Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί για το κύκλωμα της κοκαΐνης

Με άρσεις τραπεζικών απορρήτων και αναζητήσεις εμβασμάτων ψάχνουν οι διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τους "πραγματικούς" χρηματοδότες του φορτίου κοκαΐνης.

ti-katethesan-oi-astunomikoi-gia-to-kuklwma-tis-kokainis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με άρσεις τραπεζικών απορρήτων και αναζητήσεις εμβασμάτων ψάχνουν οι διωκτικές αρχές να εντοπίσουν τους "πραγματικούς" χρηματοδότες του φορτίου κοκαΐνης. Εν ολίγοις, χρησιμοποιούν τη μέθοδο follow the money ώστε να βρουν ποιοι ήταν οι κύριοι "χορηγοί" της μεταφοράς 500 κιλών κοκαΐνης, που έγιναν… 382 κιλά. Κι αυτό διότι οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν πειστεί πως ένας 63χρονος ιδιοκτήτης μάνδρας αυτοκινήτων, ένας 42χρονος ιδιοκτήτης καφετέριας και ένας 41χρονος Αλβανός… άεργος, είναι οι βασικοί χρηματοδότες της μεταφοράς και διακίνησης των ναρκωτικών.           

Συν τις άλλοις, ο αδύναμος κρίκος, που βοήθησε στην εξάρθρωση της «μαφίας του Εκουαδόρ», φαίνεται να έχει δώσει μια άλλη εικόνα, ίσως και σημαίνοντα πρόσωπα, για τα οποία όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία. 

Αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών ταξίδεψε στο Εκουαδόρ και συνεργάστηκε στην επιχείρηση σύλληψης των συνεργών των τριών κατηγορουμένων που είχαν εντοπιστεί στην Ελλάδα και κατέθεσε σχετικά:

«Συγκεκριμένα την 10/9/2018 ο Α.Λ. πήγε αεροπορικώς από την Ελλάδα στο Εκουαδόρ προκειμένου να συναντήσει τα εκεί μέλη της οργάνωσης και να ελέγξει ιστιοπλοϊκό σκάφος που ήδη το κύκλωμα είχε αγοράσει και προοριζόταν για τη μεταφορά της κοκαΐνης. Πράγματι, κατά το διάστημα που ο Α.Λ. βρισκόταν στο Εκουαδόρ τα μέλη της οργάνωσης του υπέδειξαν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος που το κύκλωμα είχε ήδη αγοράσει. Του υπέδειξαν το σκάφος με την ονομασία "Sunset" που ελλιμενιζόταν στο λιμάνι της Salinas του Εκουαδόρ. Την 13/9/2018 και εφόσον είχε ελέγξει το σκάφος καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία, έχοντας συλλέξει και φωτογραφικό υλικό του ανώτερου σκάφους, επέστρεψε αεροπορικώς στην Αθήνα και ενημέρωσε τους άλλους δυο δηλαδή τον Β.Σ. αλλά και τον Η.Π.».

Άλλος αστυνομικός ο οποίος συμμετείχε στην παρακολούθηση των μελών στην Αθήνα, μέλη τα οποία συναντούνταν κάτω από μυστικότητα και κατέστρωναν τα σχέδια τους, καταθέτει:

«Από τη φυσική επιτήρηση των ανωτέρω προέκυψε πλήθος συναντήσεων μεταξύ τους, λαμβάνοντας πάντα ιδιαίτερες προφυλάξεις και αποφεύγοντας να συναντιούνται σε δημόσιους χώρους παρά μόνο στη μάντρα αυτοκινήτων του Β.Σ..

Οι Β.Σ. και Η.Π. χρηματοδοτούσαν τις ανάγκες που εγχειρήματος είτε οι ίδιοι είτε δια χειρός του Α.Λ.. Όπως προέκυψε από τη διερεύνηση της υπόθεσης, ο Β.Σ. και Η.Π. χρηματοδότησαν για τις ανάγκες της μεταφοράς με το ποσό των 29.000 ευρώ, μέρος εκ των οποίων διατέθηκαν για αγορά ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για τη λειτουργικότητα του σκάφους, καθώς και για τις ανάγκες του ταξιδιού. Καθ’ όλο το διάστημα ενημερωνόμασταν ανελλιπώς από τις Αρχές του Εκουαδόρ για τις επαφές των υπολοίπων μελών στο Εκουαδόρ και την κινητικότητα τους στο σκάφος, κάτι το οποίο υποδείκνυε ότι βρίσκονταν στην τελική φάση του σχεδίου τους».

Στις 13 Νοεμβρίου η αστυνομία στο Εκουαδόρ συνέλαβε οκτώ μέλη του κυκλώματος. Μία ημέρα μετά, ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου οι αστυνομικοί έφθασαν στο σπίτι του 63χρονου στην Παλλήνη, μαζί με μέλη των ΕΚΑΜ. Ο κατηγορούμενος βγήκε στο μπαλκόνι κρατώντας ένα περίστροφο, όταν όμως αντίκρυσε τους πάνοπλους αστυνομικούς παραδόθηκε.

Στο σπίτι του κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, 128 φυσίγγια των 0,22mm, 40 φυσίγγια περιστρόφου και μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο. Στις 06:40 της ίδια μέρας, σε έρευνα της αποθήκης εταιρείας του στην ίδια περιοχή κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, γεμιστήρας, φυσίγγια των 9mm και μία συσκευή εκκένωσης ηλεκτρισμού (teaser). Επίσης κατασχέθηκαν δύο ζυγαριές ακριβείας, έξι κινητά τηλέφωνα και δύο τηλεφωνικοί κατάλογοι.

Οι αστυνομικοί στην Ελλάδα βρήκαν, στην κατοχή του 42χρονου ιδιοκτήτη καφετέριας, τρία κινητά τηλέφωνα και τέσσερις κάρτες sim. Ένα ελληνικό διαβατήριο, από το οποίο προκύπτουν τα ταξίδια σε Αυστραλία και Εκουαδόρ, αλλά και την απόδειξη πληρωμής του αεροπορικού εισιτηρίου αξίας 2.640,58 €, απόδειξη ξενοδοχείου από 20/07/2018 του ποσού 1.132,80 €, τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν ιστιοπλοϊκά σκάφη, μία απόδειξη της FOREIGN EXCHANGE ECUADOR S.A. CASA DE CAMBIOS με ημερομηνία 10/09/2018 και ώρα, ποσού 104,27 USD, στο όνομά του με διεύθυνση HOTEL AIRPORT, 000, GUAYAQUIL, Guayas, Ecuador.

Γράφεται στη σχετική δικογραφία:

«Από την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργανώσεως -προκυπτούσης εκ του ανωτέρω περιγραφομένου ρόλου εκάστου των μελών της-, τον διεθνικό της χαρακτήρα και την μεθοδολογία δράσεως των μελών της, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (ιστιοπλοϊκά σκάφη), την γεωγραφική της εξάπλωση στην Ευρώπη, Νότιο Αμερική και Ωκεανία και τις ήδη κατασχεθείσες ποσότητες (382 κιλών κοκαΐνης) προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής εξασφαλίζουσας την αδιάλειπτη στον χρόνο εγκληματική τους δράση (μεταφορά και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών) προς αποκόμιση μεγάλου ύφους παρανόμων προσόδων, υπολογιζομένων εκ των αναφερομένων κατασχεθείσών ποσοτήτων κοκαΐνης σε τουλάχιστον -11.000.000-€».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook