Τι κοινό έχει η φετινή αντιπυρική περίοδος με αυτή του 2018 πριν το Μάτι;

Ένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τα "γηρασμένα" καναντέρ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
φωτια

Η φετινή αντιπυρική περίοδος έχει τις ίδιες συνθήκες κλιματολογικά και επιχειρησιακά με αυτή του 2018, πριν το ξέσπασμα της φονικής φωτιάς στο Μάτι, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Δημήτριος Σταθόπουλος

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο Star τόσο το 2018 όσο και φέτος, καταγράφονται στην επικράτεια συνεχόμενες βροχές από το Μάιο μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει ελάχιστες και μείζονος σημασίες φωτιές, με εξαίρεση τις δύο χθεσινές που αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους.

"Αυτό σημαίνει ότι είναι ξεκούραστος ο πυροσβεστικός κόσμος, δεν έχουμε τις μεγάλες φωτιές και τις συνεχόμενες επιφυλακές. Πάμε καλά όπως το 2018 μέχρι στις 23 Ιουλίου, οπότε όμως ήρθαν ξαφνικά 15 μποφόρ και θέρισαν τους ανθρώπους. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το ξέρει κανείς όμως... άσχετα αν πάμε καλά φέτος", εκτίμησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε ότι η διαφορά με το 2018 είναι ότι φέτος η εικόνα της πυροσβεστικής δύναμης είναι καλύτερη από κάθε άλλη φορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Έχουμε αναλογικά τους περισσότερους πυροσβέστες από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία 30 χρόνια. Έχουμε 11.200 μόνιμους υπαλλήλους, περίπου 2.700 πυροσβέστες με σύμβαση 5 ετών και περίπου 2.500 εποχικούς, δηλαδή 1.300 περισσότερους από το 2018 για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ενισχυμένα είναι φέτος και τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας πυροσβεστών. Όπως σημείωσε, για πρώτη φορά μετά το 1988 μισθώθηκαν τα περισσότερα ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης.

"Συνολικά έχουμε 21 ελικόπτερα από τα οποία τα εννέα είναι βαρέως τύπου. Πρόκειται για αυτές τις "ακρίδες"" που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Ενδεικτικά το 2017 είχαμε τρία και το 2018 στην πυρκαγιά στο Μάτι, είχαμε τέσσερα", σημείωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το επιχειρησιακό σκέλος, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε ότι ιδρύθηκαν 80 εποχικά πυροσβεστικά κλιμάκια ανά την επικράτεια, με έμφαση σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο επικινδυνότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Στόχος είναι να είναι το περιπολικό να μη σπαταλάει χρόνο από την έδρα του για να φτάσει στο σημείο της φωτιάς, διανύοντας αποστάσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 50 χλμ", είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο ιδρύθηκαν δύο νέες αερομεταφερόμενες μονάδες στον Άραξο και στη Σάμο. Οπως εξήγησε, μέχρι τώρα υπήρχε μία μονάδα στην Ελευσίνα στην οποία έμπαιναν μέσα οι πυροσβέστες και ξεκινούσαν πχ. για να σβήσουν μία φωτιά στην Κάρπαθο.

"Έχουμε γερασμένο στόλο"

Αν και πέρυσι η πυροσβεστική ενισχύθηκε με 150-160 καινούρια υδροφόρα οχήματα, εκ των οποίων τα μισά αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και μέσω δωρεών, ο στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων παραμένει γηρασμένος.

"Το αρχηγείο δηλώνει ότι ένα 85% των πυροσβεστικών οχημάτων μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα όταν φεύγουν από το σταθμό, ωστόσο πρόκειται για οχήματα 20 και 30 ετών, οπότε είναι λογικό ότι θα παρουσιάσουν προβλήματα, όταν θα πάνε σε νεροφαγώματα, σε χωματόδρομους ή θα ανεβούν στο βουνό", σημείωσε ο κ. Σταθόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το 12% των οχημάτων μας είναι άνω των 30 ετών, το 20% έχουν ηλικία από 20 έως 30 ετών, ενώ τα μισά από τα πυροσβεστικά οχήματα αγοράστηκαν πριν από 10 έως 20 χρόνια.

Μόλις το 18% του στόλου μας, είναι μικρότερης ηλικίας των δέκα ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, καθημερινά κυκλοφορούν 500 περιπολικά στα δάση μας, ενώ το σύνολο του πυροσβεστικού στόλου ανέρχεται σε περίπου 3.350 οχήματα. Από αυτά όπως διευκρίνισε τα 2.000 είναι υδροφόρα πυροσβεστικά, ενώ τα υπόλοιπα είναι ειδικά, βοηθητικά κ.λπ.

Σε ύφεση η φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας - Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση

"Επιχειρησιακά έτοιμα καναντέρ ... ετών 40"

Ένα από τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα είναι τα "γηρασμένα" καναντέρ, κάποια εκ των οποίων συμπληρώνουν φέτος 40 έτη υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο που επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία, διαθέτουμε 14 CL2-15 από τα οποία επιχειρησιακά διαθέσιμα είναι τα εννιά, καθώς και επτά Cl4- 15 από τα οποία επιχειρησιακά διαθέσιμα είναι τα έξι. Ωστόσο, όπως εξήγησε η έννοια "επιχειρησιακά διαθέσιμα" δεν σημαίνει ότι στην πράξη μπορούν να ανταπεξέλθουν.

