Follow us

Τι συμβαίνει στο Παίδων "Αγία Σοφία": Η τεράστια λίστα αναμονής και το πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων

Tο "Αγία Σοφία" διαθέτει δέκα αναισθησιολόγους, από τους δεκαεπτά που θα έπρεπε να διαθέτει κανονικά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

2.925 παιδιά. Αυτή είναι η μακρά λίστα αναμονής που υπάρχει σήμερα στο Παίδων "Αγία Σοφία" για χειρουργείο. Καθημερινά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, γίνονται έξι χειρουργεία μίνιμουμ, ενώ ο αριθμός των επεμβάσεων μπορεί να φτάσει τις 12 έως τις 14, που αποτελεί το ανώτατο όριο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, ακόμη κι αν καθημερινά πραγματοποιούνταν ο ανώτατος αριθμός τακτικών επεμβάσεων, θα χρειαζόταν περίπου ένας χρόνος για να εξυπηρετηθούν τα περιστατικά αυτά, όπως σημειώνουν υγειονομικοί.

Τα κενά σε αναισθησιολόγους είναι η βασική πηγή του προβλήματος. Επί του παρόντος το "Αγία Σοφία" διαθέτει δέκα αναισθησιολόγους, εκ των οποίων όμως ένας βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια , από τους δεκαεπτά που θα έπρεπε να διαθέτει κανονικά.

Γιατί λείπουν αναισθησιολόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους. Αντιστοίχως, η αναλογία των αναισθησιολόγων στον ίδιο πληθυσμό κυμαινόταν σε 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, και 15 στη Γαλλία.

Η προτίμηση του ιδιωτικού τομέα έναντι των δημοσίων νοσοκομείων εξαιτίας των υψηλότερων αμοιβών είναι η βασική αιτία για την έλλειψη αυτής της ειδικότητας στο ΕΣΥ. Έτσι παρά τις προκηρύξεις θέσεων, δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Ενδεικτικά, ο μισθός Επιμελητή Α΄ στο ΕΣΥ ξεκινά από τα 1.700 ευρώ, ενώ του Επιμελητή Β’ από τα 1480. Για τον ειδικευόμενο γιατρό η αμοιβή ξεκινά από τα 1.120 ευρώ. Στον ιδιωτικό τομέα, λέει το ρεπορτάζ, οι αποδοχές το μήνα μπορεί να φτάνουν και τις 10 χιλιάδες ευρώ.

Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ειδικά όσον αφορά την εφημέρευση, και αμοιβές.
Αλλά και οι αναισθησιολόγοι που επιλέγουν τελικά το ΕΣΥ, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι αναγκασμένοι να κάνουν μετακινήσεις, για να καλύπτουν τα κενά σε άλλα νοσοκομεία.

Μεγάλα τα κενά

Στο "Αγία Σοφία" έχει μετακινηθεί μια γιατρός με εξειδίκευση στην αναισθησιολογία από τον "Ευαγγελισμό" και ένας από τη Βούλα.

Όπως όμως είχε μεταδώσει το TheTOC, τα κενά στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, το Παίδων "Η Αγία Σοφία", δεν αφορούν μόνο στους αναισθησιολόγους (με συνέπεια ήδη από τον Αύγουστο να έχουν ανασταλεί οι μη αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις). Γιατροί του νοσοκομείου αναφέρουν ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε εργαστήρια (αιματολογικό, βιοχημικό, μικροβιολογικό), σε κλινικές όπως η νευρολογική, στην πυρηνική ιατρική, αλλά και στα τμήματα της μεσογειακής αναιμίας.

Σημειώνεται πως σήμερα οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων "Η Αγία Σοφία", διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων αναισθησιολόγων, σε μόνιμη βάση, ενώ έχει προγραμματιστεί και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12:00.

Διαβάστε Επίσης

Στη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο

Οι λίστες αναμονής δεν είναι τωρινό φαινόμενο, όμως λόγω της αναβολής τακτικών χειρουργείων εξαιτίας του κορονοϊού το πρόβλημα, όπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, έγινε ακόμη πιο έντονο. Δεν είναι μόνο οι χειρουργικές επεμβάσεις εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και κενών και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες, καθώς αναμονή υπάρχει ακόμη και για διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η λίστα αναμονής των χειρουργείων στο "Αγία Σοφία" το 2018 ήταν 2.379 παιδιά, το 2019 2.853 παιδιά, το 2020 2.210 παιδιά, ενώ το 2021 ήταν παιδιά.

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει από την πλευρά της πως το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης γιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων, και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Επιπλέον τα δυόμιση τελευταία χρόνια λόγω κορονοϊού δεν επικαιροποιήθηκαν οι λίστες χειρουργείων από τα νοσοκομεία.

