Ακροπόλ: Ενα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας που κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα βαρίδι για την τσέπη των φορολογούμενων

Ένα νέο ΝΠΙΔ δημιουργείται για τη ...γενική αξιοποίηση του πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ακροπόλ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".

Όμως τι ακριβώς θα γίνει το ΑΚΡΟΠΟΛ και ποιους θα στεγάσει; Θα καταφέρει να έχει οικονομική αυτοτέλεια ή θα είναι ένα ακόμα βαρίδι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου; Ή καλύτερα άλλο ένα μελλοντικό πολύπαθο ΤΑΠΑ που θα αλλάζει με κάθε κυβέρνηση; Οι στόχοι που περιγράφονται είναι γεμάτοι καλές προθέσεις και ….ασάφεια.

Ακροπόλ: Ενα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας που κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα βαρίδι για την τσέπη των φορολογούμενων

Τι περιγράφει το νομοσχέδιο

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης.

Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. Αυτός ο νέος φορέας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου "ACROPOLE PALACE", ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα.

ακροπόλ

Θα είναι οικονομικά βιώσιμο το εγχείρημα;

Πώς θα δομηθεί εσωτερικά και πώς θα είναι οικονομικά βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα; Μάλιστα γιατί υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο ΝΠΙΔ για να λειτουργούν για παράδειγμα - σαν προέκταση του κοντινού του Αρχαιολογικού Μουσείου, πωλητήρια και εστιατόρια- και ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν δράσεις -συντεταγμένες- ώστε να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και οικονομικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας;

Και γιατί στόχους που δεν μπορεί να πετύχει το Υπουργείο θεωρείται δυνατόν να τους επιτύχει ένας Διευθυντής σε συνεργασία με ένα άμισθο πενταμελές ΔΣ, 17 υπάλληλοι σε νέες θέσεις (εκ των οποίων ορισμένοι αναγκαστικά θα υποστηρίζουν τις διοικητικές-οικονομικές λειτουργίες του ΝΠΙΔ) και όσοι άλλοι θα αποσπώνται ή θα συνεργάζονται κατά περίπτωση, με διαφόρων ειδών συμβάσεις;

ακροπόλ

Μπορεί το Ακροπόλ να ανοίξει και να λειτουργήσει. Δεν έγινε καμία διαβούλευση, οπότε πολλοί φοβούνται ότι θα είναι ξανά ένα κτίριο "φάντασμα" που ούτε καινούργια εργαλεία πολιτισμού, ούτε καινοτόμες ιδέες θα μπορεί να παράξει και ούτε να τα στηρίξει οικονομικά αφού κανένας δεν ξέρει με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν και με ποιο σχέδιο όλες οι πολύ αόριστα περιγραφόμενες δράσεις. Ας σκεφθεί κάποιος πόσο καιρό θα χρειαστεί να γίνει ένα οργανόγραμμα και να λειτουργήσει, ο δρόμος του Ακροπόλ δε μοιάζει να είναι στρωμένος με ρόδα.

ακροπόλ

Πνιγηρή οσμή του παρελθόντος;

Πολύ εύστοχα ο αρθρογράφος του Capital.gr Κώστας Στούπας ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Στο νέο φορέα που θα ονομάζεται Acropole Across παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα για ενενήντα εννέα (99) έτη η χρήση του ακινήτου του πρώην ξενοδοχείου ACROPOLE PALACE, που βρίσκεται στην Αθήνα, επί των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 51, Αβέρωφ και Μάρνη, κυριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε απλά ελληνικά όλα αυτά σημαίνουν πως ένα κτήριο κόσμημα στο Κέντρο της Αθήνας, αντί να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη για αξιοποίηση η οποία θα αποφέρει βιώσιμες θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά έσοδα θα παραμείνει ουσιαστικά αναξιοποίητο ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με την ανακαίνιση του κτηρίου και με τις μισθολογικές και ασφαλιστικές εισφορές καμμιά 20αριά υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το νέο οργανισμό που κατ΄επίφαση θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας...

ακροπόλ

Μάλιστα η διατύπωση "Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Απολαμβάνει όλων των διοικητικών και δικαστικών απαλλαγών και ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου." της παρ. 1 του άρθρου 1 θυμίζει σπάταλες δομές του Δημοσίου που διαχρονικά επιδείνωσαν τη Δημόσια Διοίκηση και αύξησαν το δημόσιο χρέος.

Αντίθετα με την κυβερνητική προσπάθεια για τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, το παρόν νομοσχέδιο προσθέτει διοικητικά βάρη στη Δημόσια Διοίκηση. Στο ελληνικό δημόσιο ακόμη δεν υπάρχει ένα ψηφιακό οργανόγραμμα αυτών που απασχολούνται σε αυτό και των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Οι λόγοι που δεν υπάρχει αυτό το οργανόγραμμα είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με την πελατειακή δομή του παρασιτικού και κομματοκρατούμενου δημοσίου. Από μια κυβέρνηση σαν αυτή του κ. Μητσοτάκη κάποιος θα περίμενε την επιτάχυνση της υλοποίησης της.