"Την περασμένη Άνοιξη στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στον Πύργο είχαμε δύο επιχειρησιακά διαθέσιμα καναντέρ, έτοιμα να απογειωθούν στην Ελευσίνα, αλλά την ώρα της απογείωσης δήλωσαν βλάβη", σημείωσε με νόημα.

"Είχαμε να πάρουμε στολή από το 2008"

Ζωτική αναδεικνύεται η συνεισφορά των ιδιωτών στον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, που καλύπτει τα κενά του κρατικού μηχανισμού. Φέτος το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε σε κάθε πυροσβέστη μία μάχιμη στολή, δηλαδή χιτώνιο, παντελόνι, μία κουκούλα πυρκαγιάς και ένα ζευγάρι ειδικά άρβιλα δασοπυρόσβεσης, στο σύνολο 18.000.

"Από το 2008 δεν είχαμε πάρει στολή. Πέρυσι μέσω προγραμμάτων του Πυροσβεστικού Σώματος πήραμε μία στολή και μία φέτος", τόνισε ο κ. Σταθόπουλος προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και οι εθελοντές πυροσβέστες που ανέρχονται γύρω στους 2.500.

Γηρασμένο και το προσωπικό

Και αν όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ο στόλος οχημάτων και τα καναντέρ μετρούν πολλά χρόνια υπηρεσίες, το ίδιο ισχύει και για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

"Το προσωπικό είναι γερασμένο. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ανέρχεται στα 44- 45 έτη. Είναι λογικό ότι δεν μπορεί ένας 45άρης να έχει τις ίδιες αντοχές με έναν 25χρονο να ανεβεί στο βουνό να σβήσει τη φωτιά", είπε ο κ. Σταθόπουλος.

"Πρέπει να υπάρξει πυροσβεστική παιδεία στη χώρα"

Σε αμέλεια οφείλεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών στη χώρα μας. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, αιτία δεν είναι μόνο το αναμένο τσιγάρο στο δάσος, αλλά και οι συγκολλήσεις ή το κάψιμο χόρτων.

"Τελείωσαν αυτά που κατά καιρούς κυκλοφορούσαν στη χώρα, ότι τις φωτιές τις βάζουν δήθην οι καταπατητές, οι ξένοι πράκτορες κτλ. Ξέρουμε πια, ποιος τις βάζει. Ο παππούς μας, η γιαγιά μας, ο αδερφός μας, που από αμέλεια χωρίς να σκεφτεί πάει πχ να καθαρίσει τα χόρτα", σημείωσε και ζήτησε την άμεση εισαγωγή της πυροσβεστικής παιδείας στη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ 10 Αυγ 2020 | 15:34

Σύρος: Φωτιά και έκρηξη σε ναυπηγείο - Θαλαμηγός έγινε "στάχτη" [Εικόνες-Βίντεο]

Η φωτιά ξέσπασε σε μεγάλη θαλαμηγό εντός των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ 10 Αυγ 2020 | 15:05
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ 09 Αυγ 2020 | 15:42

Εύβοια: Μετά τις πλημμύρες, φωτιά ξέσπασε στον οικισμό Ζαράκων

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον οικισμό Ζαράκων.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 08 Αυγ 2020 | 18:04

Μεγάλη φωτιά στη Μάνη: Εκκενώνεται και δεύτερο χωριό μετά από εντολές της Πυροσβεστικής

Εντολή εκκένωσης των χωριών Καλυβίων και Παγανέας δόθηκε λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΡΑΤΣΙΑ 08 Αυγ 2020 | 15:11

Φωτιά σε εξέλιξη στα Κύθηρα

Στα Κύθηρα έχει ξεσπάσει φωτιά

ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ 07 Αυγ 2020 | 14:39

Φωτιά στη Μάνη: Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά - Eκκενώνεται ο οικισμός Δροσοπηγή [εικόνες - βίντεο]

Εκκενώνεται ο οικισμός της Δροσοπηγής λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στη Μάνη

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 07 Αυγ 2020 | 12:26

Φωτιά σε δασική έκταση στη Ρόδο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην Καλλιθέα της Ρόδου

ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ 06 Αυγ 2020 | 14:46

Μεγάλη φωτιά στην Αταλάντη - Στις αυλές των σπιτιών οι "πύρινες γλώσσες" [εικόνες - βίντεο]

Πυρκαγιά ξέσπασε στη δυτική πλευρά της πόλης της Αταλάντης - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

ΚΑΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 05 Αυγ 2020 | 21:21

Συναγερμός στην Πυροσβεστική: Φωτιά στο κέντρο της Αθήνας στον Βοτανικό

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά έχει ξεσπάσει σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΕΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ 05 Αυγ 2020 | 15:56

Φωτιά Αλεξανδρούπολη: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής στο Τριφύλλι

Στην Αλεξανδρούπολη επιχειρεί μεγάλη δύναμη για τον έλεγχο της φωτιάς - Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ 04 Αυγ 2020 | 08:13

Μεγάλη φωτιά σε δύσβατη περιοχή στη Δυτική Μάνη

Σε δύσβατη περιοχή συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Δυτική Μάνη.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ 04 Αυγ 2020 | 07:10

Φωτιά σε εξέλιξη στην Κύθνο

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο νησί της Κύθνου.