Follow us

Τι δουλειά είχε στην Αθήνα η Ρωσίδα κατάσκοπος "Μαρία Τσάλλα" - Πώς οι illegals διεισδύουν στην τοπική κοινωνία

Η κατασκοπεία με τη μέθοδο των illegals είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κατασκοπος

Η 32χρονη "Μαρία Τσάλλα" με τα ελληνικά έγγραφα είναι η 35χρονη κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα από τη Ρωσία.

Το 2018 εμφανίζεται στη χώρα μας ως παιδί Ελλήνων ομογενών και καταθέτει ληξιαρχική πράξη γέννησης στο Ληξιαρχείο Αλιβερίου με ελληνικά στοιχεία ταυτότητας, που ανήκουν σε βρέφος, το οποίο είχε πεθάνει στην γέννα τον Δεκέμβριο του 1991. Τον Ιανουάριο του 2023 η ΕΥΠ λαμβάνει την πληροφορία από αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού, για την ύποπτη δράση της στην Ελλάδα.

Από την έρευνα στο ληξιαρχείο διαπιστώθηκε ανακολουθία του ηλεκτρονικού αρχείου καταχώρησης με τα έντυπα δικαιολογητικά που είχαν κατατεθεί. Είχαν σκιστεί κάποιες σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Έστειλαν τη φωτογραφία της σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και την ταυτοποίησαν. Χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Ιρίνα, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, έφυγε για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά τη φυγή της επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη, στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια, και την υπάλληλο της "Κατερίνα", στους οποίους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα για… λόγους υγείας.

Τι δουλειά είχε στην Αθήνα η Ρωσίδα κατάσκοπος "Μαρία Τσάλλα" - Πώς οι illegals διεισδύουν στην τοπική κοινωνία

Η αποκάλυψη της ταυτότητάς της έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν διαπιστώθηκε μία ανακολουθία στα έγγραφα ενός ληξιαρχείου, στην περιοχή της Αττικής. Ξεκίνησε η έρευνά της για το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο έδειξε ότι πρόκειται για μία γυναίκα η οποία δρούσε κατόπιν εντολής ξένων μυστικών υπηρεσιών με τη μέθοδο των illegals.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι μία μέθοδος η οποία έχει διαπιστωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα τελευταία παραδείγματα είχαμε στην Αυστρία και στην Πολωνία. Η γυναίκα αυτή κατάφερε τον Ιανουάριο να διαφύγει τελικά στη χώρα καταγωγής της. Εκτιμούν οι αρχές ότι αντιλήφθηκαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, όπως οι ξένες, οι δυτικές χώρες μπορούν πλέον να εντοπίσουν τα συγκεκριμένα άτομα και για αυτό ξεκίνησε μία διαδικασία να επιστρέψουν πίσω στη χώρα τους.

Ψάχνουν λοιπόν τώρα από την ΕΥΠ να διαπιστώσουν ποια ακριβώς ήταν η δράση της. Δεν φαίνεται να είχε απευθείας σχέσεις με τη ρωσική πρεσβεία, ωστόσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποιος σύνδεσμος και να υπήρχαν και άλλα μέλη. Μία μικρή ομάδα, η οποία ενδεχομένως να μην ήταν μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες περιοχές ενδιαφέροντος.

Διαβάστε Επίσης

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΛΑ

Παντρεμένη με κατάσκοπο στην Βραζιλία

Ο "Περουβιανός" Ντάνιελ Κάμπος, σύζυγος της κατασκόπου "Μαρίας Τσάλλα" ήταν και αυτός κατάσκοπος στην Βραζιλία.

