Τι φοβάται η ΕΛΑΣ μετά τη βόμβα στο υπ. Εργασίας

Νέες… μετεγγραφές, «μαθητευόμενων», «άπειρων» αλλά επικίνδυνων νέων… παικτών, στην προσπάθεια «αναγέννησης» της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, βλέπει η ΕΛΑΣ

Τι φοβάται η ΕΛΑΣ μετά τη βόμβα στο υπ. Εργασίας

Νέες… μετεγγραφές, «μαθητευόμενων», «άπειρων» αλλά επικίνδυνων νέων… παικτών, στην προσπάθεια «αναγέννησης» της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα, της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης τρομοκρατικής επωνυμίας που θέλει να κινηθεί στα βήματά τους, βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., πίσω από την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας. Τα στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώνουν ομοιότητες της συνδεσμολογίας της βόμβας με αυτή που είχε εκραγεί στα γραφεία του ΣΕΒ, στις 24 Νοεμβρίου 2015, την οποία είχε αναλάβει η ΟΛΑ, ενώ οι προσμίξεις εκρηκτικών υλών, ενδεχομένως ΤΝΤ και ANFO (Νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο) και η επιλογή του στόχου, μοιάζει με ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα.

Η «αποτυχία» της βομβιστικής επίθεσης έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα και σύντομη επανεμφάνιση με πετυχημένο αυτή τη φορά αποτέλεσμα, και στη συνέχεια αποστολή προκήρυξης ανάληψης ευθύνης. Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς εντοπίζεται η επιδίωξη τρομοκρατικών επωνυμιών να επιχειρούν στο κέντρο της πόλης, καθώς είναι η τρίτη ενέργεια που καταγράφεται, τον τελευταίο χρόνο.

Επισημαίνεται ότι και στην βομβιστική επίθεση στον ΣΕΒ, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σακίδιο και πλαστικό φορέα, ενώ και το χρονικό περιθώριο που είχε δοθεί ήταν 40 λεπτά.
Η πρωτόγνωρη έκφραση «ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού» στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα και η ενδεχόμενη προβληματική συνδεσμολογία της βόμβας, κάνει τους αρμόδιους αξιωματικούς να εκτιμούν πως πρόκειται για καινούργια άτομα που «πειραματίζονται» στην κατασκευή βομβών και προσμίξεων εκρηκτικών υλών.

Τα αρμόδια στελέχη της αστυνομίας σημειώνουν ότι η Πόλα Ρούπα είναι ασύλληπτη, και τον περασμένο Σεπτέμβριο συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα, με λεία 180.000 ευρώ. Επισημαίνουν επίσης, ότι στις 2 Ιουνίου 2005, ο Επαναστατικός Αγώνας χτύπησε με βόμβα μεγάλης ισχύος το τότε υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς. Η βόμβα ήταν σε σακβουαγιάζ δίπλα από κάδους απορριμμάτων μπροστά από το υπουργείο. Ένας άστεγος είχε μεταφέρει την βόμβα λίγα μέτρα μακρύτερα αλλά όταν διαπίστωσε το περιεχόμενο την εγκατέλειψε. Από την έκρηξη έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια του υπουργείου και παρακείμενων κτιρίων, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά από τζάμι ένας πυροσβέστης. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Ο χθεσινός αστυνομικός συναγερμός σήμανε στη 01:22 χθες τα ξημερώματα όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην Εφημερίδα των Συντακτών λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο κτήριο του υπ. Εργασίας στην οδό Σταδίου. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην Εφ.Συν. είπε:

«Έχει τοποθετηθεί ισχυρή δόση εκρηκτικού μηχανισμού στην οδό Σταδίου 29 έξω από το υπουργείο Εργασίας, θα εκραγεί σε 40 λεπτά. Προσοχή δεν είναι φάρσα».

Ο σκοπός του υπουργείου ειδοποιήθηκε και εντόπισε ένα σακίδιο πλάτης κρεμασμένο στα κάγκελα μπροστά στην είσοδο που έχει κατεβασμένα τα ρολά. Η οδός Σταδίου και οι κάθετοι δρόμοι αποκλείστηκαν. Σχεδόν 1,5 ώρα αργότερα, αφού είχε παρέλθει το χρονικό περιθώριο του αγνώστου και ο χρόνος ασφαλείας, στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προβαίνουν σε τουλάχιστον τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις-διασπάσεις προσπαθώντας να αφήσουν αλώβητα όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της βόμβας σε μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Για περισσότερες από 2,5 ώρες το ειδικό ρομπότ άνοιγε «χειρουργικά» το σακίδιο και τον πλαστικό φορέα της βόμβας, που περιείχε εκτός της συνδεσμολογίας, άνω των 5 κιλών εκρηκτικής ύλης. Η εξερεύνηση του χώρου ήταν πρωτόγνωρη σε χρονική διάρκεια καθώς οι πυροτεχνουργοί ολοκλήρωσαν τις έρευνες σχεδόν 8 ώρες αργότερα.

