Τηλεφωνικό «bullying» για καταβολή ληξιπρόθεσμων δόσεων

«Με έπαιρναν στο κινητό, στο σπίτι. Έφθασαν στο σημείο να τηλεφωνούν σε συγγενείς μου ακόμη και σε συναδέλφους στη δουλειά μου, δημοσιοποιώντας τις οφειλές μου...»

Τηλεφωνικό «bullying» για καταβολή ληξιπρόθεσμων δόσεων

Υπάλληλος εισπρακτικής: «Καλησπέρα σας επικοινωνώ από την εταιρεία D......... A.E για λογαριασμό της τράπεζας ............. . Σας ενημερώνω ότι η συνομιλία μας καταγράφεται. Επικοινωνώ για την καταβολή καθυστερημένων δόσεων του δανείου που έχετε λάβει. Πότε θα μπορέσετε να τις πληρώσετε;

Οφειλέτης: Συγνώμη κυρία μου αλλά βρίσκομαι σε νοσοκομείο. Έχω εγχειριστεί, μπορείτε να πάρετε την άλλη εβδομάδα.

Υπάλληλος εισπρακτικής: Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ αυτό. Πρέπει να μου πείτε πότε θα μπορέσετε να πληρώσετε έστω μία δόση.

Οφειλέτης: Σας είπα κυρία μου δεν μπορώ τώρα, είμαι στο νοσοκομείο, πάρτε σε 10 μέρες.

Υπάλληλος εισπρακτικής: Πρέπει να μου απαντήσετε κύριε...

Οφειλέτης:.................... (αγανακτισμένος το κλείνει)

Η υπάλληλος συνεχίζει να καλεί και τις επόμενες ημέρες από άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά ο εγχειρισμένος οφειλέτης δεν απαντά. Όταν ανάρρωσε κινήθηκε δικαστικά εναντίον εταιρείας και τράπεζας, ενώ προσκόμισε τα αποδεικτικά στοιχεία από τη εγχείρηση που υπεβλήθη και τη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο. Και δεν ήταν ο μόνος αλλά τουλάχιστον 120 δανειολήπτες, οφειλέτες και οφειλέτριες, κατέφυγαν στην δικαιοσύνη, στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.. Οι «κακοπληρωτές» στο πλαίσιο δύο παραγγελιών προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι οποίες ανατέθηκαν σε αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατονόμασαν συγκεκριμένες εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα και δικηγορικά γραφεία. Η προκαταρκτική αφορούσε τη διερεύνηση τέλεσης των αδικημάτων της εκβίασης, παράνομης βίας και περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η δικογραφία, μέρη της οποίας παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 και διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Κλιμάκωση απειλών

Η έρευνα των αστυνομικών, παραγγέλθηκε με το πέρας τηλεοπτικής εκπομπής του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόϊτερ, η οποία προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA την 05-12-2013, με θέμα «Εισπρακτικές εταιρείες που επικοινωνούν με τους δανειολήπτες και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες».

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών εξέτασαν ενόρκως τους 120 μάρτυρες, που κατάφεραν να εντοπίσουν, οι οποίοι είχαν υποβάλει μηνύσεις ή είχαν κάνει έγγραφες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες αρχές. Τουλάχιστον 20 πολίτες δεν θέλησαν να καταθέσουν από... φόβο, ενώ κάποιοι όπως διαπιστώθηκε είχαν μετοικίσει σε χώρες του εξωτερικού για να ξεφύγουν! Οι μάρτυρες στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κατονόμασαν συνολικά 12 εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, 8 τράπεζες, 18 δικηγορικά γραφεία και 11 ακόμη εταιρείες.

Στις καταθέσεις τους περιγράφουν την κλιμάκωση των απειλών εναντίον των ιδίων και συγγενικών τους προσώπων. «Με έπαιρναν στο κινητό, στο σπίτι. Έφθασαν στο σημείο να τηλεφωνούν σε συγγενείς μου ακόμη και σε συναδέλφους στη δουλειά μου, δημοσιοποιώντας σε αυτούς τις οφειλές μου και την καθυστέρηση των πληρωμών μου. Τους έλεγαν μάλιστα, αν με δουν, να μου πουν να επικοινωνήσω μαζί τους» καταθέτει χαρακτηριστικά ένας από τους οφειλέτες.

Ένας άλλος οφειλέτης καταθέτει: «Μου έλεγαν ότι θα αυξηθούν οι τόκοι αν δεν πληρώσω και ότι θα με κυνηγήσουν δικαστικά. Άλλες φορές με απειλούσαν ότι θα χάσω την δική μου κινητή και ακίνητη περιουσία αλλά και συγγενικά μου πρόσωπα και ότι θα βγουν διαταγές πληρωμής και θα γίνουν κατασχέσεις».