Εκεί είχε μια Βραζιλιάνα σύντροφο, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο, ανησύχησε από την πολυήμερη απουσία του. Της είχε πει ότι πάει στη Μαλαισία, ωστόσο εκείνη δήλωσε την εξαφάνισή του, δημοσιοποιώντας φωτογραφίες του και σχετικές αναγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κίνησή της αυτή φαίνεται πως αποτέλεσε αφορμή για την ανάκληση του "Ντάνιελ", Ρώσου υπηκόου, και επιστροφή του στη χώρα του. Το ίδιο φαίνεται να έγινε και με την σύζυγό του "Μαρία Τσάλλα", επίσης κατάσκοπο, στην χώρα μας, η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, βάζοντας λουκέτο σε κατάστημα ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής, που διατηρούσε στο Παγκράτι, εγκαταλείποντας παράλληλα το σπίτι της στην ίδια περιοχή.

Στο κατάστημα και την οικία της έχει αφήσει όλα της τα προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, υπολογιστή και ψηφιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να βοηθήσουν τα στελέχη της ΕΥΠ, να διαπιστώσουν τις δραστηριότητες της στη χώρα μας και ενδεχομένως και τις υποθέσεις και θέματα.

Μαίρη Μπόση: Γυναίκα και κατασκοπεία – "Ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία"

Η κ. Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είπε στις "Συνδέσεις" της ΕΡΤ ότι η κατασκοπεία είναι αρχαιότατη τακτική και πρακτική μεταξύ κρατών, πάντα στο όνομα της ασφάλειας, δεν έχει σταματήσει ποτέ αλλά τα τελευταία χρόνια όμως έχει εμπλουτιστεί λόγω της τεχνολογίας.

"Όμως οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν, όπως και στο παρελθόν, τον ανθρώπινο παράγοντα, άμεση επαφή με το κράτος, τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρει. Η αμεσότητα δηλαδή των επαφών και της παρακολούθησης παραμένει ενεργή μέσω, συνήθως μέσω των πρεσβειών, των προξενείων. Οι σχέσεις που αναδεικνύουν τα άτομα τα οποία ζούνε σε μια χώρα και βέβαια αυτό το μαθαίνουμε στο τέλος από τις συλλήψεις είναι πάνω κάτω μια συνηθισμένη πρακτική" λέει μεταξύ άλλων και συνεχίζει: "Το κάθε κράτος κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να ανιχνεύσει, να καταλάβει, να προλάβει να αντιστρέψει πράξεις ενός άλλου κράτους που θεωρεί ότι πιθανόν του δημιουργήσει προβλήματα. Αυτά συμβαίνουν, συνέβαιναν πάντα και θα συνεχίσουν.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ Τ.

Όμως εδώ θέλω να δούμε λίγο το θέμα, γυναίκα και κατασκοπεία. Πρέπει να πω ότι σε όλη την βιβλιογραφία και αρθρογραφία αυτής της κατηγορίας καταγράφεται ότι είναι ευκολότερη η διείσδυση γυναικών στην τοπική κοινωνία. Είναι ευκολότερη η ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό, όπως και η απόκρυψη της πραγματικότητας, καθώς ευκολότερα οι γυναίκες γίνονται αποδεκτές σε ένα κοινωνικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για οικογένειες. Τώρα, όσον αφορά τους illegals, τους παράνομους, όπως μας είπατε, καμιά πρωτοτυπία καθώς στον Ψυχρό Πόλεμο ήταν ο τρόπος που διείσδυσε η μια χώρα στην άλλη. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και τότε συνήθως μεταξύ των τότε μεγάλων δυνάμεων, Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση".

Διαβάστε Επίσης

"Εκπαιδεύονται για 5 – 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια"

Ο κ. Αλέξανδρος Νίκλαν, σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας μίλησε για τους illegals και την εκπαίδευσή τους.

