Ακροπόλ: Ενα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας που κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα βαρίδι για την τσέπη των φορολογούμενων

Ένα νέο ΝΠΙΔ δημιουργείται για τη ...γενική αξιοποίηση του πολιτισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ακροπόλ

Στην Ολομέλεια της Βουλής θα διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".

Όμως τι ακριβώς θα γίνει το ΑΚΡΟΠΟΛ και ποιους θα στεγάσει; Θα καταφέρει να έχει οικονομική αυτοτέλεια ή θα είναι ένα ακόμα βαρίδι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου; Ή καλύτερα άλλο ένα μελλοντικό πολύπαθο ΤΑΠΑ που θα αλλάζει με κάθε κυβέρνηση; Οι στόχοι που περιγράφονται είναι γεμάτοι καλές προθέσεις και ….ασάφεια.

Ακροπόλ: Ενα κόσμημα στο κέντρο της Αθήνας που κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα βαρίδι για την τσέπη των φορολογούμενων

Τι περιγράφει το νομοσχέδιο

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη του πολιτισμού και της δημιουργίας με την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία, παρέχοντας στους ανθρώπους της τέχνης ένα πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμα επιχειρηματικά και εργασιακά μοντέλα. Που θα προάγει την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων, αλλά και την ενίσχυση της ποικιλομορφίας με τη συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης και τρόπων έκφρασης.

Το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, ως φορέας, θα έχει συγκεκριμένο ρόλο, συντεταγμένη δράση, προκειμένου οι επενδύσεις στον δημιουργικό και πολιτιστικό τομέα να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και προστιθέμενη αξία τόσο στον κλάδο και τα μέλη του όσο και στην ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας. Αυτός ο νέος φορέας θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα στεγαστεί στο ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου "ACROPOLE PALACE", ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια χωρίς αντάλλαγμα.

ακροπόλ

Θα είναι οικονομικά βιώσιμο το εγχείρημα;

Πώς θα δομηθεί εσωτερικά και πώς θα είναι οικονομικά βιώσιμο ένα τέτοιο εγχείρημα; Μάλιστα γιατί υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο ΝΠΙΔ για να λειτουργούν για παράδειγμα - σαν προέκταση του κοντινού του Αρχαιολογικού Μουσείου, πωλητήρια και εστιατόρια- και ποιες είναι ακριβώς οι υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν δράσεις -συντεταγμένες- ώστε να αποφέρουν πολλαπλάσια οφέλη και οικονομικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας;

Και γιατί στόχους που δεν μπορεί να πετύχει το Υπουργείο θεωρείται δυνατόν να τους επιτύχει ένας Διευθυντής σε συνεργασία με ένα άμισθο πενταμελές ΔΣ, 17 υπάλληλοι σε νέες θέσεις (εκ των οποίων ορισμένοι αναγκαστικά θα υποστηρίζουν τις διοικητικές-οικονομικές λειτουργίες του ΝΠΙΔ) και όσοι άλλοι θα αποσπώνται ή θα συνεργάζονται κατά περίπτωση, με διαφόρων ειδών συμβάσεις;

ακροπόλ

Μπορεί το Ακροπόλ να ανοίξει και να λειτουργήσει. Δεν έγινε καμία διαβούλευση, οπότε πολλοί φοβούνται ότι θα είναι ξανά ένα κτίριο "φάντασμα" που ούτε καινούργια εργαλεία πολιτισμού, ούτε καινοτόμες ιδέες θα μπορεί να παράξει και ούτε να τα στηρίξει οικονομικά αφού κανένας δεν ξέρει με ποιο τρόπο θα χρηματοδοτηθούν και με ποιο σχέδιο όλες οι πολύ αόριστα περιγραφόμενες δράσεις. Ας σκεφθεί κάποιος πόσο καιρό θα χρειαστεί να γίνει ένα οργανόγραμμα και να λειτουργήσει, ο δρόμος του Ακροπόλ δε μοιάζει να είναι στρωμένος με ρόδα.

ακροπόλ

Πνιγηρή οσμή του παρελθόντος;

Πολύ εύστοχα ο αρθρογράφος του Capital.gr Κώστας Στούπας ανάμεσα σε άλλα σημειώνει:

Στο νέο φορέα που θα ονομάζεται Acropole Across παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα για ενενήντα εννέα (99) έτη η χρήση του ακινήτου του πρώην ξενοδοχείου ACROPOLE PALACE, που βρίσκεται στην Αθήνα, επί των οδών 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 51, Αβέρωφ και Μάρνη, κυριότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σε απλά ελληνικά όλα αυτά σημαίνουν πως ένα κτήριο κόσμημα στο Κέντρο της Αθήνας, αντί να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη για αξιοποίηση η οποία θα αποφέρει βιώσιμες θέσεις εργασίας, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικά έσοδα θα παραμείνει ουσιαστικά αναξιοποίητο ενώ ο Έλληνας φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με την ανακαίνιση του κτηρίου και με τις μισθολογικές και ασφαλιστικές εισφορές καμμιά 20αριά υπαλλήλων που θα στελεχώσουν το νέο οργανισμό που κατ΄επίφαση θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας...

ακροπόλ

Μάλιστα η διατύπωση "Έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Απολαμβάνει όλων των διοικητικών και δικαστικών απαλλαγών και ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου." της παρ. 1 του άρθρου 1 θυμίζει σπάταλες δομές του Δημοσίου που διαχρονικά επιδείνωσαν τη Δημόσια Διοίκηση και αύξησαν το δημόσιο χρέος.

Αντίθετα με την κυβερνητική προσπάθεια για τον περιορισμό των διοικητικών βαρών, το παρόν νομοσχέδιο προσθέτει διοικητικά βάρη στη Δημόσια Διοίκηση. Στο ελληνικό δημόσιο ακόμη δεν υπάρχει ένα ψηφιακό οργανόγραμμα αυτών που απασχολούνται σε αυτό και των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Οι λόγοι που δεν υπάρχει αυτό το οργανόγραμμα είναι προφανείς και έχουν να κάνουν με την πελατειακή δομή του παρασιτικού και κομματοκρατούμενου δημοσίου. Από μια κυβέρνηση σαν αυτή του κ. Μητσοτάκη κάποιος θα περίμενε την επιτάχυνση της υλοποίησης της.

ακροπόλ

Η αποκατάσταση ενός αρχιτεκτονικού κοσμήματος

Οι εργασίες αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το 2013, έχουν ολοκληρωθεί το 2018. Το κτίριο του ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλάς αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Σ.Μαγιάση και κατασκευάστηκε τα έτη 1925-6. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα Αρχιτεκτονικής της Art Nouveau στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και έργο τέχνης με υπουργική απόφαση του 1991.

ακροπόλ

Σύμφωνα με Υπουργική απόφαση: "Χαρακτηρίζουμε ως έργο τέχνης το κτίριο του ξενοδοχείου ACROPOLE PALACE, στις οδούς Πατησίων, Αβέρωφ και Μάρνη στην Αθήνα, διότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα κτίρια της εποχής του μεσοπόλεμου, έργο του επώνυμου και διαπρεπούς Έλληνα Αρχιτέκτονα Σωτ.Μαγιάση (1894-1966) και χαρακτηρίζεται από σπάνια και ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, που εντάσσουν το κτήριο αυτό σαν εξαιρετικό δείγμα της ρυθμολογίας ART NOUVEAU στον Ευρωπαϊκο χώρο. Επίσης μαζί με το ξενοδοχείο "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ" κ.α. αποτελεί από τυπολογική και κτιριολογική άποψη σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής των "GRANDS HOTELS".

ακροπόλ

Αντίδραση και από τους αρχαιολόγους

Την αντιθέσή του εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για το σχέδιο νόμου "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ και λοιπές διατάξεις". Σε σημερινή ανακοίνωση του αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι "χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον "τροχονόμο" των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό".

