Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει!

H συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει!

Μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις με θέμα το animation (κινούμενα σχέδια) στον κόσμο, που ξεκίνησε ως ένα στοίχημα παρέας το 2008, τιμά την τόσο σημαντική επέτειο με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα. Από τις 27 Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου, στο μαγευτικό νησί της Σύρου, θα προβληθούν περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό & Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα.

Εξάλλου, λόγω της επετείου, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν το Animasyros με την κυκλοφορία ειδικού γραμματοσήμου, το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά σήμερα, κατά τη διάρκεια του Pre-Festival Event του Animasyros στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Σημειώνεται, δε, ότι η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει!

Πρεμιέρα και ταινίες

Ήδη από την πρεμιέρα, η ατμόσφαιρα θα είναι εορταστική. Προς τιμήν των 10 χρόνων του φεστιβάλ και στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δημιουργικής συνεργασίας, κατά την τελετή έναρξης την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 21.00, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα γκαλά όπερας στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Στο γκαλά θα συμμετάσχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος και Γιάννης Χριστόπουλος, οξύφωνος, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινιών animation με θέμα την όπερα, όπως το ανατρεπτικό Nausicaa - L'altra Odissea, του Bepi Vigna, η ιστορία της Οδύσσειας ειπωμένη από την πλευρά της Ναυσικάς, που άνοιξε φέτος την Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ως προς τις ταινίες, το πρόγραμμα του 10ου Animasyros έχει κυριολεκτικά τα πάντα: Από 3D, stop motion και ζωγραφισμένες στο χέρι ταινίες, χολιγουντιανές παραγωγές και μικρά πειραματικά διαμάντια ως ταινίες για παιδιά ή μόνο για ενήλικους, Animation ντεμπούτα, επιστροφές αγαπημένων δημιουργών, ταινίες αστείες, συγκινητικές, προκλητικές ή κοινωνικά φορτισμένες. Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά, στο Διεθνές Διαγωνιστικό συναντάμε δυο ελληνικές ταινίες, το υπερρεαλιστικό Αίνιγμα των 'Αρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, καθώς και τη βραβευμένη Εθνοφοβία του Γιάννη Ζιόγκα.

Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει! - εικόνα 2

Πολλές είναι οι ταινίες που ξεχωρίζουν, όπως οι μεγάλου μήκους Nighthawk της πρωτοπόρου animator Σπέλα Καντέζ (Spela Cadez) (μια αλληγορική αστυνομική περιπέτεια με πρωταγωνιστές ασβούς), καθώς και το My Entire Highschool Sinking Into the Sea, του Ντας Σόου (Dash Shaw), όπου ένα σχολείο μετά από ισχυρό σεισμό ξεκολλάει από τη στεριά και αρχίζει να πλέει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το καρτούν - αλληγορία για τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, στην οποία οι Σούζαν Σάραντον, Λίνα Ντάναμ, Τζέισον Σουόρτσμαν και Τζον Κάμερον Μίτσελ δανείζουν τις φωνές τους, θα προβληθεί από κοινού τόσο στη Σύρο όσο και στο πλαίσιο των 23ων Νυχτών Πρεμιέρας της Αθήνας.

Την ψήφο του κοινού θα διεκδικήσουν επίσης το The Man who knew 75 Languages, η πραγματική ιστορία του σπουδαίου Γερμανού γλωσσολόγου, ποιητή και ακτιβιστή του 19ου αιώνα Γκέοργκ ΄αουερβάιν (Georg Sauerwein), το Revengeance, μια αναρχική κωμική περιπέτεια σκηνοθετημένη από τον βετεράνο Μπιλ Πλίμπτον (Bill Plympton) και τον underground σκιτσογράφο Jim Lujan και βέβαια το συναρπαστικό Loving Vincent, ταινία που δίνει ζωή στους πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Τα 65.000 καρέ της είναι ελαιογραφίες ζωγραφισμένες στο χέρι από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας για να πάρουν μέρος στην παραγωγή. Τρεις μάλιστα από αυτούς θα βρεθούν στη Σύρο για να δημιουργήσουν τον πίνακα του Βαν Γκογκ «Σταροχώραφα με κοράκια» σε έναν μεγάλης κλίμακας καμβά που θα στηθεί στην πλατεία Μιαούλη.

Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει! - εικόνα 3

Αφιερώματα

Η κύρια θεματική του Animasyros έχει τίτλο «Evrόpi: 28 Αφηγήσεις Κινουμένων Σχεδίων για την Ευρώπη» («Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe») και στόχο να χαρτογραφήσει το σύγχρονο ευρωπαϊκό αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη. Το αφιέρωμα, που συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα και υποστηρίζεται από ξένες διπλωματικές αποστολές, περιλαμβάνει 28 ταινίες από τα ισάριθμα κράτη-μέλη και θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση κεντρικής συζήτησης για τη θέση του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη το Σάββατο 29/9 στο θέατρο Απόλλων.