"Ο ανθρώπινος παράγοντας σε συνδυασμό με την ψηφιακή πληροφόρηση είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοεξαρτώμενα σε πολλές περιπτώσεις. Πάντα όμως, εφόσον μιλάμε για τον ανθρώπινο παράγοντα, υπάρχει μια δυνατότητα η οποία προσδιορίζεται από την ικανότητα του κάθε ανθρώπου να διεισδύσει μέσα στα κοινωνικά στρώματα και να μπορέσει να λειτουργήσει, είτε ως δούρειος ίππος, είτε ως αναγνωριστικό στοιχείο σε κάποιες καταστάσεις και σε κάποιες υπηρεσίες ή εν πάσει περιπτώσει να δημιουργήσει και κάποιο κλίμα σε κάποιες αντίστοιχες συνθήκες. Εδώ μπορώ να φέρω ένα παράδειγμα το οποίο δεν έχει να κάνει με το συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να φέρουμε ένα παράδειγμα, ας πούμε, της πορτοκαλί επανάστασης στην Ουκρανία. Θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι οι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται σε αυτά τα πλαίσια ως κατάσκοποι, ως illegals, έχουν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Δεν είναι δηλαδή κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργήσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Εκπαιδεύονται για 5 – 10 χρόνια και χρονικός ορίζοντας της επίτευξης του στόχου τους μπορεί να είναι 25 χρόνια.

ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΛΛΑ

Όσο για την χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους λέει:

"Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που αναγνωρίζουν στην προσωπικότητα του ανθρώπου και τα αναπτύσσουνε. Κοιτάνε δηλαδή αν θα είναι κάποιος άνθρωπος οποίος θα μπορεί να είναι πιο "προσβάσιμος”, πιο κοινωνικός, πάντα όμως θέτοντας όρια ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την προσωπικότητά του σε στεγανά.

Ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή ήταν το 2017 η σύλληψη του συμβούλου του υπουργού Άμυνας στη Γαλλία, ο οποίος είχε καταφέρει και είχε διεισδύσει στα ανώτερα στρώματα, τον συνέλαβαν για ρωσική κατασκοπία ή η πρόσφατη σύλληψη, τον Ιούνιο ή Ιούλιο του περσινού έτους του Ρώσου κατασκόπου που προσπάθησε να διεισδύσει στη Μόσχα, υπάλληλο στο Δικαστήριο της Χάγης".

Για την Μ.Τ.

"Η αναγνώριση της συγκεκριμένης γυναίκας προέκυψε από μία σύλληψη άλλης πράκτορα, όπου άρχισε και εξελισσόταν κουβάρι και για λόγους δικούς τους οι Ρώσοι την ανακάλεσαν πίσω. Εμείς είτε από κάποια πληροφόρηση είτε από επιχείρηση ανακαλύψαμε το θέμα και δόθηκε στη δημοσιότητα έτσι ώστε να παίξουμε λίγο το κυνήγι της αλεπούς, μπας και δημοσιευθεί κάτι παραπάνω ώστε να αναπτυχθούν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Είναι ένας κόσμος πίσω από το παραβάν που έχει πολλά πράγματα τα οποία δεν θα τα μάθουμε ποτέ και ίσως και καλό δεν θα τα μάθουμε, γιατί ίσως να μην έχουμε καταφέρει να τα αξιοποιήσουμε εμείς να τα αξιολογήσουμε.

Είναι κάτι παλιό, το οποίο συμβαίνει συνεχώς. Το μόνο που έχει αλλάξει, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι ότι το δόγμα της Ρωσίας δεν είναι τόσο το να κερδίσει τα μυστικά όσο το να επηρεάσει και να δημιουργήσει αντίκτυπο στις κατά τόπους κοινωνίες, ώστε σε βάθος χρόνου να προκαλέσει ίσως και ακόμη και αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΣΩ TWITTER 22 Μαρ 2023 | 19:50

NATO: Βίντεο "μήνυμα" για τη... Ρωσία με μαχητικά που συνοδεύουν αμερικανικό βομβαρδιστικό

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία, δημοσίευσε βίντεο, με μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να συνοδεύουν ένα βομβαρδιστικό B-52 των ΗΠΑ.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΓΥΝΑΙΚΑ 22 Μαρ 2023 | 18:21

Μαρία Τσάλλα: Το μοντέλο που φωτογράφησε η Ρωσίδα κατάσκοπος μιλά για τη σχέση τους [βίντεο]

Το μοντέλο Μαριλένα Χατζηγεωργίου είχε φωτογραφηθεί από τη Ρωσίδα κατάσκοπο Μαρία Τσάλλα

ΡΩΣΙΔΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ 22 Μαρ 2023 | 18:08

"Μαρία Τσάλλα": Οι έξι δουλειές "βιτρίνες" πριν τα πλεκτά - Στο φως τα mail που έστειλε στην υπάλληλό της

Η Ρωσίδα κατάσκοπος συστηνόταν ως διαφημίστρια και πωλήτρια ηλεκτρονικών υπολογιστών ενώ δήλωνε ως έδρα υπερπολυτελή γραφεία στο Γκάζι.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 21 Μαρ 2023 | 22:49

Απειλεί ο Πούτιν: "Η Ρωσία θα απαντήσει αν η Βρετανία δώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο"

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας φέρνει όλο και πιο κοντά μια πιθανή "πυρηνική σύγκρουση" μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης

ΑΠΟ ΤΟ STAR 21 Μαρ 2023 | 22:37

"Μαρία Τσάλλα": Πώς κάλυπτε τα ίχνη της η Ρωσίδα κατάσκοπος - Δεν ήθελε φωτογραφίες, "έχανε" συνεχώς το laptop της

Η Ιρίνα Σμίρεβα παρουσίαζε ένα προφίλ με πολλά οικογενειακά δράματα και ουδεμία σχέση φυσικά με τη Ρωσία.

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 21 Μαρ 2023 | 20:36

Σι και Πούτιν: Ο "υπεύθυνος διάλογος" είναι η λύση για την κρίση στην Ουκρανία

Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι "νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας"

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 21 Μαρ 2023 | 19:27

Δένδιας: Πολλές δυσκολίες στο παρελθόν με την Τουρκία, αλλά μετά τους σεισμούς ζούμε σε εντελώς διαφορετική πραγματικότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του πριν υποδεχθεί μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts

ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 21 Μαρ 2023 | 19:22

Η σεξουαλική κατασκοπεία και τα μυστικά των πρακτόρων: Από την Άννα Τσάπμαν μέχρι την Μαρία Μπουτίνα

Όταν ο κατάσκοπος χρησιμοποιεί το σεξ για την στρατολόγηση κάποιου, ή για τον έλεγχό του ή για εκβιασμό.

ΣΤΟ MEGA 21 Μαρ 2023 | 18:41

"Μαρία Τσάλλα": "Ήθελε να αγοράσει σπίτι στην Πελοπόννησο, κοντά στη θάλασσα" - Τι λέει φίλος της κατασκόπου [Βίντεο]

Η Ρωσίδα κατάσκοπος φερόταν διατεθειμένη να δαπανήσει έως και 100.000 ευρώ για να αγοράσει ένα σπίτι σε παραθαλάσσια περιοχή της Πελοποννήσου

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ DRONE 21 Μαρ 2023 | 14:13

Νέο επεισόδιο στη θάλασσα της Βαλτικής: Ρωσικό Σουκόι αναχαίτισε δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, οι στόχοι ήταν στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ NEWS YORK TIMES 21 Μαρ 2023 | 12:13

ΠΑΣΟΚ: Χέρι χέρι δούλευαν ΕΥΠ - Predator, όπως προκύπτει από την παρακολούθηση του στελέχους του Facebook

Με σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στο δημοσίευμα των new York Times. " Ταύτιση ΕΥΠ-Predator προκύπτει από την παρακολούθηση της κας Seaford".

ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΦΟΡΝΤ 21 Μαρ 2023 | 09:59

Αντιδράσεις από τις αποκαλύψεις των NYT: Παρακολουθούσαν μέσω ΕΥΠ και Predator στέλεχος του Facebook

Η Άρτεμις Σίφορντ, η οποία ήταν πρώην στέλεχος του Facebook αλλά σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έπεσε θύμα παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.