Μεγάλη αύξηση για την τηλεϊατρική στην Ελλάδα: Πάνω από 8.000 χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες

Έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή περιττής μετάβασης σε νοσοκομείο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
τηλεϊατρική

Τεράστια ώθηση στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής που στοχεύουν στον τελικό χρήστη έχει δώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση που διαμορφώθηκε λόγω του νέου κορονοϊού. Πάνω από οκτώ χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν εγγραφή στο σύστημα τηλεϊατρικής που ενεργοποίησαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Tο σύστημα δέχτηκε κλήσεις ακόμη και από Έλληνες που ζουν στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και των ΗΠΑ καθώς και από αλλοδαπούς τουρίστες που βρέθηκαν στα νησιά των Κυκλάδων κατά τη διάρκεια του lockdown.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Οι Έλληνες του εξωτερικού κάλεσαν εδώ γιατί δεν μπορούσαν να έχουν την αντίστοιχη σιγουριά στα συστήματα του εξωτερικού. Τα τελευταία λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο, είναι αρκετά πιο "ψυχρά" και όταν κάποιος καλεί σε αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να μιλήσει με κάποιον γιατρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις επικοινωνεί με κάποια νοσοκόμα είτε, σπανιότερα, με κάποιον γενικό παθολόγο που προωθούν το περιστατικό. Αντίθετα, το σύστημα που θέσαμε σε λειτουργία στην Ελλάδα, με έδρα στη Θεσσαλία, είχε από την αρχή στόχο να φέρει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κοντά στον χρήστη. Έτσι, περισσότεροι από 500 γιατροί από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν στη διάθεση των πολιτών για τηλεσυνεδρίες μέσω βιντεοκλήσης", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της ελληνογαλλικής start-up εταιρείας Dr. Button, Δημήτρης Μπαλαούρας.

Μια ώρα αρχύτερα σε λειτουργία

"Από την άλλη πλευρά, ενώ εδώ και χρόνια προετοιμαζόταν η συγκεκριμένη υπηρεσία, η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη λειτουργία της. Έτσι αναδείχτηκε εκ των πραγμάτων η χρησιμότητα της τηλεϊατρικής σε μια καθημερινότητα όπου πολλοί αισθάνονται φόβο και αναρωτιούνται αν με βάση κάποια συμπτώματα που έχουν, έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Καθώς, μάλιστα, υπήρχε και η οδηγία να παραμείνουμε στο σπίτι, η πρόσβαση των Περιφερειών σε υπηρεσίες τηλεϊατρικής συνέβαλε σημαντικά στην αποκλιμάκωση αυτού του φόβου", σχολιάζει ο κ. Μπαλαούρας. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι στην Κεντρική Μακεδονία εγγράφηκαν στις συγκεκριμένες εφαρμογές τηλεϊατρικής περισσότεροι από 90 γιατροί και 1500 πολίτες ενώ στο σύνολο των κλήσεων που έγιναν πανελλαδικά, μόνο ένα 5% των περιστατικών καταχωρήθηκαν από τους γιατρούς ως ύποπτα για Covid-19.

Έγκαιρη διάγνωση και αποφυγή περιττής μετάβασης σε νοσοκομείο

Σύμφωνα με γιατρούς που συμμετέχουν στην υπηρεσία, μητέρα κάλεσε για πληγή του παιδιού της, η οποία εκτιμήθηκε ως σταφυλόκοκκος και δόθηκε η πρέπουσα σύσταση. Σε άλλη περίπτωση τραύματος εκτιμήθηκε ότι δεν έχρηζε ραμμάτων από χειρουργό και δόθηκε η σύσταση για αντιμετώπιση με σκεύασμα από φαρμακείο. Επιπλέον αποφεύχθηκε η περιττή μετάβαση σε Νοσοκομείο, στην περίπτωση γυναίκας που κάλεσε αλλεργιολόγο για έντονο βήχα και δύσπνοια, τα οποία διαγνώστηκαν ως μη ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και δόθηκαν οι κατάλληλες συμβουλές. Εξάλλου, ηλικιωμένος άνδρας με στηθάγχη, με τη βοήθεια του εγγονού του, πραγματοποίησε τηλεσυνεδρία με καρδιολόγο, ο οποίος βάσει των εξετάσεων και των συμπτωμάτων που παρουσίαζε ο άνδρας, τον παρέπεμψε για επείγουσα στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική εν μέσω κορονοϊού. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, εκ των υστέρων ότι ήταν θέμα χρόνου να πάθει έμφραγμα, καθώς βρέθηκαν πολλαπλές βλάβες και μία μείζων βλάβη σε κύρια αρτηρία.

