
Ενα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας από κάθε κακόβουλη ενέργεια, αλλά και κανόνες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους για τα ζώα συντροφιάς, θεσπίζεται με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο αναπλ. υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας
Με το νομοσχέδιο προστατεύονται και τα ζώα – οδηγοί, τα ζώα φύλακες, καθώς και τα ζώα αγροτικής εργασίας.
Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων.

Οι 10 άξονες που περιλαμβάνει:
Στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης "Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο", το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες. Το πλαίσιο που εισάγεται, αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, μέσα από τη συνεργασία Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Με το νομοσχέδιο, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Επιπλέον, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα. Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:
1. Οι "Πέντε Ελευθερίες των Ζώων": Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).
2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.
3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.
4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.
5. Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
6. Πρόγραμμα "Άργος"-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.
8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.
9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.
10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Μητσοτάκης: Ατυπα μέλη της οικογένειας μας
Νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς με τον πρωθυπουργό να τα χαρακτηρίζει ως "άτυπα μέλη των οικογενειών μας" και να ξεκαθαρίζει, μετά το αλαλούμ των τελευταίων μηνών, ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας γίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών -ένα πάγιο αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων- και υπεύθυνος είναι πλέον ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας προς πάσα κατεύθυνση, η μεταφορά της αρμοδιότητας έγινε "γιατί είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο αφορά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
"Θεωρώ ότι εκσυγχρονίζουμε πολύ ουσιαστικά το πλαίσιο που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα συντροφιάς και ως προς τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων και ως προς τα μητρώα για τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, τους εκτροφείς", εξήγησε. "Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
"Νομίζω ότι και αυτό θα τύχει αντικείμενο σημαντικής δημόσιας συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση όταν αναρτηθεί και επίσημα από το Υπουργείο", κατέληξε.

Ελενα Ακρίτα: Nομοσχέδιο φτιαγμένο για τα αδέσποτα και τους φιλόζωους
Η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα που είναι γνωστή για την αφοσίωση της στα ζώα και έχει υιοθετήσει αδέσποτα σε ανάρτησή της για τον νόμο πλαίσιο σχολίασε πως επιτέλους δίνονται λύσεις και για τα αδέσποτα
"Oσο κι αν διαφωνώ με την κυβέρνηση δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς -αν και άργησε 1,5 χρόνο μετά την δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ-, έτσι όπως.. παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, επιτέλους δίνει σωστές λύσεις για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων", γράφει συγκεκριμένα η Ελενα Ακρίτα στο Facebook επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που φαίνεται να είναι φτιαγμένο για τα αδέσποτα ζώα και τους φιλόζωους επειδή:
Στηρίζεται στις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.
Θα βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες και στα κουταβάκια και τα γατάκια των σκουπιδιών
Θα πραγματοποιήσει 1 εκατομμύριο στειρώσεις αδεσπότων,
Θα δημιουργήσει Εθνικό Μητρώο Ζώων και Μητρώο Παραβατών
Θα φτιάξει πενταψήφιο αριθμό και ψηφιακή εφαρμογή για τις καταγγελίες
Θα δίνει voucher στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων για να τα στειρώνουν και να τα τσιπάρουν.
Δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτους τους δήμους θεσπίζοντας Επιτροπή Παρακολούθησης και οικονομικές κυρώσεις
Θα καταρρίψει τους μύθους νομοθετώντας ρητά τις νόμιμες υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces.
Αυτό το νομοσχέδιο, που προετοίμαζε τοσους μήνες ο γνωστός σε εμάς τους φιλόζωους κ. Λιβάνιος, πρέπει να γίνει πράξη άμεσα για τη σωτηρία των χιλιάδων πλασμάτων που πεθαίνουν μαρτυρικά στους δρόμους και τα κλουβιά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr