«Βλέπουν» Πυρήνες της Φωτιάς πίσω από το χτύπημα σε ΣΕΒ

«Μπαρουτοκαπνισμένοι» βομβιστές και παλιά… υλικά, βλέπουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την επίθεση στο ΣΕΒ.

«Βλέπουν» Πυρήνες της Φωτιάς πίσω από το χτύπημα σε ΣΕΒ

«Μπαρουτοκαπνισμένοι» βομβιστές και παλιά… υλικά, βλέπουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την επίθεση στο ΣΕΒ. Ο μεταλλικός φορέας της βόμβας (κατσαρόλα ή μεταλλικό κουτί καφέ) και η πιθανή πρόσμιξη ζελατινοδυναμίτιδας με ANFO(νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο), κατευθύνουν τις έρευνες προς ασύλληπτα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα (καταζητούμενη Πόλα Ρούπα), της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και άλλων «θυγατρικών» της, όπως 6η Δεκέμβρη και Επαναστατική Ανατροπή.

Από την εξερεύνηση των ευρημάτων του εκρηκτικού μηχανισμού προκύπτουν ομοιότητες με την ατόφια βόμβα της «Αναρχικής Κοινοπραξίας Επίθεσης», που εξουδετερώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο Χαλάνδρι. Η συγκεκριμένη ομάδα στην προκήρυξή της έκανε λόγο για «μια αντάρτικη ενέργεια αλληλεγγύης στον αναρχικό αιχμάλωτο Νίκο Ρωμανό», ο οποίος εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε απεργία πείνας. Γι αυτό το λόγο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., θεωρούν πως η επίθεση σχετίζεται με το διαδικτυακό προσκλητήριο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού για ένα «Μαύρο Δεκέμβρη», στο οποίο προανήγγειλαν επιθέσεις διαφόρων τύπων.

Το βίντεο της επίθεσης

Ένα από τα πολλά βίντεο, που έχουν στην κατοχή τους τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δείχνει τις «ψύχραιμες» κινήσεις των βομβιστών που επιχείρησαν στην οδό Ξενοφώντος. Μία μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, με δύο επιβάτες που φορούν μαύρα ρούχα και κράνη, κινείται στη Λ. Αμαλίας. Στρίβει και με χαμηλή ταχύτητα κινείται στην οδό Ξενοφώντος. Σταματά στη συμβολή της με την οδό Φιλελλήνων. Ο συνεπιβάτης που έχει στην πλάτη του ένα ογκώδες σακίδιο πλάτη κατεβαίνει.

Κινείται πεζή με ήρεμο περπάτημα και ανεβαίνει την οδό Ξενοφώντος. Ο οδηγός έχει αναμμένη την μοτοσυκλέτα και παρακολουθεί. Ο βομβιστής αφήνει το σακίδιο μερικά εκατοστά από την πόρτα εισόδου του ΣΕΒ και επιστρέφει και πάλι στην μοτοσυκλέτα, όπου αναπτύσσει ταχύτητα κινούμενος στην οδό Φιλελλήνων. Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούν πως υπήρχε ομάδα υποστήριξης του εκτελεστικού πυρήνα, και ανάμεσα στο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που έχουν συλλέξει, επιχειρούν να εντοπίσουν όχημα, το οποίο δεν κινήθηκε στην οδό Ξενοφώντος αλλά περιμετρικά αυτής, επιτηρώντας την ασφάλεια των βομβιστών. Εξετάζουν ακόμη και την περίπτωση οχήματος με κρατικά ή αστυνομικά χαρακτηριστικά, με αντίστοιχη ενδυμασία των επιβατών, προκειμένου να μην κινούν υποψίες για τυχαίο αστυνομικό έλεγχο.

Η βόμβα στο Χαλάνδρι

Οι αρμόδιες διωκτικές αρχές, έχουν στην κατοχή τους μία «ατόφια» βόμβα, την τοποθέτηση της οποίας είχε αναλάβει η «Αναρχική Κοινοπραξία Επίθεσης». Πρόκειται για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που είχε σημειωθεί στις 10 Δεκεμβρίου 2014 έξω από υποκατάστημα της Eurobank στο Χαλάνδρι. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είχαν κάνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα λίγο πριν τις 06:00 τα ξημερώματα εκείνης της ημέρας, στην Εφημερίδα των Συντακτών και στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα». Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών είχαν φθάσει έγκαιρα στην οδό Παπανικολή, λίγο πριν την πλατεία Κένεντι.