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ένας ασθενής δεν μπόρεσε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Υπηρετούν 8 αναισθησιολόγοι στις 27 οργανικές θέσεις.

Το "Καραμανδάνειο" παιδιατρικό νοσοκομείο την Πάτρα ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Το νοσοκομείο για περιστατικά κάτω των έξι ετών εξυπηρετείται από έναν αναισθησιολόγο που μετακινείται από το νοσοκομείο της Κορίνθου.

Στο νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών μόνος του επί δύο χρόνια και προ ημερών παραιτήθηκε.

Διαβάστε Επίσης

"Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι. Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί" υπογραμμίζει.

Τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να προχωρήσει σε νέα κατεπείγουσα προκήρυξη για 11 θέσεις αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία της Αθήνας .

Τα απογευματινά χειρουργεία

Προχωρά πάντως, αν και με αργούς ρυθμούς, η πραγματοποίηση απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία. Ο σχεδιασμός είναι πως ο ασθενής θα έχει μια επιπλέον και οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να επηρεάζεται η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώνει το 70% του κόστους για το απογευματινό χειρουργείο, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος όμως θα επωμιστεί και την ιατρική αμοιβή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ 17 Νοε 2022 | 16:11

Υπόθεση μικρής Μελίνας: Ξανά στις δικαστικές αίθουσες

Στο Εφετείο η υπόθεση της μικρής Μελίνας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 08 Νοε 2022 | 15:57

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγγελία περί επαναχρησιμοποίησης υλικών μίας χρήσης στο ΑΧΕΠΑ

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί αρχικά η βασιμότητα της καταγγελίας.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 26 Νοε 2022 | 08:38

Εξαρση της γρίπης στα παιδιά: Πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά, αυξάνονται τα περιστατικά

Αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν και γρίπη και κορονοϊός και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, Respiratory Syncytial Virus) που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ 25 Νοε 2022 | 14:30

Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη δεν γνωρίζουν πως νοσούν

Στην χώρα μας υπολογίζεται πως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.

ΥΓΕΙΑ 25 Νοε 2022 | 13:07

Εποχική γρίπη: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Η αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Και υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημάδια...

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ 25 Νοε 2022 | 07:07

Ανοίγει ο δρόμος για καθολικό εμβόλιο γρίπης: Το ανοσοποιητικό θα "θυμάται" τα στελέχη του ιού

Ένα πειραματικό εμβόλιο πέτυχε να δώσει ευρεία προστασία έναντι και των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης Α και Β σε αρχικές δοκιμές.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ 24 Νοε 2022 | 07:10

Επαναστατική θεραπεία: Νέο φάρμακο καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 - Εγκρίθηκε για πρώτη φορά

Τα νέα είναι καλά στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη - Το φάρμακο λειτουργεί περιορίζοντας την "επίθεση" του σώματος στα δικά του κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

4.6 ΕΚΑΤ. ΕΓΓΡΑΦΕΣ 23 Νοε 2022 | 07:31
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 22 Νοε 2022 | 07:36

Θερίζουν γρίπη και RSV στα παιδιά: "Ερχεται δύσκολος Δεκέμβριος", λέει ο Νταλούκας στο TheTOC

Πώς μπορούμε να διακρίνουμε RSV, γρίπη και Covid-19. Μιλάει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας.

ΤΗΣ PFIZER 21 Νοε 2022 | 07:42

Κορονοϊός: Πόσο προστατεύει η τέταρτη δόση και μέχρι πότε κρατάει η προστασία - Νέα έρευνα

Το βασικό συμπέρασμα είναι όμως πως η τέταρτη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί ώστε να συμπίπτει με τα κύματα της νόσου ή να είναι διαθέσιμα εποχιακά, παρόμοια με το εμβόλιο της γρίπης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 19 Νοε 2022 | 08:14

Εκρηξη ιώσεων στα παιδιά: Τα κρούσματα γρίπης περισσότερα από τα κρούσματα κορονοϊού - Γεμίζουν τα νοσοκομεία

Και στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, "Αγία Σοφία" και "Αγλαΐα Κυριακού", η κατάσταση είναι ήδη πιεστική.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 18 Νοε 2022 | 07:25

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος - Οι 10 κατηγορίες που είναι στο "κόκκινο"

Ο εμβολιασμός για τη γρίπη συστήνεται να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 17 Νοε 2022 | 07:27

Γιατί οι άνω των 65 ετών είναι πιο ευάλωτοι στη γρίπη: Αποκαλυπτική νέα μελέτη για την άμυνα των πνευμόνων

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες - Γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς. Σωτήριο το εμβόλιο.