Τι απαντά η Ιερά Σύνοδος για την απόφαση του ΣτΕ

Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδους για την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε συνταγματική η αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από το υπουργείο Παιδείας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

«Η απόφαση 210/2020 του ΣτΕ δεν έκρινε ότι παύει να εντάσσεται στους σκοπούς της δημοκρατικής παιδείας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Μετά από δημοσιεύματα και επιπόλαιες ανακοινώσεις ότι δήθεν το ΣτΕ έκρινε ως συνταγματική την αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από τους σκοπούς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΘ) διευκρινίζεται προς λήξη των παρανοήσεων: Το άρθρο 1 του διατάγματος οργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΘ του έτους 2018 (Προεδρικό Διάταγμα 18/2018) παρέλειψε να αναφέρει την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης» των μαθητών εντός των σκοπών του Υπουργείου. Στην επίδικη υπόθεση κλήθηκε η Ολομέλεια του ΣτΕ να κρίνει εάν η παράλειψη αυτή αποτελούσε κατάργηση της θρησκευτικής αγωγής από τους σκοπούς του Υπουργείου και εάν το Διάταγμα επιχειρούσε παρανόμως να καταργήσει το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος, που την προβλέπει ως υποχρεωτική. Το ΣτΕ έκρινε ότι η παράλειψη αναφοράς του σκοπού αυτού στο Διάταγμα δεν αποτελούσε παράβαση του Συντάγματος, όχι επειδή επιτρέπεται η αφαίρεση της θρησκευτικής αγωγής από την εκπαίδευση, αλλά επειδή αρκεί ότι η θρησκευτική αγωγή ήδη προβλέπεται στο Σύνταγμα (16 παρ. 2) και στον νόμο 1566/1985, ώστε δεν απαιτείτο η επανάληψή της στο διάταγμα οργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΕΘ.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η μη επανάληψη των σκοπών του άρθρου 16 παρ. 2 του Συντάγματος - μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης - στο ανωτέρω διάταγμα του Υ.Π.Ε.Θ. «δεν έχει την έννοια ότι οι σκοποί αυτοί παύουν να αποτελούν σκοπούς της παιδείας κατά παράβαση του Συντάγματος» και επιπλέον «διότι οι βασικοί σκοποί της παιδείας καθορίζονται από συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις (άρθρο 16 παρ. 2 Συντ. και άρθρα 1, 4, 5 και 6 ν. 1566/1985), κατά το μέρος δε που οι διατάξεις αυτές επαναλαμβάνονται ή μη στο οργανωτικό διάταγμα του υπουργείου στερούνται αυτοτελών κανονιστικών συνεπειών» - δηλαδή δεν έχει έννομη σημασία εάν θα επαναληφθούν στο Προεδρικό Διάταγμα, διότι θα επρόκειτο για επανάληψη ρυθμίσεων, που ήδη ισχύουν εκ του Συντάγματος και του νόμου 1566/1985. Η πλειοψηφία και η μειοψηφία των δικαστών της Ολομέλειας διαφώνησαν μόνο, εάν νομοτεχνικά απαιτείτο να επαναλαμβάνονται οι σκοποί του Συντάγματος και του νόμου 1566/1985 στο κείμενο του διατάγματος του ΥΠΕΘ. Κανείς όμως δεν διετύπωσε την κρίση ότι η παράλειψη αναφοράς τους στο διάταγμα αποτελούσε έμμεση κατάργησή τους.

Συνεπώς αντίθετα με όσα διαδόθηκαν χωρίς κατανόηση του σκεπτικού της, η απόφαση 210/2020 του ΣτΕ δεν έκρινε ότι παύει να εντάσσεται στους σκοπούς της δημοκρατικής παιδείας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης, για το περιεχόμενο της οποίας σε ό,τι αφορά τα τέκνα ορθοδόξων χριστιανικών οικογενειών, έχει εκδώσει κατά τα τελευταία έτη αποφάσεις η Ολομέλεια του ΣτΕ (660/2018, 926/2018, 1749/2019 και 1750/2019).

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Φωτογραφία: Eurokinissi

ΑΓΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ 21 Μαρ 2020 | 20:48

Κεραμέως: Επιδίωξή μας οι Πανελλαδικές να γίνουν κοντά στην αρχική ημερομηνία τους

Την επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας, η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων να γίνει όσο το δυνατόν πλησιέστερα στην αρχικά καθορισμένη ημερομηνία τους, εξέφρασε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 17 Μαρ 2020 | 14:13

Κορονοϊός: Απαγόρευση εισόδου στο υπουργείο Παιδείας

Απαγορεύεται η είσοδος του κοινού στο κτίριο. Μόνο ηλεκτρονικά η επικοινωνία.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ 16 Μαρ 2020 | 19:35

Τσιόδρας για Ιερά Σύνοδο: Μετέφερα την ανησυχία όλων μας, με άκουσαν με προσοχή

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε ότι "πρέπει να αποφύγουμε να γίνουν οι Εκκλησίες μας εστίες μετάδοσης του ιού"

ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ 16 Μαρ 2020 | 07:30

Ο κορονοϊός βάζει τέλος στη λειτουργία των εκκλησιών -Αποφασίζει σήμερα η Ιερά Σύνοδος

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της νόσου του κορονοϊού, έχουν κάνει τους Μητροπολίτες να αναθεωρήσουν τις αρχικές τους θέσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ 15 Μαρ 2020 | 11:41

Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς και μετάθεσης των Πανελλαδικών

Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ξεκαθάρισε τι θα συμβεί φέτος με τις Πανελλήνιες αλλά και τον τρόπο που θα γίνει η εξ αποστάσεως διδασκαλία.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 14 Μαρ 2020 | 08:38

Στο τραπέζι το "λουκέτο" σε εκκλησίες και μονές - Τέλος οι λειτουργίες

Τη Δευτέρα συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11 Μαρ 2020 | 17:04

Κορονοϊός: 2.000 έκτακτες προσλήψεις από το υπουργείο Υγείας - Ποιες ειδικότητες

Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας και η υποβολή των αιτήσεων για τις συγκεκριμένες θέσεις

11 Μαρ 2020 | 14:43

Κορονοϊός - Ιερά Σύνοδος: "Λιτές" οι λειτουργίες στις εκκλησίες - Κλείνουν οι ανοικτές δομές

Νέα ανακοίνωση σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά την σημερινή Συνεδρίασή της.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 11 Μαρ 2020 | 08:16

Στο τραπέζι παράταση της σχολικής χρονιάς, μείωση της ύλης και Πανελλαδικές τον Ιούλιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος των σχολείων άφησε η υπουργός Παιδείας.

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 11 Μαρ 2020 | 07:26
ΠΡΙΝ ΑΠΟ 4 ΗΜΕΡΕΣ 10 Μαρ 2020 | 13:56

Συναγερμός στο υπουργείο Παιδείας: Επιβεβαιωμένο κρούσμα μαθητή συμμετείχε σε μεγάλη εκδήλωση

Προληπτική απολύμανση στις κτιριακές εγκαταστάσεις - Κλείνουν τρεις αίθουσες.

09 Μαρ 2020 | 17:47

Σε άλλη γραμμή ο Ελπιδοφόρος από τη ΔΙΣ για κορονοϊό και Θεία Κοινωνία: Μπορείτε να λατρεύετε τον Θεό και στο σπίτι σας

Σε άλλη "γραμμή", εμφανώς πιο μετριοπαθή, υπεύθυνη και ορθολογική, φαίνεται πως βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ 09 Μαρ 2020 | 13:30

Τι θα γίνει με τις απουσίες μαθητών - Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Δεν θα προσμετρώνται για 14 μέρες απουσίες των μαθητών που επισκέφθηκαν πληγείσες χώρες - Χωρίς απουσίες στα κλειστά σχολεία.