Επίσης, υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται σήμερα στην Βουλή "περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ 28 Ιουλ 2020 | 19:01

Ερντογάν: Μπορεί να γίνει λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

Στα εγκαίνια της μονής ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ορθόδοξοι θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 27 Ιουλ 2020 | 14:50

Εξοργίζει ο ιερέας που σταμάτησε τη λειτουργία επειδή πιστή φορούσε μάσκα: Παγκόσμια δικτατορία Αντίχριστου μέσω ΠΟΥ

"Ξέφυγε" ο ιερέας που διέκοψε τη λειτουργία για πιστή που φορούσε μάσκα - "Κάποιοι πληρώθηκαν για να πουν ότι πέθαναν από κορονοϊό…"

ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 23 Ιουλ 2020 | 13:15

Αγιά Σοφιά: Ο Ακάθιστος Υμνος στη Μητρόπολη Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, το βράδυ της Παρασκευής

"Ημέρα πένθους και οδύνης για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό η αυριανή, που θα λειτουργήσει η Αγιά Σοφιά ως τζαμί", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 21 Ιουλ 2020 | 11:37

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση: Τι προβλέπει για μαθητές, καθηγητές και σχολεία

"Μετουσιώνει την πολιτική επιλογή μας να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό σχολείο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό", δήλωσε η υπουργός Παιδείας για το νομοσχέδιο.

ΒΟΥΛΗ 14 Ιουλ 2020 | 10:30

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κεφαλαιαγοράς

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί μέχρι αυτή την στιγμή και δύο υπουργικές τροπολογίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 13 Ιουλ 2020 | 09:56

Έρχεται νομοσχέδιο για την τηλεργασία: Δέκα διατάξεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο

Ο θεσμός της τηλεργασίας, ο οποίος αναδείχτηκε στην περίοδο της πανδημίας, αποτελεί μία νέα δυναμική πρόκληση από το μέλλον.

ΜΗΔΕΝΙΚΟΙ ΡΥΠΟΙ 11 Ιουλ 2020 | 11:45

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση - Αυτά είναι τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών ΙΧ

Προβλέπεται μεταξύ άλλων απαλλαγή τέλους στάθμευσης, φορολογικά κίνητρα και ρυθμίσεις για τα παλαιού τύπου ρυπογόνα μεταχειρισμένα ΙΧ.

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ 10 Ιουλ 2020 | 13:25

Καστανίδης: Δεν συμφώνησα ποτέ ότι θα υπερψηφίσω - Θα βγω με Skype στην Κ.Ο. γιατί δεν προλαβαίνω

"Δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες. Δεν υπάρχουν συνωμοτικές θεωρίες. Ας τελειώνουμε με αυτά. Κάθε φορά που υπάρχει μια διαφορετική γνώμη δεν μπορεί να ποινικοποιείται", σημείωσε.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 10 Ιουλ 2020 | 09:29

Η Δούρου ανέβασε φωτογραφία για να δείξει την αστυνομική βία στη χθεσινή διαδήλωση [εικόνα]

"Η αστυνομική καταστολή κατά των διαδηλωτών είναι εικόνα από το μέλλον", έγραψε.

ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ 10 Ιουλ 2020 | 08:04

Διαδηλώσεις: Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε το νομοσχέδιο - Μολότοφ και επεισόδια στο Σύνταγμα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι από την ειρηνική διαδήλωση "αποσχίσθηκε" τμήμα 1.000 ατόμων που δεν έχει σχέση με το ΠΑΜΕ και επιτέθηκε με 15 μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.

ΜΕ 187 ΨΗΦΟΥΣ 09 Ιουλ 2020 | 23:15

"Πέρασε" από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις - Απουσίαζαν Παπανδρέου και Καστανίδης

Συνολικά ψήφισαν 288 βουλευτές, εκ των οποίων 187 τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου.

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 09 Ιουλ 2020 | 20:47

Ένταση, χημικά και μολότοφ στο Σύνταγμα - Εννέα συλλήψεις και πάνω από δέκα προσαγωγές [Εικόνες]

Επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενάντια στο νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις που συζητείται στη Βουλή.