Ορισμένοι από τους δανειολήπτες έδωσαν και τηλεφωνικούς αριθμούς μέσω των οποίων δέχονταν τις τηλεφωνικές «απειλές», με τους αστυνομικούς να αιτούνται την χορήγηση στοιχείων κατόχων από τις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για τις οποίες έλαβαν τις σχετικές απαντήσεις, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην από 28-12-2015 Έκθεση Ανάλυσης Τηλεφωνικών Επικοινωνιών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έγγραφα της δικογραφίας.

Μετά τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων και τις απαντήσεις των εταιρειών τηλεφωνίας, εξετάστηκαν χωρίς όρκο σχετικά με τα καταγγελλόμενα οι υπεύθυνοι ή οι εκπρόσωποι των 48 εταιρειών, τραπεζών και δικηγορικών γραφείων. Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί, εστάλη πίνακας με τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Τμήμα μητρώου της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή καθώς και πίνακας επιβληθέντων προστίμων για παραβίαση διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Οι «εισπρακτικές» δικηγόρων

Ξεχωριστό κομμάτι της δικογραφίας περιλαμβάνει τις έρευνες και καταθέσεις 18 συνολικά δικηγορικών γραφείων, όπου επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε και η δράση ορισμένων δικηγορικών γραφείων τα οποία λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες και είτε χρησιμοποιούν δικηγόρους, είτε άλλους υπαλλήλους οι οποίοι ενεργούντες αντιποίηση άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος καλούν τους δανειολήπτες και απαιτούν την αποπληρωμή των οφειλών».

Οι αστυνομικοί έλαβαν και πιστοποιητικά πορείας δικογραφιών σε βάρος δικηγόρων και δικηγορικών γραφείων, που λειτουργούσαν ως εισπρακτικές εταιρείες. Στην δικογραφία γίνεται μνεία πως «αναμένεται η απάντηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο υπ’ αριθ. 1053/2/284-μθ από 21-10-2015 αίτημά μας για τη χορήγηση στοιχείων σχετικά με ενέργειες του πειθαρχικού οργάνου του Συλλόγου».

Ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής Αντώνης Σρόϊτερ εξεταζόμενος ενόρκως, κατέθεσε σχετικά με το περιεχόμενο της εκπομπής «Αυτοψία», και έκανε λόγο για δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με δικηγορικά γραφεία τα οποία έχουν μετατραπεί σε μεγάλες εισπρακτικές εταιρείες και λαμβάνουν ποσοστά επί των εισπραχθέντων ληξιπροθέσμων χρεών. Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών από το 2014 αποφάσισε ότι απαγορεύεται δικηγόροι εκπρόσωποι εισπρακτικών εταιρειών, να καλούν πάνω από μία φορά τους οφειλέτες των εντολέων τους και το συμπεριέλαβε στα πειθαρχικά παραπτώματα των δικηγόρων.

Στην δικογραφία τονίζεται: «Επίσης επισημάνθηκε ο αντιδεοντολογικός και αντιεπαγγελματικός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ορισμένα δικηγορικά γραφεία τα οποία παρεκκλίνουν της αποστολής τους. Υπάλληλοι αυτών των γραφείων ισχυριζόμενοι ότι είναι δικηγόροι, συμπεριφέρονται με τρόπο προσβλητικό, απειλώντας και εκβιάζοντας τους καταναλωτές».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΕ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ 21 Οκτ 2021 | 07:33

Εγκλημα στο Αιγάλεω: Η οικογενειακή τραγωδία πίσω από τη νεκρή μητέρα 5 παιδιών - Τα ναρκωτικά και τα ψυχολογικά προβλήματα

Ο 20χρονος γιος της γυναίκας αντιμετώπιζε προβλήματα με την εξάρτησή του από ναρκωτικές ουσίες και ψυχολογικά προβλήματα.

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 20 Οκτ 2021 | 07:41

Ρόδος: Πώς η θεία της 8χρονης ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση της ανιψιάς της

Η θεία του 8χρονου κοριτσιού απο τη Ρόδο, βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού από συγγενείς της στη Ρόδο.

ΠΩΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 19 Οκτ 2021 | 21:07

Νέα Ιωνία: Βίντεο ντοκουμέντο - Συνελήφθη ο... ατζαμής ληστής με το φλόμπερ

Ληστείες σε φούρνο και πρακτορείο ΟΠΑΠ διέπραξε ο αδέξιος ληστής στη Νέα Ιωνία - Του... έμεινε στο χέρι το όπλο χωρίς την κάννη

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:55

Εξοπλίζεται η Πολιτική Προστασία: Drone, ραντάρ, ανιχνευτές και δορυφόροι στη μάχη κατά των καταστροφών

Η κακοκαιρία "Μπάλλος" ανέδειξε την "αδυναμία" επαλήθευσης των μοντέλων πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε… πραγματικό χρόνο.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 18 Οκτ 2021 | 07:40

Κορονοϊός: Ανησυχία από τη στασιμότητα των εμβολιασμών και την αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία - Τα στοιχεία που φοβίζουν

Η στασιμότητα των εμβολιασμών και η απροθυμία των πολιτών να χτίσουν το τείχος ανοσίας αναδεικνύεται από τα νούμερα των αυξημένων ενεργών κρουσμάτων, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και σε νοσηλείες.

ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ 13 ΧΡΟΝΙΑ 17 Οκτ 2021 | 08:24

Σύλληψη 34χρονου αντιεξουσιαστή: Τον πρόδωσε το DNA από το γάντι των 21 εμπρησμών - Ψάχνει σύνδεση με αναρχική ομάδα η ΕΛΑΣ

To DNA σε ένα γάντι που είχε βρεθεί στον εμπρησμό 21 αυτοκινήτων τον Μάιο του 2009, ταυτοποιήθηκε με τον 34χρονο αντιεξουσιαστή που συνελήφθη

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ "ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ" 16 Οκτ 2021 | 18:33

Πολυτεχνείο: Το χρονικό της ανέγερσης του ...αυθαίρετου - Με βαρύ παρελθόν οι "οικοδόμοι" φοιτητές

Σακιά με άμμο και τσιμέντο, παλέτες με τούβλα και οικοδόμοι να "υψώνουν" έναν τοίχο μέσα σε πανεπιστημιακό κτίριο, χωρίς την απαραίτητη άδεια

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14 Οκτ 2021 | 07:24

Αύξηση 200% στις ηλεκτρονικές απάτες - Πώς κάνουν "φτερά" τα χρήματα από τους λογαριασμούς

Τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίζουν 100 είδη απάτης.

100 ΤΡΟΠΟΙ "ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ" 13 Οκτ 2021 | 14:34

Άρπαξαν 40 εκατ. από τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω ηλεκτρονικής απάτης- Σύσκεψη Θεοδωρικάκου - Στουρνάρα

Σε μεγάλο βραχνά για τις αρχές εξελίσσονται οι διαδικτυακές απάτες. Επιτήδειοι έχουν αρπάξει συνολικά 40 εκατ.ευρώ από πολίτες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 12 Οκτ 2021 | 07:43

Μπαράζ ελέγχων στους κλειστούς χώρους της εστίασης: 378 παραβάσεις το Σαββατοκύριακο - Πρόστιμα ως 5.000€

Οι εμβολιασμένοι επιστρέφουν στη διασκέδαση προ κορονοϊού. Σαρωτικοί έλεγχοι σε πόλεις και χωριά για την τήρηση των μέτρων.

ΕΝΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 11 Οκτ 2021 | 07:40

Πυροβολισμοί στην Κηφισιά: Ψάχνουν υλικό στις κάμερες για τους δράστες της επίθεσης

Πυροβολισμοί έπεσαν στην Κηφισιά, με συνέπεια να τραυματιστεί ένας άνθρωπος. Το θύμα δέχθηκε πυρά σε ενέδρα πάνω στη γέφυρα Καλυφτάκη.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ 10 Οκτ 2021 | 10:11

ΕΛΑΣ: Αποψιλωμένα τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής - Οι ελλείψεις, οι περιπολίες και η ενίσχυση από τις σχολές

Ως σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζονται οι αναιμικές ενισχύσεις των αποδυναμωμένων αστυνομικών υπηρεσιών, από ένστολους που καθημερινά αγκομαχούν να βγάλουν περιπολίες και να ανταπεξέλθουν στις βεβαρημένες ανάγκες των αστυνομικών τμημάτων.

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΩΝ 10 Οκτ 2021 | 09:22

Βασίλης και Νίκος Παλαιοκώστας: Η ιστορία των "Ντάλτονς της Ελλάδας" - Οι χολιγουντιανές αποδράσεις και οι... μετρ των απαγωγών

Για σχεδόν 4 δεκαετίες οι αδερφοί Παλαιοκώστα γέμιζαν τα αστυνομικά δελτία - Ο "Φαντομάς" Νίκος με 200 έτη ποινής φυλάκισης και ο "Ρομπέν των φτωχών" Βασίλης που καταζητείται ακόμα