Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ)

Νέα διάσταση στο θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού. Αργά το βράδυ δόθηκε έγινε γνωστό πως λήφθησαν δείγματα και από το Blue Star Patmos. Συνεχίζεται ο πόλεμος ευθυνών.

Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ)

Νέα διάσταση στο θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού. Αργά το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό πως ελήφθησαν δείγματα και από το Blue Star Patmos. Συνεχίζεται ο πόλεμος ευθυνών.

Mε ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος γνωστοποιεί ότι έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα τόσο από τα καύσιμα του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ όσο όμως και από τα καύσιμα του Blue Star Patmos. Πρόκειται για το πλοίο το οποίο τις ίδιες ημέρες έφτασε στην περιοχή του Περάματος για επισκευές. Ο σκοπός είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λ.Σ., να διαπιστωθεί από ποιο πλοίο προέρχεται η ρύπανση.

Πέρα όμως από την τελευταία εξέλιξη, ο πόλεμος για τις ευθύνες συνεχίζεται αμείωτος με τις πλευρές να πετούν το μπαλάκι η μία στην άλλη. Ο Ιδιοκτήτης υποστηρίζει πως όλα ήταν καθ' όλα νόμιμα, όμως τα έγγραφα δείχνουν πως το πλοίο ταξίδευε με συνεχείς παρατάσεις.

Όπως αποδεικνύεται από έγγραφο του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας, που αποκαλύπτει το πόρταλ «902.gr», το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του πλοίου είχε λήξει στις 27 Ιούλη και είχε λάβει παράταση για δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιούλη δόθηκε παράταση μέχρι τις 6 Αυγούστου.

Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ)

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αξιοπλοΐας που είχε εκδώσει στο δεξαμενόπλοιο ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του υπουργείου Ναυτιλίας, στο πλοίο μετά από επιθεώρηση καταγράφησαν οι εξής παρατηρήσεις:

«1. ΣΕΠ: Από 11/6/2016 να διενεργηθεί τακτική Επιθεώρηση στη θάλασσα σε όλους τους τομείς. Διαφορετικά το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (ΓΕΠ) παύει να ισχύει.

2. Εξοπλισμού (πρώην ΕΝΕΣΠΥ): Κατά την πρώτη Επιθεώρηση μετά την 1/1/2017, να εφοδιαστεί με εγκεκριμένο σύστημα ειδοποίησης φυλακής γέφυρας (BNWAS).

3. Εξοπλισμού (πρώην ΕΝΕΣΠΥ): Μέχρι 11/04/2017 να γίνει αντικατάσταση του συρματόσχοινου καθαίρεσης της κοινής λέμβου», ενώ σε 4η παρατήρηση που συμπληρώθηκε αργότερα και είναι γραμμένη χειρόγραφα, αναφέρεται ότι «μέχρι 30/6/2017 να προσκομισθεί βεβαίωση ελέγχου των δύο αεροφιάλων εκκίνησης της κύριας μηχανής».

Το πρωτόκολλο έληξε στις 27 Ιούλη του 2017, χωρίς να αναφέρεται αν είχαν αποκατασταθεί οι παρατηρήσεις αυτές και αν έχει γίνει εκ νέου επιθεώρηση ώστε να καταγραφούν τυχόν νέα προβλήματα. Ωστόσο, εκδόθηκε παράταση του πιστοποιητικού έως τις 6 Αυγούστου του 2017 και στη συνέχεια «έρχεται» νέα παράταση που έληγε στις 27 Σεπτέμβρη του 2017. Η παράταση δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί και το πλοίο ναυάγησε στις 10 Σεπτέμβρη, προκαλώντας την τεράστια ζημιά στο Σαρωνικό.

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας της κυβέρνησης να συγκαλύψει τις ευθύνες είναι πως επιχείρησε να υποβαθμίσει τα ερωτήματα που προέκυπταν από καταγγελίες ναυτεργατών για το μηχανοστάσιο του πλοίου, που περιγράφεται ως «ρημάδι», ενώ οι σωληνώσεις του, ακόμα κι αυτές που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, είχαν παντού τρύπες και μπαλώματα... Οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι η σκουριά είχε «φάει» και σημεία των λαμαρινών στα στεγανά του πλοίου, με αποτέλεσμα συχνά να «μπάζει» κι από εκεί νερά.

Ο επικεφαλής του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, Γ. Ζήκας, όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του πλοίου και πώς απαντά στις καταγγελίες που το χαρακτήριζαν επικίνδυνο, απάντησε ότι «διαθέτει πιστοποιητικά σε ισχύ» και πως «είχε διενεργηθεί επιθεώρηση με ικανοποιητικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του 902.gr.

Τι ισχυρίζεται ο πλοιοκτήτης

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σε πρωϊνή εκπομπή, ο ιδιοκτήτης του "Αγία Ζώνη ΙΙ", Θεόδωρος Κουντούρης επιμένει πως όλα ήταν νόμιμα και το πλοίο ταξίδευε κανονικά έχοντας περάσει όλες τις απαραίτητες επιθεωρήσεις. Όπως είπε μάλιστα το πλοίο ήταν κανονικά σε λειτουργία, είχε μάλιστα επιθεωρηθεί πριν από ενάμιση μήνα.

Απαντώντας μάλιστα στον κ. Κουρουμπλή ο οποίος έχει υποστηρίξει πως δύο πλοία του ιδιοκτήτη έχουν δεσμευθεί για λαθρεμπόριο, ο κ. Κουντούρης είπε ότι οι πληροφορίες του υπουργού δεν είναι σωστές. Εξήγησε ότι πράγματι δύο πλοία του είχαν εμπλακεί σε υπόθεση λαθρομπορίου αλλά αθωώθηκε στη δίκη που έγινε και τα πλοία επεστράφησαν.

Αυτό επιβεβαιώνει και ο Αρχηγός του Λ. Σ. Σωτήρης Ράπτης ο οποίος έχει ενημερώσει πως η εταιρεία είχε απαλλαχθεί με βουλεύματα.

Στο ερώτημα εάν ήταν αξιόπλοο, ο Θ. Κουντούρης απάντησε πως ήταν και πως δεν γνωρίζει πως έγινε το κακό, πήρε ξαφνικά κλήση, είπε, παραπέμποντας στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων.

Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ) - εικόνα 2

Οι δηλώσεις Κουρουμπλή και οι αντιφάσεις

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας από το Αγία Ζώνη ΙΙ, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του και επισήμανε ότι η κινητοποίηση του μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Ο κ. Κουρουμπλής έριξε την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα στα... θαλάσσια ρεύματα!

Όμως, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πετρελαιοκηλίδα μετακινείται στην επιφάνεια της θάλασσας, αναλόγως της διεύθυνσης των ανέμων.

Ο υπουργός έστρεψε τα πυρά του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση. Τι εννοούσε; Στη δική του εκδοχή σε πόση ώρα από τότε που θα γίνει ένα ναυάγιο, παρεμβαίνουν τα σωστικά μέσα, πόση ώρα μετά γίνεται η ανάθεση της άντλησης των υδάτων σε ιδιώτη; Μπορεί να μας πει ο κ. Μητσοτάκης;», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και συμπλήρωσε:

«Όταν η βύθιση γίνεται ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή. Στις 6:14 υπάρχει το μέιλ που ανατίθεται η ευθύνη στην εταιρεία. Στις 9.30 μπαίνουν τα φράγματα και στις 10 ξεκινά η άντληση».

«Βιάστηκε ο κ. Μητσοτάκης. Τον καλώ να έρθει να δει τη γιγαντιαία προσπάθεια που ίσως πρώτη φορά έχει γίνει στην ιστορία, όπου σκάφη εργάζονται για την άντληση του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος, να καθαριστεί η θάλασσα από το πετρέλαιο, να καθαριστούν οι ακτές από την πίσσα, όπως επίσης και τα βράχια να καθαριστούν χωρίς χημικά. Ακούω το «πόσο χρόνο χρειάζονται, αυτά τα πράγματα για να γίνουν» και σας λέω ότι όταν τελειώσουν οι 30 μέρες που εμείς λέμε ότι θα έχει τελειώσει, να δούμε τι θα έχει μείνει πίσω».

Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ) - εικόνα 3

Ο υπουργός Ναυτιλίας έχει πει ότι δεν υπήρξε ολιγωρία από τον κρατικό μηχανισμό.

Άλλα υποστηρίζουν όμως δήμαρχοι της περιοχής, όπως ο Γ. Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, οι οποίοι σημειώνουν ότι ενημερώθηκαν μέσω τηλεφώνου πολύ καθυστερημένα. Σημειώνεται όμως ότι ο ίδιος ο υπουργός άλλη εικόνα έδινε αρχικά. Διαβεβαίωνε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και μόλις εχτές Πέμπτη έσπευδε να κάνει αυτοψία στην περιοχή κι ενώ η πετρελαιοκηλίδα είχε φτάσει 300 μέτρα από τη Βούλα!

"Η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται. Ήδη σε σχέση με χθες, σήμερα υπάρχει διαφορά. Χωρίς υπερβολές η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική", είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η υπουργική φράση «Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» Και συνέχισε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη:

"Άμα πάτε τώρα και δείτε στη Σαλαμίνα, δεν υπάρχει πρόβλημα»!