Η βόμβα δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε αργότερα με ελεγχόμενη έκρηξη. Αποτελείτο από περίπου 2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας, συστοιχία μπαταριών του 1,5 V, ρολόι, πυροκροτητή και λαμπτήρα πυρακτώσεως. Η εκρηκτική ύλη ήταν συμπιεσμένη μέσα σε μεταλλικό κουτί καφέ και τοποθετημένη μέσα σε σάκο πλάτης που βρέθηκε έξω από την τράπεζα, μπροστά στο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Μερικές ημέρες αργότερα η συγκεκριμένη ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια, με προκήρυξή της που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Indymedia. Επεσήμαινε ότι επρόκειτο για μια ενέργεια που σχετιζόταν με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού. Παράλληλα, αναφέρονταν και στους λόγους αποτυχίας της επίθεσης επισημαίνοντας πως η βόμβα δεν εξερράγη καθώς υπήρχε κάποιο κατασκευαστικό λάθος. Οι υπογράφοντες την προκήρυξη σημείωναν πως στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός επαναστατικού κινήματος με «αναρχικά χαρακτηριστικά» που θα «στηρίζει και θα οργανώνει» ένοπλες οργανώσεις και «ευρύτερες επιθετικές πρωτοβουλίες», με στόχους την «ολική ρήξη με το κυρίαρχο καθεστώς» και την «κατάργηση κράτους και κεφαλαίου».

Εκείνη η βόμβα έχει, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή που εξερράγη τα ξημερώματα της Τρίτης, έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων διωκτικών αρχών αναμένουν με ενδιαφέρον την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της ενέργειας, εκτιμώντας πως θα χρησιμοποιηθεί μία νέα ονομασία.

«Επαναστατική Ανατροπή»

Μία άλλη τρομοκρατική επωνυμία που συγκεντρώνει τις υποψίες των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για την βομβιστική επίθεση στο ΣΕΒ, είναι η «Επαναστατική Ανατροπή». Αυτή η επωνυμία που θεωρήθηκε εξέλιξη της «6ης Δεκέμβρη», ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του εφοπλιστή Νίκου Τσάκου στην Ακρόπολη στις 27 Μαρτίου 2013. Οι δράστες είχαν τηλεφωνήσει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είχαν προειδοποιήσει ότι στις 20:30 εκείνης της νύχτας, θα εκραγεί βόμβα έξω από το σπίτι του εφοπλιστή, όπως και έγινε. Η προκήρυξη με την ανάληψη της ευθύνης βρισκόταν σε ψηφιακό αρχείο μέσα σε USB που είχαν αφήσει στην αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη» στην Καισαριανή. Ειδοποίησαν για την ύπαρξή της την «Εφημερίδα των Συντακτών», με τα στελέχη της να μην μπορούν να την εντοπίσουν και αυτή κατέληξε στα χέρια των διωκτικών αρχών, χωρίς ποτέ να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών - Ψάχνει σύνδεση με αναρχική ομάδα η ΕΛΑΣ

To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό 21 αυτοκινήτων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Οκτ 2021 | 07:22

Ανάβυσσος: Γιατί η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονική απόπειρα κατά των Κούρδων είναι... μηνυματική

Οι τρεις Κούρδοι, φέρεται να είχαν έρθει στην χώρα μας πριν από ένα μήνα, και είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, μία πολυτελή κατοικία στο τέρμα της οδού Μανόλιας στην Ανάβυσσο.

08 Οκτ 2021 | 07:15

Ηλίας Κασιδιάρης: Μπλόκο στα διαγγέλματα μίσους μέσα από τη φυλακή

Ο Ηλίας Κασιδιάρης ηχογραφούσε ομιλίες-"διαγγέλματα μίσους", τα οποία αναμεταδίδονταν σε συγκεντρώσεις ομοϊδεατών του από τον νέο ακροδεξιό φορέα "Έλληνες για την Πατρίδα".