Αφιερώματα που ξεχωρίζουν είναι επίσης το «Blu», που δημιουργεί έναν πρωτότυπο πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας μέσα από το σχέδιο, το illustration, την κινούμενη εικόνα και το animation (θα παρουσιαστεί επίσης σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες Πρεμιέρας), το «All of my friends», που έχει τιμητική θέση στο επετειακό πρόγραμμα, καθώς αποτελείται από προβολές ταινιών που επέλεξαν οι ανά τα δέκα χρόνια φίλοι και συνεργαζόμενοι με το φεστιβάλ φορείς, και το "Ability", που περιλαμβάνει ταινίες οι οποίες αγγίζουν με ευαισθησία την έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Επιπλέον, το «Ability» δίνει έμφαση στην προβολή ταινιών που έχουν δημιουργήσει ΑμεΑ, από την ίδια μάλιστα τη Σύρο, προκειμένου να καταδείξει ότι η δημιουργικότητα είναι το κατεξοχήν όχημα για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Το Animasyros γίνεται 10 ετών και το γιορτάζει! - εικόνα 4

Έξι εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας, ΑμεΑ, παιδιά, εφήβους και νέους επαγγελματίες, καθώς και σε όλη την οικογένεια, υπό το συντονισμό διακεκριμένων animators-εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον κόσμο, συμπληρώνουν το φεστιβάλ. Το ίδιο και η Αγορά, που μεταξύ πολλών άλλων εμπλουτίζεται με μια σειρά παρουσιάσεων ταινιών μεγάλους μήκους που είναι υπό ανάπτυξη (WIP), καθώς και masterclasses από διεθνούς φήμης δημιουργούς animation και εκπροσώπους της οικείας ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς. Ειδική θέση εκεί έχει και η ενότητα US Animates Greece! όπου η ελληνικής καταγωγής Αλίκη Θεοφιλοπούλου (Dreamworks) και η Κατ Γκουντ (Kat Good) (Disney TV) θα παρουσιάσουν σ' ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass βήμα προς βήμα τη διαδικασία από την ιδέα, την ανάπτυξη και τη δημιουργία μιας ταινίας animation, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τηλεοπτικές εκπομπές και πιλότους που έχουν παραγάγει ή εργαστεί κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της σταδιοδρομίας τους.

Τέλος, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης, ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα προσφέρει στο κοινό του φεστιβάλ ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα, απόλυτα προσαρμοσμένο στον χαρακτήρα και την ταυτότητα του Animasyros, ενώ δεν πρέπει να παραληφθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας, η επετειακή έκθεση «Α view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα» θα μας ταξιδεύει πίσω στα 10 χρόνια του θεσμού μέσα από πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.OK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 15 Ιαν 2021 | 22:46

Έγκλημα στο Χαλκιόπουλο: Τρεις συλλήψεις από την ΕΛΑΣ - Αποκάλυψη σοκ για τους δράστες

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία για τη ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ 15 Ιαν 2021 | 22:16

Εξαδάκτυλος: Δεν ξεπεράσαμε το δεύτερο κύμα - "Ανάγκα και Θεοί πείθονται" [Βίντεο]

"Υπάρχει ανάγκη για την οικονομία, έχουμε περίπου 72 μέρες σε lockdown - Πρέπει να αποκατασταθεί το εισόδημα των νοικοκυριών" εξήγησε ο πρόεδρος του ΠΙΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΗ 15 Ιαν 2021 | 21:54

Η κορυφαία σειρά Galaxy διαθέσιμη για προπαραγγελία στο public.gr, από 14 έως και 28 Ιανουαρίου

H καλύτερη σειρά Galaxy έως τώρα, έρχεται για να συναρπάσει τους λάτρεις των social media και της τεχνολογίας

ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 21:27

Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα: Σε ποια σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να φέρουν απαραίτητα τα οχήματα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 20:47

Πώς θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής - Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ 15 Ιαν 2021 | 20:37

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: "Πάμε αδερφέ..." - Η φωνή και τα πρόσωπα των δραστών οδηγούν στη σύλληψή τους [Βίντεο]

Η χροιά της φωνής και τα ρούχα τους στο μικροσκόπιο των Αρχών - Οι πρώτες δηλώσεις του θύματος που υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό στο μετρό

15 Ιαν 2021 | 20:26

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Σάμο - Το επίκεντρο

Ο σεισμός έχει επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού

ΣΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 Ιαν 2021 | 20:15

Β. Παπαευαγγέλου: Τι είπε για τους 23 νεκρούς Νορβηγούς που είχαν κάνει το εμβόλιο

Εχουν εμβολιαστεί 33.000 χιλαδες ατομα στη Νορβηγία και έχουν καταγραφει 23 θάνατοι 13 υπερήλικες άνω των 80 και οι περισσότεροι άνω των 90

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ EMVOLIO.GOV.GR 15 Ιαν 2021 | 20:07

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 75.000 οι εμβολιασμένοι στη χώρα - Πού έγιναν τα περισσότερα εμβόλια

Σε ποιες περιοχές έχουν γίνει οι περισσότεροι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού - Πώς κλείνετε ραντεβού

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ 15 Ιαν 2021 | 19:42

Κορονοϊός: Τι οδήγησε τους λοιμωξιολόγους στην απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Kαταγράφηκε σημαντική συμμόρφωση μέσα στις γιορτές. Mείωση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Επικράτεια

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 15 Ιαν 2021 | 18:54

Χαρδαλιάς: "Σκληρό" lockdown στις Αχαρνές - Παράταση των μέτρων στον Ασπρόπυργο - Οι περιοχές που γίνεται άρση μέτρων

Άρση πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου (πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας)Αχαρνών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 15 Ιαν 2021 | 18:40

Κακοκαιρία "Λέανδρος": Χιόνια ακόμα και μέσα στην Αθήνα - Πρόγνωση ανά ώρα από τον Γιάννη Καλλιάνο

ΤΙ αναφέρει στην πρόγνωσή του ο Γιάννης Καλλιάνος για τον καιρό που θα κάνει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 15 Ιαν 2021 | 18:22

Κορονοϊός: Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα στην Αττική - 187 από τα 610 σήμερα, 77 στη Θεσσαλονίκη

Ενα στα τρία ενεργά κρούσματα μένουν στην Αττική όπου βρίσκονται 2.500 ενεργά κρούσματα - 187 νέα κρούσματα στην Αττική και 77 στη Θεσσαλονίκη