To βιβλίο- κύκνειο άσμα του Γιάννη Τσαμουργκέλη

«Οι συνένοχοι- Ο ρόλος των τραπεζών και του ευρώ στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση» είναι το βιβλίο που έγραψε δίνοντας μάχη με τον καρκίνο ο Γιάννης Τσαμουργκέλης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To βιβλίο- κύκνειο άσμα του Γιάννη Τσαμουργκέλη

Ένα βιβλίο- κύκνεια άσμα, για τα παιχνίδια των τραπεζών, άφησε, πριν φύγει από τη ζωή, ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης. Είναι το έργο «Οι συνένοχοι- Ο ρόλος των τραπεζών και του ευρώ στην ευρωπαϊκή και ελληνική κρίση», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση και το οποίο έγραφε δίνοντας μάχη με τη φοβερή αρρώστια, στην οποία υπέκυψε προχθές σε ηλικία 56 ετών.

Δεν είναι μόνο οι πελατειακές σχέσεις, δεν είναι μόνο οι ιδεολογικοί φορείς του συστήματος (κόμματα, βιομήχανοι, συνδικάτα ) δεν είναι μόνο η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, δεν είναι μόνο η διόγκωση του δημοσίου, δεν είναι μόνο η αλόγιστη επέκταση των κοινωνικών δαπανών, δεν είναι μόνο η παραοικονομία, δεν είναι μόνο η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα , δεν είναι μόνο η δημοσιοϋπαλληλικές συντεχνίες, δεν είναι μόνο η ανεπαρκείς ηγεσίες, δεν είναι μόνο το νόμισμα… Είναι και οι τράπεζες που έχουν το μερίδιό τους στην ελληνική κρίση.

Αυτό είναι σε λίγες λέξεις το βιβλίο- μελέτη 390 σελίδων. Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που είχε μακρά εμπειρία σε ανώτατες θέσεις τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρεί αυτό που δεν έχει μελετηθεί σε βάθος από τους πάσης φύσεως αναλυτές.

Αρνούμενος την αριστερή καταγγελτική ρητορική που λέει ότι οι τράπεζες είναι απλώς μέρος της ιμπεριαλιστικής ανάπτυξης του καπιταλισμού, αλλά και μιας υπερφιλελεύθερης αντίληψης που θεωρεί πως apriori επιτελούν κάποιο θεάρεστο έργο, αναδεικνύει αυτό που φαίνεται, αλλά οι πλείστοι δημοσιολογούντες παρακάμπτουν. Ποιο; Τη σχέση (άρα και την ευθύνη ) δανειστή - δανειζόμενου. Διότι- τονίζει- σε ένα ορθολογικό κόσμο με πλήρη πρόσβαση στην φερεγγυότητα του δανειστή (τράπεζα) όσο και του δανειζόμενου (επιχείρηση, κράτος) είναι ο δανειστής που έχει τον τελευταίο λόγο εκτιμώντας τις πιθανότητες αποπληρωμής.

«Είναι οι τράπεζες που με τη χρηματοδότηση τους μετουσιώνουν σε συναλλαγή την απόφαση της ανάθεσης κατασκευής έργων με δόλιες διαδικασίες ή την πρόσληψη ημετέρων, ή την αναπαραγωγή των προβληματικών επιχειρήσεων του δημοσίου τομέα, χωρίς τον έλεγχο χρήσης των κεφαλαίων. Είναι οι τράπεζες που αποδέχονται τη χρηματοδότηση του ιδιώτη του ενώ δεν πληρούνται τα κριτήρια. Είναι οι τράπεζες που ενεργοποιούν παράτυπες μεθόδους χρηματοδότησης στεγαστικών δανείων που τροφοδοτούν την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή με την ανοχή και τη σύμπραξη του κράτους. Είναι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το δημόσιο τομέα αγοράζοντας τα ομόλογα που εκδίδει, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τη δεσμευμένη χρήση αυτών των κεφαλαίων από τον τρόπο ανάπτυξης του πελατειακού πολιτικού συστήματος».

