ιαν 2022 | 08:17

Χαλκίδα: Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα μετά από φωτιά στο σπίτι της

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σπίτι είχε προηγηθεί πυρκαγιά, ωστόσο η γυναίκα δεν έφερε εγκαύματα.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ 24 Ιαν 2022 | 08:06

Κακοκαιρία "Ελπίς": Εκλεισε η Εθνική από το ύψος της Καλυφτάκη - Εντονη χιονόπτωση στα βόρεια προάστια

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός λόγω του δεύτερου κύματος της κακοκαιρίας "Ελπίς". Εκλεισε η Εθνική Οδός στην Καλυφτάκη για τα φορτηγά. Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία.

ΑΠΙΘΑΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 24 Ιαν 2022 | 07:53

Δεν ξανάγινε: Επαιζαν χιονοπόλεμο στο κατάστρωμα πλοίου ανοιχτά της Ανδρου [βίντεο]

Πολίτες σε κατάστρωμα πλοίου ανοιχτά της Άνδρου, βρήκαν την ευκαιρία, λόγω της κακοκαιρίας "Ελπίς", να παίξουν χιονοπόλεμο… εν πλω!

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 24 Ιαν 2022 | 07:51

Ερχεται τσουνάμι αποκαλύψεων για τον σάτυρο ιερέα στα Κάτω Πατήσια: "Μην ξεχάσεις να διαγράψεις τη συνομιλία μας", έλεγε

Νέες καταγγελίες σε βάρος του 37χρονου ιερέα αναμένουν το επόμενο διάστημα οι αρχές, μετά και την σύλληψη του για τον βιασμό ανήλικου κοριτσιού.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 24 Ιαν 2022 | 07:36

Βούλα: Πώς έγινε η αιματηρή συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από φούρνο - Ολοι σεσημασμένοι

Σεσημασμένοι κακοποιοί, γνώριμοι στις αρχές, ήταν οι εμπλεκόμενοι στην ενοπλη συμπλοκή σε αρτοποιείο της Βούλας, το απόγευμα του Σαββάτου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 07:00

Κακοκαιρία "Ελπίς": Κλειστά τα σχολεία σήμερα στην Αττική λόγω του χιονιά - Πού αλλού δεν θα ανοίξουν

Η επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίς", θα κρατήσει σήμερα, Δευτέρα, κλειστά τόσο τα σχολεία, όσο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Περιφέρειας Αττικής.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 24 Ιαν 2022 | 06:45

Η κακοκαιρία "Ελπίς" χτυπάει την Αττική - Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας - Εκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας "Ελπίς" που πλήττει από το Σάββατο τη χώρα. Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός.

ΔΕΙΤΕ 24 Ιαν 2022 | 06:00

Εορτολόγιο: Τι γιορτή είναι σήμερα, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου

Δείτε τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εροτλόγιο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 23 Ιαν 2022 | 22:13

Κακοκαιρία "Ελπίς" - Ζιακόπουλος: Ερχονται χιονολαίλαπες και χιονοκαταιγίδες - Θα είναι επικίνδυνος ο χιονιάς

Δύσκολο θα είναι το επόμενο διήμερο εξαιτίας της κακοκαιρίας "Ελπίς", σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΣΕΕ 23 Ιαν 2022 | 22:04

Κακοκαιρία "Ελπίς" - Εργασία: Τι ισχύει με άδειες και αποδοχές σε περίπτωση χιονόπτωσης

Οδηγίες για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ψύχους, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού, εξέδωσε η ΓΣΕΕ.