ακροπόλ

Η αποκατάσταση ενός αρχιτεκτονικού κοσμήματος

Οι εργασίες αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το 2013, έχουν ολοκληρωθεί το 2018. Το κτίριο του ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλάς αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σ.Μαγιάση και κατασκευάστηκε τα έτη 1925-6. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα Αρχιτεκτονικής της Art Nouveau στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και έργο τέχνης με υπουργική απόφαση του 1991.

ακροπόλ

Σύμφωνα με Υπουργική απόφαση: "Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης το κτίριο του ξενοδοχείου ACROPOLE PALACE, στις οδούς Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη στην Αθήνα, διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπόλεμου, έργο του επώνυμου και διαπρεπούς Έλληνα Αρχιτέκτονα Σωτ.Μαγιάση (1894-1966) και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που εντάσσουν το κτήριο αυτό σαν εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας ART NOUVEAU στον Ευρωπαϊκο χώρο. Επίσης μαζί με το ξενοδοχείο "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ" κ.α. αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των "GRANDS HOTELS".

ακροπόλ

Αντίδραση και από τους αρχαιολόγους

Την αντιθέσή του εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το σχέδιο νόμου "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ και λοιπές διατάξεις". Σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον "τροχονόμο" των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό".

Επίσης, υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή "περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ 16 Ιουν 2021 | 11:29

Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στο Σύνταγμα για το εργασιακό νομοσχέδιο - Νέο "ραντεβού" το απόγευμα [εικόνες - βίντεο]

Τελείωσε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας για το εργασιακό νομοσχέδιο από ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ - Κλειστό παραμένει το κέντρο - Πώς κινούνται τα Μέσα Μεταφοράς.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 Ιουν 2021 | 10:33

Βουλή - Εργασιακό νομοσχέδιο: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας με την έναρξη της συνεδρίασης [live]

Με φυσική παρουσία των βουλευτών σε 12μελείς κύκλους, θα εξελιχθεί η τριήμερη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.

ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ 14 Ιουν 2021 | 08:00

Ξεκινάει η τριήμερη μάχη στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο - Την Τετάρτη η ψηφοφορία

Η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το εργασιακό νομοσχέδιο διαδραματίζεται από σήμερα στην Ολομέλεια.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 14 Ιουν 2021 | 06:52

Χατζηδάκης για αλλαγές στα εργασιακά: Τίποτα χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου

Όπως είπε, "έχουν κολλήσει στην καραμέλα του χρόνου διευθέτησης εργασίας", διευκρινίζοντας πάντως ότι ο εργαζόμενος αν δεν το ζητήσει δεν θα γίνεται.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 11 Ιουν 2021 | 13:37

Παρέμβαση Μητσοτάκη για το νέο εργασιακό: Το παράδειγμα του ντελιβερά [βίντεο]

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Ιουν 2021 | 07:46

Η Εφη Αχτσιόγλου στη διαδήλωση, με εμφανή τα "σημάδια" της εγκυμοσύνης: Κρατά με προσοχή την κοιλιά της

Η Εφη Αχτσιόγλου είναι έγκυος, αλλά κατέβηκε στη διαδήλωση για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Ιουν 2021 | 18:09

ΝΔ σε ΕΣΗΕΑ: Όσοι εργάζονται υπερωριακά έχουν το δικαίωμα να αμειφθούν με τον τρόπο που αμείβονταν μέχρι τώρα

Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση όσων προβλέπει, τονίζει η ΝΔ στην απάντησή της προς την ΕΣΗΕΑ

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥΣ 09 Ιουν 2021 | 14:15

Βουλή: Κριτική αλλά και στήριξη των κοινωνικών φορέων στο εργασιακό νομοσχέδιο

Στη Βουλή οι κοινωνικοί φορείς για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ποιοι στηρίζουν και ποιοι όχι.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιουν 2021 | 12:59

Χατζηδάκης: Προκαλούν κατάπληξη οι δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ για εργασιακό μεσαίωνα

Η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο συνεχίζεται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 08 Ιουν 2021 | 12:46

Μητσοτάκης στη Βουλή: Υποχρεωτικός από το φθινόπωρο ο εμβολιασμός για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το ψηφιακό πιστοποιητικό άνοιξε διάπλατα το παράθυρο για υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 08 Ιουν 2021 | 08:13
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Ιουν 2021 | 07:23

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το 8ωρο, τις απεργίες και τον... ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο TheTOC για το εργασιακό νομοσχέδιο, τις ρυθμίσεις για τον χρόνο εργασίας και τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.