Το «Αγ. Ζώνη» έπλεε με παρατάσεις-Κουντούρης: Hταν αξιόπλοο (ΦΩΤΟ) - εικόνα 4

Αποστάσεις από Σωκράτη Φάμελο

Ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε στη συνέχεια πως την ευθύνη την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επισήμανε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τη Δευτέρα, βρίσκονται κάθε μέρα στο σημείο. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός είναι σύμφωνος με τους κανόνες και αντίστοιχος του περιστατικού που έχει συμβεί. Έχει υπάρξει επικοινωνία και με το Πράσινο Ταμείο».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαρροές από την περιοχή του ναυαγίου. Αντιμετωπίζονται τα κατά τόπους περιστατικά, όπου υπήρξε διαφυγή, η οποία ήταν πολύ μικρότερη, σε σχέση με την ποσότητα της διαρροής».


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΡΟΦΗ 25 Ιαν 2021 | 23:54

Βόλος: Σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονο κοριτσάκι - Υπέστη αλλεργικό σοκ [Βίντεο]

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση 9χρονη μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου από τον Βόλο

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΚΡΙΤΗ 25 Ιαν 2021 | 22:16

Φωτιά στο Μάτι: Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί "καίνε" την Πυροσβεστική - "Δεν εισηγήθηκε ποτέ εκκένωση"

Στελέχη της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια για την φωτιά στο Μάτι.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 25 Ιαν 2021 | 22:13

Νέο κύμα κακοκαιρίας την Τρίτη - "Δυνητικά επικίνδυνες οι αλλαγές" - Πού θα χτυπήσει

Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις από το πρωί της Τρίτης - "Καμπανάκι" κινδύνου από τον Σάκη Αρναούτογλου

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ 25 Ιαν 2021 | 21:30

"Βόμβα" Σαρηγιάννη: Στο 4,6% ο βαθμός θετικότητας – Αν δεν πέσει, να κλείσει η χώρα

Κατάρρευση του ΕΣΥ "βλέπει" ο κ. Σαρηγιάννης από τη μετάλλαξη του ιού σε συνδυασμό με το άνοιγμα αγοράς και σχολείων.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 25 Ιαν 2021 | 21:12

Βιασμός 11χρονης: Αποκαλύψεις-σοκ από την αθλήτρια για τον προπονητή - "Απειλούσε να με σκοτώσει αν μιλούσα"

Η 21χρονη σήμερα αθλήτρια ιστιοπλοΐας κατέθεσε στον εισαγγελέα όσα πέρασε στην παιδική της ηλικία από τον 38χρονο προπονητή - "Τα είχα θάψει μέσα μου, αλλά δεν άντεξα..."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 25 Ιαν 2021 | 20:57

Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσες δόσεις κατέληξαν στα σκουπίδια στην Ελλάδα

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης προκειμένου να μην χάνονται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊού.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ 25 Ιαν 2021 | 20:47

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από καταγγελία για νερό με σκουλήκια - Στο νοσοκομείο δύο παιδιά [Βίντεο]

Η αρμόδια Υπηρεσία Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου διαπίστωσε ότι το νερό δεν ήταν καθόλου καλής ποιότητας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 25 Ιαν 2021 | 20:47

Ψώνια με το ρολόι: Πώς θα λειτουργεί το χρονόμετρο που μπαίνει στις αγορές λόγω συνωστισμού

Σκέψεις για αγορές με χρονόμετρο - Μία φορά την ημέρα για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Τέλος στα επαναλαμβανόμενα SMS στο 13033

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 25 Ιαν 2021 | 19:32

Επιστρέφουν οι μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια: Νέα εγκύκλιος για τις απουσίες και τους βαθμούς του Α' τετραμήνου

Σε ποια περίπτωση οι καθηγητές μπορούν να μη βαθμολογήσουν τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το τρέχον τετράμηνο

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 25 Ιαν 2021 | 19:30

"Καμπανάκι" Δημόπουλου: Ερωτηματικό αν ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊού [βίντεο]

Ο καθηγητής Δημόπουλος χαρακτήρισε επικίνδυνους μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για την πορεία του κορονοϊού.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 18:58

Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Αντικείμενο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας είναι μόνο η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με την υπουργό 'Αμυνας της Γαλλίας.

ΙΣΧΥΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 25 Ιαν 2021 | 18:39
«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ» 25 Ιαν 2021 | 18:29

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν μετά την πρώτη δόση - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

"Αυστηρά" και "χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις" οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την 2η δόση, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.