Ενδιαφέρον από άλλες χώρες - Το αύριο στην τηλεϊατρική

Αυτή τη στιγμή και καθώς η χώρα μας παρουσιάζει γενικότερα θετικές επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενδιαφέρον για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τηλεϊατρικής εκδηλώνουν χώρες όπως η Ιταλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ισπανία αλλά και αφρικανικές χώρες. Παράλληλα, προετοιμάζονται εφαρμογές για την επόμενη μέρα καθώς σήμερα, με τη μεσολάβηση των Περιφερειών, οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και με την εθελοντική συμμετοχή των γιατρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Σε ένα επόμενο στάδιο, διερευνώνται οι δυνατότητες παροχής των υπηρεσιών αυτών στο ευρύ κοινό με πληρωμή στο γιατρό, κατά τον ίδιο τρόπο που έχουν μάθει οι περισσότεροι τον τελευταίο καιρό να πληρώνουν ηλεκτρονικά με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας", σημειώνει ο κ. Μπαλαούρας. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνεργασία με τις Περιφέρειες ώστε να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των εξόδων για τους κατοίκους απομακρυσμένων, ακριτικών περιοχών ή νησιών, όπου στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να υπάρχει σήμερα μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Αντίστοιχες εφαρμογές μπορούν να υπάρξουν και για την παρακολούθηση χρόνια πασχόντων αλλά και για την διαδικασία της συνταγογράφησης.

"Η πράξη απέδειξε ότι παρά την αρχική επιφύλαξη και το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν οι αριθμοί των χρηστών και των κλήσεων. Το αύριο της τηλεϊατρικής στην Ελλάδα σχεδιάζεται πια με αναγνωρισμένα τα οφέλη της εξ αποστάσεως πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της αποφυγής συνωστισμών και περιττών μετακινήσεων, της καλύτερης διαχείρισης του χρόνου των γιατρών και της αποφόρτισης γενικότερα του συστήματος υγείας", προσθέτει ο κ. Μπαλαούρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 14 Ιουλ 2020 | 08:14

Παγκόσμιο ρεκόρ: Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν έξι υπουργοί που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό

Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που έχουν προσβληθεί δηλώνουν ότι είναι καλά και εργάζονται σε απομόνωση στα σπίτια τους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ 14 Ιουλ 2020 | 08:03

Φάουτσι για κορονοϊό: Οι ΗΠΑ δεν έχουν αρχίσει να βλέπουν καν το τέλος της πανδημίας

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε έτσι τα 3,36 εκατομμύρια.

ΔΥΣΟΙΩΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ 14 Ιουλ 2020 | 07:54

Εκτίμηση σοκ για τη Βρετανία: Το χειμερινό κύμα του κορονοϊού θα μπορούσε να σκοτώσει άλλους 120.000 ανθρώπους

"Μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας" για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Ιουλ 2020 | 07:30

Κορονοϊός: Φόβοι για δεύτερο κύμα στην Ελλάδα - Τα πανηγύρια ήταν μόνο η αρχή - Αυστηροποιούνται τα μέτρα

Έντονη ανησυχία στις αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων - Στο "κόκκινο" η βόρεια Ελλάδα.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 14 Ιουλ 2020 | 06:56
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 13 Ιουλ 2020 | 23:23

Γιάννενα: Θετική στον κορονοϊό πενταμελής οικογένεια Σέρβων - Έκαναν διακοπές στη Λευκάδα

Tη Δευτέρα η οικογένεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 13 Ιουλ 2020 | 22:51

Κορονοϊός - "Φορολογήστε μας": Μεγιστάνες ζητούν να τους επιβληθεί φόρος για να βοηθήσουν τους φτωχούς

83 βαθύπλουτοι επιχειρηματίες προτείνουν να τους επιβληθεί μόνιμος φόρος πλούτου για να αντέξουν οι ευάλωτοι πληθυσμοί την πανδημία.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ 13 Ιουλ 2020 | 22:47

ΝΒΑ: Θετικός στον κορονοϊό ο Ράσελ Ουέστμπρουκ

Ο σταρ των Χιούστον Ρόκετς διαγνώστηκε με τον ιό λίγες μέρες πριν από την επανέναρξη του πρωταθλήματος

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 13 Ιουλ 2020 | 22:25

Μόσιαλος: "Μπορούμε να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα κορονοϊού - Ανησυχώ για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ" [Βίντεο]

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE τόνισε ότι ένα δεύτερο lockdown θα είναι καταστροφή για τη χώρα

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΛΙΣ ΜΗΝΑ 13 Ιουλ 2020 | 22:14
«ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ» 13 Ιουλ 2020 | 21:50

Γώγος: Ζούμε μια νέα έξαρση του κορονοϊού, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από την πρώτη [Βίντεο]

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι έχουμε μια νέα έξαρση του ιού, με διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά από την πρώτη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. 13 Ιουλ 2020 | 20:33

Βόρεια Μακεδονία: Εκλογές θρίλερ στη σκιά του κορονοϊού - Σχεδόν ισοδύναμοι Ζάεφ και Μίτσκοσκι

Το αποτέλεσμα θα κρίνει και την πορεία της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ REUTERS 13 Ιουλ 2020 | 20:15

"Καλπάζει" ο κορονοϊός: Πάνω από 13 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως - Περισσότεροι από μισό εκατ. οι νεκροί

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου τριπλάσιος εκείνου των σοβαρών περιπτώσεων γρίπης που καταγράφονται κάθε χρόνο