Την ίδια ώρα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν υλικό που έχουν καταγράψει κάμερες ασφαλείας της περιοχής για να εντοπίσουν κινήσεις υπόπτων στην περιοχή. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για δύο άτομα που προσέγγισαν με μοτοσυκλέτα, ενώ η μαρτυρία για σκούρο αυτοκίνητο, προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται. Η αποτυχία έκρηξης οφείλεται σε κάποιο λάθος στη συνδεσμολογία ή σε αστοχία υλικού, όπως φαίνεται να είχε συμβεί στις απόπειρες βομβιστικών επιθέσεων του «Επαναστατικού Αγώνα», στις 14 Μαρτίου του 2004, σε υποκατάστημα της τράπεζας Citibank στο Νέο Ψυχικό, όπου η βόμβα είχε εξουδετερωθεί μέσα σε σακίδιο, και στις 18 Φεβρουαρίου 2009 με την βόμβα μεγάλης ισχύος και ποσοτήτων ANFO, που ήταν τοποθετημένη μέσα σε αυτοκίνητο, στα κεντρικά γραφεία της Citibank στην Κηφισιά.

Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν πίσω από απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας να κρύβεται η επωνυμία «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» που είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με χειροβομβίδα στην Γαλλική πρεσβεία, στις 10 Νοεμβρίου, ωστόσο και αυτή την θεωρούν «παραφυάδα» του Επαναστατικού Αγώνα και της ΟΛΑ, ενώ και η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» δεν αποκλείεται από την «λίστα» των ύποπτων οργανώσεων. Επίσης, δεν αποκλείεται, εξαιτίας της αποτυχίας της ενέργειας, αυτή να μείνει «ορφανή» ή να αναλάβει μία άλλη «ταμπέλα» μετά από νέα επίθεση.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν τις εκτιμήσεις τους ότι η ΟΛΑ ήταν η «δεύτερη» οργάνωση του Νίκου Μαζιώτη, που είχε κάποια πρόσωπα τα οποία συμμετείχαν σε ενέργειες του Επαναστατικού Αγώνα, αλλά και σε ληστρικές επιδρομές των επονομαζόμενων «ληστών του Διστόμου». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3-4 ασύλληπτα μέλη και των δύο επωνυμιών, που το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρούν με διαφορετικές «ταμπέλες» και ποινική υποβοήθηση.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι η βομβιστική επίθεση συσχετίζεται με τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κυβέρνησης για τα εργασιακά θέματα και τους συνταξιούχους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 19 Οκτ 2021 | 21:07

Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο - Συνελήφθη ο... ατζαμής ληστής με το φλόμπερ

Ληστείες σε φούρνο και πρακτορείο ΟΠΑΠ διέπραξε ο αδέξιος ληστής στη Νέα Ιωνία - Του... έμεινε στο χέρι το όπλο χωρίς την κάννη

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών - Ψάχνει σύνδεση με αναρχική ομάδα η ΕΛΑΣ

To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό 21 αυτοκινήτων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα

"ΑΓΟΥΡΟΙ" ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 09 Οκτ 2021 | 11:47

Αποκάλυψη: Ανήλικοι διακινούσαν ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια

Ανήλικοι είχαν στήσει οργανωμένο δίκτυο διακίνησης ινδικής κάνναβης, έξω από γυμνάσια και λύκεια στη Νέα Σμύρνη - Ανησυχία σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Οκτ 2021 | 07:22

Ανάβυσσος: Γιατί η αστυνομία θεωρεί ότι η δολοφονική απόπειρα κατά των Κούρδων είναι... μηνυματική

Οι τρεις Κούρδοι, φέρεται να είχαν έρθει στην χώρα μας πριν από ένα μήνα, και είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, μία πολυτελή κατοικία στο τέρμα της οδού Μανόλιας στην Ανάβυσσο.