Συνεπώς; Τι πρέπει να γίνει; Αν θέλουμε να αλλάξουμε το ελληνικό καπιταλιστικό μόρφωμα -λέει ο συγγραφέας- πρέπει να μεταρρυθμίσουμε το τραπεζικό σύστημα. Και σαν πρώτο μέτρο προτείνει την αύξηση του αριθμού των τραπεζών, ώστε να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός ανταγωνισμός σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Συνολικά στη χώρα μας λειτουργούσαν 58 τράπεζες και πιστωτικοί οργανισμοί, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015. Στο ίδιο χρονικό διάστημα λειτουργούσαν στη Γερμανία 1838, στη Γαλλία 906, στην Αυστρία 711, στην Ιταλία 682, στην Ιρλανδία 537 , στο Λουξεμβούργο 325, , στην Ισπανία 319, στη Φιλανδία 303, στην Ολλανδία 227, στην Πορτογαλία 158, στο Βέλγιο 116.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης με 33, 5 δισ. ευρώ (2014 ) ενώ στην Πορτογαλία ήταν 10, 8 δισ., στο Βέλγιο 4, 2 δισ., στην Αυστρία 3, 8 δισ. και στην Ολλανδία 3 δισ.

Το δόγμα του καθηγητή είναι: «Έξοδος από την κρίση με κάθε κόστος. Όχι άλλος χαμένος χρόνος. Το μέγα ζητούμενο είναι η επιτυχημένη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου».

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης μέχρι τέλους έγραφε, μιλούσε και αγωνιούσε για την πορεία του τόπου, αποδεικνύοντας όχι μόνο πώς να ζούμε αλλά και πώς να πεθαίνουμε …Και επιβεβαίωσε ότι ο συγγραφέας -παρά τις όποιες αντιρρήσεις που μπορεί να έχει κανείς για την οπτική του - πεθαίνει, αλλά το βιβλίο ζει πέρα από αυτόν…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 25 Ιαν 2021 | 06:21

Αλλάζει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σήμερα στα πεδινά της χώρας και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ 24 Ιαν 2021 | 22:40

Υπόθεση βιασμού 11χρονης: Αυτός είναι ο 38χρονος κατηγορούμενος- Αποκάλυψε ο ίδιος την ταυτότητά του

Ποιος είναι ο κατηγορρούμενος για το βιασμό 20χρονης σήμερα αθλήτριας, όταν εκείνη ήταν 11 ετών

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ 24 Ιαν 2021 | 22:37

Αργυρούπολη: Χειροπέδες σε δύο ανήλικους Αλβανούς για την άγρια επίθεση σε 15χρονο και 17χρονο

Οι δύο αλλοδαποί, που είναι ηλικίας 16 και 17 ετών, ταυτοποιήθηκαν και κρατούνται στο Τμήμα Ασφαλείας Ελληνικού - Αργυρούπολης.

24 Ιαν 2021 | 21:22

Χίος: "Ναι" της δημοτικής αρχής στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για αιτούντες άσυλο

Όπως τόνισε ο Νότης Μηταράκης, θα δημιουργηθεί άμεσα κλειστή δομή, με όλες τις δυνατότητες ελέγχου και ασφαλείας για τον ντόπιο πληθυσμό.

ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 24 Ιαν 2021 | 21:13

Τα... μάζεψε η Ζέτα Μακρή: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές

"Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές" έσπευσε να δηλώσει η κα Μακρή.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΦΙΝΑΛΕ ΕΙΧΕ Η ΒΟΛΤΑ ΓΙΑ ΨΑΡΕΜΑ 24 Ιαν 2021 | 20:54

Νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης - Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος του στον Ευβοικό Κόλπο

Ο Σήφης Βαλυράκης είχε βγει ανοιχτά με το σκάφος του για ψάρεμα το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς είχε εξοχικό σπίτι στην Ερέτρια.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 24 Ιαν 2021 | 19:32

Αγωνία για τον Σήφη Βαλυράκη: Αγνοείται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ στη θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το φουσκωτό εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού, χωρίς ωστόσο τον 77χρονο επιβαίνοντα.

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 24 Ιαν 2021 | 19:15

Κορονοϊός: Συναγερμός για τα 32 κρούσματα της μετάλλαξης στην Ελλάδα -Τα 17 στην Αττική

Τα 17 κρούσματα μετάλλαξης κορονοϊού εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 24 Ιαν 2021 | 19:07

Εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια εξερράγη στη ΔΟΥ Κυψέλης

Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στην εφορία.

24 Ιαν 2021 | 18:26

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ μέσα σε πιτσαρία – Φώναξαν "θα καείτε όλοι"

Απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη με άγνωστους να πετούν μολότοφ μέσα σε ανοιχτή πιτσαρία

ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 24 Ιαν 2021 | 17:54

Κορονοϊός: Ανυποχώρητη η διασπορά στην Αττική - 162 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 49 στον βόρειο τομέα

162 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, με 49 διαγνώσεις να αφορούν τον βόρειο τομέα και 42 το κέντρο της Αθήνας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 24 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 334 νέα κρούσματα - 24 νέοι θάνατοι και 288 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.646 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού.